Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

10 september 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 14 september

Op dinsdagavond 14 september is De Ronde. De raadsleden vergaderen onder andere over: project De Nieuwe Poort, het burgerinitiatief Park Schothorst en cultuurspecifieke zorg. U kunt bij drie vergaderingen inspreken en uw mening meegeven. In deze RaadsMail leest u een overzicht van alle vergaderingen, een terugblik op de De Ronde-vergaderingen van 7 september en nieuws over raadsleden.

 Inhoud

 
De Ronde 14 september
Duurzaam (bron: Pixabay)

Vanaf 19.00 uur zijn er zes Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Drie vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19.00: Inzet college bij prestatieafspraken met woningbouwcorporaties
De gemeente, woningcorporaties De Alliantie, Portaal en Omnia Wonen en huurdersorganisaties HBVA-Amersfoort, Hestia en SHOW maken prestatieafspraken voor de periode 2022-2023. Daarin staat wat de plannen voor het woningbeleid zijn voor het komende jaar. De raad heeft afgelopen mei met een aangenomen motie het college verzocht om betrokken te worden bij de voorbereidingen van de prestatieafspraken. Daarom legt het college de belangrijkste punten voor de onderhandelingen eerst in een peiling voor aan de raadsleden.

In de prestatieafspraken gaat het onder andere over bevorderen van doorstroming, toename van aantal sociale huurwoningen, Wonen en Zorg en ouderenhuisvesting en duurzaamheid. Het college wil onder andere:
• Afspraken maken over een groei van de voorraad sociale huurwoningen met gemiddeld 320 woningen per jaar.
• Extra inzet op het ‘gewoon in de wijk wonen’ van mensen die vanuit zorg en opvang uitstromen en een woning krijgen toegewezen.
• Resultaatafspraken over energieneutraliteit bij nieuwbouw.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde-naam: College-inzet Prestatieafspraken 2022-2023 met De Alliantie, Portaal, Omnia Wonen, HBVA Amersfoort, Hestia en SHOW. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur: Participatieproces project De Nieuwe Poort
Het college kreeg in november 2020 met een aangenomen motie het verzoek van de raad onderzoek te doen naar de verkeerskundige ontsluiting van het gebied Langs Eem en Spoor, de Nieuwe Poort en het Soesterkwartier. En te starten met een uitgebreid participatieproces. De uiteindelijk te kiezen oplossing moet onder andere (verkeers)veilig zijn en zorgen voor goede bereikbaarheid van het gebied. Ook moet er voldoende gebouwd kunnen worden. De fracties CDA, GroenLinks en D66 willen een stand van zaken van het participatieproces.

In deze Ronde praten de raadsleden met de betrokkenen bij het participatieproces. De onafhankelijke procesbegeleiders en Leefbaar3812 zijn onder andere aan tafel uitgenodigd om te vertellen over de stappen die al gezet zijn en om hun visie te geven op het participatieproces. Het college wil dat de gemeenteraad eind 2021 een keuze maakt over de verkeersafwikkeling van het gebied en met name rond rotonde De Nieuwe Poort. 

Groengordel
Het college deed in juni 2020 een voorstel om een weg aan te leggen door de Groengordel in het Soesterkwartier om zo het probleem van doorstroming en veiligheid op de Nieuwe Poort op te kunnen lossen. Dit zorgde voor zoveel onrust onder inwoners uit de wijk en de stad dat het college dit voorstel terugtrok. De gemeenteraad nam toen onder andere een motie aan om ‘in de plannen voor de oplossing van de doorstroming en veiligheid van de Nieuwe Poort een optie waarbij er een nieuwe doorsnijding van de Groengordel noodzakelijk is, uit te sluiten’.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur: Ruimte in Participatiewet
Dit rondetafelgesprek is een vervolgronde op het rondetafelgesprek over de Participatiewet dat plaatsvond op 15 juni 2021. Toen sprak de fractie van de SP met andere raadsleden, het college, Voedselbank Amersfoort en Motiva straatadvocaten over de uitvoering van de Participatiewet. Hoe gaat dat in de praktijk? Wat zijn de ervaringen? In de eerste Ronde spraken de raadsleden over cliëntondersteuning in de praktijk en opsporing van fraude en het bepalen daarvan. Nu bespreken de raadsleden op verzoek van de fracties SP, CDA en PvdA over uitvoering van het stopzetten van uitkeringen en maatwerk in de praktijk.

Participatiewet
Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. Gemeenten hebben een centrale rol en bieden mensen ondersteuning om aan het werk te gaan. De Participatiewet heeft de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en voor een groot deel de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) vervangen.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur: Bruidsschat Omgevingsplan en Transitieplan Omgevingsplan Amersfoort 
In 2022 gaat de Omgevingswet in. Gemeenten zijn verplicht om onder die wet een Omgevingsplan te maken voor hun hele grondgebied. Dat vervangt alle geldende bestemmingsplannen en de beheersverordening uit de Wet ruimtelijke ordening. Tot die tijd heeft de gemeente een tijdelijk omgevingsplan dat bestaat uit alle geldende ruimtelijke plannen en voormalige rijksregels. De gemeente kan deze regels aanpassen aan het gemeentelijke beleid en de huidige praktijk. Regels gaan onder andere over lokaal milieubelastende activiteiten, bouwen, monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Het college heeft een analyse uitgevoerd naar alle regels en legt de raadsleden voor welke regels over te nemen, te schrappen, aan te scherpen of te onderzoeken. In het Transitieplan Omgevingsplan Amersfoort staat hoe de gemeente stapsgewijs van een tijdelijk omgevingsplan naar een omgevingsplan komt. Zie het Transitieplan

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: Cultuurspecifieke zorg in Amersfoort
Het huidige aantal 55-plussers met een migratieachtergrond zal de komende 25 jaar verdrievoudigen. Er is door het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) in Amersfoort onderzocht wat de waarde is van cultuurspecifieke zorg, het aanbod van cultuurspecifieke dagbesteding en verpleeghuiszorg in de regio Amersfoort. Met name ouderen die met dementie kampen kunnen in een sociaal isolement terechtkomen wanneer zij zich de Nederlandse taal niet meer kunnen herinneren. Het uitgangspunt is dat migrantenouderen die zorg en ondersteuning van de gemeente krijgen of moeten worden opgenomen in een verpleeghuis baat hebben bij zorg waarbij rekening wordt gehouden met de eigen culturele achtergrond en moedertaal. Tijdens deze Ronde zal NOOM het rapport toelichten en wil Lijst Sanders bepaalde aanbevelingen uit het rapport met de andere raadsleden bespreken. Waaronder: het organiseren van een conferentie met alle betrokkenen, zoals woningcorporaties, gemeenten, huisartsen, zorgorganisaties en samen komen tot een convenant. En: het aanstellen van een stedelijke casemanager voor migrantenouderen.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek/Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

22.00 uur: Behoud Park Schothorst
In juli 2020 heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het voorstel dat de gemeente in co-creatie met het burgercollectief ‘Behoud Park Schothorst’ en Amfors een ontwikkelplan opstelt voor de locatie van de voormalige Amforsboerderij aan de Schothorsterlaan 88.

Tijdens dit rondetafelgesprek bespreken raadsleden met Behoud Park Schothorst de ideeën die er nu zijn voor de invulling van de locatie. De raad heeft een aantal kaders meegegeven voor het plan.
Waaronder:
• Autoluw; geen aanleg of uitbreiding van nieuwe wegen of parkeerplaatsen.
• Alle nieuwe bebouwing en verharding op deze twee kavels moet overeenkomen en aansluiten bij de oorspronkelijke historische boerderij en niet hoger zijn of meer oppervlakte hebben dan de boerderij was/had.
• Het landschappelijke karakter moet behouden blijven.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 14 september kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 7 september
Foto Vermeerzaal

Op dinsdagavond 7 september waren er vier Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat is het vervolg?

Regiovisie Samenwerken aan de specialistsche jeugdhulp
In de regiovisie Samenwerken aan de specialistische jeugdhulp (2021-2026) staat wat de samenwerkende gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg willen bereiken op het gebied van de specialistische jeugdhulp en aan welke veranderingen zij willen werken. De raadsleden bespraken de regiovisie en gingen in gesprek met twee insprekers. 

Aanwezige fractiewoordvoerders: Gerritsjans (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA) Van Koningsveld (CDA), Leeuwenkamp (GroenLinks), Perdok (D66), Smits (SP), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Wegen (BPA).

Inbreng insprekers:

  • Er bestaat onduidelijkheid over de positie van de vrijgevestigde psychologen bij de taakgerichte inkoop. Er bestaan zorgen over de keuzevrijheid voor de cliënten, regeldruk bij (onder)aannemers en mogelijke leegloop van psychologen.
  • Er werd gepleit voor het behoud van de vrijgevestigde psychologen in het zorglandschap. De insprekers zien als beter alternatief een hybride systeem van bekostiging: zoals combinatie van taakgerichte bekostiging en een ‘p maal q-systeem’ (vrij vertaald de bekostiging van productie).
  • Verder gaf een inspreker aan dat zij niet is betrokken bij de totstandkoming van de regiovisie en dat vragen die bij aanbieders leven nog niet zijn beantwoord.
Tijdens het daaropvolgende debat zeiden de meeste woordvoerders zich te kunnen vinden in de regiovisie. Ze waren het niet eens over wat centraal stond in de regiovisie. Samenwerking en nabijheid zorgen voor kwaliteit en de visie staat in lijn met het beleidskader Sociaal domein. Maar de raadsleden missen de betrokkenheid van ouders, kinderen en hun leefwereld in de visie. Ook voelde een aantal raadsleden zich te weinig meegenomen in het besluitvormingstraject, waren er zorgen over de vorming van monopolieposities bij grote contractpartners en het op afstand komen te staan van de politiek bij de regionale aanpak.  

-> Vervolg? Er is één toezegging gedaan. Wethouder Cees van Eijk organiseert in oktober een peiling over de uitwerking van taakgerichte bekostiging. Daarin komt het aantal contractpartijen aan bod.

Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 21 september.

Aanvraag krediet realisatie liftinstallatie parkeergarage Stadhuisplein
Het college wil dat de parkeergarage van het Stadhuisplein een lift krijgt. De parkeergarage is nu alleen via twee trappenhuizen te bereiken en daarom niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Het college vraagt hierom een krediet van € 500.000 aan de raad. Het CDA wilde dit eerst met de raadsleden bespreken voordat de gemeenteraad er een besluit over neemt.

De gemeente heeft het, zo zei Jan de van der Schueren (CDA) aan het begin van de vergadering, 'financieel niet al te makkelijk' en hij zei dat het geld voor de liftinstallatie misschien beter voor andere voorzieningen voor mindervaliden gebruikt kan worden. “Denk aan voorzieningen in de wijken die verbeterd kunnen worden of, een hele andere; voor 5 ton kan je ook het Bosbad opknappen.”
De reactie van de wethouder en het gehele debat kunt u terugkijken op het Politiek Portaal, via deze link.

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 21 september.

Regiovisie Samen in de wijk - doorontwikkeling ondersteuning met noodzakelijk verblijf
De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg hebben samen een regiovisie 2021-2026 Samen in de Wijk opgesteld voor Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (ondersteuning met noodzakelijk verblijf), om mensen met psychische kwetsbaarheid zoveel mogelijk mee te laten doen in de samenleving.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bülbül (DENK), Dijkstra (D66), Gerritsjans (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA) Van Koningsveld (CDA), Leeuwenkamp (GroenLinks), Smits (SP), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Wegen (BPA).

Tijdens het debat zei een groot deel van de woordvoerders zich te kunnen vinden in deze regiovisie. Er is sprake van een sluitend aanbod van diensten, er is aandacht voor preventie en inwoners worden geactiveerd. Desondanks kunnen inwoners tussen wal en schip vallen. Verder zeiden raadsleden dat het aantal uitvoerders niet te ver moet worden teruggebracht. Ook missen zei een duidelijk financieel plaatje. Zo blijven zorgen bestaan dat €1,4 miljoen niet terug te vinden is in deze visie, waardoor de vraag blijft wat de gevolgen zijn voor de inhoud van de visie. 

-> Vervolg? Wethouder Tigelaar zegde toe een peiling over de uitwerking van taakgerichte bekostiging te organiseren in oktober. Dit raadsvoorstel  gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 21 september.

Corona
Tijdens dit rondetafelgesprek gaf de portefeuillehouder, burgemeester Bolsius, een korte update over de huidige situatie rond corona. Hierbij ging het onder andere over de vaccinatiegraad in Amersfoort. Op dit moment is 60% van de inwoners van Amersfoort volledig gevaccineerd. (Hierbij wordt niet gekeken naar leeftijd.) Er wordt gekeken naar een mogelijke testlocatie in het centrum. Daarnaast vertelde burgemeester Bolsius dat sinds 1 september het hoger onderwijs de anderhalve metermaatregel mag laten vallen, zolang er minder dan 75 personen in een ruimte zijn.

Lees hier het collegebericht en het rapport van de GGD van 1 september. 

-> Vervolg? Op 28 september is er een volgende Ronde over corona gepland. 

U kunt deze vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook vindt u hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen).

Nieuws over raadsleden
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Ralph Langendam, raadslid van Burger Partij Amersfoort, is tijdelijk uit de running wegens gezondheidsredenen. Hij verwacht snel weer beter te zijn. Mede-fractiegenoot Hans van Wegen neemt zijn taken over. 
Gast van de raad
Auto's (Bron: Pixabay)

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen en zou u graag de raadsleden ontmoeten. Dan is Gasten van de raad echt iets voor u!

De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door corona is dat helaas nog niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!Het programma start om 18.00 uur en vindt plaats via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover de raadsleden die avond vergaderen. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij.

Bij het programma Gast van de raad hoort ook een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis, maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op 28 september!

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y