Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

10 januari 2020

RaadsMail

De vergaderagenda van 14 januari

Op dinsdag 14 januari is de eerste vergaderavond van dit jaar. Dan is er De Ronde met ondermeer vergaderingen over de twee kavels in Park Schothorst, woningbouw op locatie Podium in Vathorst en over Warmtenetten.

De actuele agenda van 14 januari met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen, vindt u hier (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). U bent van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen vanaf de publieke tribunes in de verschillende vergaderzalen van het stadhuis.

 
De Ronde: Onderzoek naar Stadsboerderij met zorgwoningen in Park Schothorst
Duurzaam (bron: Pixabay)

Tijdens deze Ronde willen de fracties Lijst Sanders, Amersfoort2014 en PvdA met de andere fracties in gesprek over de aangekondigde motie Onderzoek naar Stadsboerderij met zorgwoningen in Park Schothorst. Met de motie vragen de initiatiefnemers het college om te onderzoeken of op de locatie Schothorsterlaan 88 een kleinschalige stadsboerderij mogelijk is met een aantal zorgwoningen. Afhankelijk van de bespreking in De Ronde volgt agendering van de motie in Het Besluit.

Wat ging hieraan vooraf?
Op 14 mei 2019 spraken raadsleden in De Ronde over de herontwikkeling van Schothorsterlaan 88, twee kavels in Park Schothorst. Het plan was om de mogelijkheden te onderzoeken voor woningbouw van circa 60 woningen op deze locatie. Er werd afgesproken om eerst met omwonenden en belanghebbenden op locatie in gesprek te gaan voordat er een besluit zou worden genomen. Dat gebeurde op 30 november. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst konden aanwezigen hun mening/gedachten opschrijven over de mogelijke bestemming van de locatie. Ook werden er door enkele initiatiefnemers uit de stad plannen gepresenteerd voor een stadsboerderij, zorgwoningen en seniorenwoningen. Kort voor de inloopbijeenkomst, op 28 november 2019, besloot het college om de randvoorwaarde van circa 60 woningen van tafel te halen omdat “dit het gesprek over andere ideeën en initiatieven met de buurt belemmert”.

19.00 uur Raadzaal. Peiling. U kunt inspreken over dit betreffende onderwerp en zo uw mening aan raadsleden meegeven. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk hier.

Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.
Verder in De Ronde
Zorg (Bron: Pixabay) Er staan acht andere vergaderingen op de agenda. We lichten hieronder enkele vergaderingen voor u toe.

Samen werken aan schone lucht - Aanpak Luchtkwaliteit
De raadsleden praten verder over de Aanpak Luchtkwaliteit.
Tijdens De Ronde van 10 december 2019 bleek namelijk dat er onduidelijkheid was
over de precieze verdeling van de beschikbare middelen en bleek er behoefte te zijn aan het benoemen van prioriteiten vanwege de beperkte middelen.
(19.00 uur, Molendijkzaal. Voorbereiding besluit, voortgezette behandeling. Inspreken is niet mogelijk.)

Aanvullende woonconcepten maatschappelijke opvang
Tijdens deze Ronde informeert het college van B en W de raadsleden over de stand van zaken met betrekking tot de tijdelijke maatschappelijke (nacht)opvang in de Amergaard voor daklozen. Afgesproken is in de eerste helft van 2020 aan de raad voor te leggen of verlenging van de tijdelijke opvanglocatie Amergaard in 2021 noodzakelijk is. De raad wordt daaraan voorafgaand over de ontwikkelingen geïnformeerd door middel van drie Rondes.
(19.00 uur, Vermeerzaal. Informatie. Inspreken is niet mogelijk.)

Stedenbouwkundig plan en startnotitie bestemmingsplan Podium

Er zijn plannen voor woningbouw op de locatie Podium. Voor de ontwikkeling daarvan is een stedenbouwkundig plan opgesteld dat uitgaat van de bouw van circa 400 woningen. Uitgangspunten: een mix van woningen, met hoogbouw op 4 plekken (een toren van 18 bouwlagen bij het station, 2 torens van 12 bouwlagen en 1 toren van 9 bouwlagen), en verder voornamelijk laagbouw (3 en 4 bouwlagen) en een gedeelte middelhoogbouw (3 tot en met 7 bouwlagen). Daarvan wordt 35 procent sociale huurwoningen.
(20.00 uur, Raadzaal. Voorbereiding besluit. U kunt inspreken.)

Gebiedsvisie Amersfoort Centraal
De gemeente gaat het gebied op en rond het Stationsplein en de route van het plein naar de binnenstad aantrekkelijker maken. Het college van burgemeester en wethouders heeft een gebiedsvisie voor het stationsgebied afgerond. Tijdens deze Ronde geven raadsleden hun mening over het raadsvoorstel en de gebiedsvisie. Er is een bedrag van € 4 mln. beschikbaar gesteld voor de aanpak van het gebied.
(21.00 uur. Raadzaal. Voorbereiding besluit. U kunt inspreken.)

Warmtenetten
De raadsleden krijgen tijdens deze Ronde een presentatie van de gemeente en warmtebedrijf Amersfoort over de voortgang van de ontwikkelingen rond een warmtenet in Amersfoort.
Van de totale CO2-uitstoot in Amersfoort wordt ruim 40% veroorzaakt door het verwarmen van huizen en gebouwen met aardgas (inclusief de stadsverwarming). Amersfoort wil in 2030 een CO2-neutrale stad zijn. Eén van de manieren om dat te bereiken is het voorzien in alternatieve (duurzame) warmte in plaats van aardgas. Volgens de gemeente lijkt een collectief warmtenet voor ongeveer 60 procent van de gebouwen in de stad de variant met maatschappelijk de laagste kosten. 
(21.00 uur. Vermeerzaal. Informatie. Inspreken is niet mogelijk)

Wat staat er nog meer op de agenda?
- Regionale Economische Agenda (20.00 uur, voorbereiding besluit. U kunt inspreken.)
- Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (20.45 uur, peiling/voorbereiding besluit. U kunt inspreken.)
- Veiligheidsregio Utrecht: Kadernota 2021 (20.00 uur, voorbereiding besluit. U kunt inspreken.)
Gast van de raad
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
Wordt een raadslid betaald? Wie brengt de onderwerpen voor de vergaderingen in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen, bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt, en zou u graag de raadsleden ontmoeten. Dan is Gasten van de raad echt iets voor u!

U wordt om 17.30 uur ontvangen door enkele raadsleden en medewerkers van de raadsgriffie. U krijgt meer te horen over het werk van de raad en de raadsvergaderingen. U kunt met de raadsleden in gesprek gaan en daarna tijdens een eenvoudige maaltijd met hen verder praten. Vanaf de publieke tribune volgt u vervolgens (een deel van) de vergadering.

Wilt u een keer onze gast zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, telefoonnummer: 469 4379, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich nog opgeven voor de eerstvolgende editie op 14 januari. Andere mogelijkheden: 4 en 18 februari.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y