Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

17 juli 2020

RaadsMail

Terugblik raadsvergadering Het Besluit

Op dinsdagavond 14 juli was de raadsvergadering Het Besluit. De raad nam unaniem het burgerinitiatief Park Schothorst aan. Ook het uitwerkingsvoorstel voor de Noordewierweg 131 (Emmaüskerk) in het Soesterkwartier werd aangenomen. In deze nieuwsbrief leest u welke besluiten de gemeenteraad nog meer nam.

Het Besluit van 14 juli was de laatste vergadering van de gemeenteraad vóór het zomerreces. Na de zomer start de raad weer met vergaderen op 1 september (De Ronde). Tijdens het reces is er geen Raadsmail. De eerstvolgende Raadsmail, met de vergaderagenda van 1 september, verschijnt op 28 augustus. U kunt de vergaderagenda vanaf 23 juli ook vinden op https://amersfoort.raadsinformatie.nl

 
Terugblik Het Besluit 14 juli
Auto's (Bron: Pixabay)

De raad stelde vijftien raadsvoorstellen vast. Ook benoemde de raad een buitengewoon raadslid voor de fractie Lijst Sanders en nam de raad vijf losse moties (over niet-geagendeerde onderwerpen) aan. 

Burgerinitiatief: Park Schothorst, de groene long van Amersfoort
De gemeenteraad debatteerde over het burgerinitiatief van actiegroep Behoud Park Schothorst ‘Park Schothorst, de groene long van Amersfoort’. Het burgerinitiatief was vertaald naar een raadsvoorstel. In het voorstel staat dat het college in co-creatie met actiegroep Behoud Park Schothorst en andere initiatiefnemers of belanghebbenden een ontwikkelplan opstelt voor de (her)inrichting van de twee kavels aan de Schothorsterlaan 88. Co-creatie betekent: als gelijkwaardige partners samen aan tafel. 

Bij dit raadsvoorstel werden drie amendementen ingediend. De amendementen Samenwerkingstafel voor herontwikkeling Schothorsterlaan 88 (CDA) - startpositie van alle participanten gelijk, geen voorkeurspositie voor Behoud Park Schothorst - en Duidelijkheid vooraf - deel 2 (VVD en D66), - het plan moet een bijdrage leveren aan het bouwen van woningen- werden verworpen. Duidelijkheid vooraf (VVD en D66) werd aangenomen met 24 stemmen voor (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie, PvdA en DENK) en 12 tegen (CDA, Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). Door het aannemen van dit amendement is er een aantal kaders toegevoegd aan het raadsbesluit. Namelijk dat de ontwikkeling voor de gemeente Amersfoort budgetneutraal moet zijn. En dat het proces van co-creatie binnen twee jaar een financieel haalbaar plan tot ontwikkeling moet opleveren (inclusief financiering en een partij die het gaat ontwikkelen). Als deze termijn wordt overschreden, wordt de co-creatie beëindigd (tenzij de raad met een nieuw besluit de termijn verlengt). 

Het raadsvoorstel werd inclusief aangenomen amendement unaniem aangenomen.

Kaderbrief en bestemming rekeningresultaat
De raad nam een besluit over de Kaderbrief 2021-2024, zie het raadsvoorstel. Dit jaar heeft het college vanwege de coronacrisis geen kadernota opgesteld maar een beleidsarme kaderbrief met daarin de financiele situatie van de stad en een financieel meerjarenperspectief. Ook nam de raad een besluit over het rekeningresultaat 2019, zie het raadsvoorstel. Dit geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de gemeente over 2019. Het college kan een positief jaarrekeningsaldo (geld dat in 2019 niet is uitgegeven)  reserveren voor een bepaalde bestemming of overhevelen naar een bepaald beleidsprogramma.

Amendementen en moties bij het raadsvoorstel over de kaderbrief: 
Drie amendementen werden aangenomen. Eén amendement werd ingetrokken: Structureel budget voor de rekenkamer (PvdA). Daarover komt een Ronde-vergadering. Een toelichting op de aangenomen amendementen en moties:

Amendement (Tijdelijk) precies voldoende financiële weerstand (CDA, ChristenUnie en PvdA) werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). Het weerstandsvermogen (weerstandsratio) is een indicator die aangeeft of de gemeente in staat is de gevolgen van financiele risico's op te kunnen vangen, bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis. De raad heeft onlangs nog, op 18 februari 2020, besloten een weerstandratio te hanteren van 1,2 tot 1,5; terwijl een weerstandsratio van 1,0 aangeeft dat de benodigde weerstandscapaciteit en de beschikbare weerstandscapaciteit precies met elkaar in evenwicht zijn. In de Kaderbrief 2021-2024 wordt voorgesteld om tijdelijk een weerstandsratio van 0,9 te hanteren. De fracties willen voor de jaren 2021 en 2022 een weerstandsratio te hanteren van (minimaal) 1,0 en hiermee dus tijdelijk af te wijken van het op 18 februari 2020 genomen besluit over de te hanteren bandbreedte van 1,2 – 1,5.

Amendement Een structureel sluitende begroting ook in 2023 (ChristenUnie, CDA en PvdA) werd aangenomen met 34 stemmen voor en 2 tegen (SP). het college stelt voor om in de jaren 2023 en 2024 geen structureel sluitende begroting te hebben. De fractie vindt het verstandiger nu maatregelen te nemen zodat minstens een van de twee voorgestelde jaren een structureel sluitende begroting kent.

Amendement Duurzaamheid in alle begrotingsprogramma's (CDA) werd aagenomen met 21 stemmen voor (VVD, CDA, D66, SP, DENK en Lijst Molenkamp) en 15 tegen (ChristenUnie, GroenLinks, Amersfoort2014, PvdA en Lijst Sanders). Het college stelt voor om een apart programma Duurzaamheid in de begroting op te nemen, met verschillende onderdelen, als energietransitie en circulaire economie. De fractie wil dat dit beslispunt in het raadsvoorstel komt te vervallen. 

Twee moties werden aangenomen. Over één motie wordt een volgende raadsvergadering Het Besluit opnieuw gestemd: Leegstand inzetten om door de crisis heen te komen (SP en ChristenUnie). Dit omdat er 18 stemmen voor (GroenLinks, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp) en 18 tegen (VVD, CDA, D66 en Lijst Sanders) waren.

Motie Iedereen telt mee (CDA) werd aangenomen met 31 stemmen voor en 5 tegen (D66). De fractie draagt het college op 'creatief op zoek te gaan naar een duurzame en toekomstbestendige oplossing zodat de ouderen en mensen zonder digitale middelen toch de officiële Bekendmakingen kunnen blijven lezen.' D66 wilde eerst een Ronde hierover.

Motie De raad wil, volledig geïnformeerd, duidelijke besluiten kunnen nemen (CDA) werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). De fractie verzoekt het college om de raad in alle toekomstige raadsvoorstellen volledig te infomeren over (de achtergronden van) onderliggende collegebesluiten en voorstellen duidelijk als beslispunt in een raadsvoorstel op te nemen. De VVD stemde tegen, is bang dat raadsvoorstellen nog onoverzichtelijker worden. 

 En twee moties werden verworpen: Burgerparticipatie & lokale media (PvdA Lijst Sanders en Lijst Molenkamp) - niet stoppen met publicatie Bekendmakingen in De Stad Amersfoort - en Lastenverlaging voor lagere en middeninkomens (SP) - berekenen van scenario's voor verlagen rioolheffing en afvalstoffenheffing en verhogen OZB, gevolgen lastenverdeling in kaart brengen.

Bij het raadsvoorstel over de bestemming rekeningresultaat werd één amendement ingediend: Reserveer overschot Sociaal Domein voor moeilijke tijden (SP, CDA, Amersfoort2014 en PvdA). Dit amendement werd verworpen.

Het college stelt voor dit overschot niet terug te storten in de reserve Sociaal Domein, maar het in te zetten bij de begroting 2021-2024. In 2019 heeft Amersfoort 12.366.000 euro onttrokken aan de reserve Sociaal Domein.
De fracties zien dat door deze ontwikkelingen de bodem van de reserve Sociaal Domein in zicht komt en vinden dat de stad rekening moet houden met extra uitgaven binnen het Sociaal Domein de komende jaren, gezien de coronacrisis. De fracties willen dat het bedrag gestort wordt in de Reserve Sociaal Domein.

Het raadsvoorstel Kaderbrief werd inclusief aangenomen amendementen aangenomen met 28 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, DENK en Lijst Sanders) en 8 tegen (Amersfoort2014, SP, PvdA en Lijst Molenkamp). Amersfoort2014 vindt dat er te weinig besluiten worden genomen om de recessie tegen te gaan, de SP vindt het geen beleidsarme kaderbrief omdat (het doorgaan met) de ambities vanuit het coalitieakkoord genoemd worden.


Het raadsvoorstel Bestemming rekeningresultaat werd aangenomen met 22 stemmen voor (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en Lijst Sanders) en 14 tegen (CDA, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp). De fracties stemden tegen, vooral omdat het amendement over de reserve Sociaal Domein niet werd aangenomen.

Uitwerkingsvoorstel Noordewierweg 131 Hart van Soesterkwartier
De eigenaar van de Emmaüskerk aan de Noordewierweg 131 heeft samen met andere initiatiefnemers een transformatieplan ontwikkeld voor de Emmaüskerk. De kerk blijft het centrale punt en er moeten maximaal twintig nieuwbouwappartementen, een kinderdagverblijf en een ontmoetingsruimte op de locatie komen. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De raad werd gevraagd het raadsvoorstel en het uitwerkingsvoorstel (startdocument) Hart van Soesterkwartier vast te stellen, dat de basis vormt voor het nog op te stellen bestemmingsplan.

Bij dit raadsvoorstel weren twee moties ingediend. Over de motie Hart voor omwonende Emmaüskerk (D66) wordt een volgende raadsvergadering Het Besluit opnieuw gestemd omdat er 18 stemmen voor (VVD, CDA, D66 en DENK) en 18 tegen (GroenLinks, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) waren.

D
e motie Hart voor leefbaarheid Soesterkwartier (GroenLinks en Amersfoort2014) werd aangenomen met 29 stemmen voor en 7 tegen (VVD en Lijst Sanders). Het college heeft het verzoek gekregen om nader onderzoek te doen naar het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt rond de Emmaüskerk, de buurt daarbij actief te betrekken en basis van het onderzoek een concreet voorstel met mogelijke oplossingen ter verbetering van de leefbaarheid van deze buurt voor te leggen aan de raad. VVD stemde tegen. Dirk Dekker, VVD: 'Omdat er een plan komt voor een groter gebied, stemt VVD tegen.' Noelle Sanders: 'De buurt heeft te veel last van de parkeerproblemen'. Ze verwacht dat de kinderopvang die er komt veel druk zal geven op het gebied. 'Het is slecht dat de Noordewierweg en het plein niet zijn aangepast.'

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 30 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA en DENK) en 6 tegen (Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). De SP vindt het plan onvoldoende afgestemd met de buurt. Amersfoort2014: 'De vrees van omwonenden voor problemen door dit plan moet worden opgelost voordat het plan wordt ontwikkeld.' Lijst Molenkamp: 'De leefbaarheid van de wijk gaat achteruit.'

Verlenging nachtopvang Amergaard
Het college stelde voor om nachtopvanglocatie Amergaard uiterlijk tot en met april 2022 open te houden voor dak- en thuislozen. En om de incidentele kosten hiervan - € 802.000 voor 2021 en € 267.000 voor 2022 - te dekken uit de reserve Maatschappelijke opvang, zie het raadsvoorstel. Corona heeft ook gevolgen voor de Maatschappelijke opvang. Om voldoende afstand te kunnen houden in de opvang is het aantal bedden in de twee opvanglocaties Smallepad en de Amergaard teruggebracht.

Bij dit raadsvoorstel werden twee moties ingediend en aangenomen. Door de motie Duurzame aangepaste opvangplekken (CDA): heeft het college het verzoek gekregen om samen met de partners te gaan kijken naar de mogelijkheid om op de locatie Smallepad een aantal één of tweepersoonskamers te creëren met als doel maatwerk en daardoor een snellere uitstroom. Deze motie werd aangenomen met 26 stemmen voor (GroenLinks, CDA, D66 (Belkasmi, Bijlholt), ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp) en 10 stemmen tegen (VVD, D66 (Dijkstra, Van Hamersveld, Perdok) en Lijst Sanders). D66 stemde verdeeld: 'Ook D66 vindt het heel belangrijk dat wordt voldaan aan de anderhalvemetersamenleving. Rust kan zeker helpen. De motie biedt geen structurele oplossing voor het daklozenvraagstuk.'

Door de motie Kijken met een bredere blik naar dakloosheid (D66, CDA, VVD en Lijst Sanders) heeft het college het verzoek gekregen om te komen met bijgestelde prognoses van de instroom dakloosheid vanwege de coronacrisis. En om in september een actieplan te presenteren waarbij zelfredzaamheid bevorderen en een duurzaam zelfstandig leven belangrijke punten zijn. In het plan moet in ieder geval rekening gehouden worden met de aspecten: werk&inkomen, wonen, onderwijs, regionale samenwerking, openbare orde en veiligheid, economie. Deze motie werd aangenomen met 34 stemmen voor en 2 tegen (SP). SP: 'Veel van wat in de motie staat is al staand beleid, zelfredzaamheid is maar bij een deel van de daklozen een probleem.' De fractie wijdt het probleem aan het woonbeleid van het kabinet.

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Intensivering breed spectrum samenwerking jeugdhulp regio Amersfoort
Om te zorgen dat de meest kwetsbare kinderen en jongeren in Amersfoort goede ondersteuning en zorg geboden kan blijven worden, wordt de raad gevraagd incidenteel het budget voor jeugdhulp voor Amersfoort te verhogen, zie het raadsvoorstel.

Bij de raadsvoorstel zijn twee moties aangenomen. De motie Breed Spectrum Aanbieders (CDA) werd niet ingediend. Motie Voorwaarden aan budgetverhoging breedspectrumaanbieders (ChristenUnie, CDA, Lijst Sanders, VVD, D66 en Amersfoort2014) werd aangenomen. Het college heeft nu het verzoek gekregen om de incidentele budgetverhoging gefaseerd uit te betalen, afhankelijk van de voortgang van het uitvoeren van het transformatieplan. En om concrete en harde voorwaarden/prestaties af te spreken over de uitvoering van het transformatieplan. Deze motie werd aangenomen met 34 stemmen voor en 2 tegen (SP). Marijke Jongerman, SP: 'Dit raadsvoorstel gaat uit van de betaalbaarheid van de zorg en wordt alleen gedreven door geld en niet door de betrokkenen en hun belangen.'
Ook de motie Geef de jeugd een stem (GroenLinks, D66 en ChristenUnie) werd aangenomen. Het college heeft nu het verzoek gekregen om zich in te zetten om de cliëntenorganisaties of samenwerkende cliëntenraden een stevige formele positie te geven in het toezicht op de uitvoering van de transformatie van de BSA. En om ze nauw te betrekken bij de implementatie van het transformatieplan. Deze motie werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Jelle Hengeveld, VVD: wil niet voorsorteren op de wijze waarop cliëntenraden worden betrokken bij de transformatie. De transformatie an sich is al voldoende uitdaging.

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 34 stemmen voor en 2 tegen (SP). Zie eerdere reactie op motie.

Participatiegids voor participatie over ruimtelijke ontwikkelingen
Het college heeft in opdracht van de raad een participatiegids opgesteld voor participatie bij ruimtelijke ontwikkelingen. De gids is een samenwerkingsproduct van projectontwikkelaars en inwoners. De raad werd gevraagd deze vast te stellen, zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel werd één amendement ingediend en aangenomen: Geen Amersfoorter is hetzelfde (ChristenUnie, PvdA, VVD en Lijst Sanders). Hierdoor wordt o.a. de volgende tekst in de gids opgenomen: 'Wees je bewust van de verschillen die mogelijke participanten hebben in mate van vertrouwen in de gemeente, betrokkenheid bij hun eigen leefomgeving, en voorkeuren die er zijn qua vorm van participatie. Pas de benadering van de omgeving en de vorm en inrichting van het participatieproces daarop aan.' Dit amendement werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (GroenLinks). Bulthuis, GroenLinks: 'Het amendement is erg ingewikkeld geformuleerd en is geen verbetering van het voorstel.'

Het raadsvoorstel werd inclusief aangenomen amendement aangenomen met 35 stemmen voor en 1 tegen (Lijst Molenkamp). Rob Molenkamp: 'Er moet naar het werkelijke probleem worden gekeken, namelijk boze bewoners die niet participeren maar worden geconfronteerd met iets wat de gemeente graag wil.'

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad
In deze verordening regelt de raad de organisatie van de griffie en de ondersteuning van de raad. Vanwege het actualiseren van het Reglement van Orde van de raad en de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)was het nodig om de verordening te actualiseren. Zie de nieuwe verordening.

Bij dit raadvoorstel werd één amendement ingediend: Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad 2020 (Amersfoort2014): de fractie zei onder andere dat het belangrijk is dat raadsleden en buitengewoon fractiedelen zich rechtstreeks kunnen wenden tot de inhoudelijk ambtenaren als zij feitelijke informatie wensen. De fractie stelde daarom een aanvulling voor op het raadsbesluit. Dit amendement werd verworpen met 28 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie en Lijst Sanders) en 8 voor (Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp).

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 32 stemmen voor en 4 tegen (Amersfoort2014 en SP).

Benoeming
Ina Vijzelman werd benoemd tot buitengewoon fractielid voor Lijst Sanders. Zij werd benoemd met 21 stemmen voor en 15 tegen.

Welke raadsvoorstellen werden verder aangenomen?
- Startnotitie bestemmingsplan Magelhaenstraat e.o. (Parkweelde 3): hier worden 240 woningen gesloopt en 400 nieuwe woningen gebouwd. De raad stelde het raadsvoorstel met de startnotitie unaniem vast. Er kan gestart worden met de bestemmingsplanprocedure.
- Aanvraag krediet verbouwing de Volmolen: de raad werd gevraagd een investeringskrediet voor 2020 beschikbaar te stellen van € 370.000 voor de verbouwing en verduurzaming van de Volmolen, zie het raadsvoorstel. Hiermee wordt de Volmolen geschikt voor verhuur gemaakt, zodat De Katoendrukkerij zich hier kan vestigen. Unaniem vastgesteld.
- Verordening Cliëntenparticipatie: de Cliëntenraad Werk en inkomen is een adviesorgaan dat de belangen behartigt van mensen die afhankelijk zijn van een uitkering op grond van de Participatiewet. In deze wet staat dat deze cliëntenparticipatie moet worden geregeld in een verordening. Deze verordening was verouderd, daarom moest de raad een nieuwe verordening vaststellen. Unaniem vastgesteld.
- Reglement van Orde van de raad van Amersfoort 2020: in het reglement zijn de orde tijdens de vergaderingen, en de processen en onderwerpen daar omheen vastgelegd. Het reglement moest geactualiseerd worden, zie het raadsvoorstel en het nieuwe reglement. De raad stelde dit vast met 35 stemmen voor en 1 tegen (DENK). Alleen DENK stemde tegen. Amersfoort2014 had het amendement Reglement van Orde aangekondigd, maar diende deze niet in. 
- Verordening Werkgeverscommissie:unaniem vastgesteld.
- Bekrachtigen geheimhouding bijlage bij vraag en antwoord 4 van de beantwoording schriftelijke raadsvragen 2020-083 'Voortgang aanbesteding WO' (1322520)aangenomen. SP en Lijst Molenkamp zijn tegen geheimhouding en stemden tegen.

Losse moties (over niet-geagendeerde onderwerpen)
De raad nam vijf moties aan. De motie De geschiedenis ligt op straat (PvdA, Lijst Sanders en D66) wordt de volgende raadsvergadering Het Besluit opnieuw in stemming gebracht omdat er 18 stemmen voor (GroenLinks, D66, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 18 stemmen tegen (VVD, CDA, ChristenUnie en Amersfoort2014) waren. Iedereen thuis in een Zorgbuurthuis (PvdA en Lijst Sanders) werd niet ingediend. Energiecoaches ook inzetten voor huurders (PvdA en Lijst Molenkamp) werd ingetrokken. De wethouder gaf aan nog even geduld te hebben vanwege subsidieaanvraag. De moties Westelijke Ontsluiting terug naar een duidelijk spoor (Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp) - over het stoppen met de aanbesteding - en Veiligheid, budget en bomen (CDA) - over terugvaloptie en i.p.v. aanleggen fietsbrug een fietstunnel - werden verworpen. Een toelichting op de aangenomen moties:

- CDA en Lijst Sanders: Onderschat nooit de waarde van bomen. De fracties vroegen het college om in de gaten te houden of er bij werkzaamheden aan de ondergrondse infrastructuur zorgvuldig wordt gegraven. Om de uitvoerder aansprakelijk te stellen bij fouten en om de raad onmiddellijk te informeren als monumentale bomen worden beschadigd en er overwogen wordt om tot kap over te gaan. En om te herplanten. Wethouder Kraanen gaf aan dat het eerste, tweede en vierde punt al beleid zijn. Deze motie werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Lijst Molenkamp stemde voor, maar vond dat de motie beter had kunnen zijn. Onder andere omdat het woord ‘monumentaal’ was toegevoegd waardoor veel bomen nu niet meegerekend worden.

- DENK, Lijst Sanders, GroenLinks, PvdA en Lijst Molenkamp: Keti Koti herdenking. De fracties vroegen het college om te verkennen op welke wijze in Amersfoort een herdenking van Keti Koti kan plaatsvinden (herdenking slachtoffers van de Trans-Atlantische slavenhandel in de Nederlandse koloniën). Wethouder Van Eijk was positief over deze motie. Ook deze motie werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). De VVD wil ruimte geven aan mensen die een herdenking willen organiseren, maar vindt het geen taak van het college. Van Tuyl (GroenLinks) noemde slavernij een integraal onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.

- Amersfoort2014: Openheid over advieskosten ABC Nova. Adviesbureau ABC NOVA heeft in de periode 2012-2018 advies verstrekt op het gebied van cultuur (Eemhuis), onderwijs (huisvesting), Multifunctionele Accommodaties (MFA’s) en sport (Amerena) voor een bedrag van € 967.614. De fractie vroeg het college om binnen vier weken volledige openheid te verstrekken aan de raad over onder andere alle offertes, facturen, declaraties, beoordelingen, evaluaties, opdrachtverstrekkingen, rapportages en controles van de advieskosten in die periode. Fousert (Amersfoort2014) noemde het een dieptepunt van de democratie in Amersfoort als de raad deze motie niet zou steunen. Wethouder Stegeman zei dat hij verbaasd was over de motie en dat het college bereid is om de informatie te verstrekken. Ook deze motie werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Dekker (VVD) ‘De wethouder heeft toegezegd deze informatie te overleggen.’

- Lijst Sanders, DENK, Amersfoort2014, PvdA en Lijst Molenkamp: Herdenken 15 augustus 1945. Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Het college heeft het verzoek gekregen om met betrokkenen in Amersfoort naar een passende herdenking te gaan zoeken. De burgemeester zei dat er in Amersfoort een initiatiefgroep bezig is met de voorbereiding van een herdenking op 15 augustus 2020 en dat het stadhuis kijkt naar het faciliteren ervan. Ook deze motie werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD, er is al een initiatiefgroep).

- GroenLinks, D66 en ChristenUnie: Westelijke Ontsluiting op twee sporen. Deze motie was naar aanleiding van raadsinformatiebrief 2020-056. De fracties vroegen het college om in gesprek te gaan met de provincie Utrecht over het realiseren van de terugvaloptie. En om in de gesprekken met de provincie na te gaan of het budget dat beschikbaar is voor de WO, ingezet kan worden voor de zogenaamde terugvaloptie, plus eventuele verbetering van de al geplande fietsvoorzieningen (toegankelijkheid fietsbrug) en de leefbaarheid op de Daam Fockemalaan. De terugvaloptie is de uitvoering van het middendeel van het tracé, plus de fietsvoorzieningen uit delen Noord en Zuid. Wethouder Buijtelaar gaf aan geen bezwaar te zien in het opnemen van dit paralleltraject en dat dit in lijn was met de laatste raadsinformatiebrief. Deze motie werd aangenomen met 24 stemmen voor (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie, PvdA, DENK) en 12 tegen (CDA, Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). Amersfoort2014 vindt het niet acceptabel dat er delen niet worden uitgevoerd omdat het niet binnen budget past. SP: ‘Het is helemaal geen terugvaloptie, want het meest ingrijpende deel van de weg wordt daarmee nog steeds aangelegd.’

De vergadering is terug te kijken via YouTube (Raad Amersfoort). Via deze site vindt u ook de volledige agenda met alle raadsbesluiten en alle vergaderstukken, de besluitenlijst en het verslag (klik op de paperclipjes).

Rectificatie RaadsMail 10 juli
Zorg (Bron: Pixabay)
RaadsMail 10 juli: terugblik vergadering Rol van de raad en lokale keuzes in 5G van De Ronde 7 juli.

Per abuis stond vermeld dat mevrouw Trenning namens Monet sprak en de heer Bongenaar namens het Antennebureau. Dit was andersom. Mevrouw Trenning sprak namens het Antennebureau. Het Antennebureau is het voorlichtingsbureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie. En de heer Bongenaar sprak namens Monet. Monet stemt namens de netwerkoperators KPN, T-Mobile (Tele2) en Vodafone de plaatsing van antennes af met overheden.
Zomerreces
Duurzaam (bron: Pixabay)
De gemeenteraad heeft zomerreces van 18 juli tot en met 30 augustus. De eerstvolgende bijeenkomst van de raadsleden is de vergaderavond De Ronde op dinsdag 1 september. Tijdens het zomerreces wordt er geen Raadsmail verstuurd. De eerstvolgende RaadsMail ontvang u op 28 augustus, met daarin een vooruitblik op de vergaderingen De Ronde van 1 september. 
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y