Partij van de Arbeid

Partijpost

Beste partijgenoot,

Op de Internationale Dag van de Arbeid was ik op verschillende plekken om jubilarissen in het zonnetje te zetten, een lezing te geven, en onze leden te ontmoeten. Ik werd geraakt door de gesprekken met al die bijzondere mensen die onze partij al decennialang een warm hart toedragen. Wist je dat we maar liefst 1330 speldjes uit mochten delen? Dat zegt wat mij betreft alles over de kracht van onze beweging. 

Veel mensen spraken me aan over Europa. En dat snap ik goed, want in Brussel worden vaak beslissingen genomen die ons dagelijks leven bepalen. En ik ben er trots op hoeveel we als PvdA in het Europees Parlement al hebben bereikt de afgelopen jaren. 

Denk bijvoorbeeld aan Agnes Jongerius die ervoor zorgde dat giftige stoffen werden verbannen van de werkvloer. Zo hoeven mensen niet langer letterlijk ziek te worden van hun werk. Of denk aan Lara Wolters die het met haar anti-wegkijkwet voor elkaar kreeg dat grote bedrijven voortaan op een verantwoorde manier moeten produceren. Daarmee voorkomen we misstanden als ontbossing, dwangarbeid, en schade aan de natuur. 

Binnenkort mogen we weer naar de stembus voor het Europees Parlement. Verkiezingen waar ongelofelijk veel op het spel staat. Want overal in Europa zijn radicaal-rechtse partijen in opkomst. Deze partijen proberen verdeeldheid te zaaien met angst en uitsluiting. Ze bedreigen precies die waarden waar onze partij haar oorsprong in vindt: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit. 

En dat terwijl er juist nu zo ontzettend veel te doen is. Van het regelen van hogere minimumlonen en meer betaalbare woningen, tot het investeren in groene energie en het versterken van de persvrijheid.    

Dankzij de onvermoeibare inzet van onze Europarlementariërs kunnen we via Europa ook Nederland socialer maken. Daarom zijn de Europese verkiezingen op donderdag 6 juni zo belangrijk. En daarom vraag ik je: zet de Europese Parlementsverkiezingen in je agenda en breng je stem uit. Het gaat echt ergens over, en ik ben ervan overtuigd dat we kunnen winnen als we het samen doen. 
 

Hartelijke groet, 

Esther-Mirjam Sent
Partijvoorzitter PvdA 

9 mei: Dag van Europa

Vandaag, op 9 mei, is het in alle Europese landen de Dag van Europa! Europadag is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. De datum markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. Hierin pleitte Schuman voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden. Deze maand wordt er op verschillende plekken in Nederland stil gestaan bij de oprichting van de EU. Bekijk hier wat er te doen is bij jou in de buurt. 

Politiek café in Maastricht

Op 16 mei organiseert Foundation Max van der Stoel in samenwerking met het internationaal secretariaat van de PvdA en de Jonge Socialisten een politiek café in Maastricht. Wat staat er eigenlijk op het spel deze verkiezingen? Thijs Reuten gaat hierover in gesprek met Akudo McGee, Promovendus bij Studio Europa. Uiteraard sluiten we af met een gezellige borrel. Kom je ook? Meld je aan.  

Doe mee met de Banningleergang over democratie

De Banningleergang gaat deze keer over democratie. Meer dan 70 landen houden dit jaar verkiezingen en begin juni mogen we zelf naar de stembus voor Europa. Dat betekent echter niet dat de wereld democratischer is dan voorheen. Nooit eerder bewogen zo veel landen van de democratie weg. Ook in Nederland zijn hier zorgen om. Daarom gaan we op vier avonden in gesprek over democratie met wetenschappers, experts en politici. Klopt het dat de democratie onder druk staat en zo ja, waar merken we dat aan? En wat kunnen we hiertegen doen? Doe mee en meld je vóór 20 mei aan.

Welke keuzes maken we voor goed werk?

Wat voor economie willen we hebben? Die vraag bepaalt welke weg we de komende tijd inslaan in Nederland en Europa. Niet alleen onze economie, maar ook de arbeidsmarkt wordt beïnvloed door de landen om ons heen. Werkgevers kijken bijvoorbeeld steeds vaker over de grens om geschikte kandidaten voor hun vacatures te vinden. Is deze bedrijvigheid werkelijk bevorderlijk voor onze welvaart en het klimaat? Zo nee, welke vormen van bedrijvigheid verdienen dan een plaats in onze economie? Over deze vragen buigen kandidaat-Europarlementariër Elmar Smid, Tweede Kamerlid Mariëtte Patijn, FNV Dagelijks Bestuurslid Bas van Weegberg en Europarlementariër Agnes Jongerius zich. Discussieer mee op dinsdagavond 21 mei, vanaf 19.00 uur, in de Tolhuistuin in Amsterdam!

Agenda

Heb je nog niets te doen op zaterdag 18 mei? Kom dan naar Utrecht en leer debatteren in één dag. Zo ga je goed voorbereid de Europese verkiezingen in. Er zijn nog enkele plekken vrij, dus meld je snel aan!

11 mei: Een keerpunt voor ons Europa (Rotterdam)
15 mei: Lara Wolters over de kledingindustrie (Amsterdam)
16 mei: Rechtsstaat en democratie in Europa (Maastricht)
18 mei: Debatdag - nog een paar plekken vrij! (Utrecht)
21 mei: Welke keuzes maken we voor goed werk? (Amsterdam)
24 mei: Bescherm de lhbtqia+ rechten - met Kim Sparrentak (Alkmaar)
26 mei: Debat: EU-uitbreiding in Westelijke Balkan (Leiden)
30 mei: Stakingsrechten onder druk - met Elmar Smid (Amsterdam)
31 mei: Klimaatmars (Amsterdam)
6 juni: Europese verkiezingen

Heb jij iets wat geschikt is voor de maandelijkse PvdA Partijpost? We horen het graag! Mail je idee naar redactie@pvda.nl

relatienummer: 283574

Je ontvangt deze email omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van de Nieuwsbrieven nieuwsbrief. Je ontvangt deze email omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven. Wil je je voorkeuren aanpassen of afmelden: Klik dan op onderstaande link.

Schrijf je uit voor {{category.name}} e-mails.