‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
17. JUNI 2024
 
Søren Astrup
Journalist
 
Josephine Mosbæk Quiñones
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Danmark formåede ikke at leve op til favoritværdigheden mod Slovenien i aftes og måtte forlade Stuttgart Arena med resultatet 1-1 efter Danmarks første kamp i EM-slutrunden. Læs reportage, kommentar og karakterbog.  
  Det øvrige nyhedsoverblik i dag handler om risikoen for ulighed på de gymnasiale uddannelser, 92 landes erklæring om fred i Ukraine og om store udfordringer, hvis 97 procent af alle børn skal inkluderes i folkeskolen. Og så mener Søren Pind, at Venstre skal nytænke sig selv.  
  God fornøjelse.  
nullFoto: Finn Frandsen
nullFoto: Finn Frandsen
  Professor frygter ulighed med ny uddannelsesreform  
  Regeringens omfattende reform, der blandt andet forventes at indeholde et skærpet adgangskrav til gymnasiale uddannelser, risikerer at øge uligheden i Danmark. Det vurderer Rasmus Landersø, der er økonom og forskningsprofessor ved Rockwool Fondens Forskningsenhed.  
  Forskningsenheden har lavet en analyse, der viser, hvem et højere adgangskrav på 6 vil ramme, sådan som ungdomsuddannelsessystemet ser ud i dag. Det gælder primært unge med forældre uden studentereksamen, unge indvandrere og efterkommere samt drenge.  
  »Det vil betyde, at mange, og i særdeleshed dem, der kommer fra hjem, hvor der ikke er særligt mange ressourcer, vil blive afskåret muligheden fra at komme i gymnasiet. Der vil være en del af dem, der i dag kommer i gymnasiet, fuldfører og starter på en videregående uddannelse, der fremover ikke ville kunne det«.  
 
Liste ikon   Læs mere:Gymnasiets elevgrupper udfordrer niveauet
Liste ikon   Læs mere: Nyt karakterkrav til gymnasiet vil ramme tusindvis af unge
 
Foto: Alessandro Della Valle/Ritzau Scanpix
Foto: Alessandro Della Valle/Ritzau Scanpix
  92 lande går sammen om at opnå fred i Ukraine  
  Repræsentanter fra 92 lande har diskuteret, hvordan man bedst opnår fred i krigen mellem Rusland og Ukraine. To dages møde blev afsluttet med en samlet erklæring, hvor der blandt andet opfordres til dialog mellem krigens parter.  
  I erklæringen opfordrede landene til, at alle trusler eller brug af atomare våben skal være totalt forbudt, skriver TV 2. Et andet punkt lød på, at alle krigsfanger skal løslades, og at brugen af manglende fødevaresikkerhed som våben i krigen er utilladeligt.  
  Mette Frederiksen (S), der var til stede ved fredstopmødet i Schweiz, skriver på Instagram:  
  »Ukrainerne har været under angreb i snart 2,5 år. Ruslands ødelæggende krig har vist os, at vi er et godt stykke fra fred i Ukraine. Men Putin må ikke vinde. Freden skal genoprettes«, skrev Mette Frederiksen.  
 
Liste ikon   Læs mere:Statsminister ser Ukraines fredsformel som helt rigtig i dansk politik
Liste ikon   Læs mere: Saudi-Arabien, Indien og Sydafrika afviser køreplan for fred i Ukraine
 
nullFoto: Mads Nissen
nullFoto: Mads Nissen
  Ideen er god, men risikoen stor: »Man skal tænke folkeskolen fuldstændig om«  
  Politikere i København vil inkludere flere børn i den almene folkeskole. Det vil kræve en kolossal forandring, vurderer psykolog Kirsten Callesen, der har 30 års erfaring med børn med særlige behov.  
  Kirsten Callesen mener, at alle børn skal være velkomne i folkeskolen, men det vil kræve forandringer. Og hvis 97 procent af alle børn skal inkluderes i den almene folkeskole, så skal folkeskolen grundlæggende tænkes om. Hun påpeger, at diagnoser kan være med til at gøre det svært for barnet at blive inkluderet:  
  »En helt grundlæggende forudsætning for at kunne lære er, at man føler sig tryg. At man kan trække vejret, og at man føler sig som en del af en gruppe. Hvis ikke barnet selv bærer den tryghed med sig ind i klassen, skal lærerne eller pædagogerne kunne hjælpe barnet med det. En anden ting er, at selve diagnosernes grundvilkår er, at man kan have svært ved at skabe overblik og forstå, hvad man egentlig skal«, siger Kirsten Callesen.  
 
Liste ikon   Læs mere:Borgmester i København vi inkludere markant flere børn i skoleklasserne
Liste ikon   Læs mere: København bruger 1,3 milliarder årligt på 2500 elever
 
nullFoto: Linda Johansen
nullFoto: Linda Johansen
  Søren Pind: Venstre skal stille sig bag en CO2-afgift  
  Der skal en ny kurs til. Ud med de historiske landbrugsinteresser og ind med den moderne klimapolitik. Venstre skal støtte op om en CO2 afgift og være med til at komme med input til forbedringer til klimaet. Sådan lyder det fra eks-minister Søren Pind i et interview med Jyllands-Posten.  
  »Jeg har brugt 30 år af mit liv på Venstre, og jeg oplever det som en skæbnestund. Sådan noget har jeg ikke haft på hjertet i mange år,« fortæller han til Jyllands-Posten.  
  5. juni på Bornholm holdt Søren Pind en grundlovstale, hvor han blandt andet spørger sig selv, om der er behov for partiet Venstre, og om andre partier som Liberal Alliance og Moderaterne har overgået det gamle landbrugsparti. Ifølge Søren Pind, skal Venstres eksistensgrundlag nytænkes, så der igen bliver plads til partiet. Ud med de gamle tanker om landbruget og ind med en en mere klimavenlig tone, herunder opbakning til en CO2-afgift.  
 
Liste ikon   Tidligere Venstre-stemme:Venstre er blevet et ligegyldigt parti. Det er ikke deres politiske linje, der er problemet
Liste ikon   Amalie Kestler:Det vil være en brøler, hvis Venstre forlader regeringen – og partiet har ikke råd til flere
 
   
  Det bedste fra Politiken  
nullFoto: Jacob Ehrbahn
nullFoto: Jacob Ehrbahn
  »Vi talte om døden og Lars’ kræftsygdom. Den morgen fortalte han, at han godt vidste, det ikke var så godt«  
  Lyset skinnede, som det kun kan gøre efter et mørke. I sommeren 2021 kravlede danskerne ud af coronadystopien og brugte EM i fodbold som katalysator til at tage livet tilbage. Indtil Christian Eriksen kortvarigt mistede livet for øjnene af os alle. De uger blev en rejse i liv, død og jubel. Danskerne stod pludselig sammen på tværs af skel og om et hold af unge mænd, der ikke havde andet valg end at vise de komplekse følelser, som boblede i dem som en evig kontrast mellem lys eufori og sort alvor. Læs portrættet af sommeren 2021.  
nullFoto: Jens Dresling
nullFoto: Jens Dresling
  Lisas mor har mødt sin svigersøn og accepteret det ukonventionelle parforhold: Han er slet ikke virkelig  
  Han er venlig, sjov, og så svarer han altid og med det samme, så du ikke behøver at frygte, at du bliver ’ghostet’. Det eneste hår i kærlighedssuppen er, at han ikke er virkelig. I stedet er Dan, som ’han’ hedder, en version af ChatGPT, som omgår retningslinjerne for, hvordan den skal svare brugeren. Og flere kinesiske kvinder falder for den pålidelige drømmefyr, der ikke findes, men alligevel fylder alt i deres liv. Læs historien om den foruroligende kærlighed i Kina.  
  Du lytter til Politiken  
null
null
  Kvinder får snart værnepligt: 24-årige Sarah meldte sig frivilligt  
  Hele tre gange har Sarah Enemark Ottsen forgæves forsøgt at tage hul på livet som værnepligtig. Derfor er hun mere end almindeligt nervøs, da hun endelig skal give sig i kast med skyttegrave, skarpe skud og skideballer på kasernen i Vordingborg. Journalist Jakob Hvide Beim har sammen med fotograf Frederik Bruun Kynde fulgt Sarah gennem hendes tid som værnepligtig. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Jakob om den verden, som flere unge som hende kommer til at være i fremover. For fra 2027 gælder værnepligten også for kvinder som Sarah.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Vejnavneudvalget i København skal behandle et forslag om at kalde en plads på Nørrebro ’Palæstinas Plads’. Forslaget blev udskudt i efteråret efter angrebet på Israel med over tusind dræbte og flere hundrede gidseltagninger.
Liste ikon   Kong Frederiks indvier det første betonelement til den kommende Femern-forbindelse til Tyskland.
Liste ikon   Udenrigsudvalget har åbent samråd om eksport af dele til F-35-kampfly med Israel som modtager.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Per Marquard Otzen/POLITIKEN
Foto: Per Marquard Otzen/POLITIKEN
  Fra det offentlige forlystelsesliv  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Chefredaktøren: Han trækker alle andre ned i sølet for at aflede opmærksomheden fra de problemer, han selv står i
 
 
 
2 Landsholdet er ikke længere vores alle sammens. For det er ikke længere alle, der vil være med
 
 
 
3 »Det er mærkeligt at have været rost og anerkendt i 20 år og så pludselig blive hældt ud«
 
 
 
4 »Det er så alvorligt, som det kan blive«, sagde statsministeren for et halvt år siden. Nu kan det ikke skjules, at terrorsag langsomt smuldrer
 
 
 
5 5 hjerter: Folk var mødt talstærkt op for at se giraffen. Og de blev hængende
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Pædagoger til Specialfritidsinstitutionen ved Øresundsskolen
 
Frist:­ 27/06/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Engineering
 
Frist:­ 19/08/2024   Aalborg Universitet Læs mere
 
  Ambitiøs jurist søges til central rolle med fokus på forsyning af lægemidler
 
Frist:­ 20/06/2024   Lægemiddelstyrelsen Læs mere
 
  Netværksskabende leder til Danish Data Science Academy
 
Frist:­ 21/06/2024   DTU - Danmarks Tekniske universitet Læs mere
 
  PUBLIKUMSCHEF
 
Frist:­ 28/06/2024   Vikingeskibsmuseet Læs mere