9 juni 2020

CORONA
Protocollen rond heropstart in cultuursector in voorbereiding
Op 3 juni besliste de Nationale Veiligheidsraad dat de cultuursector haar activiteiten zonder publiek vanaf 8 juni terug mag hervatten. Dit moet zo veilig mogelijk gebeuren, zowel voor de gebruikers als het personeel. Hiervoor worden, zoals bepaald in de Nationale Veiligheidsraad, protocollen opgemaakt die de sector helpen om veilig op te starten. Op basis van het voorbereidende werk in de sectoren zelf, wordt nu zo snel mogelijk een basisprotocol uitgewerkt, dat de minister van Cultuur binnenkort zal bekrachtigen. 

We raden dan ook momenteel sterk aan om nog niet halsoverkop activiteiten op te starten. De basisregels zoals social distancing en handhygiëne zijn daarbij zeer belangrijk.

Daarnaast wijzen we op een aantal risicosituaties waarin je best nog even wacht met de heropstart tot er duidelijke richtlijnen zijn, opgenomen in het basisprotocol of de diverse sectorspecifieke handleidingen en gidsen die op basis van het basisprotocol in de cultuursector zullen opgemaakt en verspreid worden.
Meer info over de protocollen in de cultuursector

Maatregelen vanuit het noodfonds ook voor cultuursector

Tijdens een persconferentie op 2 juni maakte de Vlaamse Regering de verdeling van het noodfonds (in totaal zo’n 300 miljoen euro) bekend. Deze beslissingen werden genomen na gesprekken met de werkgroepen binnen o.a. de cultuur-, jeugd- en mediasector.

Via het Departement Cultuur, Jeugd en Media wordt er zo’n 65 miljoen euro verdeeld aan de cultuursector. Daarnaast gaat 30% van het noodfonds naar steden en gemeenten. Hiermee kunnen ze onder andere lokale cultuur- en jeugdorganisaties ondersteunen.

Over de operationalisering van de steun vanuit het Departement Cultuur, Jeugd en Media zal er in de komende weken meer informatie volgen.

Lees meer over de maatregelen vanuit het noodfonds

Informatie over coronamaatregelen gebundeld

Voor algemene informatie, maatregelen van het Departement Cultuur, Jeugd en Media voor de cultuursector en antwoorden op veel gestelde vragen kun je terecht op onze webpagina Informatie Covid-19.
Veelgestelde vragen
KUNSTEN
Residenties voor kunstenaars in 2020 uitgesteld
Ten gevolge van de coronamaatregelen was reizen naar het buitenland niet mogelijk tussen maart en juni. Daarom konden of kunnen een aantal residenties niet doorgaan. Dit is zo voor de residentie in Cité Internationale des Arts en Isola Comacina.

De kunstenaars die hun residentie moe(s)ten afgelasten, krijgen de mogelijkheid om ze volgend jaar opnieuw op te nemen. Mogelijk zullen dus een aantal periodes al ingenomen zijn. Het is dus aangeraden om voor deze twee residenties meerdere periodes aan te duiden.
Lees meer over de residentietoelagen

Hoorzitting visienota Kunsten

Op 4 juni 2020 werd de visienota Kunsten van de minister van Cultuur besproken tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement. 
Herbekijk de hoorzitting

Toegekende tussenkomsten voor buitenlands publiek presentatiemoment 2020 – ronde 4 en 5

In ronde 4 van de subsidielijn 'Tussenkomst voor een buitenlands publiek presentatiemoment' werden er 23 aanvragen behandeld, waarvan er 8 positief geadviseerd werden. Het merendeel van de aanvragen werd ingetrokken door de aanvrager naar aanleiding van de coronamaatregelen. 

In totaal werden 6 dossiers (26% van de aanvragen) ondersteund voor een totaal van 9.540 euro. 2 dossiers werden na het nemen van de beslissing stopgezet, naar aanleiding van de coronamaatregelen.

In ronde 5 werden 5 aanvragen behandeld, waarvan er 3 positief geadviseerd werden.  In totaal worden 3 dossiers ondersteund voor een totaal van 12.300 euro.

Bekijk het overzicht van toegekende tussenkomsten
CULTUUR
Expertenopleiding Cultuur in de Spiegel
Heb je ervaring en inzichten in het leren met, over en door cultuur, maar ben je toch nog op zoek naar inhoudelijke verdieping? Dan is de expertopleiding Cultuur in de Spiegel van CANON Cultuurcel en het Departement Cultuur, Jeugd en Media iets voor jou.

De opleiding biedt een antwoord op vragen als: wat is cultuur nu precies? Waar komt cultuur vandaan? Hoe evolueert de mens in cultureel opzicht? Hoe staat kunst ten opzichte van cultuur? Waarom is leren met, over en door cultuur belangrijk?  Hoe fragiel is cultuur in tijden van competitie en competenties?

In de expertopleiding leer je niet alleen meer over theorie, onderzoek en beleid, maar krijg je ook input voor je eigen beroepspraktijk.

Je kunt je tot uiterlijk 15 juni kandidaat stellen.
Lees meer over de expertopleiding

Oproep zomerscholen en taalprojecten

Organisaties uit de cultuur- en jeugdsector kunnen - al dan niet in samenwerking met een organisatie aangeduid door het Departement Onderwijs en Vorming - intekenen op drie subsidieoproepen in verband met zomerscholen, taalstimulerende activiteiten en leesprojecten.
Lees meer over deze projectoproepen

Enquête over infrastructuurnoden in cultuur- en jeugdsector

Het Fonds Culturele Infrastructuur wil een nieuw reglement opstellen en organiseert daarom samen met IDEA Consult een bevraging van de cultuur- en jeugdsector. Werkingen die een cultuur- of jeugdinfrastructuur beheren of uitbaten kunnen zo input geven aan het toekomstige beleid. Werk je voor een culturele of jeugdorganisatie die infrastructuur beheert of uitbaat?
Vul (uiterlijk 10/6) de enquête van het Fonds Culturele Infrastructuur in
Deel deze nieuwsbrief: icoon-sharing.png


Wenst u deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Schrijf u uit.
logo-footer.png






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Afdeling Kunsten · Arenbergstraat 9 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp