Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

10 juli 2020

RaadsMail

Agenda raadsvergadering 14 juli en terugblik vergaderingen 2 en 7 juli

Op dinsdagavond 14 juli is de raadsvergadering Het Besluit. Dit is de laatste vergadering van de gemeenteraad vóór het zomerreces. De raad neemt dan een besluit over onder andere het burgerinitiatief Park Schothorst en het uitwerkingsvoorstel voor de Noordewierweg 131 (Emmaüskerk) in het Soesterkwartier. In deze nieuwsbrief een toelichting op de vergadering. Ook leest u een terugblik op De Rondes van 2 en 7 juli. 

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 14 juli. Ook vindt u hier alle vergaderstukken, zoals raadvoorstellen, moties en amendementen (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen).  

De raadsvergadering vindt fysiek plaats in De Prodentfabriek. Hier kan de gehele raad en het college voldoende afstand houden. In de raadzaal van het stadhuis is dit niet mogelijk. 

De vergadering is digitaal openbaar. U kunt deze volgen (en terugkijken) via YouTube (Raad Amersfoort). Het is niet meer mogelijk om zitplaatsen te reserveren voor in De Prodentfabriek.

 
Vooruitblik Het Besluit 14 juli
Auto's (Bron: Pixabay)

De raadsvergadering Het Besluit start om 19.15 uur. Daarvoor, om 19.00 uur, is de Actualiteitenraad. Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college over actuele zaken die niet op de agenda van Het Besluit staan. Een overzicht van een aantal van de raadsvoorstellen die op de agenda van Het Besluit staan.

Burgerinitiatief: Park Schothorst, de groene long van Amersfoort
De gemeenteraad debatteert en besluit over het burgerinitiatief van actiegroep Behoud Park Schothorst ‘Park Schothorst, de groene long van Amersfoort’. De raadsleden hebben het initiatief besproken tijdens De Ronde van 9 en 23 juni. Het burgerinitiatief is vertaald naar een raadsvoorstel. In het voorstel staat dat het college in co-creatie met actiegroep Behoud Park Schothorst en andere initiatiefnemers of belanghebbenden een ontwikkelplan opstelt voor de (her)inrichting van de twee kavels aan de Schothorsterlaan 88. Co-creatie betekent: als gelijkwaardige partners samen aan tafel. In het ontwikkelplan moet rekening worden gehouden met de volgende  uitgangspunten:
- Autoluw: geen toename van gemotoriseerd verkeer boven het oorspronkelijke niveau, passend binnen de huidige ontsluiting van het park, dus geen aanleg of uitbreiding van nieuwe wegen of parkeerplaatsen.
- Alle nieuwe bebouwing en verharding op deze twee kavels moeten overeenkomen en aansluiten bij de historische boerderij die eerst op deze kavels stond en niet groter zijn dan het oorspronkelijke bouwvolume. 
- Het landschappelijke karakter van het park wordt gehandhaafd.
Het ontwikkelplan wordt daarna aan de gemeenteraad voorgelegd om er een besluit over te nemen.  

Bij dit raadsvoorstel zijn tot nu toe twee amendementen aangekondigd. Samenwerkingstafel voor herontwikkeling Schothorsterlaan 88 (CDA): Behoud Park Schothorst stelt voor om voorafgaand aan de samenwerkingstafel kaders op te stellen met de gemeente en Amfors. Daardoor hebben andere belanghebbenden niet hetzelfde startpunt en dat vindt de fractie principieel onjuist. Ook vindt de fractie dat de actiegroep ook niet in een latere fase moet worden bevoordeeld tegenover andere burgers en belanghebbenden. Om dit te voorkomen, doet de fractie een voorstel om tekst van het raadsvoorstel te wijzigen.
Duidelijkheid vooraf (VVD, CDA en D66): de fracties willen een aantal kaders toevoegen aan het raadsvoorstel. Namelijk dat de ontwikkeling van Schothorsterlaan 88 voor de gemeente budgetneutraal moet zijn. Dat het proces van co-creatie binnen twee jaar een financieel haalbaar plan tot ontwikkeling moet opleveren (inclusief financiering en een partij die het gaat ontwikkelen). Als deze termijn wordt overschreden, wordt de co-creatie beëindigd (tenzij de raad met een nieuw besluit de termijn verlengt). En dat het plan een bijdrage moet leveren aan het bouwen van woningen, om de woningnood terug te dringen, eventueel gecombineerd met een sociaal-maatschappelijke invulling.

Kaderbrief en bestemming rekeningresultaat
De raad neemt een besluit over de Kaderbrief 2021-2024, zie ook het raadsvoorstel. Dit jaar heeft het college vanwege de coronacrisis geen kadernota opgesteld maar een beleidsarme kaderbrief met daarin een financieel meerjarenperspectief en technische uitgangspunten.

Ook neem de raad een besluit over het rekeningresultaat 2019, zie het raadsvoorstel. Dit geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de gemeente over 2019. Het college kan een positief jaarrekeningsaldo (geld dat in 2019 niet is uitgegeven)  reserveren voor een bepaalde bestemming of overhevelen naar een bepaald beleidsprogramma.

Bij het raadsvoorstel over de kaderbrief zijn tot nu toe drie amendementen en vijf moties aangekondigd. 
Amendement (Tijdelijk) precies voldoende financiële weerstand (CDA en ChristenUnie): Het weerstandsvermogen (weerstandsratio) is een indicator die aangeeft of de gemeente in staat is de gevolgen van financiele risico's op te kunnen vangen, bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis. De raad heeft onlangs nog, op 18 februari 2020, besloten een weerstandratio te hanteren van 1,2 tot 1,5; terwijl een weerstandsratio van 1,0 aangeeft dat de benodigde weerstandscapaciteit en de beschikbare weerstandscapaciteit precies met elkaar in evenwicht zijn. In de Kaderbrief 2021-2024 wordt voorgesteld om tijdelijk een weerstandsratio van 0,9 te hanteren. De fracties willen dat aan het beslispunt in de Kaderbrief wordt toegevoegd:
Voor de jaren 2021 en 2022 een weerstandsratio te hanteren van (minimaal) 1,0 en hiermee dus tijdelijk af te wijken van het op 18 februari 2020 genomen besluit over de te hanteren bandbreedte van 1,2 – 1,5.

Amendement Een structureel sluitende begroting (ChristenUnie): het college stelt voor om in de jaren 2023 en 2024 geen structureel sluitende begroting te hebben. De fractie vindt het verstandiger nu maatregelen te nemen zodat minstens een van de twee voorgestelde jaren een structureel sluitende begroting kent. Stelt voor aan het ontwerpraadsbesluit Kaderbrief 2021-2024 het volgende beslispunt toe te voegen:
Voor het jaar 2023 met een structureel sluitende begroting te komen.

Amendement Duurzaamheid in alle begrotingsprogramma's (CDA): Het college stelt voor om een apart programma Duurzaamheid in de begroting op te nemen, met verschillende onderdelen, als energietransitie en circulaire economie. De fractie wil dat dit beslispunt in het raadsvoorstel komt te vervallen. 'Het opnemen van een extra programma raakt direct het budgetrecht van de raad. Het opnemen van een extra programma bemoeilijkt de vergelijkbaarheid van de cijfers door de jaren heen.'

Motie De raad wil, volledig geïnformeerd, duidelijke besluiten kunnen nemen (CDA): tijdens de behandeling van de Jaarstukken 2019 was er verwarring en onduidelijkheid of een passage op pagina 112 nu wel of niet een besluit van de raad betekende. 'Ook in de Kaderbrief 2021-2024 zijn passages opgenomen, zoals bijvoorbeeld over een tijdelijk anders te hanteren weerstandsratio, die niet verwoord zijn als beslispunt in het betreffende raadsvoorstel. Uit de Jaarstukken 2019 blijkt niet duidelijk aan welke activiteiten/projecten/onderwerpen niet of minder geld dan begroot is besteed, noch uit het raadsvoorstel Bestemmingsresultaat 2019 blijkt wat er met dat niet bestede geld dan wel gebeurt.' De fractie verzoekt het college om de raad in alle toekomstige raadsvoorstellen volledig te infomeren over (de achtergronden van) onderliggende collegebesluiten en voorstellen duidelijk als beslispunt in een raadsvoorstel op te nemen.

Motie Leegstand inzetten om door de crisis heen te komen (SP): 'De lokale middenstand en maatschappelijke instellingen gaan zeer zware tijden tegemoet als gevolg van de coronacrisis. In 2019 heeft Amersfoort 1 miljoen euro laten liggen doordat er voor leegstaande bedrijfspanden geen gebruikersdeel OZB kan worden geheven'.
De fractie verzoekt het college bij de begroting 2021-2022 met een voorstel te komen om gedurende een periode van 3 jaar het gebruikersdeel OZB bedrijfspanden over te hevelen naar het eigenarendeel. En de extra inkomsten die dit oplevert in te zetten voor steunmaatregelen om de effecten van de coronacrisis te verlichten voor het lokale MKB- en kleinbedrijf en maatschappelijke instellingen.

Motie Burgerparticipatie & lokale media (PvdA, BPA, Lijst Sanders, Lijst Molenkamp): het college heeft aangegeven per 1-1-2021 te stoppen met publicatie van Bekendmakingen in de Stadsberichten en geeft in de Kaderbrief aan hiermee € 35.000 te besparen. De fracties verzoeken het college o.a. de bekendmakingen te blijven publiceren in de lokale media. En een inventarisatie te doen naar mensen voor wie een oplossing gevonden moet worden, wanneer de bekendmakingen niet meer fysiek in de krant zouden staan.

Motie Iedereen telt mee (CDA): De fractie draagt het college op 'creatief op zoek te gaan naar een duurzame en toekomstbestendige oplossing zodat de ouderen en mensen zonder digitale middelen toch de officiële Bekendmakingen kunnen blijven lezen.'

Motie Lastenverlaging voor lagere en middeninkomens (SP): 'Het is mogelijk om te schuiven binnen het Amersfoortse lastenpakket door de rioolheffing en afvalstoffenheffing te verlagen en dit te dekken via een hogere OZB. Hiermee kan een lastenverlaging voor lagere en middeninkomens worden doorgevoerd.'
De fractie verzoekt het college de volgende 5 scenario’s door te rekenen:
a. Volledig afschaffen van de riool- en afvalstoffenheffing, te dekken met een OZB-verhoging.
b. Volledig afschaffen van de rioolheffing, te dekken met een OZB-verhoging.
c. Volledig afschaffen van de afvalstoffenheffing, te dekken met een OZB-verhoging.
d. De riool- en afvalstoffenheffing te halveren, te dekken met een OZB-verhoging.
e. De riool- en afvalstoffenheffing ongewijzigd laten.
En voor elk van deze scenario’s in kaart te brengen wat de gevolgen voor de lastenverdeling in Amersfoort zijn.


Bij het raadsvoorstel over de bestemming rekeningresultaat is tot nu toe één amendement aangekondigd: Reserveer overschot Sociaal Domein voor moeilijke tijden (SP, CDA, Amersfoort2014 en PvdA). Amersfoort heeft in 2019 een positief resultaat op het Sociaal Domein van 6.821.000 euro.
Het college stelt voor dit niet terug te storten in de reserve Sociaal Domein, maar het in te zetten bij de begroting 2021-2024. In 2019 heeft Amersfoort 12.366.000 euro onttrokken aan de reserve Sociaal Domein.
De fracties zien dat door deze ontwikkelingen de bodem van de reserve Sociaal Domein in zicht komt en vinden dat de stad rekening moet houden met extra uitgaven binnen het Sociaal Domein de komende jaren, gezien de coronacrisis. De fracties willen dat het bedrag gestort wordt in de Reserve Sociaal Domein.


Uitwerkingsvoorstel Noordewierweg 131 Hart van Soesterkwartier
De eigenaar van de Emmaüskerk aan de Noordewierweg 131 heeft samen met andere initiatiefnemers een transformatieplan ontwikkeld voor de Emmaüskerk. De kerk blijft het centrale punt en wordt toekomstbestendig gemaakt. Er moeten maximaal twintig nieuwbouwappartementen, een kinderdagverblijf en een ontmoetingsruimte op de locatie komen. Van de twintig appartementen wordt 35% sociale huur en minimaal 20% middenhuur. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Op 23 juni werd het plan door de raadsleden besproken in De Ronde. Verschillende omwonenden maakten gebruik van het spreekrecht en uitten toen hun zorgen, onder andere over de parkeerdruk, de veiligheid, communicatie over de plannen en het betrekken van de Noordewierweg en het plein voor de kerk bij de plannen. De raad wordt nu gevraagd het raadsvoorstel en het uitwerkingsvoorstel (startdocument) Hart van Soesterkwartier vast te stellen, dat de basis vormt voor het nog op te stellen bestemmingsplan.

Bij dit raadsvoorstel is (tot nu toe) één motie aangekondigd: Hart voor omwonenden Emmaüskerk (D66). De fractie verzoekt het college het plein voor de Emmaüskerk en het aansluitende deel van de Noordewierweg gelijktijdig met de uitvoering van het plan her in te richten en daarbij minimaal tien extra parkeerplaatsen te realiseren.

Verlenging nachtopvang Amergaard
Het college stelt voor om nachtopvanglocatie Amergaard uiterlijk tot en met april 2022 open te houden voor dak- en thuislozen. En de incidentele kosten hiervan - € 802.000 voor 2021 en € 267.000 voor 2022 - te dekken uit de reserve Maatschappelijke opvang, zie het raadsvoorstel. Corona heeft ook gevolgen voor de Maatschappelijke opvang. Om voldoende afstand te kunnen houden in de opvang is het aantal bedden in de twee opvanglocaties Smallepad en de Amergaard teruggebracht. Tijdelijk kon de gemeente gebruik maken van extra opvangplekken in het hotel ISVW in Leusden.

Bij dit raadsvoorstel zijn tot nu toe twee moties aangekondigd.
Duurzame aangepaste opvangplekken
(CDA): de fractie wil dat het college samen met de partners gaat kijken naar de mogelijkheid om op de locatie Smallepad een aantal één of tweepersoonskamers te creëren met als doel maatwerk en daardoor een snellere uitstroom. Een van de overwegingen is dat een duurzame uitstroom de druk op de maatschappelijke opvang kan verlagen, zeker in deze tijden nu de capaciteit van de opvanglocaties door corona drastisch is verlaagd.
Kijken met een bredere blik naar dakloosheid (D66, CDA en VVD): de fracties willen dat het college komt met bijgestelde prognoses van de instroom dakloosheid vanwege de coronacrisis, vanaf het najaar 2020. En dat het college in september een actieplan presenteert waarbij zelfredzaamheid bevorderen en een duurzaam zelfstandig leven belangrijke punten zijn. In het plan moet in ieder geval rekening gehouden worden met de aspecten: werk&inkomen, wonen, onderwijs, regionale samenwerking, openbare orde en veiligheid, economie.  

Startnotitie bestemmingsplan Magelhaenstraat e.o. (Parkweelde 3)
In het gebied Magelhaenstraat e.o. (Parkweelde 3) worden 240 woningen gesloopt en daarvoor in de plaats komen 400 nieuwe woningen. Voor de nieuwbouw moet een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld. De raad wordt gevraagd het raadsvoorstel met de startnotitie vast te stellen en de bestemmingsplanprocedure te starten. De woningen die er nu staan, voldoen niet meer aan de wensen van deze tijd en worden daarom gesloopt. De Alliantie, eigenaar van de woningen, heeft een plan ontwikkeld voor de nieuwbouw van ongeveer 80 middenhuurwoningen en 320 sociale huurwoningen. De woningen moeten in compacte bouwblokken komen, van 3 à 4 lagen aan de Magelhaenstraat tot 6 lagen aan de Ringweg, omgeven door (autovrij) groen.

Intensivering breed spectrum samenwerking jeugdhulp regio Amersfoort
Om te zorgen dat de meest kwetsbare kinderen en jongeren in Amersfoort goede
ondersteuning en zorg geboden kan blijven worden, wordt de raad gevraagd incidenteel het budget voor jeugdhulp voor Amersfoort te verhogen, zie het raadsvoorstel.

Bij de raadsvoorstel zijn tot nu toe drie moties aangekondigd.
Voorwaarden aan budgetverhoging breedspectrumaanbieders (ChristenUnie, Lijst Sanders en VVD). De fracties willen dat het college de incidentele budgetverhoging gefaseerd uitbetaalt, afhankelijk van de voortgang van het uitvoeren van het transformatieplan. En ze willen dat het college concrete en harde voorwaarden/prestaties afspreekt over de uitvoering van het transformatieplan. Breed Spectrum Aanbieders (CDA): de fractie wil onder andere dat het college de raad in tweede helft 2020 informeert over de definitieve overeenkomst Breed Spectrum Aanbieders (BSA). En dat het college de raad halfjaarlijks informeert over de samenwerking tussen de Breed Spectrum Aanbieders. En om er alles aan te doen dat er niet opnieuw een tekort bij de BSA-aanbieders ontstaat. Geef de jeugd een stem (GroenLinks): in het transformatieplan van BSA staat dat ervaringsdeskundigen en cliëntenraden worden betrokken. Maar de manier waarop is niet vastgelegd. De fractie wil onder andere dat het college zich inzet om de cliëntenorganisaties of samenwerkende cliëntenraden een stevige formele positie te geven in het toezicht op de uitvoering van de transformatie van de BSA. En om ze nauw te betrekken bij de implementatie van het transformatieplan.

Participatiegids voor participatie over ruimtelijke ontwikkelingen
Het college heeft in opdracht van de raad een participatiegids opgesteld voor participatie bij ruimtelijke ontwikkelingen. De gids is een samenwerkingsproduct van projectontwikkelaars en inwoners. De raad wordt nu gevraagd deze vast te stellen, zie het raadsvoorstel. Bij dit agendapunt is tot nu toe een amendement ingediend: Geen Amersfoorter is hetzelfde (ChristenUnie, PvdA). De fracties willen dat er in de gids ook rekening wordt gehouden met de aard en betrokkenheid van inwoners en verzoeken het college om o.a. de volgende tekst in de gids op te nemen: 'Wees je bewust van de verschillen die mogelijke participanten hebben in mate van vertrouwen in de gemeente, betrokkenheid bij hun eigen leefomgeving, en voorkeuren die er zijn qua vorm van participatie. Pas de benadering van de omgeving en de vorm en inrichting van het participatieproces daarop aan.'

Welke raadsvoorstellen staan er onder andere nog meer op de agenda?
• Benoeming buitengewoon fractielid Lijst Sanders: fracties mogen maximaal twee personen voordragen voor benoeming als buitengewoon fractielid. Lijst Sanders draagt Ina Vijzelman-Waarheid voor.
• Aanvraag krediet verbouwing de Volmolen: de raad wordt gevraagd een investeringskrediet voor 2020 beschikbaar te stellen van € 370.000 voor de verbouwing en verduurzaming van de Volmolen, zie het raadsvoorstel. Hiermee wordt de Volmolen geschikt voor verhuur gemaakt, zodat De Katoendrukkerij zich hier kan vestigen.

Losse moties
Tot nu toe zijn er negen losse moties (over niet-geagendeerde onderwerpen) aangekondigd.

- CDA: Onderschat nooit de waarde van bomen. De fractie wil dat het college in de gaten gaat houden of er bij werkzaamheden aan de ondergrondse infrastructuur zorgvuldig wordt gegraven. Zo niet, dan is de uitvoerder aansprakelijk. Ook wil de fractie dat het college de raad onmiddellijk informeert als bomen worden beschadigd en er overwogen wordt om tot kap over te gaan. Dit is naar aanleiding van bomenbeschadigingen bij werkzaamheden door Stedin aan de Meester Th. Heemskerklaan.

- DENK: Keti Koti herdenking. De fractie verzoekt het college om te verkennen op welke wijze in Amersfoort een herdenking van Keti Koti kan plaatsvinden (herdenking slachtoffers van de Trans-Atlantische slavenhandel in de Nederlandse koloniën). DENK wil ook dat het college aangeeft op welke wijze het gemeentebestuur vertegenwoordigd zal zijn bij deze herdenking.

- PvdA en Lijst Sanders: De geschiedenis ligt op straat. De fracties vinden het belangrijk om een evenwichtig beeld neer te zetten van de geschiedenis. 'De geschiedenis van controversiële personen verdwijnt niet door haar te verwijderen of te bekladden'. Daarom verzoeken de fracties het college onder andere te verkennen welke verwijzingen er in de openbare ruimte in Amersfoort zijn, naar controversiële historische personen uit de geschiedenis. Deze verwijzingen te voorzien van historische context, zodat er een evenwichtig beeld ontstaat van zijn of haar rol in de geschiedenis.

- Amersfoort2014: Openheid over advieskosten ABC Nova. Adviesbureau ABC NOVA heeft in de periode 2012-2018 advies verstrekt op het gebied van cultuur ( Eemhuis), onderwijs ( huisvesting), Multifunctionele Accommodaties (MFA’s) en sport (Amerena) voor een bedrag van € 967.614,-. De fractie draagt het college op om binnen vier weken volledige openheid te verstrekken aan de raad over onder andere alle offertes, facturen, declaraties, beoordelingen, evaluaties, opdrachtverstrekkingen, rapportages en controles van de advieskosten in die periode.

- Lijst Sanders, DENK, Amersfoort2014, PvdA, BPA en Lijst Molenkamp: Herdenken 15 augustus 1945. Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuidoost-Azië. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. De fracties willen dat het college met de betrokkenen in Amersfoort naar een passende herdenking gaat kijken. En hiermee betrokkenheid te tonen bij de Nederlands-Indische gemeenschap in Amersfoort.

- PvdA: Energiecoaches ook inzetten voor huurders. Er zijn nu alleen energiecoaches voor huiseigenaren. Energiecoaches helpen bewoners om stappen te zetten om de woning te verduurzamen. De fractie wil dat het college het team van energiecoaches uitbreidt en ze inzet voor huurders.

- Amersfoort2014 en BPA: Westelijke Ontsluiting terug naar een duidelijk spoor. De fracties willen naar aanleiding van raadsinformatiebrief 2020-056 over de verlenging van de aanbesteding dat het college de aanbesteding stopt. Ook willen ze ondere andere dat de plannen meer gedetailleerd uitgewerkt worden met betere fietsverbindingen. En pas te starten met de aanbesteding als uit een onderbouwd, inzichtelijk en geactualiseerd verkeersmodel blijkt dat de doorstroomsnelheid op het huidige tracé binnen enkele jaren lager wordt dan 25km/u. 

- GroenLinks en D66: Westelijke Ontsluiting op twee sporen. Deze motie is ook naar aanleiding van raadsinformatiebrief 2020-056. De fracties willen dat het college parallel aan de gesprekken met gegadigden over de verschillen in ramingen, gesprekken gaat houden met de provincie Utrecht over het realiseren van de terugvaloptie. En dat het college in de gesprekken met de provincie nagaat of het budget dat beschikbaar is voor de WO, ingezet kan worden voor de zogenaamde terugvaloptie, plus eventuele verbetering van de al geplande fietsvoorzieningen (toegankelijkheid fietsbrug) en de leefbaarheid op de Daam Fockemalaan. De terugvaloptie is de uitvoering van het middendeel van het tracé, plus de fietsvoorzieningen uit delen Noord en Zuid.

- CDA: Veiligheid, budget en bomen. Ook deze motie is naar aanleiding van raadsinformatiebrief 2020-056. De fractie wil ook dat het college parallel aan de gesprekken met gegadigden over de verschillen in ramingen, gesprekken gaat houden met de provincie Utrecht over het realiseren van de terugvaloptie. De fractie wil dat in de terugvaloptie de aanleg van de fietsbrug wordt vervangen door de aanleg van een fietstunnel. 


Fracties kunnen nog moties en/of amendementen bij raadsvoorstellen en losse moties aankondigen. Deze komen bij de agenda te staan, zie de paperclipjes.

Terugblik De Ronde 2 juli
Zorg (Bron: Pixabay)

Op donderdag 2 juli was er een extra De Ronde met vijf vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Regierol gemeente Amersfoort bij aanpak schuldenproblematiek en armoede als gevolg van de coronacrisis
Dit rondetafelgesprek was op initiatief van PvdA. Er waren drie genodigden: mevrouw Galenkamp (Voedselbank Amersfoort), mevrouw Lommen (Portaal) en de heer Van Maanen (Stadsring 5). De genodigden en de heer Karrenbelt, afdelingsmanager Werk en Inkomen van de gemeente, gaven een toelichting op de vraag hoe gemeente en partijen samen kunnen werken om de schuldenproblematiek en armoede als gevolg van de coronacrisis aan te pakken. Onder andere deze onderwerpen werden besproken:
- Het beperkt aantal meldingen van mensen die hun huur niet kunnen betalen en beperkt aantal aanvragen voor schuldhulpverlening.
- De te verwachte stijging van aanvragen voor schuldhulpverlening en de uitdaging om deze te behandelen.
- De samenwerking tussen partijen is goed, maar kon nog beter. De AVG zorgt voor beperkingen.     
 Er is een uitgebreid verslag van deze vergadering.

Vervolg? Geen vervolg, voldoende gesproken.

Aanbesteding Westelijke Ontsluiting
Deze Ronde-vergadering was op initiatief van Amersfoort2014, SP en Lijst Molenkamp. De fracties maken zich zorgen over het aanbestedingsproces van de aanleg van de Westelijke Ontsluiting. Er waren twee (digitale) insprekers: De heer J. Happe (Onbeperkt Amersfoort) en de heer C. Mooiweer (SGLA, en sprak ook namens Groen in Amersfoort). De heer Happe gaf aan dat een derde van de Amersfoortsers bij de doelgroep van Onbeperkt Amersfoort hoort. Dat de brug niet voldoet aan toegankelijkheidsvereisten en daarmee onveilig is. En dat het plan van de architect Van Breda voor een onderdoorgang van het spoor voor fietsers/voetgangers uitgevoerd  zou moeten worden. De heer Mooiweer zei dat de aanbesteding mislukt is. Hij vroeg om een pas op de plaats en om deze extra tijd nuttig te gebruiken om in te zetten op voetgangers- en fietsersveiligheid.

Coalitiepartijen:
De VVD, GroenLinks en D66 zijn teleurgesteld over de berichten van het college over het 'on hold' staan van de aanbesteding. De VVD noemt de aanbesteding niet mislukt. Het uitgangspunt is de aanleg van de hele weg. Dit is een moment om te pauzeren en te kijken naar wat mogelijk is, welke aanpassingen mogelijk zijn. GroenLinks wil dat duidelijk wordt wat er mis gaat. Roept het college op om met de provincie aan tafel te gaan om te werken aan een terugvaloptie: het middendeel van het traject realiseren, met goede fietsvoorzieningen. D66 vraagt zich af of ProRail de juiste partner is. Raadt het college aan de tijd te nemen om met aannemers te kijken of ‘we op de goede weg zitten’ en om te kijken naar extra geld. Noemt fietsvoorzieningen en groencompensatie van belang.De ChristenUnie is het eens met een 'on hold' van de aanbesteding en ziet een risico in een vertraging van de aanleg door de discussie.

Oppositiepartijen:|
Het CDA is niet bereid de aanbesteding door te zetten, ook als een deel van het project niet wordt uitgevoerd: alles of niets. Noemt de fietsbrug en de Daam Fockemalaan een risico. Het PvdA pleit niet meteen voor afblazen. Noemt van belang: groencompensatie, veiligheid in de wijk en ondertunneling. Eens met pauzeren van aanbesteding. BPA wil de aanbesteding niet doorzetten, ook niet een deel van het project: alles of niets. En zou een heroverweging van de aanbesteding willen zien. Amersfoort2014 vindt het meest verstandig de aanbesteding te pauzeren, en roept op om die tijd te gebruiken om het plan beter uit te werken. Lijst Molenkamp pleit voor het schrappen van de weg omdat er geen verkeersprobleem is en natuur en ecologie de dupe zijn. De SP heeft er altijd voor gewaarschuwd dat de aanleg niet voor deze prijs kan en is tegen de weg. Gelooft dat uitstel leidt tot financiële risico’s.

Portefeuillehouder wethouder Buijtelaar noemde de status van de aanbesteding niet mislukt, maar zei dat deze op pauze staat. De aanbesteding is pas mislukt als alle gegadigden zich hebben teruggetrokken. De bijdrage van het rijk aan het regiopakket is 500 miljoen. De financiering van de Westelijke Ontsluiting komt uit het regiopakket; er is reeds 24 miljoen uitgegeven. Over de vermeende onveiligheid van de fietsbrug zei hij dat het gaat om de mate van comfort. Het zijn richtlijnen en geen voorschriften. Hij constateerde dat de SGLA/Groen in Amersfoort in hun recente brief prioriteit geven aan uitvoering van het middendeel. Het voorstel van Van Breda zorgt alsnog voor een gelijkvloerse kruising van fietsers met de Barchman Wuytierslaan-Noord. En kan ervoor zorgen dat mensen sneller naar de ecologische zone in de spoorwegdriehoek gaan.

Vervolg? De initiatiefnemers agenderen na de zomer een nieuwe Ronde.

Startnotitie bestemmingsplan Magelhaenstraat e.o. (Parkweelde 3)
Er worden 240 woningen gesloopt en daarvoor in de plaats komen 400 nieuwe woningen. De raadsleden spraken over het raadsvoorstel en de startnotitie. De fractiewoordvoerders zijn over het algemeen tevreden met het plan, mede door de aanpassingen die zijn gedaan. Wel zijn er zorgen over parkeren, leefbaarheid/veiligheid, verkeer en de draagvlakmeting. En aantal reacties:
- Adviseur Kingma vertelde dat er niet meer auto’s op straat komen omdat er binnen de blokken wordt geschoven. En dat er extra groen mogelijk is op het binnenterrein.
- Wethouder Janssen vertelde dat er bij het opstellen van het bestemmingsplan moet worden aangegeven hoe de verkeersoplossing eruit ziet. Als het niet past, komt zij erop terug.  

Vervolg? Door naar Het Besluit van 14 juli, met moties en amendementen.

Verlenging nachtopvang Amergaard
Het college, zie het raadsvoorstel, stelt voor om de nachtopvangmogelijkheid in de Amergaard weer te verlengen omdat de extra opvangplekken vanwege de coronacrisis hard nodig zijn. Er was één (digitale) inspreker: de heer R. Slotboom (Motiva Straatadvocaten). Hij voorziet een stijging van het aantal aanmeldingen voor opvang in met name oktober en november. Niet alleen voldoende beddencapaciteit is volgens hem belangrijk, maar ook het aanbieden van douches kan helpen. De doelgroep kan makkelijker stappen zetten door maatwerk en rust door een eigen kamer. 
 
De fractiewoordvoerders spraken onder andere over deze onderwerpen:
- Het belang dat de regiogemeenten ook hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de opvang.  
- De mogelijkheid om lessen te leren uit de huidige crisis en die kennis structureel te gebruiken, zoals: snelle intakes, meer eenpersoonskamers, leveren van maatwerk. 
- De vraag of financiering van de Amergaard tot en met april 2022 wenselijk is en of niet harder ingezet kan worden op alternatieven. 

Vervolg? Door naar Het Besluit van 14 juli, met moties en amendementen.

Participatiegids voor participatie over ruimtelijke ontwikkelingen
In de participatiegids staan doelen en uitgangspunten voor participatie bij alle soorten ruimtelijke ontwikkelingen en een stappenplan voor de meest complexe ruimtelijke ontwikkelingen. Er waren drie (digitale) insprekers: De heer P. de Langen (SGLA), de heer B. van Osch en de heer M. Riemersma. Van Osch: de definitie van belanghebbenden moet scherper en de communicatie moet open zijn. De Langen: gaf complimenten, vindt wel dat de ‘of’-vraag vaker gesteld zou moeten worden. Hij wil een gelijkwaardige positie voor bewoners/belanghebbenden en een evaluatie. Riemersma: door plannen voor de Nieuwe Poort is er onrust ontstaan in het Soesterkwartier, hij roept op om de participatiegids bij dit project te volgen.

De fractiewoordvoerders hebben onder andere deze punten voor het debat meegegeven:
- Hoe bepaal je wie belanghebbenden zijn en welke communicatie geschikt is?
- In welke mate moeten belanghebbenden een gelijkwaardige positie krijgen, hoe zorg je voor wederzijds vertrouwen? 
- Hoe hou je als gemeente op de juiste manier regie om het grotere belang van de wijk/stad in het oog te houden?  
De meeste woordvoerders wilden een vervolgronde om de debatpunten te bespreken.
 
Vervolg? Er werd een vervolg-Ronde op 9 gepland om de debatpunten te bespreken. Die vergadering kunt u hier terugkijken. Het raadsvoorstel ging daarna door naar Het Besluit van 14 juli met moties en amendementen. 

Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken en ook de besluitenlijsten (verslagen) van 2 juli. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. U kunt alle vergaderingen via dezelfde link terugkijken. De vergaderingen over de Westelijke Ontsluiting en de participatiegids kunt u ook terugkijken via YouTube

Terugblik De Ronde 7 juli
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda van 7 juli stonden vier vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Kaderbrief 2021-2024 en Bestemming rekeningresultaat 2019 / Prioritering in ambities en opgaven voor begroting

Tijdens deze Ronde spraken de raadsleden over twee raadsvoorstellen: de Kaderbrief 2021-2024 en Bestemming rekeningresultaat 2019. Ook spraken zij op initiatief van CDA en D66 over de prioritering in ambities en opgaven voor de begroting.
De inspreker
de heer Verduin (duurzaamheidsadviseur) riep op om, ondanks de moeilijke financiële situatie vanwege corona, aan de duurzaamheidsdoelen vast te houden. Wethouder Stegeman gaf een toelichting op de laatste financiële stand van zaken. En hij gaf aan dat dit jaar de Zomerrapportage in de vorm van een presentatie met toelichting aan de raad wordt aangeboden. Op die manier kan de raad eerder op de hoogte worden gebracht van financiële afwijkingen. Tijdens de bespreking van de raadsvoorstellen kwam aan de orde dat een apart begrotingsprogramma voor duurzaamheid wenselijk is. Bij het onderdeel prioritering in ambities en opgaven voor de begroting spraken de raadsleden onder andere over: de weerstandsratio, het stopzetten van grote projecten, stopzetten van citymarketing, structureel sluitend maken van meer dan twee jaren van de begroting en de mogelijke verhoging van inkomsten.

Er is een uitgebreid verslag van deze Ronde.

Vervolg? De raadsvoorstellen gaan door naar Het Besluit van 14 juli, met debat en moties en amendementen. 

Rol van de raad en lokale keuzes in 5G
Deze vergadering over het 5G-netwerk en de politieke kanten was op initiatief van PvdA en D66. Mevrouw Trenning van Monet nam deel aan het gesprek. Monet stemt namens de netwerkoperators KPN, T-Mobile (Tele2) en Vodafone de plaatsing van antennes af met overheden. En de heer Bongenaar van het Antennebureau nam deel aan het gesprek. Het Antennebureau is het voorlichtingsbureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie. Mevrouw Trenning zei dat de rol van de gemeente bestaat uit onder andere: medegebruik op bijvoorbeeld openbare gebouwen, bushokjes en lantaarnpalen. De heer Bongenaar vertelde dat 5G nodig is om alles te kunnen blijven doen wat nu ook met 3G en 4G kan, en meer, bijvoorbeeld Internet of Things (IoT). 
 
Wethouder Kraanen zei dat hij hoopt dat met kennis onrust onder bezorgde inwoners kan worden weggenomen. In 2000 is het huidige Antennebeleid vastgesteld en eind dit jaar wordt gekeken naar actualisatie en uitvoeren van veldsterktemetingen. Het college vindt dat 5G niet kan worden tegengehouden en ziet positieve ontwikkelingen die samenhangen met 5G. De wethouder noemde de wildgroei van antennes als zorgpunt en dat gedeeld gebruik een oplossing kan zijn. Ook benoemde hij dat de gemeente de richtlijnen van het RIVM volgt als het gaat om blootstellingslimieten.

Vervolg? Voldoende besproken. En PvdA en CDA gaan een Ronde organiseren om bezorgde inwoners aan het woord te laten (de vergadering van vanavond had een andere insteek).

Prestatieafspraken met woningcorporaties 2021
Deze vergadering was op initiatief van SP en Lijst Sanders. Raadsleden konden vóóraf richting geven aan de jaarlijkse prestatieafspraken, in plaats van alleen achteraf hun mening te geven over gemaakte afspraken. Alle fractiewoordvoerders waren voor de bouw van betaalbare woningen. Er werd verschillend gedacht over verkoop en liberalisatie van huurwoningen. De meerderheid vond dat corporaties al voldoende mogelijkheden hebben voor huurbevriezing/huurverlaging. En de meeste woordvoerders zijn voor het wegnemen van drempels die doorstroming verhinderen. Hierbij werd gepleit voor betere doorstroming van senioren. Andere aandachtspunten die onder andere werden genoemd: maximaal inzetten op inkomensafhankelijke huur, kantoren transformeren en dat voormalige sociale huurwoningen nu te koop staan voor 5 ton. 

Wethouder Tigelaar zei over verkoop/liberalisatie dat corporaties investeringscapaciteit nodig hebben. Er moet ruimte zijn voor verkoop, maar wel zo beperkt mogelijk. Verder noemde hij zorgen over scheefwonen en de mogelijkheden van huurverlagingen en het bevorderen van doorstroming. Hij zegde toe dat de raad naar verwachting in september een terugkoppeling krijgt over hoe de input is meegenomen in de prestatieafspraken.

Vervolg? Lijst Sanders gaat een Ronde over doorstroming organiseren.

Intensivering samenwerking jeugdhulp regio Amersfoort
Zeven gemeenten in de regio Amersfoort hebben een partnerschap met zeven grote jeugdhulpinstellingen. De afgelopen 1,5 jaar is gebleken dat het aantal jeugdigen dat hulp nodig heeft en de zwaarte van de problematiek hoger lag dan was ingeschat. De raadsleden gaven hun mening over het voorstel van het college om in te stemmen met een incidentele budgetverhoging voor Amersfoort van € 4,7 mln. om in 2020 een incidentele onttrekking te doen aan de reserve sociaal domein.

Tijdens het debat waren de hoofdpunten:
-
De status van de reserve sociaal domein en dekking voor dit voorstel.
- Het belang van het stellen van harde voorwaarden aan de extra middelen, met monitoring en tussentijdse evaluaties.
- De voor- en nadelen van ambulantisering van de zorg. 

Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit van 14 juli, zonder debat, met moties en amendementen.

Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken en ook de besluitenlijsten (verslagen) van 7 juli. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. U kunt alle vergaderingen via dezelfde link terugkijken. De twee vergaderingen over de kaderbrief kunt u ook terugkijken via YouTube
Zomerreces
Duurzaam (bron: Pixabay)
De gemeenteraad heeft zomerreces vanaf 18 juli tot en met 30 augustus. De eerstvolgende bijeenkomst van de raadsleden - na de zomer - is de vergaderavond De Ronde op dinsdag 1 september. Op 17 juli leest u in de RaadsMail een terugblik op de raadsvergadering Het Besluit van 14 juli. Tijdens het zomerreces wordt er geen Raadsmail verstuurd. De eerstvolgende RaadsMail ontvang u op 28 augustus, met daarin een vooruitblik op de De Ronde van 1 september. 
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y