Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen

Een oeuvre als priemende blik

‘Een koel, zakelijk oog'. Zo wilde de zondag overleden Armando als dichter, beeldend kunstenaar en tv- en theatermaker de realiteit benaderen. Het was ook al het credo voor De Nieuwe Stijl dat hij in 1965 met Sleutelaar, Vaandrager en Verhagen oprichtte.

Lees het artikel

Prik 'm in de touwen

‘Hij joeg de bal in de touwen’, ‘Het bruine monster’, ‘Een gloeiende kogel’. Het zijn enkele van de termen uit het voetbaljargon die Godfried Bomans in de jaren ’30 op een velletje noteerde. In het werk van Bomans huist een niet aflatende fascinatie voor de voetbalterminologie en voor baltovenaars als Bertus Caldenhove en Johan Cruijff.

Lees het artikel

De trombone van F.B. Hotz

Naast schrijver was F.B. Hotz ook fervent trombonespeler. Zijn proza bevat kenmerken van de jazz, zoals hij die speelde. Thomas Heerma van Voss bewondert Hotz' verhalen: ‘juist vanwege het kleine, zijn vermogen om diep door te dringen in de interactie tussen mensen, haperend, vol misverstanden, bij vlagen ook uitermate komisch.’

Lees het artikel

Vrijwilligers gezocht

Het Literatuurmuseum maakt dagboeken van schrijvers toegankelijk en zoekt enthousiaste vrijwilligers die vanuit huis deze boeiende documenten willen ontcijferen. Na de dagboeken van Lodewijk van Deyssel en Henri van Booven zijn nu ook die van J. Greshoff aan de beurt.

Lees meer


Lees meer artikelen en verhalen op

literatuurmuseum.nl

Copyright © 2018 Literatuurmuseum*, All rights reserved.

Pas je instellingen aan of schrijf je uit van deze lijst