Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

1 april 2022

RaadsMail

Afscheid oude gemeenteraad en installatie nieuwe raad

Afgelopen dinsdag nam de oude gemeenteraad 2018-2022 afscheid tijdens de raadsvergadering Het Besluit. Een dag later werd de nieuwe gemeenteraad 2022-2026 geïnstalleerd. We blikken terug op deze bijeenkomsten. Op de website van de gemeenteraad (klik hiervindt u alle partijen en de raadsleden, met foto en hun gegevens. 

 Inhoud

 
Terugblik raadsvergadering Het Besluit 29 maart
Duurzaam (bron: Pixabay)

Tijdens de raadsvergadering Het Besluit van dinsdag 29 maart nam de oude raad eerst een aantal laatste besluiten. De rest van de vergadering stond in het teken van het afscheid van de buitengewone fractieleden en van de raadsleden die niet zouden terugkeren in de nieuwe raad. Drie raadsleden kregen een onderscheiding. U kunt de vergaderavond terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst met alle besluiten en het verslag staan onderaan de agenda. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube, met klikbare tijdscodes onder de video.

Twee van de raadsvoorstellen
• Controleprotocol accountantscontrole 2021 inclusief normenkader 2021: het college vraagt de raad om vanwege de voorbereiding van de accountantscontrole, nadere richtlijnen vast te stellen op basis waarvan de accountant zijn controle kan uitvoeren. Zie het controleprotocol.
De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.

 Verslag Onderzoek geloofsbrieven nieuw benoemde raadsleden: de voorzitter van de commissie die de geloofsbrieven heeft onderzocht (bestaande uit raadsleden), deed verslag van de resultaten. De commissie vroeg de raad: de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 als juist aan te merken, zoals deze is vastgesteld door het centraal stembureau. En de door het centraal stembureau benoemd verklaarde kandidaten toe te laten tot de raad van de gemeente Amersfoort.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan.

Afscheid buitengewone fractieleden
Er werd afscheid genomen van alle buitengewone fractieleden:
- Wouter van Schagen (D66)
- Jan Steven Eilander (ChristenUnie)
- Martin Lorijn (Amersfoort2014)
- Bert Veenstra (PvdA)
- Ina Vijzelman-Waarheid (Lijst Sanders)
Arie den Ouden (CDA), Rob Mollink (SP) en Linda Graskamp (DENK) waren verhinderd.

• Afscheid vertrekkende raadsleden
Er werd afscheid genomen van de achttien raadsleden die vooralsnog niet terugkeren in de gemeenteraad 2022-2026. De burgemeester gaf een speech waarin hij onder andere zei: "Mijn dank aan deze gemeenteraad is groot". Hij sprak alle achttien raadsleden persoonlijk toe. De raadsleden zelf kregen ook nog de gelegenheid om de zaal toe te spreken. Met woorden van dank, richting de raad, de stad en de griffie. 'Het was een eer om dit werk te mogen doen.' 'Het waren vier fantastische jaren.' U kunt hun korte toespraken terugkijken op ons YouTubekanaal. 

Er werd afscheid genomen van:
- Dirk Dekker (VVD)
- Linda van Tuyl (GroenLinks)
- Jelle Hengeveld (VVD)
- Jan Gerritsjans (Amersfoort2014)
- Marc Smits (SP)
- Hanneke Lap (VVD)
- Gerrit van Nieuwenhuizen (VVD)
- Jeroen Bulthuis (GroenLinks) 
- Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp)
- Tanika Scherbinski (GroenLinks)
- Hans-Dieter de Smit (CDA)
- Nour Said Belkasmi (D66)
- Ralph Langendam (BPA) - hij was door gezondheidsredenen afwezig, er volgt een een-op-een afscheid
- Harun Keskin (PvdA)
- Irma Dijkstra (D66)
- Gert Hunink (ChristenUnie)
- Simone Kennedy-Doornbos (ChristenUnie)
- Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie)

Onderscheidingen
Gert Hunink en Simone Kennedy-Doornbos ontvingen tijdens het afscheid de gemeentelijke onderscheiding de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort en Rutger Dijksterhuis een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Simone Kennedy-Doornbos en Gert Hunink ontvingen de onderscheiding voor hun grote maatschappelijke bijdrage in de stad. Dijksterhuis werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: raadsleden die 12 jaar of meer raadslid zijn geweest ontvangen daarvoor een lintje. Zie het nieuwsbericht voor meer informatie.

Terugblik raadsvergadering Het Besluit 30 maart
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Tijdens de raadsvergadering Het Besluit van woensdag 30 maart werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Daarna benoemde de nieuwe gemeenteraad veertien buitengewone fractieleden. Tenslotte gaf informateur Kiki Hagen een toelichting op de uitkomst van de gesprekken die zij gevoerd heeft met alle dertien partijen. U kunt de vergaderavond terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst staat onderaan de agenda, het verslag volgt later. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube, met klikbare tijdscodes onder de video.

Agendapunten:
• Installatie van nieuw benoemde raadsleden: de 39 leden van de gemeenteraad 2022-2026 werden geïnstalleerd. Daar waren twaalf nieuwe gezichten bij (zij zaten niet in de vorige gemeenteraad of waren toen geen buitengewoon fractielid). De gemeenteraad bestaat nu uit dertien fracties. De fracties Partij voor de Dieren en Amersfoort voor Vrijheid zijn nieuwe fracties in de gemeenteraad. De fractie die onder de naam Lijst Noëlle Sanders aan de verkiezingen meedeed, heet voortaan: Beter Amersfoort. Amersfoort voor Vrijheid deed mee aan de verkiezingen onder de naam Lijst 14 (Van Lamoen). De gemeenteraad bestaat nu uit 22 mannen en 17 vrouwen. Het oudste raadslid is 73, het jongste 22 jaar. Bij de installatie legde ieder lid de eed of belofte af:

D66 (6)
- Tyas Bijlholt
- Marjolein Perdok
- Dirk-Joost van Hamersveld
- Kirsten Mik (nieuw)
- Lisa Overmars (nieuw)
- Wouter van Schagen (was buitengewoon fractielid van D66)

GroenLinks (6)
- Bram Leeuwenkamp
- Astrid Janssen (werd in 2018 verkozen tot raadslid GroenLinks en vervolgens wethouder bestuursperiode 2018-2022)
- Freya Sixma (nieuw)
- Youssef El-Messaoudi 
- Dillian Hos 
- Ida Bromberg (was buitengewoon fractielid voor GroenLinks en een periode vervangend raadslid in de gemeenteraad 2018-2022)

CDA (5)
- Micheline Paffen-Zeenni
- Angeliek Noortman-Nieuwendijk
- Jan de van der Schueren
- Alex Engbers
- Ben van Koningsveld

ChristenUnie (4)
- Hans Bol
- Hanske Mulder-Van Maanen (was buitengewoon fractielid voor de CU)
- Marcel Koning (nieuw)
- Jan Steven Eilander (was buitengewoon fractielid voor de CU)

VVD (4)
- Maarten Flikkema
- Kees Kraanen (werd in 2018 verkozen tot raadslid en werd vervolgens wethouder bestuursperiode 2018-2022 voor de VVD)
- Joyce Huurman (nieuw)
- Ivo Beekers

Amersfoort2014 (4)
- Menno Fousert
- Sieta Koet-Minis
- Maaike Varwijk (nieuw)
- Thomas van der Eerden (nieuw)

PvdA (2)
- Rob Smulders
- Rachida Issaoui (nieuw)

Partij voor de Dieren (2) (nieuwe fractie)
- Christian van Barneveld (nieuw)
- Natanja Vreugdenhil (nieuw)

SP (2)
- Hugo Kruyt (nieuw)
- Judith van Zon

Beter Amersfoort (1)
- Noëlle Sanders

BPA (1)
- Hans van Wegen

Amersfoort voor Vrijheid (1) (nieuwe fractie)
- Tom van Lamoen (nieuw)

DENK (1)
- Tahsin Bülbül

• Benoeming buitengewone fractieleden
De geïnstalleerde gemeenteraad nam gelijk een eerste besluit, namelijk over de benoeming van 14 buitengewone raadsleden. Dit gebeurde anoniem door middel van een stembriefje. Alle voorgedragen kandidaten werden benoemd.

Namens D66
- Wytse Dassen
- Alex van Westerlaak

Namens GroenLinks
- Jeroen Bulthuis (raadslid in de gemeenteraad 2018-2022)

Namens CDA
- Arie den Ouden (in de vorige periode ook buitengewoon fractielid)
- Hans-Dieter de Smit (raadslid in de gemeenteraad 2018-2022)

Namens VVD
- Hans Lemain

Namens Amersfoort2014
- Christiaan Bruijnes
- Jan Gerritsjans (raadslid in de laatste periode van de gemeenteraad 2018-2022)

Namens PvdA
- Johan Koller
- Ineke Pongers

Namens SP
- Christiaan Wouters

Namens Beter Amersfoort
- Henk Pijper
- Ina Vijzelman-Waarheid (in de vorige periode ook buitengewoon fractielid)

Namens Amersfoort voor Vrijheid
- Sylvia de Boer

• Overhandigen overdrachtsdocumenten auditcommissie en presidium aan burgemeester
Dirk-Joost van Hamersveld (D66, voorzitter auditcommissie), overhandigde namens de auditcommissie een overdrachtsdocument voor de nieuwe auditcommissie aan de burgemeester. Daarna overhandigde Micheline Paffen-Zeenni (CDA, voorzitter presidium) namens het presidium een overdrachtsdocument voor het nieuwe presidium aan de burgemeester.

• Toelichting informateur Kiki Hagen
Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) heeft op verzoek van de winnende partij (D66) gesprekken gevoerd met alle dertien partijen. In de gesprekken is vooruitgekeken en geïnventariseerd wat en hoe de verschillende partijen de komende vier jaar bij willen dragen in een stadsbestuur. De conclusie van de informateur uit die gesprekken is dat een tweede gespreksronde nodig is om tot een uiteindelijk advies te komen over partijen die met elkaar in onderhandeling zouden kunnen gaan. De informateur stelt voor de vervolggesprekken te voeren met D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren. De gesprekken gaan over inhoudelijke thema’s die bijdragen aan een progressief, groen, sociaal en duurzaam Amersfoort én over een gewenste bestuurscultuur. Zie deze brief van Hagen aan de gemeenteraad. 
Tijdens de vergadering sprak zij over haar eerste bevindingen. Raadsleden konden vervolgens vragen stellen aan haar en aan elkaar.
De VVD diende de motie Nieuwe bestuurscultuur ook tijdens de formatie in. Hiermee verzocht de VVD de raad om een nieuwe, volledig onafhankelijke en transparante informateur aan te stellen. Dit omdat volgens de fractie de informateur de raad onvolledig heeft geïnformeerd over de gesprekken die met de VVD zijn gevoerd.
De raad verwierp deze motie met 34 stemmen tegen en 5 voor (VVD en Amersfoort voor Vrijheid).
De informateur is vandaag gestart met de tweede ronde aan gesprekken. Wij zullen u via de RaadsMail informeren over de uitkomsten van deze gesprekken. Informatie vindt u ook op onze websites en via social media. 

Maak kennis met de nieuwe gemeenteraad tijdens Amersfoort Aangenaam
Wilt u kennismaken met de nieuwe gemeenteraad? Kom dan op zaterdag 9 april om 15.00 uur naar de St. Joriskerk, Hof 1. Dan is het Amersfoort Aangenaam waarbij nieuwe (en al een tijdje) inwoners van Amersfoort tijdens een informatiemarkt met culturele, maatschappelijke organisaties uit Amersfoort en met de nieuwe raad kennis kunnen maken. Dit alles onder het genot van een hapje en drankje. Welkom!
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

U kunt direct rechtstreeks opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y