PHILIPS SYMFONIE ORKEST

 Afscheidsconcert Jules van Hessen

Afscheidsconcert Jules
Mahler: Symfonie nr. 3

Zondagmiddag 19 november 2023 14.30 uur,
Het Concertgebouw, Amsterdam
Zondagmiddag 26 november 2023 14.15 uur, 
Muziekgebouw, Eindhoven

Het Philips Symfonie Orkest neemt afscheid van Jules van Hessen als chef-dirigent.
Voor dit bijzondere moment zal Jules nog eenmaal voor het orkest treden om afscheid te nemen van 'zijn' orkest met Mahlers Derde symfonie. 

In de monumentale Derde symfonie bezingt Mahler alle fasen van de evolutie. Met thema’s als de zomer, bloemen, dieren, mensen, engelen en Gods liefde is het niet verwonderlijk dat het werk de bijnaam ‘De Natuursymfonie’ kreeg. Mahler is er uitstekend in geslaagd zijn visie vorm te geven: “Deze symfonie moet zijn zoals deze wereld, hij moet alles behelzen.”

Met ca. 110 minuten is deze symfonie één van de langste stukken van het concertrepertoire. Het schitterende, orkestrale Adagio, waarmee de symfonie tot besluit de liefde bezingt, geeft voor Jules precies de extra lading die dit afscheid verdient.


Jules en het PSO zullen dit prachtige concert tweemaal opvoeren met getalenteerde solistes. In Amsterdam zingt mezzosopraan Carina Vinke, en in Eindhoven zingt mezzosopraan Esther Kuiper.

Dit bijzondere concert wordt neergezet in samenwerking met het Nederlands Concertkoor, het Philips' Philharmonisch Koor, het Nationaal Kinderkoor, het Nationaal Jongenskoor, en koordirigenten Irene Verburg en László Nemes.
Jules van Hessen - dirigent

Al meer dan 35 jaar staat dirigent Jules van Hessen voor het Philips Symfonie Orkest. Ook zet Jules zich al jaren op allerlei manieren ervoor in een breed publiek in aanraking te brengen met de schoonheid van klassieke muziek. Voor zijn inzet en betrokkenheid is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.​
Meer over Jules van Hessen

Carina Vinke - mezzosopraan
Concertgebouw Amsterdam - 19 november
De zeer veelzijdige Drentse alt-mezzo Carina Vinke heeft een in het oog springende internationale carrière opgebouwd.
Als operazangeres trad ze op bij de Nationale Opera, daarnaast was ze als hoofdrolspeelster te zien en te horen in opera’s van onder andere Bizet (Carmen), Saint-Saens (Dalila), Gluck (Orfeo) en Menotti (Miss Todd/The old maid).
Haar sterke affiniteit voor liederen van Gustav Mahler heeft geleid tot uitvoeringen van al zijn vocale werken. Hoogtepunten zijn de Tweede Symfonie met het Europees Jeugdorkest o.l.v. Vladimir Ashkenazy, en de Derde Symfonie en Das Lied von der Erde met het LaVerdi Orchestra o.l.v. Xian Zhang.
Met pianiste Mariana Izman vormt ze het Duo Izman & Vinke en met de Zweedse gitarist Jacob Kellermann het Duo Vinke-Kellermann.
Carina is dirigente van het gemengde koor ‘Pur Sang’ en doceert zang en ademtechniek bij ’Zing je Sterk’. Sinds september 2021 geeft Carina les aan het Koninklijk Conservatorium.
Carina heeft al eerder met Jules van Hessen Mahler opgevoerd tijdens een goed ontvangen serie uitvoeringen van de Symphonie der Tausend in onder andere het Concertgebouw en Vredenburg in 2017.Meer over Carina Vinke
Esther Kuiper - mezzosopraan
Muziekgebouw Eindhoven - 26 november

De Nederlandse mezzosopraan Esther Kuiper studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Na het behalen van haar jazz master kreeg ze privé-coaching van Marion van den Akker en lag haar focus op klassieke repetoires.
Esther behaalde diverse prijzen bij onder andere het International Vocal Competition in ’s Hertogenbosch (2014), de Dutch Classic Talent Award (2017), en de Nicola Martinucci Competition (2019).
Esther’s fluweelzachte klank en veelzijdige muzikaliteit stellen haar in staat opera-, oratirum-, en liedrepetoire uit verschillende periodes en stijlen uit te voeren. Haar uitgebreide concert repetoire bevat onder andere Bach’s St. Matthew Passion, Mozart’s Requiem en Große Messe in C minor, Verdi’s Requiem, Rossini’s Petite Messe Solenelle en Stabat Mater, en Mahler’s Das Lied von der Erde.
Hoogtepunten zijn Waltraute in Wagner’s Walküre o.l.v. Jaap van Zweden (2019), Mrs. Segstrom in Sondheim’s A Little Night Music met De Nederlands Reisopera (2019), en Verdi’s Requiem met het NedPhO (2018) en Verdi Concert Choir Japan (2019).

Meer over Esther Kuiper

Concertagenda Philips Symfonie Orkest
  • Zo 19 november 2023, 14.30u. Afscheidsconcert Jules van Hessen
    Het Concertgebouw Amsterdam
  • Zo 26 november 2022, 14.15u.  Afscheidsconcert Jules van Hessen
    Muziekgebouw Eindhoven  
  • Zo 28 januari 2024, 14:00u.  Familieconcert 'Het Zwanenmeer' 
    Auditorium TU/e Eindhoven
  • Zo 04 februari 2024, 11:00u.  Familieconcert 'Het Zwanenmeer' 
    Theater De Schalm Veldhoven

Word Vriend van het PSO, dan blijft u op de hoogte van de komende concerten van het PSO. U bestelt uw kaarten bij het secretariaat van de Vrienden en krijgt ze kosteloos thuisgestuurd. Bent u nog geen Vriend van het orkest? De Vrienden zitten op de beste plaatsen in de zaal! En kunnen het besloten familieconcert bezoeken. Voor meer informatie klikt u hier.
 
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Website Website
Email ons Email ons
Instagram Instagram
Copyright © 2023 Philips Symfonie Orkest
De PSO nieuwsbrief verschijnt 3 à 4 keer per jaar. Alle rechten voorbehouden. 

Geen plaatjes? Bekijk de webversie.
Deze mail wordt verzonden aan alle bekende relaties van het Philips Symfonie Orkest. 

aanmelden  |  uitschrijven  |  aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp