Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

1 juli 2022

RaadsMail

Coalitieakkoord, raadsvergadering Het Besluit 5 juli en terugblik De Ronde 28 juni

De Amersfoortse coalitie is rond! D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren presenteerden op 1 juli hun coalitieakkoord voor 2022-2026 en hun acht kandidaat-wethouders. Op dinsdagavond 5 juli is de laatste vergaderavond voor het zomerreces, met de raadsvergadering Het Besluit. Dan zal de gemeenteraad debatteren en besluiten over het coalitieakkoord en de benoeming van de wethouders. Eerst neemt de raad besluiten over onder andere het bestemmingsplan voor Hart van Soesterkwartier en de Kaderbrief 2023-2026. In deze RaadsMail leest u een toelichting op deze vergaderavond. Ook blikken we kort terug op De Ronde van 28 juni.

Inhoud

 
Coalitieakkoord 'Akkoord! 2022-2026'
Muzieknoten (bron: Pixabay)
De Amersfoortse coalitie van D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren presenteerde afgelopen vrijdag op de campus van ROC Midden Nederland 'Akkoord! 2022-2026'. De gemeenteraad besluit dinsdag 5 juli over vaststelling van dit coalitieakkoord voor de komende vier jaar. 

De keuzes in het coalitieakkoord zijn gemaakt vanuit de volgende uitgangspunten: goed leven binnen de grenzen van onze aarde, een thuis voor iedereen, welzijn en sociale rechtvaardigheid en samenwerking met de stad. 
Tijdens de totstandkoming van het akkoord is onder andere via stadsgesprekken met inwoners, bedrijven en organisaties vanuit verschillende perspectieven naar vraagstukken gekeken. Dit proces was voor de coalitiepartners zeer waardevol. De opbrengst hiervan hielp hen bij het maken van afgewogen keuzes. 

De afgelopen week werd ook bekend dat deze coalitie met acht wethouders (7,6 fte) een college wil gaan vormen. De kandidaat-wethouders werden vrijdag gepresenteerd. De wethouders moeten de komende vier jaar de afspraken in het akkoord gaan realiseren. Samen met de burgemeester zullen zij het dagelijks bestuur van de stad vormen. De gemeenteraad benoemt de wethouders. De raadsleden krijgen dinsdag tijdens de raadsvergadering de gelegenheid om hen te bevragen. Daarna besluiten zij over hun benoeming. 

Raadsvergadering Het Besluit 5 juli
De raadsvergadering Het Besluit begint om 19.00 uur. U kunt de vergadering bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering online volgen via Politiek Portaal of via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips). Het eerste deel van de vergadering zal de gemeenteraad een aantal raadsvoorstellen en moties en amendementen behandelen. Daarna zal de vergadering in het teken van het coalitieakkoord, benoeming van wethouders en nieuwe raadsleden staan. 

• Kaderbrief 2023-2026
Het college heeft de Kaderbrief 2023-2026 opgesteld. Dit is een beleidsarm document met vooral de financiële ruimte voor de komende vier jaar. Het college vraagt de gemeenteraad deze kaderbrief vast te stellen. Normaal gesproken maakt het college ieder jaar voor het zomerreces een kadernota. Dit is een voorstel met in hoofdlijnen de plannen van het college voor het jaar erna en een doorkijkje naar de drie daaropvolgende jaren. Ook staat erin hoeveel deze plannen gaan kosten. Er is nu geen kadernota, omdat op het moment van opstellen van de kadernota er nog geen nieuw college is. Zie het raadsvoorstel.

Bij het raadsvoorstel zijn twee moties en een amendement aangekondigd. Beter Amersfoort wil met het amendement Stichting reanimatie netwerk moet ook leven bereiken dat de Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort een jaarlijkse subsidie krijgt. 
De VVD wil de motie Gezonde bomen voor Vathorst indienen, en vraagt daarmee om extra geld te reserveren voor de vervanging van zo'n 1500 tot 1700 zieke Zuileiken in Vathorst. 
En fractie DENK wil met de motie Ondersteuning/financiering van de raadsfracties het presidium o.a. verzoeken om het jaarlijks fractiebudget te verhogen. 

• Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Hart van Soesterkwartier
Sinds 2015 werken initiatiefnemers aan plannen voor de renovatie van de Emmaüskerk en sloop en nieuwbouw van bijgebouwen: Hart van Soesterkwartier. Hiervoor is een nieuw bestemmingsplan nodig. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Hierop zijn zienswijzen (officiële reacties) gekomen en naar aanleiding hiervan worden onderdelen van het ontwerpbestemmingplan gewijzigd. De belangrijkste wijziging is dat er geen 20 maar 18 appartementen worden gebouwd. Het college vraagt de gemeenteraad om de zienswijzennota en het gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen. In de plannen blijft de kerk zijn religieuze functie houden. In de nieuwe zijvleugels komt op de begane grond een kinderdagverblijf en de maatschappelijke voorzieningen die er nu al zijn. Ook mag er horeca komen. Op de eerste en tweede verdieping van de nieuwbouw komen achttien appartementen waarvan ten minste 35% sociale huur en 20% middenhuur. Zie het raadsvoorstel.

Bij het raadsvoorstel zijn twee amendementen en een motie aangekondigd. Fractie Amersfoort2014 wil met het amendement Duidelijkheid in het Hart van Soesterkwartier bereiken dat er in het plan niet meer de mogelijkheid wordt opengehouden voor 20 woningen (mocht er parkeerruimte gevonden worden). 
De SP en Amersfoort voor Vrijheid willen de motie Hart van Soesterkwartier verdient een beter plan in gaan dienen. De fracties willen dat samen met bewoners en organisaties wordt overlegd om tot een verbeterd plan voor de wijk te komen. Ook wil de SP het amendement Geen kinderopvang in Hart van Soesterkwartier in gaan dienen. 

• Reactie aan Commissariaat voor de Media over aanwijzen lokale omroep
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft aan de gemeenteraad van Amersfoort en Leusden gevraagd het eerder uitgebrachte voorkeursadvies voor Stichting Mediaplatform Amersfoort Leusden (Nieuwsplein33) als lokale omroep, te heroverwegen. Het college stelt de raad nu voor om de eerdere voorkeur te handhaven en de brief met een reactie vast te stellen.
De zendmachtiging voor een lokale omroep is op 20 september 2021 verlopen. Per gemeente mag er één lokale omroep actief zijn. Het CvdM wijst voor een periode van vijf jaar zendtijd toe aan een lokale omroep (zendmachtiging). Dat doet het CvdM na advies van de gemeenteraad. Twee partijen deden mee aan de procedure voor Leusden en Amersfoort: Nieuwsplein33 en Eemland1. In december 2021 gaven de gemeenteraden van Amersfoort en Leusden unaniem een voorkeursadvies aan het CvdM om Nieuwsplein33 de nieuwe zendmachtiging toe te kennen. De andere aanvrager, Eemland1, liet het CvdM vervolgens in een zienswijze (officiële reactie) weten het niet eens te zijn met het advies.  Het college is het niet eens met de argumenten van het CvdM. Daarom stelt het college de raad voor om het voorkeursadvies te handhaven. Zie het raadsvoorstel.

Moties
Er staan tot nu toe twee moties op de agenda die niet bij een raadvoorstel horen: 
• Openbaarmaking van ambtelijke adviezen voor besluitvorming door de raad (Amersfoort voor Vrijheid, SP, Beter Amersfoort en BPA) gaat over het transparanter maken van de manier waarop besluiten tot stand zijn gekomen. De fracties vragen het college om voorafgaand aan de besluitvorming door de raad, de ambtelijke adviezen aan het college openbaar te maken.
• Welke invloed heeft de participant (Amersfoort voor Vrijheid, SP, Beter Amersfoort en BPA) gaat over het duidelijk maken welke invloed een participant heeft tijdens een participatieproces. De fracties vragen het college om in de participatiegids op te nemen wat de mate van invloed is, ook als het betekent dat de participant geen invloed heeft. Ook vragen zij om vooraf aan de participanten duidelijk te vertellen wat de mate van invloed is.

Ook op de agenda:

• Benoeming intern lid rekenkamer:
de CDA-fractie draagt Hans-Dieter de Smit voor als interne kandidaat voor de rekenkamer.
• Advies auditcommissie naar aanleiding van Dag van de Jaarstukken 2021: de auditcommissie heeft voor de vierde keer een Dag van de Jaarstukken gehouden. Het doel was om zich een beeld over de kwaliteit van de jaarstukken te vormen aan de hand van bepaalde thema’s uit de jaarstukken. Op basis hiervan heeft de auditcommissie een advies opgesteld. De auditcommissie adviseert: neem de raad beter mee in de besluitvorming. Vooraf bij het stellen van de kaders, tussentijds bij actuele ontwikkelingen en achteraf bij de verantwoording. Leg uit waar verschillen vandaan komen, maak duidelijk wat de gevolgen van beslissingen zijn en vertel wat alternatieven zijn. Zie het raadsvoorstel.
• Voorbereidingsbesluit Kop van Isselt: de gemeenteraad heeft op 22 februari het ontwikkelkader Kop van Isselt vastgesteld. Hierin staan uitgangspunten voor de ontwikkeling van dit gebied. Dit kader wordt verder uitgewerkt en vastgelegd in een bestemmings- of omgevingsplan. Het college vraagt de raad nu om een zogenaamd voorbereidingsbesluit vast te stellen. Dit is om te voorkomen dat er ontwikkelingen in het gebied plaatsvinden die niet passen in het toekomstige beleid en het op te stellen bestemmings- of omgevingsplan. Kop van Isselt wordt een stedelijk gebied met ruimte voor wonen, werken en ontspanning. Het is een van de deelgebieden van het ontwikkelgebied Langs Eem en Spoor. Zie het raadsvoorstel.
• Voortzetting pilot centraal aftelmoment 2022: tijdens de afgelopen jaarwisseling was er als proef een centraal aftelmoment met een lichtshow op de Onze Lieve Vrouwetoren. Dit was als alternatief voor centraal vuurwerk. Het college vraagt de gemeenteraad om de komende twee jaar door te gaan met deze pilot. Hiervoor moet in 2022 en 2023 € 50.000 gebruikt worden uit de reserve evenementen. Het college wil samen met creatieve partners in de stad, de horeca in de binnenstad en Stichting Alternieuw de komende maanden verder uitwerken hoe deze stadsviering eruit kan zien. Zie het raadsvoorstel.


Vanwege het coalitieakkoord staan de volgende agendapunten op de agenda:
• Afscheid wethouders (college 2018-2022)
• Debat en besluit over nieuwe coalitieakkoord
• Voordracht acht kandidaat-wethouders en bevraging door de raad (vier kandidaat- wethouders zijn nu raadslid, zie de link voor informatie over de kandidaten.)
• Benoeming nieuwe wethouders
• Afscheid van de raadsleden die benoemd zijn tot wethouder
• Toelating en beëdiging nieuw benoemde raadsleden (in de plaats van de raadsleden die wethouder zijn geworden)
Terugblik De Ronde 28 juni
Foto Vermeerzaal
Op dinsdag 28 juni waren er zes Ronde-vergaderingen. Wat is er zoal besproken en wat is (eventueel) de vervolgstap? U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten. 

Gezond en veilig wonen in woningen van de Alliantie
De fracties van SP, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid gingen met andere raadsleden, bewoners en woningbouwvereniging de Alliantie in gesprek over het onderhoud en de renovatie van woningen in Vreeland en de Enk.

Drie bewoners van de woningen in Vreeland en de Enk lieten aan het begin van De Ronde foto’s zien van de staat van hun woningen en gaven aan dat gezondheidsklachten het gevolg kunnen zijn van schimmel. De bewoners zeiden dat ze zich niet serieus genomen voelen. De Alliantie reageert vaak niet op klachten, of geeft aan niets aan de problemen te kunnen doen of laat weten dat tijdens reparatiewerkzaamheden het ongemak voor bewoners heel hoog zal zijn.

De Alliantie vindt dat zij voldoende reageren op de afhandeling van reparatieverzoeken. De Alliantie geeft prioriteit aan het maken van een plan voor de toekomst van deze woningen. Verder gaat De Alliantie na of alle woningen kunnen worden bezocht om van alle huishoudens een beeld te krijgen over de toestand van de woningen. Ook zal opnieuw aandacht besteed worden aan asbest en laat De Alliantie twee bureaus onderzoek doen naar de vochtproblemen en oplossing hiervoor.

-> Vervolg > Het onderwerp komt over vier maanden terug in De Ronde om te kijken of de woningen veiliger en gezonder zijn en of bewoners en de Alliantie elkaar beter vinden bij het melden en oplossen van problemen.

Inwerkprogramma: jeugdhulp
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad kregen raadsleden informatie over jeugdhulp. De uitgangspunten, leidende principes en de inzet op het thema ‘ontwikkelen en opgroeien’ uit het beleidskader Inclusieve Stad zijn in het uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs vertaald in concrete acties. Tijdens De Ronde werd hier door middel van een presentatie dieper op ingegaan. Daarnaast vertelden genodigden van Stichting Wijkteams Amersfoort, GGDrU, Huisartsen Eemland, BSA Jeugdhulp en IndeBuurt over hun werk in de jeugdhulp.

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Gelote burgerraad
De fractie van D66 wil samen met andere partijen kijken naar de manieren waarop de lokale democratie versterkt kan worden. Tijdens De Ronde ging het specifiek over de gelote burgerraad. Een gelote burgerraad wordt middels loting uit een representatieve dwarsdoorsnede van de samenleving samengesteld. Tijdens De Ronde werd een presentatie gegeven door Initiatiefgroep Gelote burgerraad.

Naar aanleiding van de presentatie kwam onder andere aan de orde:
  • G1000 en de geleerde lessen;
  • Wijze van loten/uitnodigen;
  • Zorgen voor diversiteit;
  • Soort onderwerpen voor een burgerraad;
  • Toegevoegde waarde van het instrument;
  • Wijk- of stadsniveau;
  • Benutten van kennis uit de stad;

 -> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Inwerkprogramma: Klimaatbestendige Stad
Tijdens De Ronde kregen raadsleden een toelichting op het Programma Klimaatbestendige Stad. Hierna werden door de medewerkers van het team de onderwerpen Platvorm Vallei en Eem, Klimaatbestendige herinrichtingen in de openbare ruimte en Onderzoek naar stedelijke klimaateffecten in Amersfoort gepresenteerd.
Tijdens De Ronde zegde wethouder Menno Tigelaar toe net als voor 2020 en 2021 ook voor 2022 een factsheet te maken waarin de resultaten van het programma worden teruggekoppeld. Dit zal via een collegebericht naar de raad worden gestuurd.

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

 Inwerkprogramma: Bindend advies procedures en stand van zaken dossier Vahstal (deels besloten)
Advocatenkantoor Benthem Gratama biedt de raad juridische ondersteuning bij het dossier Vahstal, om tot een goede beeld- en oordeelsvorming te komen. Tijdens De Ronde hield het advocatenkantoor een presentatie met een uiteenzetting van de verschillende procedures binnen het hele proces, zoals het bindend adviesprocedures, procedure bij de rechtbank en schadestaatprocedures. Ook werd de betekenis van de verschillende termen en typen uitspraken uitgelegd. Na deze presentatie werd besloten de rest van De Ronde in beslotenheid verder te laten gaan.

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken. Bij nieuwe informatie komt het onderwerp opnieuw in De Ronde.

Invoering raadscommissies
De gemeenteraad wil zijn vergadersysteem veranderen. De raad wil met vaste, themagerichte commissies gaan vergaderen en niet meer in Rondes. Het college heeft op basis van het initiatiefvoorstel van het presidium een consultatie naar de raad gestuurd. Het presidium heeft hierop gereageerd. De consultatie en de reactie van het presidium is hier te vinden. Zie hier het raadsvoorstel.

Aan het begin van De Ronde sprak een inspreker die graag buitengewoon fractielid wil worden voor de BPA. De inspreker stond echter niet op de kieslijst van de gemeenteraadsverkiezingen in maart en kan daarom nog geen buitengewoon fractielid worden. 
Tijdens De Ronde gaven de raadsleden onder andere de volgende reacties:
  • De aanvangstijd van vergaderingen;
  • De mogelijkheid om ook op donderdagavond te vergaderen in plaats van dinsdagmiddag;
  • Het beperkte aantal commissieleden voor met name kleine fracties;
  • Aantal commissies die worden ingesteld;
  • Rol en plek van de Auditcommissie

Vervolgens gingen woordvoerders met elkaar en de burgemeester in gesprek over onder andere:

  • Maximum aantal leden binnen een commissie en uitbreiding buitengewoon fractieleden per fractie;
  • Verruiming vergadertijd;
  • Effectief en efficiënt vergaderen en vergaderdiscipline;
  • Opbouwen groepsgevoel en collectief geheugen binnen commissies;
  • Aandacht voor insprekers bij commissies

-> Vervolg > Het raadsvoorstel wordt na de zomer behandeld, in de raadsvergadering Het Besluit van 6 september 2022, zonder debat, met moties en amendementen.   

Zomerreces en vergaderplanning tot herfstreces
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdag 5 juli is de laatste vergaderavond van de gemeenteraad. De raadsleden hebben zomerreces van zaterdag 9 juli tot en met zondag 21 augustus. Op dinsdag 23 augustus is weer de eerste vergaderavond: De Ronde. Op vrijdag 19 augustus ontvangt u een RaadsMail met een vooruitblik op de eerste vergaderavond.

Vergaderplanning tot het herfstreces
• 23 augustus: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 30 augustus: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 6 september: De Raad (raadsvergadering Het Besluit)
• 13 september: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 20 september: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 27 september: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 4 oktober: De Raad (raadsvergadering Het Besluit)
• 11 oktober: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 18 oktober: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)

Op amersfoort.nl/gemeenteraad staat actuele informatie over de raad en de vergaderingen.
Op het raadsinformatiesysteem Politiek Portaal staan onder andere de agenda's met vergaderstukken.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y