In deze nieuwsbrief: de spannendste Prinsjesdag van de afgelopen vijftig jaar. En daarnaast zijn de grenscontroles opeens weer actueel, wie had dat verwacht?
 
 
9/11 de gevolgen in Nederland
De Schatkamer van Andere Tijden

9/11 de gevolgen in Nederland


 
De Slag om Arnhem, september 1944, is een van de bekendste veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar wat gebeurde er eigenlijk na deze mislukte operatie? Bij het Brabantse Overloon proberen de Amerikanen en Britten de Duitse linies te doorbreken. Er volgt een bloedige uitputtingsslag, die iedereen lijkt te zijn vergeten.
 
Naar de YouTube-video
 

Kijk hier terug
 
De meest recente aflevering: Maak me mooi. Bijzondere verhalen uit de wereld van de cosmetische chirurgie.

Kijk hier terug

 
Vijftig jaar na eerste grote gijzeling in Nederland
 

Vijftig jaar na eerste grote gijzeling in Nederland

 
 
Op de derde dinsdag van september is het altijd feest in Den Haag. Precies vijftig jaar geleden ging het er op Prinsjesdag anders aan toe. Een paar honderd meter van het Binnenhof gijzelden Japanse terroristen het personeel van de Franse ambassade. Bekijk nog eens onze aflevering uit 2003 over de gijzeling en de ontknoping.
 

 

Inzage archief Bijlmerramp

Inzage archief Bijlmerramp

Nabestaanden van de Bijlmerramp mogen tot nu toe geheime archiefstukken gaan bekijken. De onrust onder de bevolking moest al in 1998 worden beantwoord door de parlementaire enquêtecommissie, maar dat liep anders. “Ik dacht: ‘Waar zijn we mee bezig?’ We zijn bezig de feiten boven tafel te krijgen en die gaan we nu zelf verdraaien. Dat deugt niet”, vertelde commissielid Van Den Doel in onze aflevering. Kijk hier terug wat er misging.

Bekijk de aflevering
Halt! Douane

Halt! Douane

Weet je nog dat grenscontroles eindeloos duurden? Na Duitsland zegt nu ook de Nederlandse politiek landsgrenzen te willen gaan controleren. De reactie dat dit symboolpolitiek is, wordt niet ontkend, maar volgens Geert Wilders kunnen symbolen ook helpen. In 2020 maakte Andere Tijden een aflevering over de tijd dat Nederland nog grenscontroles deed en over hoeveel nut die hadden.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

80 jaar bevrijding van Zuid-Nederland

80 jaar bevrijding van Zuid-Nederland

In een speciale uitzending van Andere Tijden volgt Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten, het spoor van de geallieerden. Hij begint, net zoals zij, in het zuiden van Limburg en ontmoet mensen met bijzondere verhalen over de oorlog. Kijk de aflevering uit 2019 en ga eens op zoek naar wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd voor de viering van 80 jaar vrijheid!

Bekijk de aflevering
 
Ja, ik wil!

Ja, ik wil!

De jurk waarin koningin Máxima het jawoord gaf is één van de vele topstukken in de nieuwe tentoonstelling 'Ja ik wil!'. De trouwjurken uit de afgelopen eeuwen laten de ontwikkeling van het kledingstuk en die van de positie van vrouwen in Nederland zien. Want wat zegt de jurk over de drager? Je kunt ze nu bekijken in het Fries Museum in Leeuwarden.

Naar het museum
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op Prinsjesdag?


Dinsdag is het weer Prinsjesdag. Deze dag is en blijft een genot voor de liefhebber van pracht en praal, van tradities en van het Koninklijk Huis. Hoe lang bestaat Prinsjesdag al? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal op deze derde dinsdag in september? Lees en bekijk het bij NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Deze week in OVT

"Heb je ooit een normaal mens ontmoet? En, beviel het?" Deze beroemde woorden van Simon Carmiggelt verschenen in 1964 in een van zijn columns. Hij schreef ze toen een psychiater hem betrapte op neuroses. 10 jaar later doken deze woorden opnieuw op, dit keer op een poster van Stichting Pandora. De stichting wilde het stigma rondom psychiatrie doorbreken. Met succes, zou je kunnen zeggen, want tegenwoordig is het heel normaal om openlijk over mentale gezondheid te praten.
Gemma Blok, hoogleraar in de geschiedenis van de psychiatrie, is te gast.

Verder in OVT
- ‘Vrijheid' in de Amerikaanse verkiezingscampagne
- De Waalcrossing
- Bruidsjurken
- Boeken met Annelien de Dijn
- En meer…

Vorige week in OVT

- Tanks in Nederland
- De Libris Geschiedenis Prijs Shortlist
- Beetlejuice en de gothic-film
- Boeken met Fresco
- Column van Suzanna Jansen
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.