Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

PS: 'Het is ofwel paars-groen ofwel nieuwe verkiezingen' - Wat staat er precies in de Europese ‘Green Deal’? - Aramco en de Saudische invloed op Silicon Valley: ‘Investeerders die het koninkrijk nu nog mijden komen terug. Eens enkele hoofden zijn afgehakt.'

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.562 woorden - leestijd: > 5 minuten

1. Wat staat er precies in de Europese ‘Green Deal’?

Woensdag heeft Europees commissaris voor Klimaat Frans Timmermans de krijtlijnen van de Europese Green Deal voorgesteld, een van de speerpunten van het beleid van de Commissie von der Leyen. Het gaat om een ambitieus plan dat Europa tegen 2050 koolstofneutraal moet maken, en tegelijk als groeistrategie moet dienen.

Tegen 2030 wil von der Leyen maar liefst 3.000 miljard euro investeren in klimaatbescherming. Om de omvang van die ambitie te illustreren: het jaarbudget van de EU is om en bij de 160 miljard. Dat zou betekenen dat het leeuwendeel van het Europees budget naar klimaatinvesteringen gaat, gedurende 10 jaar. De Commissie gaat bovendien de Europese Investeringsbank (EIB) omvormen tot een klimaatbank. Zo moet er ook privaat geld vloeien naar klimaatvriendelijke sectoren. Lees meer

2. PS: 'Het is ofwel paars-groen ofwel nieuwe verkiezingen'

Terwijl informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met relatief open vizier willen praten, zet de PS onder Paul Magnette (PS) een strakke lijn: paars-groen of niets.

  • De PS heeft een héél duidelijke lijn. Het is ofwel paars-groen ofwel nieuwe verkiezingen. Paars-geel veegt Magnette gewoon helemaal van tafel. En de PS-voorzitter steekt zich niet weg om dat standpunt glashelder op tafel te leggen.
  • Tussen N-VA en PS is het water veel dieper geworden. Het gesprek zaterdagavond in Antwerpen met de partijtop van N-VA was hoffelijk, maar wees ook op de grote inhoudelijke kloof. De Wever stelde overigens zelf in de pers ‘dat hij woest werd’, toen hij zondag de nota van Magnette begon te lezen. Lees meer

Abonneer u hier op Wetstraat Insider, onze nieuwsbrief over politiek.

3. De echte inzet van het impeachmentproces tegen Trump is niet wat u denkt

De Amerikaanse Democraten maken haast met hun afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Dat de Republikeinen die zullen stemmen om Trump af te zetten op één hand te tellen zijn, zien ze daarbij over het hoofd.

Nog voor het kerstreces willen de Democraten twee zogenaamde 'articles of impeachment' door het Congres laten stemmen. 

Het eerste artikel is 'abuse of power’ of machtsmisbruik. Het tweede artikel gaat over 'obstruction of Congress', of tegenwerking van het Congres.

Wie terugkijkt op de geschiedenis kan niet anders dan vaststellen dat die beschuldigingen wat mager uitvallen. Richard Nixon werd van vijf impeachable offences beticht, Bill Clinton van twee, waarvan één ‘meineed’ was. Toch andere koek. Tegen Trump ontbreekt ook een ‘smoking gun’, men heeft met andere woorden geen andere bewijslast dan ‘van horen zeggen’. [Nixon moest ontslag nemen toen een bandopname opdook waarin hij een misdaad beval.]

De impeachmentprocedure zal in het door de Democraten gedomineerde Congres worden goedgekeurd, om daarna in de door de Republikeinen gedomineerde Senaat te stranden.

Waarom Republikeinen niet tegen Trump zullen stemmen?

1. Trump geniet 94% goedkeuring binnen de eigen partij.

2. Toen Nixon in 1974 ontslag moest nemen verloren 48 Republikeinse Congresleden en 3 Republikeinse Senatoren hun zitje in de daaropvolgende verkiezingen. Allen hadden gezegd dat ze Nixon niet langer konden steunen.

3. De Amerikaanse economie gaat nog altijd full steam (3,5% werkloosheid en meer dan 10 jaar zonder recessie) en kiezers stemmen met hun portefeuille.

Uiteindelijk zijn we getuige van een machtsstrijd die zich boven het hoofd van de kiezer afspeelt. Een strijd tussen de uitvoerende macht (Trump) en de wetgevende macht (het Congres). Een strijd over de privileges die Trump zichzelf toeëigent en over de wet.

Gezien Trumps onwrikbare populariteit bij zijn basis en zijn economisch parcours restte de Democraten weinig meer dan een loopgravenoorlog om zich in de kijker te spelen bij de onbesliste kiezer. Die oorlog heet 'impeachment'.

Maar terwijl Trumps herverkiezingsprogramma voor 2020 glashelder is ('meer van hetzelfde'), zijn de Democraten nog altijd op zoek. ( zie onderwerp 7.)

4. Aramco en de Saudische invloed op Silicon Valley: ‘Investeerders die het koninkrijk nu nog mijden komen terug. Eens enkele hoofden zijn afgehakt.'

Bij de toenemende invloed van de Saudi’s op Silicon Valley rijzen veel vragen. De Saudi’s hebben Silicon Valley bij de kraag met hun chequeboek. Ze blijven miljarden naar beloftevolle startups sluizen, zonder dat daar veel om wordt gemaald. In de zakenwereld is geld vaak gewoon geld en waar het vandaan komt niet altijd de eerste bekommernis.

In het boek ‘The Killing in the Consulate: Investigating the Life and Death of Jamal Khashoggi‘ van Jonathan Rugman zegt een naaste van de kroonprins het met zoveel woorden: ‘Investeerders die het koninkrijk en zijn petrodollars mijden komen terug. De tijd heelt. Eens het verdict valt, eens gerechtigheid geschiedt en enkele hoofden worden afgehakt, komen ze terug.’ Lees meer

5. Telex
  • Warren Buffett realiseerde de voorbije 30 jaar een gemiddeld rendement van 66,1% op zijn beleggingen. Dat is zo ongeveer een jaarlijkse verdubbeling van je kapitaal. Wie 1.000 euro investeert tegen 66,1% en dat 30 jaar weet vol te houden, eindigt met een kapitaal van 4.084.030.469 euro. (h/t Maarten Verheyen)

  • Het bruto maandloon van een voltijdse werknemer in België bedraagt gemiddeld 3.558 euro. De cijfers zijn van 2017. In vergelijking met 2010 is het loon 15 procent gestegen, iets meer dan de inflatie in diezelfde periode. Studeren loont, want masters verdienen gemiddeld 50 procent meer dan werknemers met andere diploma’s en iedereen met een hoger diploma ziet zijn loon sneller stijgen dan wie geen diploma heeft.

  • Ons land telt ongeveer 415.000 lang­durig zieken. Almaar vaker gaat het om burn-outs of om stressgerelateerde fysieke klachten zoals nek- en rugpijn. Werknemers die langdurig afwezig zijn, blijven in een op de drie gevallen thuis zitten zelfs al voelen ze zich weer sterk genoeg om het werk te hervatten.
  • 26 miljoen van de 160 miljoen Netflix-abonnees hebben in de eerste week na de lancering naar de film ‘The Irishman’ gekeken, het meest recente maffia-epos van filmmaker Martin Scorcese. Ze hebben minimum 70% van de drie uur en dertig minuten durende film bekeken. Netflix heeft 160 miljoen dollar in de film geïnvesteerd, zijn grootste investering tot nog toe.

6. Business AM | Meest gelezen
Topman ING: 'Chinezen gaan Europees offensief inzetten'
Liechtenstein telt 1 miljardair en die is goed voor de helft van het bbp van het land
7.De ruk naar links: Democraten vechten om 'titel van anti-businesskandidaat'

"McKinsey. Dow Chemical. Bank of America. Veel Amerikanen zien hier een lijstje steunpilaren van hun ronkende economie. Maar in de wedloop om het presidentskandidaatschap bij de Democraten zijn de namen van grote bedrijven in toenemende mate vlekken op het blazoen. In een steeds feller wordende campagne nemen de kandidaten elkaar de maat over hun banden met corporate Amerika.

In de ene hoek bevinden zich de progressieve Senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders, en in de andere hoek staan Pete Buttigieg, de burgemeester van South Bend India, en oud-vicepresident Joe Biden opgesteld. Tezamen vechten deze vier koplopers een strijd uit over welke mate van dienstbaarheid aan het bedrijfsleven acceptabel is voor iemand met presidentiële aspiraties.

De 37-jarige Buttigieg werkte na zijn afstuderen drie jaar bij McKinsey. Warren, voor wie het terugdringen van de bedrijfslobby een speerpunt is, vroeg Buttigieg eind vorige week bekend te maken welke cliënten hij adviseerde omdat ‘kiezers op de hoogte moeten zijn van mogelijke belangenverstrengeling’. Toen bleek dat journalisten hem niet met rust lieten op dit punt, vroeg Buttigieg of McKinsey hem wilde ontheffen van zijn non-disclosure agreement. Het bedrijf stemde in." Meer in het Financieele Dagblad

8. Sommige bedrijfskerstfeestjes zijn wat leuker dan andere: werknemers mogen bonus van 10 miljoen onder elkaar verdelen

De personeelsleden van een Amerikaans vastgoedbedrijf zullen hun bedrijfsfeestje niet snel vergeten. Hun werkgever verdeelde een eindejaarsbonus van 10 miljoen dollar.

Tijdens hun eindejaarsfeestje op 7 december vielen de werknemers van St. John Properties net niet achterover. Alle 198 werknemers van het vastgoedbedrijf in het Amerikaanse Baltimore kregen van stichter en uitvoerend voorzitter Edward St. John een serieuze bonus, goed voor in totaal 10 miljoen dollar. De individuele premies liepen op tot wel 270.000 dollar per persoon. Lees meer

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
9. Dit zocht u op Google in 2019

Elk jaar geeft Google een inkijkje in wat de Belgen zochten, bekeken en zich afvroegen tijdens het jaar. Een leuke en soms confronterende throwback.

Een leuke jaarlijkse traditie: bij Google kijken ze ook in 2019 naar wat u allemaal heeft opgezocht. Even googelen: dit zijn de vragen die u uzelf gesteld heeft.  Lees meer

10. Business AM | Video

Hoe duur zijn de ‘flagship’ smartphones van de voornaamste producenten?

Smartphones zijn alomtegenwoordig. Sinds Apple die markt helemaal opengooide met de lancering van de eerste iPhone in 2007, gaat het alleen maar steil bergop. In dat gezegende jaar bezaten zo’n 122 miljoen mensen een smartphone. Dit jaar zullen er dat al iets meer dan anderhalf miljard zijn.

Waar voorheen een prijskaartje van 1.000 dollar als een soort van glazen plafond boven die prijsbepaling zweefde, is die grens tegenwoordig gesloopt. Het mag niet verbazen dat Apple het lijstje van duurste ‘flagship phones’ aanvoert. Maar ook grote concurrent Samsung draait zijn hand niet meer om voor een dergelijke prijs.

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België