Politie waarschuwt voor babbeltrucs

4 years ago


Text only:

Indien deze e-mail van Politie niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
Voeg e-nieuwsbrief@mw-brabant.politie.nltoe aan uw adresboek, dan wordt onze nieuwsbrief niet als spam gezien.
vrijdag 22 augustus 2014    
    
Politie waarschuwt voor babbeltrucs
 

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Of ze spreken u op straat aan, in de supermarkt of bij de pinautomaat. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen.


In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.
 
Bel de politie
Vertrouwt u het niet en is de persoon nog aanwezig of in de buurt? Bel dan 112. Is de persoon verdwenen, bel dan 0900-8844.
 
Allerlei smoezen
De daders gebruiken allerlei soorten smoezen om aan uw geld of bezittingen te komen. Ze kunnen er heel betrouwbaar of aardig uitzien. Van deftige mannen in pakken tot moeders met schattige kindertjes. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.
 
Enkele tips
Trap niet in de smoezen en volg de adviezen van de politie op. Hieronder geven we er alvast enkele:


Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat.
Laat nooit een onbekende in uw huis.
Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten wachten. Sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven.
Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Eventueel kunt u voor ze bellen.
Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. 
Vraag collectanten, meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Bel gerust met het bedrijf of de instelling. Zoek het telefoonnummer zelf op in het telefoonboek. Laat de persoon buiten wachten totdat u zeker weet dat het in orde is.
Wilt u iets geven bij een collecte? Sluit de deur en ga dan het geld halen. Neem uw portemonnee niet mee naar de voordeur.
Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunt u achteraf enorme rekeningen krijgen.
Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten die onlangs zijn gewijzigd.
Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand uw pincode. Uw bank zal dit nooit aan u vragen.
Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen. Staat iemand te dicht bij u? Vraag of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet die dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.
Pas op voor zakkenrollers
 
Zakkenrollers slaan vaak en op veel plaatsen toe. Juist wanneer u het naar uw zin heeft of druk bezig bent, komt de zakkenroller de pret bederven. In drukke winkelstraten, op de markt, tijdens een concert, in de bioscoop of in een druk bezocht café, haalt hij of zij (waardevolle) spullen uit uw tassen of zakken. Daarbij werken zij vaak in duo's of teams.
 
Geef zakkenrollers geen kans. Tref voorzorgsmaatregelen en waarschuw omstanders wanneer het u toch overkomt. Probeer het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geef dat door aan de politie via 0900-8844.
 
Preventietips zakkenrollen
Let goed op uw spullen op plekken waar het heel druk is (bijvoorbeeld in een wachtrij en bij gedrang).
Doe uw portemonnee in uw binnenzak of jaszak, of in een broekzak aan de voorzijde, niet in een tas of achterzak. Leg geld en pasjes nooit voor het grijpen boven in uw tas maar stop ze onderin.
Bedenk altijd of u echt wel een tas nodig heeft. Zo ja, draag de tas altijd aan de voorzijde van uw lichaam en met de klep/sluiting naar u toe gericht. Draag een handtas eventueel onder uw jas.
Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden of breng een versteviging in uw tas aan.
Draag een tas niet aan de straatzijde.
Neem uw tas altijd mee in de paskamer.
Maak de tas niet om de pols of om het stuur van uw fiets vast en doe de tas niet in de fietsmand.
Doe zo mogelijk boodschappen samen met een ander
Loop zoveel mogelijk in goed verlichte straten.
Neem nooit meer geld mee dan u nodig denkt te hebben.
Bel 0900-8844 en maak een afspraak voor aangifte.
De scholen zijn weer begonnen
 
Op 25 augustus beginnen de scholen weer. Dit betekent dat veel kinderen op de fiets naar school gaan. Fietsers en automobilisten moeten weer aan elkaar wennen en het is veel drukker op straat. Daarom is het belangrijk dat u extra alert bent.
 
Kwetsbaar
Aan het begin van het schooljaar zijn kinderen vol van vakantieverhalen en van de spanning van een nieuw schooljaar. Ook lopen of fietsen veel leerlingen een nieuwe route naar een nieuwe school. Kinderen zijn een kwetsbare groep, omdat zij nog niet voldoende vaardigheden hebben. De helft van de kinderen kan nog niet uit hun ooghoeken kijken en waarnemen waar precies geluiden vandaan komen. Ofwel, ze kunnen niet tijdig het overige verkeer opmerken. Veilig Verkeer Nederland voert daarom ook de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.
 
Tips
Laat uw (klein)kind zoveel mogelijk ervaring opdoen en pak voor korte afstanden de fiets in plaats van de auto. Voor een goede veiligheid heeft Veilig Verkeer Nederland vijf tips voor fietsen naar school:
1. Kies een veilige route;
2. Oefen de route vooraf met uw (klein)kind;
3. Zorg ervoor dat de bagage veilig meegenomen kan worden;
4. Waarschuw uw kind nooit met drie of meer naast elkaar te fietsen;
5. Zorg voor een veilige fiets.
 
Inhoudsopgave
 
» Politie waarschuwt voor babbeltrucs
 
» Pas op voor zakkenrollers
 
» De scholen zijn weer begonnen
Links
 
   
» Politie.nl
» Kombijdepolitie.nl
» Twitter Politie Tilburg
» Twitter Politie Breda
» Twitter Politie Roosendaal
» Twitter Politie Zeeland  
» Contact      » Profiel Wijzigen      » Doorsturen      » Afmelden        » Aanmelden     
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: newsletter@newslettercollector.com
 

Geertruidenberg.nl

Categories: Police Town Information Local
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019