NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Qatar Cargo verviervoudigt vrachtvluchten op Nederland
 
Qatar Airways Cargo verhoogt zijn vrachtvluchten van en naar Nederland voorlopig van 9 naar 34 diensten per week vanwege de coronacrisis. Dat heeft de maatschappij, een van de grootste vrachtvervoerders van de wereld, bekendgemaakt.
 
 
#
 
Ontslag op bedrijfseconomische grond toch mogelijk met NOW-regeling
 
Bedrijven die last hebben van de coronacrisis en gebruik willen maken van de NOW-loonkostensubsidieregeling, kunnen toch ook ontslag op bedrijfseconomische gronden aanvragen bij het UWV. De regel dat dit niet zou mogen, is niet zo absoluut als in eerste instantie werd gecommuniceerd door het kabinet.
 
 
 
#
 
Corona zorgt voor overschot aan chauffeurs, vooral in zuidwesten
 
De uitbraak van het coronavirus lijkt voor een overschot aan vrachtwagenchauffeurs te zorgen. Bij het onlangs gestarte uitwisselingsplatform voor truckbestuurders hebben honderden bedrijven hun chauffeurs ‘in de aanbieding gedaan’. Vragende partijen zijn er slechts zeven, blijkt uit cijfers die TLN heeft gepubliceerd.
 
 
 
 
POPULAIR
 
#
 
‘Sterke positie Nederlandse havens niet meer vanzelfsprekend’
 
De vanzelfsprekendheid van de krachtige positie van de Nederlandse zeehavens is voorbij door ‘uitdagingen’ als de klimaat- en energietransitie, de Brexit en toenemend protectionisme. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (I en W) in een Kamerbrief bij de ontwerp Havennota 2020 – 2030, die ze maandag naar het parlement heeft gestuurd.
 
 
 
#
 
Venezolaans marineschip naar de kelder na rammen pool-cruiseschip
 
Een confrontatie tussen een Portugees pool-cruiseschip en een Venezolaans patrouillevaartuig is in het nadeel van de laatste geëindigd: het marineschip zonk.
 
 
 
#
 
Dubbelzijdige crisis veroorzaakt kaalslag in offshoremarkt
 
Door de nieuwe olieprijscrisis snijden olie- en chemiebedrijven massaal en stevig in hun uitgaven. Tientallen miljarden dollars aan projecten zijn voorlopig van de baan. Analisten vrezen dat dit voor veel offshorebedrijven de fatale klap zal zijn.
 
 
 
#
 
Prorail: problemen Waalhaven Zuid pas in 2021 definitief opgelost
 
Een definitieve oplossing voor de brandveiligheid op het Rotterdamse rangeeremplacement Waalhaven Zuid is voorlopig nog niet in zicht. Spoorbeheerder ProRail zegt dat besloten is om na verschillende mislukte tests terug te keren naar de tekentafel om een adequaat antwoord te vinden op de problemen met de blusvoorziening op het drukke Rotterdamse goederenemplacement. Begin 2021 moet...
 
 
 
#
 
Schiphol ziet vrachtvluchten explosief stijgen
 
Terwijl het aantal passagiersvluchten met 90% is afgenomen op Schiphol en de luchthaven en een landingsbaan wordt gereserveerd voor het tijdelijk parkeren van vliegtuigen, stijgt het aantal vrachtvluchten op de luchthaven gestaag.
 
 
#
 
386 blank sailings tussen half maart en eind april
 
De alsmaar voortwoekerende covid-19-pandemie heeft zeer grote gevolgen voor de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vreest voor een recessie die minstens zo erg is als tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008. Vooruitlopend op dit doemscenario treffen container carriers voorzorgsmaatregelen door een ‘ongekend aantal’ afvaarten te schrappen.
 
 
 
#
 
Distributie belandt na coronacrisis in ‘nieuw normaal’
 
Van hamsterpieken tot gesloten winkeldeuren. Distributeurs van goederen vallen tijdens de coronacrisis van het ene uiterste in het andere. En de verrassingen zijn nog niet op, want analisten verwachten dat het nooit meer wordt zoals het was in de goederendistributie. Als het coronavirus straks is verslagen, gaan we naar een ‘nieuw normaal’.
 
 
 
#
 
Commentaar – Voorbarig reddingsplan
 
Waar het bestuur van de Hamburgse haven na de vorige wereldbrand, de krediet- en monetaire crisis van 2008-2009, jaren nodig had om tot een aanpassing van het beleid te komen, heeft dat in de huidige coranacrisis met de snelheid van een bliksemschicht gereageerd.
 
 
 
#
 
Fasten your seat belts! Vracht neemt plaats op passagiersstoelen
 
Vracht aan boord van passagiersvliegtuigen wordt altijd door de vrachtafdelingen van airlines gekscherend omschreven als de beste passagier aan boord, omdat ze niet klagen. Normaliter wordt die tevreden klant in de belly-ruimte van het passagiersvliegtuig gestouwd om de winstgevendheid van passagiersvluchten te optimaliseren. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus moet er ‘out of the...
 
 
 
#
 
Nederlandse chauffeur dood door ongeval bij Belgische grenscontrole
 
Een Nederlandse trucker is in België om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de autosnelweg van Antwerpen richting Breda. De vrachtwagenchauffeur reed in op een andere vrachtwagen die stilstond in een file die was ontstaan door controles aan de grens.
 
 
 
#
 
Kijk het webinar terug: Corona update met Havenbedrijf Amsterdam en Van Donge & De Roo
 
De logistieke sector krijgt nu echt last van de coronacrisis. Wat zijn de effecten op het havenbedrijfsleven? Daarover vertellen Femke Brenninkmeijer, Director Energy, Cargo & Offshore bij Port of Amsterdam en Dennis de Roo, directeur Van Donge & De Roo Shipping & Forwarding tijdens dit webinar van Nieuwsblad Transport.
 
 
#
 
Maersk bevestigt coronabesmetting opvarenden ‘Gjertrud’
 
Maersk Group heeft bevestigd dat vijf opvarenden van de ‘Gjertrud Maersk’ zijn besmet met het coronavirus. Ze werden vorige week al voor behandeling geëvacueerd naar een ziekenhuis in het Chinese Ningbo.
 
 
 
#
 
Massa-ontslag bij Menzies Aviation
 
Het Britse Menzies Aviation, dat rond 32.000 werknemers telt en onder meer actief is in de internationale vrachtafhandeling op een groot aantal luchthavens, schrapt wereldwijd voorlopig 17.500 banen.
 
 
 
#
 
Megaboete en beslaglegging bij transportbedrijf uit Amersfoort
 
Een transporteur uit Amersfoort moet boetes betalen van in totaal 378.000 euro. Dit vanwege het laten werken van chauffeurs zonder tewerkstellingsvergunning. Tevens is beslag gelegd op een vrachtwagen en op bankrekeningen van het bedrijf.
 
 
 
#
 
Eerste goederentrein op weg van Wuhan richting Europa
 
Het treinverkeer tussen de Chinese provincie Hubei en Europa is hervat. Zaterdagochtend vertrok de eerste goederentrein vanuit Wuhan sinds de uitbraak van het coronavirus in de Chinese miljoenenstad.
 
 
 
#
 
‘Golf annuleringen scrubbers op komst’
 
De sterke prijsdaling van zwavelarme bunkerolie en de vertragingen bij scheepswerven kunnen uitmonden in een golf annuleringen van bestelde scrubbers voor bulkcarriers en containerschepen.
 
 
 
#
 
CMA CGM rondt verkoop belang in RWG en nog zeven terminals af
 
CMA CGM Group heeft belangen in acht containerterminals, waaronder RWG op de Maasvlakte, definitief verkocht aan Terminal Link, een joint venture met China Merchants Port (CMPort).
 
 
 
 
POLL
 
  Mijn omzet is door de coronacrisis fors gekelderd.  
 
 
stem Nee, integendeel. Juist omhoog.
stem Merk er niets van.
stem Ja, tot 20% minder.
stem Ja, meer dan 20%.
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Paul Krugerstraat 181 - 3072 GJ Rotterdam