Radio Prague International

Zprávy: Neděle, 28. únor 2021

Libor Kukal

Počet nemocných s covidem stále stoupá

Laboratoře v Česku v sobotu potvrdily 7798 případů koronaviru, zhruba o tisíc víc než před týdnem. Je to nejvyšší sobotní počet od 9. ledna. V nemocnicích je s covidem-19 ve vážném stavu dál přes 1500 pacientů. S nákazou se nyní potýká téměř 150.000 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Tempo šíření nákazy je tak nadále vysoké. V sobotu bylo případů koronaviru víc naposledy 9. ledna, kdy jich laboratoře potvrdily 8436. Počet nově nakažených z nynější soboty je také páté nejvyšší víkendové číslo, dosud nejvíc bylo 12.473 případů v sobotu 24. října. Víkendová čísla bývají nižší, protože se méně testuje. V pracovních dnech tohoto týdne se dosud denní přírůstky nakažených pohybovaly mezi 11.000 a téměř 16.000.

Nemocnice se s pacienty s covidem-19 dostaly na hranu svých kapacit. Počet hospitalizovaných s covidem-19 k sobotě sice po pěti dnech klesl pod 7000, bylo jich 6998, dosud nejvyšší ale zůstává množství pacientů ve vážném stavu. Nad 1500 se drží od čtvrtka, v sobotu bylo v těžkém stavu 1523 pacientů.

Vláda projedná zavedení povinného testování ve firmách nad 250 zaměstnanců

Vláda v pondělí projedná návrh, podle kterého by firmy s více než 250 zaměstnanci od 5. března musely povinně testovat. V pořadu Partie Terezie Tománkové na stanici CNN Prima News to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Firmám, které nebudou po zavedení povinnosti testovat, by mohla hrozit pokuta až 500.000 korun, uvedl premiér. Pokud by bylo dostatek testů, bylo by podle premiéra možné zavést povinnost okamžitě. Firmy, které nebudou plnit podmínky, tedy nošení ochranných pomůcek a testování, by podle Babiše měly být zavřené.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu uvedl, že předsednictvo sociálních demokratů pověřilo svoje ministry, aby ve vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Uzavřeny by měly být nejméně do zavedení povinných testů pro zaměstnance s plnou kompenzací výdělků a nákladů. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v sobotu v televizi Nova uvedl, že pro větší podniky by mělo být plošné testování povinné od 8. března, pro menší firmy později.

Sasko pošle do Česka 15 tisíc vakcín pro Karlovy Vary, Cheb a Sokolov

Sasko České republice dodá 15000 dávek vakcíny firmy AstraZeneca proti covidu-19 pro Cheb, Sokolov a Karlovy Vary, v pondělí by měly být rozvezeny. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News řekl, že to v sobotu domluvil se saským premiérem Michaelem Kretschmerem.

Babišovi by také stejně jako prezidentu Miloši Zemanovi stačila v případě ruské vakcíny Sputnik V certifikace Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle premiéra není nutné čekat na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Zhruba před třemi týdny přitom Babiš řekl, že Česko nezvažuje o užívání ruského preparátu dříve, než jej evropské orgány schválí. Hovořil nicméně tehdy o tom, že by se ČR mohla předzásobit a získat náskok pro případ, kdyby EMA doporučení vydala.

Zeman by poslal ministra Blatného na odpočinek

Prezidentu Miloši Zemanovi je líto ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Pozoruje na něm syndrom vyhoření. Kdyby si ministr odpočinul, možná by to bylo k dobrému. Zeman to dnes řekl televizi CNN Prima News.

"Ale znova opakuji, nebyl to špatný ministr. Udělal kus práce. A teď mně připadá, že už je velmi, velmi unavený," odpověděl prezident na dotaz, zda by měl Blatný skončit. Dodal však, že změna ve vládě je v kompetenci premiéra Andreje Babiše (ANO). Řekl, že pokud mu premiér nějaký návrh změn ve vládě předloží, pak mu bez váhání rád vyhoví.

Babiš v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády vyloučil možnost, že by do konce března měli skončit ministři zdravotnictví Blatný a zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a že by si tyto resorty vyměnily ANO a ČSSD.

Televize CNN Prima News v pátek uvedla, že vládu by měl opustit vedle Blatného i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD. Místo Blatného by podle televize měl nastoupit bývalý hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Sociální demokracie by tak získala ministerstvo zdravotnictví, ale přišla by o ministerstvo zahraničí. Zeman dnes o Běhounkovi řekl, že to byl úspěšný hejtman i úspěšný předseda asociace krajů a je to velmi schopný krizový manažer. O státním tajemníkovi na ministerstvu zahraničí Miloslavu Staškovi bez bližších souvislostí řekl, že pracuje v tomto oboru téměř 30 let a nelze pochybovat o jeho schopnostech.

Lidé pracují z domova by měli část mzdy odevzdat potřebnějším, míní předseda Senátu Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke sdílené solidaritě mezi lidmi. V dnešním diskusním pořadu Partie na CNN Prima News zmínil, že v určitém momentu by například část mzdy lidí na home office, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla jít jiným. Jak by systém fungoval, blíže nepopsal. Pomyslné nůžky mezi občany se podle něj tím rozevírají čím dál více.

"Já vím, že teď řeknu něco, co se velké většině občanů nebude líbit. Skutečně si myslím, že pokud tady máme dva miliony lidí, dva miliony válečníků, kteří nikdy vlastně po zemi nic nechtěli - sami měli otevřenou hospodu, cestovní kancelář, maloobchod nebo cokoliv jiného a teď lezou po kolenou a my (ostatní) máme všechno a nic necítíme, tak si myslím, že v nějakém okamžiku by to mělo být tak, že část prostředků, které dostáváme, dostanou oni," řekl Vystrčil.

Uvedl, že lidé na home office by v modelovém případě dostali třeba 70 nebo 80 procent měsíčního výdělku, zbytek by šel postiženým profesím. "Musíme se s nimi podělit, oni jsou solí naší země, jak jsem o tom mluvil ve svém novoročním vystoupení. Není možné, abychom si nebyli schopni uvědomit, že když je nepodržíme, že taky zahyneme. Tak to je, oni jsou nositelé svobody, demokracie, našeho zřízení. Jsou jich dva miliony a my je nesmíme nechat padnout a nemůže nám to být jedno - hlavně, že my máme ty peníze a ten plat. To není správně, to není dobře," dodal.

Karanténa rekordně zvýšila datový provoz v mobilních sítích

Objem přenesených dat v tuzemských mobilních sítích se loni zvýšil o 66 až 71 procent. Provoz v pevných sítích se pak zvýšil o třetinu až polovinu. Důvodem byla nejen omezení související s koronavirovou krizí, kdy se výuka přesunula do domácností a část lidí pracovala z domova, ale i rostoucí využití chytrých mobilních telefonů a zlevňování datových tarifů. Vyplývá to z informací operátorů.

Síť O2 zaznamenala v době zvýšené práce z domova a distanční výuky nárůst fixního datového provozu o 54 procent, mobilního dokonce o 70 procent. "Největšími tahouny provozu byly ale služby streamující video, tedy O2 TV, Netflix, YouTube a podobně. Rekordní datový provoz jsme zaznamenali také na komunikačních platformách, jakými jsou MS Teams, Skype, Zoom nebo Google Meet," uvedla mluvčí firmy Kateřina Mikšovská.

Pandemie snížila provoz na silnicích i počet nehod

Koronavirová krize ovlivnila během roku i dění na silnicích. Aut v provozu po vypuknutí pandemie výrazně ubylo, což se například na jaře promítlo na zhruba třetinovém snížení počtu dopravních nehod. Volnější silnice ovšem mnohdy naopak zvýšily závažnost nehod. Cesty uvolnila především osobní auta. Vyplývá to z informací Policie ČR. Pandemie na jaře na chvíli zastavila i dopravní stavby, po většinu roku však pokračovaly.

Vliv pandemie na provoz na silnicích potvrdil při bilancování loňského roku náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Podle něj se loňské statistiky nehodovosti kvůli koronaviru vymykají dosavadnímu trendu a je složité je porovnávat s předchozími roky. Loni i vlivem krize zemřelo nejméně lidí od roku 1961, a to celkem 460.

V Národním divadle živě vystoupilo 200 umělců

Přes dvě stovky účinkujících se zapojily do sobotního živého koncertu Národ sobě - kultura tobě, aby upozornily na stav, ve kterém se v pandemické době nachází česká kultura. Akce, která měla charakter multižánrového festivalu, se konala v historické budově Národního divadla (ND). Program propojil zpěváky, tanečníky, hudebníky a herce i nejrůznější hudební styly od klasické přes taneční hudbu, pop, rap či beatbox. Zahraničním hostem byla britská skupina Morcheeba, která se připojila na dálku.

Maraton živé hudby iniciovali pořadatelé festivalu Metronome Prague. Program zaměřili na prolínání žánrů a překvapivou spolupráci známých protagonistů z různých oborů. Dramaturg akce Petr Blažek uvedl, že z oslovených umělců nikdo neodmítl. "Všichni, které jsme si vymysleli, tady zahráli," řekl ve vysílání, které přenášel program ČT Art. Dodal, že pouze kapela Jelen musela zůstat v karanténě. Mluvčí ND Tomáš Staněk  zdůraznil, že během akce byla dodržována všechna platná koronavirová opatření. Jednotlivé lokace byly dezinfikované a stavebně oddělené, umělci se na nich průběžně střídali a všichni před příchodem absolvovali měření teploty. Šatny měli oddělené a všichni v zákulisí nosili ochranné pomůcky.

Týden v číslech

V Česku padaly teplotní rekordy. 60 milionů korun posílá MŽP na adaptaci na změnu klimatu - výsadbu stromů nebo tvorbu tůní a mokřadů.   Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

První občanský svatební obřad se konal před 150 lety na Staroměstské radnici

Došlo k tomu 5. března 1871 díky nově přijatému zákonu, do té doby platil pouze církevní sňatek.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz,