Psykiatrien trænger til et løft

5 months ago


Text only:

Louise Kirk, 30 år, var på lidt over en måned sidste år indlagt og udskrevet fem gange i psykiatrien efter flere selvmordsforsøg. Hun er ikke alene.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser

 
 
 
 
 
ONSDAG DEN 12. SEPTEMBER 2018
 
 
 
 
De tælles i titusindvis - svingdørspatienter som Louise Kirk - der i desperation pendler ind og ud af hospitalspsykiatrien.
Velkommen til denne uges nyhedsbrev fra Politiken Sundhed.
Politiske sundhedsplaner ændret intet i sig selv. Men massivt politisk fokus og økonomiske indsprøjtninger kan give det løft, der reelt forbedrer lægernes indsats og patientens muligheder for helbredelse eller forlængelse af liv. Det er de fire kræftplaner klare eksempler på.
Danskerne får nu en kræftbehandling på niveau med de andre nordiske lande.
Mentale problemer og egentlig psykisk sygdom, der spænder fra angst til voldsomme psykoser er noget sværere at håndtere. Ingen blodprøve afslører depressionens mørke, ingen medicin kurerer ADHD. Og hvem er det egentlig, der er syge? De psykisk, mentalt afvigende, de anderledes eller resten af samfundet? Og bør samfundet så helbredes, så det ikke skaber de syge, eller er det den syges biologi, lægerne skal medicinere? Og skyldes de mange psykiske lidelser ikke i høj grad sociale forhold fra det levede liv? Og skal det så behandles?
Hele det psykiatriske område har altid været omdiskuteret. Men ingen diskuterer det faktum, at flere danskere søger lægehjælp mod psykisk problemer. Det presser sundhedssystemet.
 
I maskinrummet
 
Få uger før en ny stor plan for psykiatrien og en måned før regeringens udspil til den største reform af det danske sundhedsvæsen i ti år har Sundhedsministeriet udsendt årets karakteruddeling for den indsats, som særligt regionerne, men også kommuner og praktiserende læger leverer.
Politiken valgte i første omgang at fokusere på psykiatrien, der ifølge alle eksperter trænger til et gevaldigt løft.
I morgen kan du i min ugentlige analyse læse, hvordan det samlet set går vores sundhedsvæsen. Sundhedsministeriet valgte at kalde dets pressemeddelelse for 'Det danske sundhedsvæsen er i fremgang'. Uden at løfte sløret, fører en opdeling på de fem regioner ikke til samme overskrift. Læs med i morgen på net og print.
 
Rapport afslører store problemer i psykiatrien
 
Louise blev indlagt og udskrevet 5 gange inden for godt en måned. Hver femte psykiatriske patient bliver indlagt igen efter kort tid.
De pårørende siger, at der bag hver tal er mennesker med liv og følelser og pårørende.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby erkender, at psykiatrien trænger til et løft, og det skal hendes planer til efteråret sikre. Du kan også se problemer og fremskridt grafisk.
Men skal du bare læse én artikel om psykiatrien, der måske ikke interesserer dig voldsomt meget, hvis ikke du har psykiske lidelser inde på livet, så læs psykiaternes formand: »Det værste er, at alle ved det. Politikerne ved det. Lægerne. Myndigheder ved det. Der er gang i psykiatriens svingdør. Patienter med svære psykiske sygdomme bliver udskrevet, før de er stabile«.
 
En stor gruppe unge har aldrig prøvet at dyrke sex
 
Der sker noget i ungdomskulturen i disse år, siger forsker.
 
Københavnske kvinder får nyt fødested
 
Et stigende antal fødsler og mangel på personale har skabt stress på hovedstadens fødegange. Et nyt fødested på Bispebjerg Hospital skal afhjælpe presset, men lægerne ville hellere styrke de eksisterende afdelinger.
Ifølge professor Øjvind Lidegaard i Kronikken lyder det godt med nyt lille, hyggeligt fødested – men det vil være en katastrofal fejl.
 
Cannabis-messe indtager København
 
Der er ingen kritikere på programmet til cannabis-messen i Bella Centeret. Det havde ellers givet festivalen et mere nuancerede billede af hashdebatten, erkender manden bag messen.
 
Danmark har fået ny højborg for klamydia
 
Så skete det, velhaverenklaven Frederiksberg er ikke længere stedet i Danmark, hvor flest unge får konstateret klamydia.
 
Klarlunds klumme
 
Kokosolie er slet ikke så sund, som den bliver udråbt til at være. Bloggere, kendisser og palæoentusiaster elsker kokosolie, men den er ikke særlig sund.
 
Ugens link
 
Vi har skønne frigjorte kvinder i verdens lykkeligste land, der mandhaftigt har sikret sig langt mere røg end deres medsøstre i store dele af Europa, nok også fået lidt flere promiller og slidt lidt ekstra med både det selvforsørgende udearbejde og de huslige pligter.
Uanset forklaringerne har danske kvinder den korteste middellevetid blandt alle vesteuropæiske landes kvinder. Og det skal fejres eller problematiseres vælger du selv. Men læs mere her fra The Guardian.
 
Det arbejder vi på
 
Du skal gøre dig selv en tjeneste og læse både første sektion og LørdagsLiv nu på lørdag. Her får du et fascinerende indblik i en noget aparte behandlingsform baseret på afføring, men som ikke desto mindre redder liv. Læs med, siger vi bare.
 
  
Med venlig hilsen
Lars Igum Rasmussen
Sundhedsredaktør
 
 
 FIK DU LÆST
 
 
 
 
 
NOA REDINGTON
 
 
Søg dækning: Vi bliver bombarderet med sundhedsmilliarder. Men det rigtige ville være at oversvømme nationen med læger og oprette et prioriteringsinstitut
 
 
 
 MEST LÆSTE DE SIDSTE 24 TIMER
 1
»Den oser ikke bare af racistiske, sexistiske karikaturer af begge kvinder, men skildringen af Williams er unødvendigt Sambo-lignende«
   
2
Stjernejournalist afslører frygt, ydmygelser, kaos og egomani i Det Hvide Hus
   
3
Indbrudstyve bryder ind i Gentofte-villa og stikker af med kunstskat til mange millioner
   
4
Lokalpolitikere godkender plan, der kan give Midtjylland den højeste bygning i hele Vesteuropa
   
5
En stor gruppe unge har aldrig prøvet at dyrke sex
 
 
 
 

SE HVILKE NYHEDSBREVE DU ABONNERER PÅ

 Hvis vores daglige nyhedsbrev ikke kan stille din tørst efter gode historier, så kan du få
endnu mere Politiken på:
 
 
Du er tilmeldt Politikens nyhedsbrev med e-mail-adressen newsletter@newslettercollector.com

Frameld nyhedsbrevet

 

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019