Radio Prague International

Zprávy: Neděle, 12. březen 2023

Prezident Pavel navštíví v dubnu Ukrajinu

Prezident Petr Pavel navštíví Ukrajinu v dubnu, dohodl se na tom při telefonátu s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, sdělila Pavlova mluvčí Markéta Řeháková. Hlavy států spolu jednaly také o podpoře Ukrajiny ze strany České republiky na následující měsíce.

O telefonát podle Řehákové požádal Zelenskyj a měl zájem o to, aby se hovor uskutečnil co nejdříve po čtvrteční inauguraci. Chtěl Pavlovi k nástupu do úřadu pogratulovat. "Diskutovali spolu možnou návštěvu prezidenta Pavla na Ukrajině a dohodli se, že proběhne v dubnu. Tématem byla také podpora Ukrajiny ze strany České republiky na následující měsíce," dodala mluvčí.

O telefonátu na twitteru informoval také Zelenskyj, podle kterého prezidenti hovořili i o integraci Ukrajiny do Evropské unie a shodli se na další spolupráci. "Nastínil jsem situaci na frontě a naše bezpečnostní potřeby," uvedl také ukrajinský prezident.

Po demonstraci v Praze policie zadržela 18 lidí

Po demonstraci v Praze na Václavském náměstí policie zadržela 18 lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muze a sundat ukrajinskou vlajku. Podezřelí jsou z přestupku, jejich případem se bude zabývat příslušný správní orgán, řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Jeden z účastníků protivládního protestu byl zadržen pro podezření z trestného činu. Muž měl podle fotografií z demonstrace na batohu písmeno Z, které používá ruská armáda během války na Ukrajině, a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny.

Do muzea se po skončení sobotní demonstrace Česko proti bídě pokusilo dostat několik desítek lidí. Po opakovaných výzvách, aby zanechali protiprávního jednání, policie 18 z nich zajistila pro neuposlechnutí výzvy. Dva policisté byli při zákroku zraněni, uvedla policie na twitteru. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil závěr akce za nepřípustný.

Protivládní demonstraci Česko proti bídě na pražském Václavském náměstí svolala na sobotu strana Právo Respekt Odbornost (PRO), přišlo na ní tisíce lidí. Jindřich Rajchl, který stranu PRO vede, uvedl, že pokud vláda nepřijme požadavky strany nebo neodstoupí, bude další protest 16. dubna, který přejde v blokádu vládních budov. Premiér Petr Fiala (ODS) je přesvědčen, že projevy, vystupující i vznášené požadavky hovoří samy za sebe, nevidí tedy důvod demonstraci dále komentovat.

Kantar: Volby by těsně vyhrálo Spolu před ANO

Sněmovní volby by nyní vyhrála koalice Spolu s 31 procenty hlasů. Druhé hnutí ANO by mělo 30,5 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněného volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Do Poslanecké sněmovny by se mohla vrátit Česká strana sociálně demokratická (ČSSD), které model s hypotetickými koalicemi přisoudil pět procent hlasů. Pokud by však strany ve volbách kandidovaly samostatně, a ne v koalicích, vyhrálo by ANO před občanskými demokraty. Třetí by v takovém případě byli Piráti.

Předpokládaný zisk koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, je aktuálně zhruba stejný jako podle říjnového modelu. Opoziční hnutí ANO proti poslednímu modelu posílilo skoro o tři procentní body. Koalice Pirátu a Starostů by podle Kantaru nyní dostala 13 procent hlasů.

Čtvrté místo v modelu obsadilo hnutí SPD s devíti procenty. To oproti říjnu oslabilo, jeho voliči se přelévají k hnutí ANO, uvedla ČT. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny atakovali sociální demokraté.

Guvernér ČNB Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení

Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné. Řízení Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) skončilo ve standardní lhůtě a konalo se podle zákona, sdělila mluvčí ČNB Petra Krmelová. Michlův předchůdce Jiří Rusnok v minulosti uvedl, že by chybějící nejvyšší stupeň prověrky mohl současnému guvernérovi bránit plnohodnotně vykonávat jeho funkci.

Michl si požádal o prověrku na nejvyšší stupeň utajení loni v květnu poté, co tehdejší prezident Miloš Zeman rozhodl o jeho jmenování guvernérem ČNB. NBÚ informoval Michla o udělení prověrky v pátek, uvedla Krmelová. "Guvernér ČNB, stejně jako jiná prověřovaná osoba, není oprávněn vyjadřovat se k detailům řízení," dodala.

Český svaz nesouhlasí s chystaným návratem ruských šermířů

Vedení Českého šermířského svazu (ČŠS) nesouhlasí s chystaným návratem ruských a běloruských sportovců na soutěžní planše. Výsledky pátečního hlasování, jež o tom rozhodlo, členy výkonného výboru šokovalo, uvedl svaz v prohlášení na svazovém facebooku.

"Hlasování jsme se účastnili a nesouhlasili jsme s možností návratu ruských a běloruských sportovců a funkcionářů do soutěží pořádaných (mezinárodní federací) FIE," uvedl za výkonný výbor jeho předseda a svazový šéf Oldřich Kubišta. "Další kroky naší federace budeme konzultovat s Národní sportovní agenturou, Českým olympijským výborem a dalšími státními institucemi," píše se v prohlášení.

Pro začlenění ruských a běloruských sportovců zpět do mezinárodních turnajů se vyslovil mimořádný on-line kongres FIE. Ruští a běloruští šermíři, kteří byli kvůli invazi Ruska na Ukrajinu vyloučeni z mezinárodních soutěží, by mohli ve světové konkurenci znovu startovat od dubna.

Počasí na pondělí

Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Během dne od západu přechodně místy déšť, večer na západě a severozápadě přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty 11 až 15 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s. Na severu a severovýchodě postupně místy vítr čerstvý 5 až 9 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h).

Krčmář byl v závodě s hromadným startem v Östersundu čtyři sekundy od medaile

Michal Krčmář skončil čtvrtý v závodě s hromadným startem Světového poháru biatlonistů v Östersundu. S jednou chybou ze závěrečné položky ho dělily čtyři sekundy od medaile. I tak zaznamenal svůj nejlepší výsledek v aktuální sezoně SP, dosud bylo jeho maximem páté místo z lednového sprintu v Pokljuce. Jeho reprezentační kolegyně Markéta Davidová skončila jedenáctá. Doplatila na dvě chyby na střelnici, kterých se dopustila při první položce vestoje.

Krčmář navázal na skvělé vystoupení ze sobotní štafety, kterou předával po úvodním úseku na prvním místě, a od začátku se pohyboval v popředí. V závodě s hromadným startem, do něhož nenastoupili norský suverén této sezony Johannes Thingnes Bö ani jeho bratr Tarjei, po třech nulách přijížděl na závěrečnou položku ve skupině bojující o druhé až páté místo.

Udělal jednu chybu stejně jako všichni ostatní z této čtveřice. Z trestného kola odjížděl na šestém místě s více než půlminutovou ztrátou na Nora Vetleho Sjaastada Christiansena, jenž jako jediný trefil všechny terče a zvítězil. V závěrečném okruhu Krčmář předstihl Nora Aleksandra Fjelda Andersena a Švýcara Sebastiana Staldera, ale už nedostihl Nora Johannese Daleho a Francouze Erica Perrota.

Vondroušová vyřadila v Indian Wells v českém derby Bouzkovou

Tenistka Markéta Vondroušová porazila v českém derby ve druhém kole elitního turnaje v Indian Wells Marii Bouzkovou. Osmadvacátou nasazenou krajanku vyřadila za hodinu a čtvrt hladce 6:1, 6:1. Dál jde i Karolína Muchová, která zdolala dvojnásobnou vítězku turnaje Viktorii Azarenkovou z Běloruska 7:6, 6:3.

O postup do osmifinále, v němž si v kalifornské poušti zahrála při třech z předchozích čtyř startů, se Vondroušová utká s vítězkou duelu mezi světovou čtyřkou Uns Džábirovou z Tuniska a Polkou Magdalenou Frechovou. Muchová, jež v Indian Wells startuje poprvé v kariéře, bude hrát s Italkou Martinou Trevisanovou, nebo Madison Brengleovou.

40 let od největšího únosu Čechoslováků v dějinách

1300 kilometrů museli ujít Čechoslováci, které zajali v africké Angole partyzáni  z hnutí UNITA. Zajatce, včetně žen a malých dětí, mučily obrovské průjmy, vyčerpání i strach.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2023, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cesky@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se