Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Vrijdag 4 juni 2021
 
 

In de kijker

   
 
13 vrijwilligerswerkingen ontvangen projectsubsidies voor aanbod voor jeugd met handicap 

De minister van Jeugd kent aan 13 vrijwilligerswerkingen een projectsubsidie toe om een bovenlokaal jeugdwerkaanbod voor kinderen en jongeren met een handicap te organiseren tijdens de schoolvakanties of tijdens het schooljaar. De meeste organisaties zullen het geld gebruiken voor de aankoop van materiaal (bv. snoezelmateriaal). Andere vrijwilligerswerkingen zullen vormingen volgen of activiteiten organiseren. 

icon-arrow-right.png   Lees meer over de toegekende subsidies
 
Publicatie rond sociale integratie in het jeugdwerk

16 projecten experimenteerden volop met sociale integratie in het jeugdwerk. Hun ambitie: verbinding maken met kinderen en jongeren die tot nu weinig tot niet deelnemen aan het jeugdwerk. Demos vzw begeleidde de projecten gedurende 2 jaar. Dat resulteerde in het onderzoeksrapport Ontmoetingen in het Jeugdwerk en een praktische vorming.

icon-arrow-right.png   Lees meer
 
Gratis vormingsaanbod rond seksueel grensoverschrijdend gedrag in het jeugdwerk

Welk seksueel gedrag is oké? Wanneer worden er grenzen overschreden en hoe reageer je er gepast op? Vlaamse jeugdorganisaties kunnen nu gratis exemplaren van het pakket en de vorming '(N)iets mis mee?!' aanvragen.

icon-arrow-right.png   Lees meer over het aanbod
 
Gezocht: diverse experten in de media

Meer diverse stemmen zichtbaar maken in de Vlaamse media, daar wil de Vlaamse overheid met de Expertendatabank op inzetten. Behoor je tot de doelgroep vrouwen, mensen van buitenlandse herkomst, mensen met een handicap of transgenders en non-binaire personen en wil je je expertise in een bepaald thema delen met een breed publiek? Registreer je dan gratis in de Expertendatabank en word zichtbaar voor journalisten en contentmakers over heel Vlaanderen.

icon-arrow-right.png   Lees meer op de website van de databank
 
Handen in elkaar slaan voor mediawijsheid

Om de mediawijsheid van de Vlamingen te verhogen, moeten verschillende sectoren en beleidsdomeinen meer en beter samenwerken. Dat is een van de belangrijke aanbevelingen uit een nieuw rapport dat het beleid rond mediawijsheid in Vlaanderen in kaart brengt. Ook moet er meer ingezet worden op kwetsbare groepen, zoals kinderen en jongeren met een handicap. Benieuwd naar de andere bevindingen uit het rapport?

icon-arrow-right.png   Ontdek de bevindingen

 
 

Subsidies

   
 
Nieuwe ronde beurzen vakmanschap

Nog tot uiterlijk 15 september kun je een beurs aanvragen voor het doorgeven van vakmanschap. Dankzij die beurzen krijgen meesters-vaklui de ruimte om samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.

icon-arrow-right.png   Meer info over de nieuwe ronde

 
 
EERSTVOLGENDE INDIENDATA VOOR DE JEUGDSECTOR
 
 

Events

   
 
Ontdek de winnaars van de Ultimas en bekijk de awardshow

Op 18 mei werden de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen, uitgereikt aan 12 laureaten in evenveel categorieën. Moving Ground, een dansgezelschap voor jongeren met onontgonnen talent, won de Ultima Amateurkunsten 2020. Benieuwd wie alle winnaars zijn? En wil je de awardshow in Alden Biesen (her)bekijken? Neem dan een kijkje op de website van de Ultimas.

 
8 juni: online inspiratiesessie JKP: ‘Goed mediawijs’

Na een groot participatietraject keurde de Vlaamse Regering eind vorig jaar het Vlaamse Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan 2020-2024 (JKP) goed. Ben je benieuwd naar welke acties er op de planning staan? In juni zetten we de vijfde en laatste prioriteit tijdens een digitale inspiratiesessie in de kijker: mediawijsheid.

icon-arrow-right.png   Schrijf je in
 
21 september: presentatie onderzoeksrapport ‘Veldtekening cultuureducatie in de vrije tijd’

Welke gesubsidieerde cultuur-, jeugd- en mediaorganisaties doen aan cultuureducatie? Welk beleid of welke visie ontwikkelen ze daarover? Je leest het in het nieuwe onderzoeksrapport 'Veldtekening cultuureducatie in de vrije tijd', dat we op 21 september voorstellen. Interesse? Schrijf je dan in voor het webinar.

 
Schrijf je als organisatie in voor Kunstendag voor Kinderen voor 16 juli
Kunstendag voor Kinderen vindt plaats op zondag 21 november en viert tegelijk zijn 10de verjaardag. Dat vraagt om een groot feest! Breng je met jouw organisatie kinderen in contact met kunst en cultuur? Plan dan een leuke activiteit en schrijf je in voor 16 juli!

 
 

PARLEMENTAIRE VRAGEN

   
 

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse Parlementsleden over jeugd, jeugdwerk en jeugdbeleid. 

•    Selectie van mondelinge vragen en interpellaties 
•    Selectie van schriftelijke vragen 
 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussels 1000 · Belgium