Politie
01 April 2020

Politiewerk in tijden van corona

De actuele maatregelen rondom het coronavirus hebben gevolgen voor het politiewerk. Voor deze speciale editie van de Nieuwsbrief zijn de leden van het Anne Frank Huis politieteam gevraagd naar hun ervaringen in tijden van corona. Het Anne Frank Huis politieteam bestaat uit teamchefs die zich inzetten om kwesties rond gelijke behandeling en diversiteit in het politiewerk bespreekbaar te maken. Zij komen regelmatig bijeen om uitdagingen aan elkaar voor te leggen en actualiteiten te bespreken. 
Zo bezocht Tom Nauta (Midden-Nederland) een bijeenkomst, bij Bureau Gelijke Behandeling, voor mensen met een Aziatisch uiterlijk. Daarbij ging het over de discriminerende opmerkingen die zij in deze tijd naar zich toe krijgen. Via Tom’s collega van Chinese afkomst kwamen ze heel snel in verbinding met de groep aanwezigen.

Fysiek en mentaal gezond

De teamchefs van het Anne Frank Huis politieteam vinden het een onzekere, spannende tijd waarin veel flexibiliteit van de medewerkers wordt gevraagd. Het continue schakelen naar nieuwe situaties vraagt veel energie. Gerard de Jonge (Noord-Nederland) wil zorgdragen dat collega’s fysiek en mentaal fit blijven en er samen voor waken dat de samenleving niet uiteenvalt. Anne-Marie Strooper (Zeeland-West-Brabant): “We moeten de veiligheid van medewerkers in acht nemen, zo goed als het kan, en toch ons werk als politie blijven doen.” Marieke Vos (Noord-Holland) stelt dat het virus ons allemaal raakt, ook de moedige, positief ingestelde politiemens. “Hoe voorkomen we dat we onszelf verliezen in deze tijd, waarin wij juist dapper moeten blijven?” Elise Meier (Oost-Nederland) ziet de noodzaak van het in gesprek blijven met collega’s die bezorgd of angstig zijn. Mark Springer (Noord-Holland) is veel in contact met zijn medewerkers, bijvoorbeeld over het publiekscontact; "Wat doen we wel, wat doen we niet? Hoe zit het met reanimatie?" Gerard vult aan dat het belangrijk is om ook met burgers buiten te blijven praten en begrip te hebben voor de onzekerheid van mensen.

Foto: Campagne Kom bij de politie

Informatiemanagment

De leden van het Anne Frank Huis politieteam zien in deze crisistijden de noodzaak van goed informatiemanagement. Tom: “Door de veelheid van informatie zie je door de bomen het bos niet meer. Als teamchef heb ik de taak om richting te geven, maar het kan lastig zijn de koers vast te houden, gezien de wisselend informatiestromen.” Charles van Amerongen (Midden-Nederland)  vindt het ook een uitdaging om iedereen zo snel mogelijk te voorzien van de juiste en meest actuele informatie. Het managen van misinformatie is daarbij de grootste uitdaging volgens Mark. De teamchef in Haarlem noemt het goede initiatief van collega’s die het ‘NL-alert’ bericht vertaalden in diverse talen en daarna hebben rondgestuurd onder anderstaligen. Dit om tegenwicht te bieden aan nepnieuws dat circuleert. “Er is zoveel (non-)informatie beschikbaar, waardoor er onrust kan ontstaan. Laat je leiden door gevalideerde informatie van bijvoorbeeld RIVM en de GGD." Elise heeft de tip om, als teamleiding, iedere dag een nieuwsflits richting medewerkers uit te brengen.

Uitwisseling tussen politieregio's

Annemarie vertelt dat in de regio Tilburg/Breda iedereen inmiddels wel iemand kent die lijdt aan de ‘zware variant’ van Corona. “Alles heeft zich in zo’n razend tempo ontwikkeld.” De vraag die Hans de Haas (Limburg) bezighoudt is “Hoe lang houden we dit vol?”. In Nederland heeft de regio Brabant als eerste te maken (gehad) met de piek van corona besmettingen. Annemarie: “Ik hoop echt dat zulke aantallen de rest van het land bespaard blijven! Maar mocht het wel zo zijn, leg dan waar nodig contact met collega’s in het zuiden om tips en ervaringen uit te wisselen. Wij hebben een hoop ervaring opgedaan in de praktijk en kunnen anderen er misschien mee helpen.”

Verbinding met de samenleving

De teamchefs van het Anne Frank Huis politieteam staan, ook in deze tijden, in verbinding met burgers. Mark: “Kijk bewust naar buiten, naar wat de buitenwereld nodig heeft.” Marieke is trots op de wijkagenten omdat zij de straat op blijven gaan en in verbinding blijven met de mensen in de wijk. De achterliggende gedachte is dat deze zichtbaarheid een vertrouwde aanblik geeft en een gevoel van geruststelling: “De wijkagent is er gewoon nog en staat voor je klaar!” Hoewel er enkele gevallen zijn van brutaal en agressief gedrag naar agenten, merkt Gerard dat deze periode een boost geeft aan de verbinding tussen de politie en de burgers. “De contacten zijn vriendelijker, respectvoller en intenser.”

Op verschillende wijze steken burgers de politie een hart onder de riem. Het basisteam van Marieke ontving bijvoorbeeld bloemen, pizza’s en “een grote doos mondkapjes, die we zo hard nodig hebben. We zien niet vaak blije mensen. Deze blijk van waardering en het gevoel van verbinding doet ons zó goed!” Bij het hoofdbureau in Tilburg werden sleutelhangers in de vorm van beschermengelen gebracht. De afzender Stichting ‘Sterk Huis’ schreef “Een beschermengel voor jullie. Blijf gezond”.  Annemarie wil dit bijzondere gebaar graag delen, “hartverwarmend”. Charles ziet ook onderlinge verbondenheid. “Ook al is er een afstand van anderhalve meter, de verbinding blijft op de meest creatieve manieren!”

Saamhorigheid in de basisteams

Mieke Siemons (Amsterdam) vindt het mooi om te zien dat er, na de eerste verwarring, nu steeds meer ruimte komt voor maatwerk. “Bepaalde collega’s krijgen momenteel de mogelijkheid om hun werktijden aan te passen, en er is ruimte om uit te spreken wat collega’s voelen.” De leden van het Anne Frank Huis politieteam spreken van saamhorigheid in hun teams; collega’s zijn bereid om iets extra’s te doen voor elkaar, zoals zorgen voor de zieke collega’s die thuis zitten of het aanbod om extra te komen werken. “Collega’s maken (nagenoeg) geen gebruik meer van nachtdienstontheffingen”, vertelt Hans. Gerard ervaart ook de zorg voor elkaar. “De collega’s zetten de schouders eronder om in gezamenlijkheid door de crisis te komen.” Ook Annemarie ziet in haar team de warme aandacht onderling. “Er is begrip dat de één zich ernstiger zorgen maakt dan de ander.” Hans heeft nog een mooie boodschap voor alle politiecollega’s in het land: “Houd het hoofd koel en het hart warm!”

Museum tijdelijk gesloten

Het Anne Frank Huis is gesloten, vanwege de overheidsmaatregelen rondom het coronavirus. Via de website kunnen mensen het achterhuis online “doorlopen” en ook meer te weten komen over de tijd waarin Anne Frank leefde. De stadstours, trainingen en studiedagen voor politie zijn in april en mei afgelast. Heb je een vraag aan de Anne Frank Stichting of wil je advies bij het bespreekbaar maken van diversiteit en gelijke behandeling in het politiewerk? Via de mail kan je advies aanvragen over de educatieve aanpak van een bijeenkomst!

Foto: © Anne Frank House / Photographer: Cris Toala Olivares

Stel een vraag
Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2020 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst