Bekijk dit bericht in je browser
Lieve lezer,

De kasteelpoort staat wagenwijd voor je open. Honderd jaar geleden ontving het Kasteel van Gaasbeek zijn allereerste museumbezoekers. Na een grondige restauratie schittert de zorgvuldig gedecoreerde droomburcht opnieuw in volle glorie. De collectie is weer thuis, klaar om in een nieuwe scenografie bewonderd te worden. We nodigden verschillende kunstenaars uit om met nieuwe creaties of bestaand werk in dialoog te treden met deze gelaagde plek.

Duik in ons programma want voor het eerst kan je het kasteel by night bezoeken of je wagen aan een downward facing dog in de Ridderzaal. Voor de filmliefhebbers is er Cinemuze. Wie een kroost moet entertainen, kan op avontuur met muis Arnoldus of genieten van onze Family Days. Laat de zon zich eindelijk van zijn beste kant zien? Dan is het heerlijk struinen door het park of in de Museumtuin, die opende de deuren naar jaarlijkse traditie op 1 mei.

Voel je het al kriebelen? Wees van harte welkom!


///


Rebelse echo's
800 jaar verhalen, 100 jaar museum

31.03.2024 - 03.11.2024

Met een rijke geschiedenis van zo’n 800 jaar, is het kasteel een oord bezaaid met verhalen. De voormalige bewoners met elk hun eigen – toch wel rebelse – karakter eisen opnieuw hun plek op in de nieuwe opstelling. De stemmen uit het verleden weerkaatsen hier op de muren, resoneren in de gangen en fluisteren ons zachtjes toe. Hun echo’s vinden weerklank in brieffragmenten die je op sleeptouw nemen door de kasteelkamers.

De bijzondere kasteelcollectie - van schilderijen tot wandtapijten, van munten tot curiosa – gaat een verrassende confrontatie aan met diverse hedendaagse werken die zorgvuldig werden geselecteerd.Het verleden en het heden omhelzen elkaar hier innig en maken de hartslag voelbaar van wat was.

Naast hedendaagse kunstwerken die deel uitmaken van onze vaste collectie zijn er dit jaar reflecties te zien van Philip Aguirre y Otegui, Rosa Barba, Kendell Geers, Kati Heck, Gülsün Karamustafa, Maurizio Nannucci, Nadia Naveau en Sophie Whettnall.

 
SLOW MORNINGS
Tijdens onze Slow Mornings op vrijdag doen wij het even rustig aan. Een zacht ontwaken voor iedereen die graag ontsnapt aan de drukte en het kasteel in alle rust bewondert. Elke vrijdag tussen 10 en 13 uur is het kasteel een oase van verstilling en vertraging.

SLOW MORNINGS / YOGA
Een yogasessie is een perfecte manier om zacht te ontwaken en rustig aan je dag te beginnen. Van 3 mei tot en met 21 juni kan je elke vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur in de Ridderzaal van het kasteel terecht voor een yogales.


LATE NIGHTS
Kom ’s avonds ronddwalen in de donkere gangen van het kasteel en beleef het Kasteel van Gaasbeek op een heel nieuwe manier. Elke eerste vrijdag van de maand zijn het kasteel en Caffè Carletto uitzonderlijk open tot 22 uur. Nachtraven zijn van harte welkom.



CINEMUZE
Eén zaterdagavond per maand wordt in de Ridderzaal van het kasteel een film vertoond die verband houdt met het leven en werk van markiezin Arconati Visconti of met het jaar 1924, toen het kasteel officieel een museum werd. Voor elke filmvertoning geeft Wouter Hessels, filmcurator van het Kasteel van Gaasbeek, een tweetalige inleiding (Nl/Fr).

FAMILY DAYS

Elke woensdagnamiddag zijn gezinnen met (kleine) kinderen extra welkom in het kasteel. De Ridderzaal wordt op de Family Days speciaal ingericht om de jongsten van onze kasteelbezoekers te plezieren. Onvergetelijke momenten in een uniek historisch kader? Check!



OP AVONTUUR MET MUIS ARNOLDUS
Wist jij dat het kasteel zijn eigen kleine bewaker heeft? Muis Arnoldus trippelt hier al jaren door de gangen. Ook zijn hele familie woont in dit kasteel.
Muis Arnoldus koestert nog één grote droom: ridder worden. Vervul jij de grote droom van een kleine muis? Je slaat twee ridders in één slag want je kan ook zelf een ridderdiploma behalen. En garde!

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
B-1750 Gaasbeek

Uitschrijven