PHILIPS SYMFONIE ORKEST
Nieuwsbrief Voorjaar 2023
Komende concerten:
Muziek vol hoop
Het Philips Symfonie Orkest geeft samen met het symfonisch blaasorkest Koninklijke Sophia's Vereeniging een uniek dubbelconcert. Centraal in dit concert staan muziek die geschreven is in onzekere tijden en muziek gebaseerd op de aloude thematiek van goed en kwaad. Hoe onzeker de tijd ook is, en welke gevaren er ook op de loer liggen, uiteindelijk overwint het goede het kwade. Zo schreef Prokofjev zijn Vijfde Symfonie, die hij beschreef als een 'loflied op de vrije en gelukkige mens', tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stravinsky's suite De Vuurvogel draait om de goede vuurvogel en de kwaadaardige tovenaar.

Op het programma: 
Philips Symfonie Orkest o.l.v. David Rabinovich: Dmitri Kabalevsky – Ouverture Colas Breugnon, Sergej Prokofjev – Symfonie nr. 5.
Koninklijke Sophia’s Vereeniging o.l.v. Jos Schroevers: Alexander Kosmicki – Mouvements Frénétiques, David Maslanka – Traveler, Igor Stravinsky – Suite De Vuurvogel.
Zondag 16 april 2023 - 14:30u
Schouwburg Concertzaal, Tilburg
Komende concerten:
Lidwinaconcert
Onder leiding van dirigenten David Rabinovich & Jules van Hessen brengt het Philips Symfonie Orkest samen met pianiste Yang Yang Cai een bijzonder concert. Het concert opent met de feestelijke ouverture Colas Breugnon gevolgd door het meeslepende Tweede Piano concert van Sergei Rachmaninoff gespeeld door één van Nederlands grootste pianotalenten, Yang Yang Cai. Na de pauze klinkt de indrukwekkende Vijfde Symfonie Symfonie van Sergej Prokofjev.

Het alombekende en zeer melodieuze Tweede Piano concert van Sergej Rachmaninoff wordt gedirigeerd door Jules van Hessen, soliste is Yang Yang Cai. 
David Rabinovich dirigeert de feestelijke ouverture Colas Breugnon en de Vijfde Symfonie van Sergej Prokofjev.
Zaterdag 22 april 2023 - 20:15u
Lidwinakerk, Best
De soliste:
Yang Yang Cai - piano

De Nederlandse pianiste Yang Yang Cai (1998) geldt als een van de groootste pianotalenten van haar generatie. Ze begon op haar vijfde met pianolessen en werd door Jan Wijn in zijn klas opgenomen op haar tiende. Op 21-jarige leeftijd behaalde ze uitmuntend haar Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2020 startte ze bij Enrico Pace, sinds 2022 studeert ze bij Frank van der Laar.

Yang Yang volgde talloze masterclasses en won al op 9-jarige leeftijd de eerste prijs op het Steinway Piano Concours. Daarna volgden vele andere prijzen. Ze streeft altijd een integere vertolking van de composities na en benadrukt daarbij dat muziek een universele taal is.

Dit is de eerste keer dat Yang Yang optreedt met het PSO. Ze speelt met ons tijdens het Lidwinaconcert het tweede pianoconcert van Rachmaninov, waarmee ze ook haar debuut in de Grote Zaal van Het Concertgebouw zal maken in de serie MJO op 27 april, en tevens zal optreden in Eindhoven op 16 mei.
De dirigenten:
Jules van Hessen

Al bijna 35 jaar heeft dirigent Jules van Hessen voor het Philips Symfonie Orkest gestaan. Ook zet Jules zich al jaren op allerlei manieren ervoor in een breed publiek in aanraking te brengen met de schoonheid van klassieke muziek. Voor zijn inzet en betrokkenheid is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.​
Meer over Jules van Hessen
David Rabinovich - gastdirigent
David Rabinovich studeerde viool aan het Novosibirsk Staatsconservatorium, waar hij in 1978 afstudeerde. Reeds tijdens zijn studie kreeg hij een aanstelling bij het Philharmonisch Orkest en het opera-orkest van Novosibirsk. Van 1994-2000 studeerde hij barokviool aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
David is artistiek leider van het Apollo Ensemble en sinds 2008 tevens artistiek directeur van het Internationaal Muziekfestival Travelling in Baroque. Hij leidt daarnaast orkestprojecten, geeft masterclasses en coacht ensembles. Zijn ervaring en omvangrijke repetoirekennis leidden hem als vanzelfsprekend naar dirigeren. Hij studeerde bij Neil Thomson en John Farrer in Londen en in St. Petersburg bij Jonathan Brett. Hij is gastdirigent bij het Orquestra Filarmônica de Goiás (Brazilië).
Komende concerten:
Maestro Jules Onthult:
Rachmaninoff's Pianoconcert nr. 2
Wil je op één avond alles te weten komen over een klassiek meesterwerk? Dat kan tijdens een concert van Maestro Jules Onthult. Tijdens dit onthullingsconcert maakt dirigent Jules van Hessen (Maestro Jules) klassieke muziek aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen!

Voor de pauze vertelt Maestro Jules onder meer over Rachmaninoffs legendarische grote handen, zijn writers block, de betekenis van kerkklokken in het stuk, hoe zijn zwijmelende melodieën in de popmuziek terecht zijn gekomen en … dat de mooiste melodie in dit Tweede pianoconcert helemaal niet van Rachmaninoffs hand is.

Orkest en solist spelen fragmenten in een informele setting ondersteund door projecties. Na de pauze wordt het hele werk uitgevoerd, de beelden komen terug, je voelt je niet meer verloren in de muziek en je beleeft de muziek met andere oren!
Donderdag 27 april 2023 - 20:15u
Concertgebouw, Amsterdam
Dinsdag 16 mei 2023 - 20:15u
Muziekgebouw, Eindhoven
Komende concerten:
De Schalm
Op vrijdag 23 juni zal het PSO een concert geven in de Schalm. Over dit concert wordt snel meer bekend.
Het wordt een ieder geval een erg leuk Amerikaans programma, waarin we de winnaar van de PSO Publieksprijs bij het Prinses Cristina Concours, Vitto van Leeuwen (piano), een plek geven.

PSO zoekt dirigent
Na bijna 35 jaar aan ons orkest verbonden te zijn, neemt Jules van Hessen eind 2023 afscheid van ons. Wij zijn daarom de zoektocht gestart naar een dirigent die ons naar nieuwe muzikale hoogtepunten kan leiden.

Uit de maar liefst 40 sollicitaties die we ontvangen hebben, hebben we 13 kandidaten gekozen hebben voor een gesprek. Hieruit zijn 4 kandidaten geselecteerd die op 11 maart met het PSO gerepeteerd hebben tijdens een proefdirectiedag. Na twee uitgebreidere repetitie-avonden met de twee overgebleven kandidaat chef-dirigenten, loopt het selectieproces nu op zijn einde.
Binnenkort zullen de leden van het PSO de nieuwe chef-dirigent kiezen. Via deze nieuwsbrief en onze andere kanalen houden we u op de hoogte.
Concertagenda Philips Symfonie Orkest
  • zo 16 apr 2023, 14:30u. Prokofjev 5e Symfonie Schouwburg Concertzaal Tilburg
  • za 22 april 2023, 20:00u.  Lidwina in Concert Lidwinakerk Best
  • do 27 april 2023, 20:15u.  Maestro Jules Onthult: Rachmaninov 2e pianoconcert Concertgebouw Amsterdam
  • di 16 mei 2023, 20:15u.  Maestro Jules Onthult: Rachmaninov 2e pianoconcert Muziekgebouw Eindhoven
  • vr 23 juni 2023.  De Schalm, Veldhoven
  • zo 19 nov 2023, 14:15u. Mahler 3e Symfonie Het Concertgebouw Amsterdam
  • zo 26 nov 2023, 14:15u.  Mahler 3e Symfonie Muziekgebouw Eindhoven
Word Vriend van het PSO, dan blijft u op de hoogte van de komende concerten van het PSO. U bestelt uw kaarten bij het secretariaat van de Vrienden en krijgt ze kosteloos thuisgestuurd. Bent u nog geen Vriend van het orkest? De Vrienden zitten op de beste plaatsen in de zaal! Voor meer informatie klikt u hier .
Facebook
Twitter
Website
Email ons
Instagram
Copyright © 2023 Philips Symfonie Orkest
De PSO nieuwsbrief verschijnt 3 a 4 keer per jaar. Alle rechten voorbehouden. 

Geen plaatjes? Bekijk de webversie.
Deze mail wordt verzonden aan alle bekende relaties van het Philips Symfonie Orkest. 

aanmelden  |  uitschrijven  |  aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp