Deze week lazen we in het Nederlandse nieuws dat de gemeente Wassenaar een last onder bestuursdwang oplegt aan de eigenaar van Huize Ivicke en dat het Cuypersgenootschap teleurgesteld is dat de afgebrande kerk in Hoogmade geen monumentenstatus krijgt. Bent u nieuwsgierig naar wat er buiten Nederland gebeurt op het gebied van cultureel erfgoed? Neem dan een gratis abonnement op de eerste Europese nieuwsbrief over cultureel erfgoed: the European Heritage Tribune!
18 november 2019 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
In de afgelopen tien jaar heeft in of bij zeker 430 kerken en kloosters een kleine tot zeer grote brand gewoed. Bij 38 kerken en kloosters ging het om een zeer verwoestende brand. De poster 'Brandveiligheid in kerken' helpt kerkbesturen, vrijwilligers en andere betrokkenen in vijf stappen brandbewust te worden.
De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) presenteert nieuwe definities voor kastelen en buitenplaatsen. Deze defnitities zijn noodzakelijk om het erfgoed wettelijk te beschermen. De NKS hoort graag uw mening over deze definities. Mail uw reactie naar info@kastelen.nl onder vermelding van 'kastelendefinitie'.
Scholieren uit Den Bosch restaureren de botenloods bij Fort Sabina in Heijningen. De restauratie is onderdeel van GRUTS, een programma van de provincie Noord-Brabant waarin jongeren worden betrokken om mee te denken over nieuwe bestemmingen voor oude erfgoedlocaties.
Vlaanderen heet iedereen welkom - ongeacht wie je graag ziet. Om die boodschap met kracht de wereld in te schieten, vervangt Toerisme Vlaanderen de zijpanelen van het wereldberoemde schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’ door foto's van echte koppels.
De eigenaar van Huize Ivicke krijgt van de gemeente Wassenaar acht maanden de tijd om alle werkzaamheden uit te voeren die nodig zijn om het rijksmonument in stand te houden.
Het Cuypersgenootschap is teleurgesteld dat de gemeente Kaag en Braassem zich niet wil inspannen om de op 4 november afgebrande kerk in Hoogmade een monumentenstatus te geven.
Het team Archeologie van de gemeente Zutphen kreeg de zilveren legpenning van de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN) uitgereikt tijdens het nationaal archeologiecongres Reuvensdagen op 22 november in Apeldoorn.
Tijdens de European Cultural Heritage Summit op 28 oktober in Parijs is de European Heritage Tribune gelanceerd. De nieuwsbrief informeert en inspireert Europese erfgoedexperts met het laatste nieuws en de best practices uit Europa.
Om het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 een vervolg te geven, ontwikkelt DutchCulture een visie voor Nederlands-Europees erfgoed. Bij deze nieuwe visie horen nieuwe subsidies, waaronder een subsidie voor initiatieven die kennisuitwikkeling tussen Nederlandse en Europese erfgoedprofessionals bevorderen.
Misschien heb je er wel eens gewandeld langs de bloeiende fruitbomen, een pannenkoek gegeten bij de Stapelbakker of trouwden vrienden er in het Koetshuis. Het Betuwse landgoed Mariënwaerdt, al sinds 1734 eigendom van de familie Van Verschuer, is naast familie-erfgoed ook een echte onderneming. Afgelopen augustus trok de jaarlijkse Landgoedfair 36.000 bezoekers. Met de opening van de Landgoedwinkel aan de Korte Jansstraat in Utrecht, precies een jaar geleden, is het merk Mariënwaerdt ook doorgedrongen in de stad. En daar boort het een nieuwe doelgroep aan.
In 2014 sloot tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Na verloop van tijd kwam het complex in handen van het Rijksvastgoedbedrijf. Verkopen lukte niet, het complex was moeilijk her te bestemmen en Rekken ligt in een krimpregio. Met het plan 'Huis van de Natuur' willen Marc van Roosmalen, senior architect en adviseur bij de afdeling Architectuur en Techniek van het RVB, en Floris Alkemade, rijksbouwmeester, het complex gebruiken om maatschappelijke meerwaarde te creëren. Ze willen het complex, nadat alle nog bruikbare materialen eruit zijn gehaald, 'gecontroleerd teruggeven aan de natuur'.
Sloop dreigt voor wooncomplex Oost-Sidelinge in Rotterdam. "De eigenaar, een Rotterdamse woningcorproatie, geeft aan een integrale afweging gemaakt te hebben op basis van de vele onderzoeken die verricht zijn en dan uit te komen op nieuwbouw met gebruik van elementen uit de bestaande gebouwen als legosteentjes voor een nieuw gebouw. Ondertussen hebben deskundigen uit de vakwereld duidelijk gemaakt waarom renvoatie wel degelijk zou moeten kunnen. Ik heb hun integrale afweging even op een rijtje gezet. En wat blijkt, de ene integrale afweging is de andere niet."
"In de katholieke kerk bestaat grote schroom om kerken te sluiten en een andere bestemming te geven. Het gevolg is namelijk dat het gebouw er als kerk blijft uitzien, maar het feitelijk niet meer is. De emoties die een kerksluiting met zich meebrengt voor gewone gelovigen, zijn goed te begrijpen. Een gebouw dat er als kerk uitziet, moet eigenlijk ook de functie van kerk hebben. Zo bezien is het slopen van kerken een reële optie. Beter geen kerk dan een onherkenbare kerk. Vanwege de monumentenstatus van veel kerken is dit vaak geen optie, al zou het vanuit kerkelijk perspectief eigenlijk wenselijk zijn."