Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

1 maart 2024

RaadsMail

Agenda raadscommissie 5 maart en besluiten gemeenteraad 27 februari

De commissie Omgeving bespreekt op 5 maart het uitwerkingsvoorstel voor de woningbouwplannen op het terrein van het voormalig Militair Hospitaal.
De commissie Sociaal praat op verzoek van de SP over het  schuldhulpverleningstraject. Kan de gemeente dat zelf gaan verzorgen?

 

Inhoud

 
Agenda commissie Omgeving
 

 

14.30 - 15.00 uur:

  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit, energietransitie, ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl. Of bel naar: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u op een andere manier in contact met raadsleden wil komen. 
15.00 – 16.00 uur: Plannen voor locatie Militair Hospitaal: woningen in bestaand monument en nieuwbouw op terrein
Het voormalig Militair Hospitaal wordt herontwikkeld. De bedoeling is dat er 89 woningen komen. Er ligt nu een uitwerkingsvoorstel. Daarin staan de plannen voor ontwikkeling. De commissie gaat hierover in gesprek. Lees hier het raadsvoorstel.

Op vier locaties op het terrein komt nieuwbouw. Er kan straks in deze nieuwbouw worden gewoond. Ook in het bestaande monument komen woningen. Er komen 28 zorgwoningen, 28 betaalbare en middeldure woningen en 33 vrijesectorwoningen. Vrijesectorwoningen zijn voor woningzoekenden met een hoger inkomen die niet in aanmerking komen voor sociale huur. De 28 zorgwoningen zijn bedoeld voor personen met een licht verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid.

Let op: het kan gebeuren dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U bent van harte welkom bij de commissievergadering! Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Agenda commissie Sociaal


19.00 - 19.15 uur

  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over een maatschappelijk onderwerp. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of bel naar: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
19.15 - 20.00 uur: Wat zijn de voordelen als de gemeente de schuldhulpverlening zelf gaat verzorgen? Dat wil de SP weten
Volgens de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening moeten gemeenten zelf zorgen voor de schuldhulpverlening. De gemeente Amersfoort heeft de uitvoering gemandateerd aan Stadsring. Dat wil zeggen dat deze organisatie is gemachtigd om die uit te voeren.

Een schuldregeling duurt tegenwoordig anderhalf jaar. Eerst zorgt de bewindvoerder ervoor dat de financiële situatie van de inwoner stabiel is. Vervolgens meldt de bewindvoerder de inwoner zo snel mogelijk aan voor een schuldregeling bij Stadsring. 

Let op: de agenda geeft richttijden. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ Welkom bij de commissievergadering! Ook kunt u de vergadering online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Kinderburgemeester
Zorg (Bron: Pixabay)


Het wordt een spannende week. Want op 6 maart wordt bekend wie de nieuwe kinderburgemeester wordt en met welke droom de nieuwe kinderburgemeester en de kinderraad vanaf 23 april aan de slag gaan! Tot 6 maart is er een dromententoonstelling van de kandidaten te bewonderen op het stadhuis.

Agenda
26 februari t/m 6 maart: Alle kinderwijkraden van de stad komen langs in het stadhuis. Ze komen de dromententoonstelling bekijken. Deze tentoonstelling is gemaakt door negentien kinderen die gesolliciteerd hebben om de nieuwe kinderburgemeester te worden. Ze volgden de dromenworkshop in het Groene Huis en maakten een kunstwerk van hun droom voor de stad. Het kind van de droom met de meeste stemmen wordt de nieuwe kinderburgemeester. De tentoonstelling is tijdens de openingstijden van het stadhuis te bekijken. Welkom! Op de foto bekijkt de kinderwijkraad van Zielhorst de tentoonstelling in het stadhuis. 

6 maart: De bekendmaking van de nieuwe kinderburgemeester! Burgemeester Lucas Bolsius en kinderburgemeester Lynn Verhoeven brengen de winnende kandidaat deze dag een verrassingsbezoek.

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van dit jaar te verwezenlijken, namelijk eenzame kinderen helpen? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Raadspreekuur 2 maart in Hooglanderveen 

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)



Op zaterdag 2 maart van 10.30 tot 11.30 uur is het weer inloopspreekuur. Dat is een laagdrempelige en toegankelijke manier om contact te hebben met raadsleden. Bij een kop koffie is er volop ruimte voor een goed gesprek. U kunt als inwoner vertellen wat u belangrijk vindt voor uw buurt of wijk, of voor heel Amersfoort. Deze keer is de raad in woonzorgcentrum Sint Jozef, Van Tuyllstraat 25 in Hooglanderveen.

Het spreekuur is er om uw mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Ook kunt u zorgen uiten over wat er speelt in uw buurt, vragen stellen, een goed idee inbrengen, of gewoon eens kennismaken met raadsleden. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Verschillende raadsleden zijn aanwezig om met u in gesprek te gaan. We zien u graag op zaterdag 2 maart! 

Actualiteitenraad 27 februari: raadsleden stellen vragen over voetbalvelden Amsvorde en over file op het elektriciteitsnet
Foto Vermeerzaal



Tijdens de Actualiteitenraad stelden Bram Leeuwenkamp (GroenLinks) en Arie den Ouden (CDA) vragen over het kunstgrasveld van Amsvorde. Joyce Huurman (VVD) stelde vragen over netcongestie.

In november 2023 is dit veld in gebruik genomen. Op 14 februari is het veld afgekeurd, omdat er opvallend vaak schaaf- en brandwonden bij spelers optraden. Het veld kan daardoor niet worden gebruikt. Bram Leeuwenkamp (GroenLinks), Arie den Ouden (CDA) en Maarten Flikkema (VVD) wilden van het college weten welke afspraken er zijn gemaakt, wie aansprakelijk is voor opgelopen blessures, hoe Amsvorde weer zo snel mogelijk kan voetballen en welke ervaringen de gemeente heeft opgedaan bij velden uit andere gemeenten. 

Wethouder Ben van Koningsveld gaf aan dat de grasvelden nu zijn gesloten.
De velden zijn destijds aanbesteed. Een van de voorwaarden was dat het veld een erkende sportvloer moest zijn en het moest een praktijktest doorstaan. Aan die laatste eis, en dus aan de voorwaarden van de aanbesteding, is niet voldaan. De kosten liggen daarom bij de aannemer.
Bij opgelopen blessures is het lastiger aan te geven wie verantwoordelijk is. De aannemer komt met een plan van aanpak om zo snel mogelijk een nieuw veld neer te leggen.
De voetbalverenigingen hebben goede relaties met elkaar, waardoor Amsvorde op velden van andere verenigingen kan spelen. Dit is wel beperkt, omdat andere clubs hun velden ook nodig hebben. Ook krijgt Amsvorde de mogelijkheid om in sportzalen te spelen.
Bij de gemeente Amersfoort zijn geen ervaringen bekend vanuit andere gemeentes met het veld wat bij Amsvorde is gelegd. Het was een pilot, maar deze is niet geslaagd. 

File op het elektriciteitsnet
Het tweede onderwerp dat op de agenda van de Actualiteitenraad stond ging over netcongestie. Netcongestie ontstaat als de vraag naar elektriciteit groter is dan de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet. Dit naar aanleiding van het nieuwsbericht waarin netbeheerder Stedin adviseerde elektrische auto's niet op te laden tussen 16.00 en 21.00 uur. Joyce Huurman (VVD) wilde weten wat de gevolgen zijn voor inwoners en bedrijven in Amersfoort. 

Wethouder Astrid Janssen vertelde dat tussen 16.00 en 21.00 uur er veel elektriciteit wordt gebruikt door mensen. Met name als mensen hun elektrische auto aan de stekker zetten en de warmtepomp aanzetten levert dat een enorme vraag naar elektriciteit op. Dit leidt tot een file op het elektriciteitsnet. Het zou daarom helpen als mensen hun auto na 21:00 uur opladen, waardoor er minder elektriciteit tegelijk getransporteerd hoeft te worden. Grootverbruikers van elektriciteit staan al op een wachtlijst om aan het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Dit kan in de toekomst ook gaan gelden voor kleinere verbruikers. Dit zijn bijvoorbeeld huishoudens. Als zij ook op een wachtlijst komen te staan, dan levert dat weer problemen op voor de bouw van nieuwe woningen. 

Besluiten gemeenteraad tijdens Het Besluit van 27 februari

 

Bij de raadsvergadering waren 37 van de 39 raadsleden aanwezig. Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) en Menno Fousert (Amersfoort2014) waren afwezig. Klik hier voor de agenda en de stukken. Via dezelfde link kunt u de vergadering ook terugkijken. 

Het college vroeg raad voorwaarden voor bouwplannen Soesterweg 342 vast te stellen
Het college vroeg de gemeenteraad de kaderstellende notitie voor de herontwikkeling van Soesterweg 342 in het Soesterkwartier vast te stellen. De bedoeling is dat er maximaal zestig woningen komen en dat een deel bedrijventerrein blijft. 
Onder andere D66 stemde voor de kaderstellende notitie. Wytse Dassen (D66): "We zijn blij dat de ontwikkelaar en de gemeente wensen van de buurt serieus hebben opgepakt. We zijn ook blij met de ambities om regenwater vast te houden op het eigen perceel, het drinkwaterverbruik te beperken en natuurinclusief te bouwen. Al deze ambities vragen ruimte."

Amersfoort2014 heeft contact gehad met bewoners rondom dit plan die in eerste instantie bezwaren hadden. Zelf had Amersfoort2014 bedenkingen over het parkeren. Thomas van der Eerden (Amersfoort2014): "Dat is niet direct relevant voor dit plan maar wel voor het plan van de Wagenwerkplaats waar een parkeergarage komt. Vanuit de verschillende plannen moeten de verschillende parkeerambities in die parkeergarage komen. Gekeken moet worden of financiering kan worden gevonden om die parkeergarage zoveel mogelijk ondergronds te realiseren."

De SP stemde tegen de notitie. Hugo Kruyt (SP): "Elk huis is er een, maar ze komen bijna allemaal op dezelfde plek. Het Soesterkwartier maakt zich zorgen. Ook bij dit project neemt het groen af. De zorgen in het Soesterkwartier over alle bouwplannen zijn zo groot, dat SP voor geen enkel bouwplan zal stemmen totdat de wijk gerustgesteld is en het geen betonbak wordt maar een plek waar groen ook een rol speelt."

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 2 tegen (SP).

Groen licht voor appartementencomplex Sam: raad stemde over gewijzigd bestemmingsplan
De eigenaar van de grond op Utrechtseweg 2-4 wil gebouw Sam bouwen. Dat is op de hoek van de Stadsring en de Utrechtseweg. De nieuwbouw moet vijftien verdiepingen gaan tellen en er komen honderd appartementen in. Om dit te kunnen doen, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het college vroeg de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen. 

Bij dit raadsvoorstel is één motie behandeld:
• Warmte zonder biomassa als bron (VVD, Amersfoort voor Vrijheid, BPA en Beter Amersfoort). De warmtelevering voor het gebouw SAM wordt gedaan via biobrandstoffen. De fracties vroegen het college dit in overleg met het Warmtebedrijf Amersfoort zo snel mogelijk te vervangen door schonere bronnen. Daarbij moet de betaalbaarheid van warmte voor de bewoners niet verslechteren.

Indiener Joyce Huurman (VVD) over de motie: "We hebben er als oppositiepartij in de commissie op gewezen dat het coalitieakkoord het stoppen van biomassa en biogrondstoffen onderstreept, maar dat ze toch worden toegepast in gebouw SAM. We verzoeken het college de biomassa zo spoedig mogelijk te stoppen, bij voorkeur gelijk met de oplevering van de appartementen.

Wethouder Astrid Janssen liet het oordeel over de motie over aan de raad. Zij gaf verder aan al in gesprek te zijn met het Warmtebedrijf Amersfoort. Binnenkort wordt met de raad gesproken over de rol van de gemeente in warmte en hoe daarmee de bronnen kunnen worden beïnvloed. 

De motie werd unaniem aangenomen. 

Tom van Lamoen (Amersfoort voor Vrijheid) stemde tegen het raadsvoorstel: "Participatie van de bewoners en de omgeving staat voorop en deze zijn het hier niet mee eens. Er zitten veel haken en ogen aan." 

Joyce Huurman (VVD): "Er is een lange discussie gevoerd over de zichtlijnen vanuit de diverse straten. Dat is een luxediscussie. Een gesprek over zichtlijnen moet niet worden gevoerd in tijden van schaarste. De woningnood is te groot en er moeten woningen worden gebouwd. Bovendien is de toren niet te zien vanuit Vathorst."

Rob Smulders (PvdA) stemde voor: "PvdA ziet de dilemma's en maakt een keuze voor de toekomst, gebaseerd op de korte en de lange termijn. De behoefte aan woningen is ongekend groot. Het is van belang dat de eigen spelregels worden nageleefd en wordt gekeken naar de eigen instrumenten: de hoogbouwvisie, de participatiegids en de raadgevende stadsbouwmeester."

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 30 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort en DENK) en 7 tegen (Amersfoort2014, BPA, SP en Amersfoort voor Vrijheid).


Zienswijze Ontwerp Kadernota 2024 RUD Utrecht
De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) voert vergunningverlenings-, toezicht- en handhavingstaken op het gebied van milieu uit voor elf gemeenten en de provincie Utrecht. Om deze taken uit te voeren maakt de RUD ieder jaar een kadernota. De gemeenteraad kon echter nog een zienswijze indienen voordat de RUD Utrecht de kadernota vaststelt. 

Bij dit raadsvoorstel is één amendement behandeld:
• Onverminderde prioriteit voor primaire taken (VVD en BPA). De fracties wilden de bijdrage die de gemeente Amersfoort betaalt aan de RUD met maximaal 4% laten stijgen in plaats van 8,5% die in de kadernota is opgenomen.

Hans Lemain (VVD): "We zijn 
het eens met de inzet van de wethouder om de deelnemersbijdrage maximaal met 4% te laten stijgen in plaats van met 8,5% zoals de RUD vraagt, zeker gelet op de argumentatie en de inschatting van de wethouder voor wat betreft de indexering op de gemeentelijke begroting. We zijn het er niet mee eens dat dit ten koste gaat van primaire taken. Dat zou de inzet moeten zijn in de gesprekken met de RUD."

Het amendement werd verworpen met 21 stemmen tegen (Amersfoort voor Vrijheid, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP) en 16 stemmen voor (Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, ChristenUnie, DENK, Partij voor de Dieren en VVD).

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen. 

Moties
Er werden twee moties behandeld die niet bij een raadsvoorstel horen:
• Veilig thuis voor mens en dier (Partij voor de Dieren en GroenLinks). De fracties van Partij voor de Dieren en GroenLinks wilden dat huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld mee moeten kunnen naar de opvanglocatie van de slachtoffers. 

Indiener Christian van Barneveld (Partij voor de Dieren): "
Mensen vluchten vaak niet of pas veel later uit een situatie met huiselijk geweld omdat ze hun huisdier niet kunnen meenemen. Door professionele zorg voor hun dier, accepteren zij eerder hulp. Afschuwelijke thuissituaties kunnen wellicht sneller worden verbeterd met een gecombineerde signalering van huiselijk geweld en dierenmishandeling. Hiervoor is al aandacht bij de wijkteams, maar het is beter om dit in protocollen vast te leggen. In Amersfoort kunnen huisdieren niet worden meegenomen naar de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Nieuwe opvanglocaties kunnen huisdiertoegankelijk worden. Waar dit nog niet mogelijk is, kunnen onderling afspraken worden gemaakt over het toelaten van huisdieren. Het is belangrijk mensen en dieren zo snel mogelijk weg te halen bij dreiging van geweld in hun omgeving."

ChristenUnie stemde voor. Hanske Mulder-Van Maanen (ChristenUnie): "ChristenUnie wil dat slachtoffers van huiselijk geweld, zowel mannen als vrouwen, maximale ondersteuning en een veilige plek krijgen. Omdat mensen eerder uit een gewelddadige relatie stappen als een goede oplossing voor hun huisdier wordt geboden, is het belangrijk dat ruimte wordt gemaakt voor deze dieren."

De motie werd aangenomen met 36 stemmen voor (Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD) en 1 tegen (Amersfoort voor Vrijheid).
 
• Briefadres voor daklozen vanuit vertrouwen
(SP, Amersfoort voor Vrijheid en BPA). De fracties van SP, Amersfoort voor Vrijheid en BPA wilden met hun motie zorgen dat inwoners die dakloos zijn een briefadres krijgen. 

Wethouder Micheline Paffen-Zeenni vertelde diverse gesprekken gevoerd te hebben met Motiva Straatadvocaten. Enkele weken geleden heeft zij een collegebericht naar de raad gestuurd waarin staat dat wordt gewerkt vanuit vertrouwen. Als iemand zich meldt met het verzoek om een briefadres, wordt ervan uitgegaan dat deze persoon dat nodig heeft, wordt de benodigde informatie opgevraagd en wordt een briefadres gegeven. De wethouder ontraadde de motie. Micheline Paffen-Zeenni: "De motie werkt vanuit wantrouwen. Er zijn korte lijnen met de straatadvocaat die meekijkt en helpt de processen te optimaliseren."

Freya Sixma (GroenLinks) stemde tegen de motie: "
De straatadvocaat houdt de raad alert of het goed gaat en het gaat niet altijd goed. De wethouder heeft dat erkend en daarop direct actie ondernomen en de raad daarin meegenomen. We zijn blij dat de wethouder het belang dat dit goed gaat, inziet en daar scherp op blijft. Zij steekt daar constant energie en tijd in."

Tahsin Bülbül (DENK) stemde voor de motie: "Dit is niet de eerste keer dat over briefadressen wordt gesproken. We horen steeds vaker dat iets niet goed gaat met de briefadressen. Er is al vaker iets over afgesproken, maar het gaat vaak niet goed in de uitvoering aan de balies. Het is belangrijk hier aandacht voor te houden. We vragen de wethouder hier continu aandacht voor te hebben zodat er niet nogmaals over hoeft te worden gesproken maar het goed wordt geregeld."

De motie werd verworpen met 30 stemmen tegen (Amersfoort2014, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en VVD) en 7 voor (Amersfoort voor Vrijheid, BPA, DENK, PvdA en SP).

Kijk voor de andere besluiten (hamerstukken) op de website Politiek Portaal en in de besluitenlijst.

G1000 Soesterkwartier en Het Groene Spoor op Het Plein



Aan de raadsinformatiemarkt Het Plein deden twee deelnemers mee. De eerste deelnemer was het Wijkberaad G1000 Soesterkwartier. Het Wijkberaad wil bekijken hoe inwoners van het Soesterkwartier betrokken kunnen worden bij plannen en projecten, om zo de betrokkenheid van de lokale democratie te versterken. Vanuit vernieuwd vertrouwen kunnen moeilijke beslissingen genomen worden over lastige vraagstukken. Op donderdag 21 maart organiseert het Wijkberaad in het projectenhuis een G1000 café, om dieper in te gaan op het belang van het Wijkberaad: Wat moet er volgens jou gebeuren om er een succes van te maken en wat kan en wil jij daaraan bijdragen? Voor meer informatie kunt u deze pagina in de gaten houden of kijk hier.

De tweede deelnemer van Het Plein was Het Groene Spoor. Zij vroegen aandacht voor de middenberm van de Piet Mondriaanlaan. Het Groene Spoor heeft een plan gemaakt om de vier meter brede middenberm meer biodivers en klimaatbestendig te maken. Het gras en de al jaren geleden geplante blokken met vlinderstruiken moeten worden vervangen door verschillende soorten bloeiende en vruchtdragende bomen en het maaiveld voorzien van bloeiende vaste planten die afwisselend bloeien van maart tot oktober. Dit plan is gerealiseerd met middelen van de gemeente. In ruil daarvoor verzorgt Het Groene Spoor samen met omwonenden het onderhoud door maandelijks het zwerfvuil te verwijderen en het onkruid te wieden. Lees meer over Het Groene Spoor op hun website.

Wilt u ook uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Of wilt u meer vertellen over wat er in uw wijk gebeurt? Meld u dan aan voor deze informatiemarkt.

Het Plein is in principe elke maand op een dinsdag, van 17.30 tot 18.00 uur, steeds op dezelfde dinsdag als waarop de gemeenteraad bijeenkomt voor raadsvergadering Het Besluit. Op de vide voor de Raadzaal, in het stadhuis, kunt u raadsleden en andere belangstellenden uw plannen, ideeën en ambities voor de stad laten zien. Ook mag u laten zien wat u vindt van de plannen in uw wijk. Aanmelden voor Het Plein kan bij de griffie, via telefoonnummer 033 469 43 79, of door een e-mail te sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y