Politie waarschuwt voor nep-incasso

5 years ago


Text only:

Indien deze e-mail van Politie niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
Voeg e-nieuwsbrief@mw-brabant.politie.nltoe aan uw adresboek, dan wordt onze nieuwsbrief niet als spam gezien.
donderdag 29 augustus 2013    
    
Politie waarschuwt voor nep-incasso
 
De politie waarschuwt het publiek om niet in te gaan op betalingsverzoeken van 'Incassobureau Corpus Justitia'. Het gaat hierbij om oplichting door een niet-bestaand incassobureau, onder meer in Zeeland en Brabant. Reageer niet op deze brieven en bel niet met het telefoonnummer dat in de brief staat.
 
Incassobureau Corpus Justitia stuurt dreigbrieven waarin wordt verzocht 129,80 euro te betalen om te voorkomen dat er beslag wordt gelegd op goederen. Bij de Fraudehelpdesk zijn vele honderden meldingen binnengekomen hierover. Het is de eerste keer dat op zo’n grote schaal een valse rekening via de post is verstuurd naar particulieren.
 
Ontvangt u een brief van een incassobureau, ga dan altijd na of u daadwerkelijk een schuld heeft en check op internet of het incassobureau ook echt bestaat.
112 daar vang je boeven mee
 
U kent ongetwijfeld het motto ''112 daar red je levens mee''. Maar naast het redden van levens heeft 112 nog een andere belangrijke functie: boeven vangen. Als er een misdrijf wordt gepleegd en de dader is nog in de buurt, bel dan onmiddellijk 112. De meldkamer stuurt dan met spoed de politie naar de plek des onheils. De agenten kunnen de dader dan wellicht op heterdaad arresteren.
 
Enkele situaties
Een paar voorbeelden:
- U komt thuis en er is ingebroken, tegelijkertijd ziet u de dader uw huis uit vluchten.
- U bent slachtoffer van een beroving op straat en de dader maakt zich uit de voeten.
- U ziet hoe iemand een auto openbreekt.
- U bent getuige van een mishandeling.
Bel 112
In al deze gevallen is de dader nog in de buurt. Als u direct 112 belt, komt de politie snel ter plaatse. Daardoor zijn de sporen vers en de dader en z'n buit zijn vaak nog te achterhalen. Een snelle aanhouding geeft veel voldoening aan het slachtoffer en het rechtsgevoel van alle goedwillende burgers. Een bijkomend voordeel is dat het de politie achteraf enorm veel recherchewerk scheelt.
 
Signalement
Als u slachtoffer of getuige bent, neem dan de dader goed in u op. Probeer de kenmerken te onthouden. Als getuige kunt u eventueel een foto of filmpje maken met uw mobiele telefoon. Tenminste, als dat op een veilige manier kan. Kijk ook goed in welke richting de dader wegvlucht, dat is belangrijk om hem te achterhalen. De meldkamer laat dan meteen vluchtwegen afzetten, waardoor het net zich sluit.
Veilig naar school
 
De scholen zijn weer begonnen. Dit betekent dat veel kinderen weer op de fiets naar school gaan. Op de straten en wegen wordt het drukker. Daarom is het belangrijk dat u extra alert bent.
 
Kwetsbaar
Aan het begin van het schooljaar lopen of fietsen veel kinderen een nieuwe route naar een nieuwe school. Kinderen zijn een kwetsbare groep, omdat zij nog niet voldoende vaardigheden hebben. De helft van de kinderen kan nog niet uit hun ooghoeken kijken en waarnemen waar precies geluiden vandaan komen. Ofwel, ze kunnen niet tijdig het overige verkeer opmerken. Veilig Verkeer Nederland voert daarom ook de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.
 
Tips
Laat uw (klein)kind zoveel mogelijk ervaring opdoen en pak voor korte afstanden de fiets in plaats van de auto. Voor een goede veiligheid heeft Veilig Verkeer Nederland vijf tips voor fietsen naar school:
1. Kies een veilige route;
2. Oefen de route vooraf met uw (klein)kind;
3. Zorg ervoor dat de bagage veilig meegenomen kan worden;
4. Waarschuw uw kind nooit met drie of meer naast elkaar te fietsen;
5. Zorg voor een veilige fiets.
 
Tiplijn M vaker gebeld
 
De telefoons van Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) rinkelen steeds vaker. Het afgelopen halfjaar nam het aantal meldingen via de lijn 0800-7000 met vijf procent toe tot 7.750 ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De meldingen leiden ook vaak tot bruikbare informatie voor de politie.
Vooral het aantal meldingen van geweld steeg (met 86 procent) en over straatroof (met 64 procent). Behalve mishandeling (221 meldingen) en straatroof (102) horen daarbij ook tips over moord en doodslag (168), dierenmishandeling (191), openlijke geweldpleging (75) en andere vormen van geweld. Volgens directeur Titus Visser komt dat doordat mensen vaak erg verontwaardigd zijn over ernstig geweld dat in het nieuws komt. Zo gingen 50 van de 221 geweldsmeldingen over twee spraakmakende mishandelingen in Tilburg en Eindhoven die uitgebreid in het nieuws zijn geweest. .In beide zaken heeft de politie verdachten aangehouden. 'We zien dat ongeruste burgers via M. een bijdrage willen leveren aan het oplossen van dit soort ernstige zaken.'
Onbekenden aan de deur
 
Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. Dat bleek recent in Breda, waar mensen van een beveiligingsbedrijf zeiden namens de gemeente anti-inbraakproducten te verkopen.
Kopen aan de deur
Wees in het algemeen voorzichtig met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. Boven de € 34,- moet de verkoper u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. U kunt de verkoper gerust vragen op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.
Babbeltruc
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee mensen proberen u te beroven. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. Het kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Op YouTube staat een film van het ministerie van Veiligheid en Justitie over babbeltrucs.
Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc, geven wij u op onze website een aantal preventietips.
Pas op voor zakkenrollers
 
Zakkenrollers slaan vaak en op veel plaatsen toe. Juist wanneer u het naar uw zin heeft of druk bezig bent, komt de zakkenroller de pret bederven. In drukke winkelstraten, op de markt, tijdens een concert, in de bioscoop of in een druk bezocht café, haalt hij of zij (waardevolle) spullen uit uw tassen of zakken. Daarbij werken zij vaak in duo's of teams.
 
Geef zakkenrollers geen kans. Tref voorzorgsmaatregelen en waarschuw omstanders wanneer het u toch overkomt. Probeer het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geef dat door aan de politie via 0900-8844.
 
Preventietips zakkenrollen
Let goed op uw spullen op plekken waar het heel druk is (bijvoorbeeld in een wachtrij en bij gedrang).
Doe uw portemonnee in uw binnenzak of jaszak, of in een broekzak aan de voorzijde, niet in een tas of achterzak. Leg geld en pasjes nooit voor het grijpen boven in uw tas maar stop ze onderin.
Bedenk altijd of u echt wel een tas nodig heeft. Zo ja, draag de tas altijd aan de voorzijde van uw lichaam en met de klep/sluiting naar u toe gericht. Draag een handtas eventueel onder uw jas.
Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden of breng een versteviging in uw tas aan.
Draag een tas niet aan de straatzijde.
Neem uw tas altijd mee in de paskamer.
Maak de tas niet om de pols of om het stuur van uw fiets vast en doe de tas niet in de fietsmand.
Doe zo mogelijk boodschappen samen met een ander
Loop zoveel mogelijk in goed verlichte straten.
Neem nooit meer geld mee dan u nodig denkt te hebben.
Bel 0900-8844 en maak een afspraak voor aangifte.
Inhoudsopgave
 
» Politie waarschuwt voor nep-incasso
 
» 112 daar vang je boeven mee
 
» Veilig naar school
 
» Tiplijn M vaker gebeld
 
» Onbekenden aan de deur
 
» Zakkenrollen
Links
 
   
» Politie.nl
» Kombijdepolitie.nl
» Twitter Politie Tilburg
» Twitter Politie Breda
» Twitter Politie Roosendaal
» Twitter Politie Zeeland  
» Contact      » Profiel Wijzigen      » Doorsturen      » Afmelden        » Aanmelden     
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: newsletter@newslettercollector.com
 

Geertruidenberg.nl

Categories: Police Town Information Local
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019