Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

11 december 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 15 december en terugblik De Ronde 8 en 10 december

Op dinsdagdagavond 15 december is de laatste vergaderavond van de raad van dit jaar. Er zijn dan twee raadsvergaderingen Het Besluit. De raad besluit onder andere over een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het aanbod van deelmobiliteit in de stad. En over het vervolgproces voor een nieuw stadhuis. Ook staat er onder andere een motie op de agenda over het onderzoeken van mogelijkheden voor een basisbaan. In deze nieuwsbrief leest u meer over deze vergaderavond. Verder: een terugblik op de Ronde-vergaderingen van 8 en 10 december.

 
Vooruitblik raadsvergaderingen Het Besluit 15 december
Duurzaam (bron: Pixabay)
De eerste raadsvergadering Het Besluit op dinsdag 15 december start om 19.15 uur. Van 19.00-19.15 uur is de Actualiteitenraad: raadsleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan.

Hoe de raad vergadert en hoe u de vergaderingen kunt volgen
De raadsleden vergaderen tijdens de eerste raadsvergadering fysiek in De Prodentfabriek, Oude Fabriekstraat 20. Hier is het voor de gehele raad en het college mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Zij bespreken dan raadsvoorstellen, moties en amendementen. Een half uur na sluiting van de eerste vergadering, volgt een tweede - digitale - raadsvergadering waarin gestemd wordt over de besproken raadsvoorstellen, moties en amendementen.
De vergaderingen zijn digitaal openbaar en alleen live te volgen via ons kanaal op YouTube. Een link naar de vergadering vindt u op de dag zelf ook bij de agenda (onder toelichting bij betreffende vergaderdatum).

Onderwerpen op de agenda:

Wijziging APV en legesverordening voor aanbod deelmobiliteit
Aanbieders van deelscooters willen zich vestigen in Amersfoort. Om het aanbod van deelmobiliteit goed te organiseren, stelt het college de raad voor om regels op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zie het raadsvoorstel. Nadat de raad hier een besluit over heeft genomen, stelt het college nadere regels vast. Aanbieders zijn vanaf januari verplicht een vergunning aan te vragen voor het aanbieden van deelscooters en deelfietsen. Deze vorm van deelmobiliteit is een proef voor de periode van twee jaar.

Bij dit raadsvoorstel is één motie aangekondigd door D66: Toekomstgericht samen delen. De fractie verzoekt het college om het mogelijk maken dat er ook voor deelsteps een vergunning deelmobiliteit kan worden aangevraagd. Dit is nu niet opgenomen in het voorstel.

Vervolgproces Toekomst Stadhuis: Ambitiedocument en voorbereidingskrediet
Op 12 november 2019 koos een meerderheid van de raad voor de bouw van een energieneutraal nieuw stadhuis op de locatie Trapezium aan rotonde De Nieuwe Poort. Het college kreeg de opdracht dit uit te werken in een Programma van Eisen, inclusief stedenbouwkundig kader, waarbij de stad en de raad betrokken worden. Er ligt nu een ambitiedocument. Hierin staat in grote lijnen wat het college en de stad voor ogen hebben voor het nieuwe huis van de stad Amersfoort. Dit wordt nu ter vaststelling aan de raad voorgelegd. Het college stelt ook voor om het planproces aan te passen om de effecten van corona op het bouwplan verder te onderzoeken. Om deze aangepaste vervolgstappen voor onder andere het schetsontwerp, het Programma van eisen en de grondverwerving te kunnen zetten, is voorbereidingskrediet nodig, zie het raadsvoorstel. En klik hier voor meer informatie over het toekomstproces op de website van de gemeente.

Bij dit raadsvoorstel zijn vijf moties aangekondigd:
- VVD, en CDA: Modulair bouwen in nieuwe stadhuis. De fracties vragen het college om in het Programma van Eisen op te nemen dat modulaire bouw in alle facetten mogelijk wordt. En ook om de indeling van onder andere de entrees, trappenhuizen en extra vergaderruimten zodanig te laten ontwerpen en in te richten dat er flexibel en modulair kan worden gewerkt.
- DENK: Ontwerpwedstrijd voor het nieuwe stadhuis. De fractie wil dat het college een ontwerpwedstrijd organiseert waaraan verschillende architecten kunnen deelnemen en dat de inwoners van de stad een prominente rol krijgen bij het maken van de keuze.
- DENK: Referendum Huis van de stad. Ook vraagt de fractie het college een referendum te organiseren zodat de stad kan kiezen voor het beste ontwerp.
- GroenLinks, Amersfoort2014 en ChristenUnie: Het goede voorbeeld, ook bij CO2. De fracties stellen onder andere dat de ambitie om een zo duurzaam mogelijk stadhuis te bouwen ook moet gelden voor de ontwerp- en bouwfase. En dat de productie CO2-neutraal of positief moet zijn. Zij verzoeken het college hier rekening mee te houden bij het opstellen van het Programma van Eisen. Ook verzoeken zij om na iedere ontwerpfase een duurzaamheidsrapportage aan de raad te sturen.
- CDA: De raad meenemen in gewijzigd proces. De fractie vraagt het college om voldoende terug te koppelen aan de raad tijdens het opstellen van het Programma van Eisen en in de schetsontwerpfase. Zodat de risico’s op vertraging, herontwerp en financiële overschrijdingen beperkt kunnen blijven. Ook vraagt de fractie om de raad mee te nemen bij uitdagingen en afwijkingen ten opzichte van het ambitiedocument.

Ontwikkelbeeld 2040 Regio Amersfoort: urgentie, opgaven en afwegingskader
Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest, Woudenberg en de Gelderse gemeenten Barneveld en Nijkerk en Provincie Utrecht werken samen aan een Ontwikkelbeeld voor de periode 2030-2040. Op basis van dit Ontwikkelbeeld worden afspraken gemaakt over toekomstige woon- en werklocaties, bereikbaarheid en het meegroeien van groen. De afspraken zijn nodig, omdat de druk op de ruimte en leefbaarheid in Regio Amersfoort groter wordt. Het college vraagt de raad om de vertrekpunten voor dat ontwikkelbeeld vast te stellen. Op basis van die vertrekpunten worden er verschillende denkrichtingen gemaakt voor de toekomstige ontwikkeling van de regio. Om die denkrichtingen te beoordelen, is er een zogenaamd afwegingskader opgesteld. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn één amendement en twee moties aangekondigd:   
- Amendement Mooi Centraal van CDA. De fractie wil aan het raadsbesluit de invloed van de metropool regio Amsterdam laten toevoegen (naast de regio Utrecht en de regio Foodvalley). 
- Het CDA heeft twee moties aangekondigd. Toet Toet!: de fractie stelt onder andere dat een excellente OV-ontsluiting naar alle richtingen cruciaal is voor Amersfoort. De fractie vraagt het college om het voortouw te nemen bij het oprichten van een A1-spoorberaad, samen met andere gemeenten die belang hebben bij een excellente Oost-West-spoorverbinding. En Van buur naar noaber: de fractie stelt onder andere dat Amersfoort als grootste gemeente een dubbele verplichting heeft om de eenheid binnen de regio te vergroten. De fractie verzoekt het college om samen met buurgemeenten een jaarlijks terugkerend evenement te organiseren waarbij de wederzijdse verbondenheid tussen de negen gemeenten voorop staat.

Vaststelling bestemmingsplan Engweg 9
Voor Engweg 9 ligt een plan voor de bouw van twintig sociale huurappartementen in drie bouwlagen. Het oostelijk deel van de locatie zal een groene inrichting krijgen en aansluiten op het aangrenzende park. Ook het openbaar gebied tussen het gebouw en de Engweg zal worden heringericht. De raad neemt een besluit over de gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Engweg 9, zie het raadsvoorstel

Bij dit raadsvoorstel is één motie aangekondigd door het CDA: Parkeerplaatsen met hulp van de buren. Portaal heeft het plan geschrapt om halfondergrondse parkeerplaatsen bij de Engweg 9 te bouwen. Hierdoor zal de parkeerdruk naast De Neng toenemen. De fractie stelt voor om bij De Neng tien extra parkeerplaatsen aan te leggen, om deze bouw parallel te laten lopen met de bouw van het appartementencomplex en om omwonenden en belanghebbenden te betrekken.

Welke andere raadsvoorstellen staan er onder andere op de agenda?
- Onttrekkingsbesluit voetpad Hooglandseweg-Noord 50: het college wil het voetpad naast Hooglandseweg-Noord 50 verkopen aan de inwoners. Het college stelt de raad daarom voor een ‘onttrekkingsbesluit’ te nemen dat het voetpad ‘onttrekt’ aan de openbaarheid van wegen. Dit is nodig voor de verkoop van de grond. Zie het raadsvoorstel
- Ontwerpverklaring van geen bedenkingen projectbesluit nieuwbouwwoning - Zevenhuizerstraat 113: om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen voor het realiseren van een vrijstaande woning aan Zevenhuizerstraat 113 te Hoogland, is een uitgebreide vergunningprocedure noodzakelijk. Het plan past namelijk niet in het bestemmingsplan. Omdat het plan wel goed past bij de omgeving, vraagt het college de raad om het plan mogelijk te maken door een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Na dit besluit liggen de ontwerp omgevingsvergunning en de ontwerpverklaring van geen bedenkingen zes weken ter inzage. Zie het raadsvoorstel
- Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van schietfaciliteiten op het kazerneterrein van Kamp Soesterberg (Zeisterspoor 8): er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van schietfaciliteiten op het kazerneterrein van Kamp Soesterberg. De faciliteiten zijn nodig voor het oefenen van specifieke vaardigheden voor speciale eenheden. Hierdoor verdwijnt natuurgebied, dat ergens anders wordt gecompenseerd. De raad wordt gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te geven, zodat de procedure voor een omgevingsvergunning kan starten. Zie het raadsvoorstel.
- Verordening beslistermijn schuldhulpverlening: op 1 januari 2021 is de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht. Eén van de voorwaarden daarin is dat de gemeente een beslistermijn vaststelt. Zo weten betrokkenen waar ze aan toe zijn en wanneer ze een besluit kunnen verwachten over of ze wel of niet toegelaten worden tot de schuldhulpverlening. Het college stelt de raad een beslistermijn van acht weken voor. Dat is de wettelijke termijn. Zie het raadsvoorstel
- Tariefverhoging eigen bijdrage regiotaxi: voor inwoners die hun eigen vervoer niet zelfstandig of met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren, is er de Regiotaxi Eemland-Heuvelrug. Met een Wmo-taxipas kunnen zij tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van de regiotaxi. De gemeente betaalt het grootste deel van de kosten van het vervoer. Het college stelt de raad voor om het tarief voor inwoners die met een Wmo-taxipas reizen, te verhogen van €0,95 naar €1,00 per zone (vanaf januari 2021). Zie het raadsvoorstel
Bij dit raadsvoorstel is één motie ingediend door GroenLinks: Eigen bijdrage regiotaxi. De fractie vraagt het college om in de toekomst niet alleen uit te gaan van de NEA-index (landelijke taxi-indexatie) bij het vaststellen van de eigen bijdrage, maar om ook rekening te houden met de financiële positie van mensen met een beperking.
- Maatschappelijke tarieven sportverenigingen 2021: sportverenigingen betalen voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties een maatschappelijk tarief. De raad stelt jaarlijks de tarieven voor gemeentelijke sportaccommodaties vast. De SRO verhuurt de sportaccommodaties voor de gemeente aan de sportverenigingen. Zie het raadsvoorstel
- Belastingverordeningen 2021: op 10 november 2020 is de begroting 2021-2024 door de raad vastgesteld. Om de belastinginkomsten gelijk te laten lopen met deze begroting, is het noodzakelijk de tarieven voor 2021 in de belastingverordeningen aan te passen. Klik op de paperclip bij het agendapunt voor alle stukken.
- Heffing precariobelasting terrassen november en december 2020: door corona moest de horeca per 14 oktober 2020 opnieuw sluiten. De horeca kan sindsdien geen gebruik maken van haar terrasruimte. Het college stelt de raad voor om voor de maanden november en december geen belasting te heffen voor de terrassen waarvoor de horeca vergunningen heeft, zie het raadsvoorstel

Moties
De raad besluit over de door fracties ingediende ‘losse’ moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Tot nu toe zijn er drie moties aangekondigd: 

-PvdA, SP, ChristenUnie en BPA: Onderzoek mogelijkheden basisbaan. Volgens de fracties is er altijd behoefte aan (ondersteunende) werkzaamheden in wijken, het onderwijs, de zorg en andere maatschappelijke velden die door diverse redenen zoals geldgebrek en belemmeringen in wet- en regelgeving te weinig opgepakt worden. Inwoners die langdurig in de bijstand zitten, kunnen deze werkzaamheden vervullen. De basisbaan kan hierin een oplossing bieden. Daarom verzoeken de fracties het college onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een basisbaan in te voeren in de gemeente met als belangrijke uitgangspunten: in een basisbaan wordt minimaal het minimumloon betaald en de cao van de overheid geldt, met goede secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioensopbouw. En: een basisbaan leidt niet tot verdringing van werkgelegenheid.

- Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp: Kwartaalmonitor huurwoningen. De fracties stellen onder andere dat woningcorporaties ervoor moeten zorgen dat iedereen met een laag inkomen goed en betaalbaar kan wonen, dat er een tekort aan betaalbare huurwoningen is en dat het aantal middenhuurwoningen van de corporaties in zowel absolute zin als relatieve zin daalt. De fracties vinden het belangrijk dat de huurvoorraad vier keer per jaar wordt gemonitord, omdat de jaarlijkse woonmonitor niet frequent genoeg is. Zij vragen het college om per kwartaal, per corporatie te komen met toegankelijke cijfers. Onder andere: de omvang van het aantal sociale huurwoningen/middenhuurwoningen en het aantal verkochte sociale huurwoningen/middenhuurwoningen.

- D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Lijst Sanders: Cultuurvisie. Deze motie is naar aanleiding van de Ronde-vergadering van 1 december: Dromen over de toekomst van de podia. De fracties stellen onder andere dat er in het gesprek naar voren is gekomen dat er verschillende instellingen momenteel niet door kunnen groeien op hun huidige locaties. En dat wellicht het terrein van het huidige stadhuis een mooie plek kan zijn om verschillende functies te mengen waar cultuur deel van kan uitmaken met een mix van wonen, werken en onderwijs. Met de motie verzoeken de fracties het college onder andere om bij de totstandkoming van de visie op de podiumkunsten zoveel mogelijk culturele partners, verhuurders en gebruikers te betrekken. Om de raad een aantal keer te informeren over de voortgang van de visie. En om een pas op de plaats te doen over de toekomstige ruimtelijke invulling van het huidige stadhuisterrein en de brandweerkazerne en om een gemengde invulling voor het stadhuisterrein, waar cultuur deel van uit kan maken, als optie te overwegen.

De agenda's van dinsdag 15 december kunnen nog wijzigen. Kijk hier voor de actuele en volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 8 december

Op de agenda van 8 december stonden zes Ronde-vergaderingen. Ook vergaderde de auditcommissie. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Uitgangspunten omgevingsplan Hoogland
Onder de Omgevingswet moet straks iedere gemeente één omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen. Het college werkt met een groeimodel om te komen tot dat plan. Aan de hand van thema’s en pilots voor deelgebieden wordt ervaring opgedaan met de nieuwe regelgeving, nieuwe systemen en plansoftware. Zoals de pilot omgevingsplan Hoogland. Aan de raad wordt gevraagd een Nota van Uitgangspunten vast te stellen waarna het college een conceptomgevingsplan opstelt. Zie ook het raadsvoorstel.
Tijdens de bijeenkomst waren twee insprekers aanwezig: een inspreker namens de omwonenden Bunschoterstraat en een inspreker namens de vereniging Dorpsbelangen Hoogland.
Aan de hand van een presentatie is het traject tot nu toe toegelicht.
N.a.v. vragen van woordvoerders kwam o.a. naar voren:

  • De wet schrijft voor om duidelijk aan te geven wat met reacties op het omgevingsplan gebeurt. Inwoners zijn van het omgevingsplan Hoogland op de hoogte gebracht door o.a. een advertentie in de Stad Amersfoort.
  • De volgende stap is het maken van een conceptontwerp omgevingsplan, zodat eventuele fouten daarin naar boven komen. Het conceptontwerp wordt besproken met inwoners.
  • Snelheid van 80 km/uur en de inrichting van de Bunschoterstraat past niet bij Hoogland; er wordt geluidsoverlast ervaren. Het verzoek is om toe te werken naar een Bunschoterstraat die past bij Amersfoort: gezond, groen en slim. De parallelweg zou als fietsstraat moeten worden ingericht.
  • N.a.v opmerking van inspreker dat het plangebied te krap gekozen is  en ‘conserverend’ een te beperkte term is, gaf de wethouder aan dat de plangebiedsgrenzen scherp gekozen zijn en dat gekozen is voor een conserverend bestemmingplan om te kunnen oefenen met het hele concept van een omgevingsplan.

In de 1-minuutronde lieten woordvoerders weten dat het raadsvoorstel rijp is voor besluit. Aandachtspunten die nog werden genoemd:

  • Het is van groot belang om aan te geven wat dit omgevingsplan wel en vooral ook niet is; ook voor inwoners;
  • betrekken van raadsleden bij dilemma’s en samenspel met college;
  • Aandacht voor samenhang met ontwikkelingen die niet in dit plangebied spelen maar wel impact hebben op plangebied.

Beleidsevaluatie Milieu
Elk programma uit de begroting wordt eens per vier jaar geëvalueerd. Is het beleid doeltreffend? Dit jaar staat de beleidsevaluatie Milieu gepland.  Het college heeft een Toekomstagenda Milieu opgesteld dat uit enkele thema’s bestaat. Tijdens deze vergadering werd het thema ‘Gezonde en veilige leefomgeving’ besproken.
Na een 
korte inleiding door de wethouder werd een presentatie gegeven met uitleg over deze raadsinformatiebrief en de verschillende activiteiten in uitvoering van de Toekomstagenda milieu. Geconcludeerd kan worden dat het merendeel van de doelstellingen is gehaald, systeemveranderingen duren lang en vragen veel middelen. De woordvoerders gingen daarna met elkaar in gesprek over elementen die nog in de Toekomstagenda worden gemist, of waar men nog vragen over had. De wethouder heeft toegezegd te zullen rapporteren over de laatste stand van zaken over de hoeveelheid en ontwikkelingen van vervoer van stoffen over het spoor.

Monitor Sociaal Domein
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (het Sociaal Domein). Het college volgt de effecten van deze veranderingen via de Monitor Sociaal Domein. Daarin staan analyses van het gebruik van ondersteuning en zorg door inwoners van Amersfoort. De raadsleden kregen deze presentatie

Het volgende kwam aan de orde:
- De geconstateerde stress, laaggeletterdheid, eenzaamheid en alcoholgebruik bij jeugd en jongeren in Amersfoort. Onderzoek naar oorzaken wordt uitgevoerd door het college. 
- Grotere bereikbaarheid schulphulpverlening.
- Vormen van zorgverlening en duur van zorgtrajecten.
- Meer integrale huiswerkbegeleiding door gemeente en scholen.
De wethouder gaf tot slot aan dat dit de laatste Monitor Sociaal Domein was, voortaan zal het de ‘Monitor inclusieve stad’ heten. Bij de behandeling van het beleidskader wil het college met de raad ook over de toekomstige invulling van de monitor praten. 
De raad wordt op de hoogte gehouden van stappen die het college zet om verdiepend onderzoek te doen naar oorzaken van stress bij jeugd en jongeren.

Ontwerpplannen en ontwerpbeleidsregels voor het duurzame en circulaire bedrijventerrein Vinkenhoef 
Tijdens deze vergadering bespraken de raadsleden het ontwerpbestemmingsplan Vinkenhoef. De gemeenteraad stelde in 2017 de startnotitie hiervoor vast. Vervolgens zijn er ontwerpplannen en ontwerpbeleidsregels opgesteld voor de ontwikkeling van Vinkenhoef tot een duurzaam en circulair bedrijventerrein. Bij het agendapunt staan alle stukken (klik op de paperclip). 
Wethouder Janssen gaf aan dat het college de ontwerpplannen met de raad wil bespreken omdat het een belangrijk plan is, de startnotitie al in 2017 is vastgesteld en er nu ook beleidsregels en een exploitatieplan bij horen. Omdat het eerder genomen voorbereidingsbesluit in voorjaar 2021 vervalt, moet daarvoor het bestemmingsplan zijn vastgesteld. Tijdens deze bijeenkomst werd een presentatie gehouden. 
Binnen het plan mag geen netwerk voor aardgas worden aangelegd. Een exploitatieplan verzekert het verhaal van de kosten van grondexploitatie voor het geval de gemeente niet alle gronden weet te verwerven en grondeigenaren over wensen te gaan tot zelfrealisatie. Locatie-eisen die aan de ontwikkeling worden gesteld (bijvoorbeeld als het gaat om kwaliteit van de openbare ruimte) moeten in het exploitatieplan worden opgeschreven, evenals dat een van de kavels is bestemd voor het milieubrengstation (ROVA).
N.a.v. vragen van woordvoerders kwam o.a. het volgende naar voren:

  • De grond ten noorden van de Energieweg valt niet onder dit bestemmingsplan maar onder het Tracébesluit van Knooppunt Hoevelaken.
  • Risico gaslijn op exploitatie: vooroverleg met Gasunie heeft plaatsgevonden; er mag in principe niet op gebouwd worden (bouwvlak is erboven), bij aanvraag van inritvergunning wordt Gasunie om advies gevraagd.
  • Het verplaatsen van de ROVA is geen onderdeel van dit plan, met dit plan wordt de komst mogelijk gemaakt. 
  • Er komt geen gasaansluiting voor de gebouwen die daar gebouwd gaan worden.
  • Biomassacentrale is binnen dit plangebied niet mogelijk als bedrijfsactiviteit.
  • Ontsluitingsweg loopt niet meer helemaal rond, met het oog op de komst van het milieubrengstation is gekozen voor een rotonde. Op termijn komt er een kruispunt met verkeerslichten en een ontsluiting naar De Hoef.

Wethouder Janssen zal de raad informeren over de plannen met het Monumentenensemble, de mogelijkheid voor het aanleggen van een biomassacentrale voor eigen gebruik en de impact van de geplande inritten van de ROVA op het ingetekende fietspad.

Doorstroming op de woningmarkt 
Om de doorstroming op de Amersfoortse woningmarkt te bevorderen, gaat het college in de periode 2021-2031 aan de slag met diverse doorstroommaatregelen. Het doel is om in deze periode jaarlijks ten minste 100 verhuizingen te realiseren: 75 in de sociale huur en 25 in de vrije sector huur- en koopmarkt.
Er werden vier presentaties gegeven. De presentaties zullen worden toegevoegd aan de stukken bij deze Ronde op https://amersfoort.raadsinformatie.nl. 
Niet alleen bouwen maar ook het stimuleren van doorstroming is een belangrijk instrument om de woningvoorraad in Amersfoort zo goed mogelijk te benutten. Daarvoor zijn tien doorstroommaatregelen aangekondigd door het college. Na een half jaar en een jaar wordt de raad geïnformeerd over de invoering en effecten van die maatregelen. Een inspreker namens de woningcorporaties gaf o.a. aan dat corporaties inzetten op doorstroming vanuit sociale huur, wat in 2019 tot 60 doorstromingen heeft geleid. Sinds vier jaar wordt de wooncoach ingezet, bijvoorbeeld om bewoners te benaderen die niet passend wonen en hen te informeren over mogelijkheden van verhuizen en passend aanbod. Corporaties geven voorrang aan kopers en huurders die nu scheef wonen.
Tijdens vragen en het gesprek kwam onder andere het volgende aan de orde:

  • Mate van inzet op appartementen tegenover eengezinswoningen.
  • Inzet op beter gebruik eengezinswoningen via doorstroming.
  • Vraag of Deltaplan wonen moet worden aangevuld/aangepast of dat gesprekken met ontwikkelaars voldoende zijn om te sturen op gevarieerd en goed op de vraag afgestemd woningaanbod.
  • De raad wordt in een later stadium geinformeerd over hoeveel 55-plussers in ruime eengezinswoningen wonen; hoeveel mensen in 2020 doorgestroomd zijn uit sociale huur naar koopwoningen.
  • Mismatch tussen doelgroep van type woningen en daadwerkelijke bewoners door overspannen woningmarkt.
  • Nut van verhuisvergoeding, dat voor lagere inkomens een positieve prikkel is.
  • Positie van jongeren in de woningmarkt, als gevolg van flexibilisering en jongerencontracten.
  • Prijs van starterswoningen en startersleningen.

Omgevingsvisie: stand van zaken
Op basis van de Omgevingswet is de gemeente verplicht een omgevingsvisie te maken. Amersfoort wil in 2021 een door de gemeenteraad vastgestelde Omgevingsvisie hebben. In mei van dit jaar heeft de gemeenteraad de bouwstenennotitie Omgevingsvisie behandeld. Ook is besloten om een Milieueffectrapportage (Mer) op te stellen om keuzes in de Omgevingsvisie goed te kunnen onderbouwen.  De raadsleden kregen tijdens deze Ronde o.a. informatie over de eerste stap van deze rapportage: de Notitie Reikwijdte en detailniveau. Daarin staat wat precies wordt onderzocht en op welke manier.
Wethouder Janssen gaf aan dat in het voorjaar de bouwstenennotitie is vastgesteld; de volgende stap is een peiling over het onderwerp, daarom kregen de raadsleden eerst nu een toelichting op het onderwerp en een stand van zaken en uitkomsten van de participatie over de Omgevingsvisie.
Er werd een presentatie gehouden over het proces. 
De presentatie werd vervolgd met het participatieproces. De opbrengsten worden zoveel mogelijk in de Omgevingsvisie opgenomen, en in ieder geval met de organisatie gedeeld zodat iedereen er gebruik van kan maken.
Hierna werd verdergegaan met een toelichting op de Milieueffectrapportage, die wordt verbreed tot een Omgevingseffectrapportage (Oer). Het uitvoeren van zo’n Oer dwingt om beleidsambities concreet te maken en zorgt voor een nulmeting aan de hand waarvan monitoring kan plaatsvinden.
De Notitie reikwijdte en detailniveau is een formele stap in de procedure; daarin wordt aangegeven wat onderzocht gaat worden en hoe dat beoordeeld gaat worden. De eerder door de raad vastgestelde Bouwstenennotitie is het vertrekpunt. Onderdeel van het Oer-onderzoek is het opstellen van drie ontwikkelingsrichtingen. Die zijn bedoeld om per thema (wonen, werken, bereikbaarheid, openbare ruimte, gezondheid, ondergrond, natuurlijk systeem, duurzame stad, erfgoed, landelijk gebied, slim ruimtegebruik) de hoeken van het speelveld te verkennen. Beoordelingscriteria (voornamelijk kwalitatief) borduren voort op doelen van bestaand beleid.
De wethouder is opgeroepen om de raad zoveel mogelijk mee te nemen bij keuzes en dilemma’s. In januari 2021 zal een peiling gehouden worden over de Notitie reikwijdte en detailniveau.

Auditcommissie 
De auditcommissie heeft gesproken over de tussentijdse controle van de accountant op de uitgaven van de gemeente. Uit die controle komt naar voren dat de gemeentelijke organisatie de beheersing van de financiële processen goed op orde heeft. De auditcommissie beraadt zich nog op mee te geven speerpunten voor de controle op de jaarrekening 2020. Overigens wordt verwacht dat corona flinke impact gaat hebben op de jaarrekening 2020. Daarnaast heeft de auditcommissie enkele afspraken met de wethouder gemaakt om door het jaar heen beter zicht te kunnen houden op begrotingswijzigingen.

U kunt alle vergaderingen hier terugkijken. De twee vergaderingen: Monitor Sociaal Domein en Doorstroming op de woningmarkt kunt u ook terugkijken via YouTube. Via de eerste link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips).

Terugkijken De Ronde 10 december
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda van de extra De Ronde op donderdag 10 december stond één vergadering over corona.

Corona
Via collegeberichten en diverse Ronde-vergaderingen brengt het college de gemeenteraad op de hoogte over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Zaken die tijdens deze vergadering aan de orde kwamen:
  • Ontwikkelingen sinds de vorige Ronde op 19 november.
  • De cijfers zijn t.o.v. de vorige keer niet gedaald.
  • Structuur van de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 wordt besproken: wet vervangt noodverordeningen: geeft een basis om snel te kunnen handelen.
  • Bevoegdheden van burgemeester op lokaal niveau.
  • Wet duurt drie maanden.
  • Nieuw is de mondkapjesplicht.
  • Nieuwe taken zijn: toezicht en handhaving bij boa's en toezichthouders; besluitvorming m.b.t. ontheffingen, aanwijzigen en handhavingsbeschikkingen; bezwaar- en beroepsprocedures.
Vervolgens werd gesproken over de volgende onderwerpen:
  • Zorg om startende ondernemers die buiten de regelingen vallen.
  • Besmettingen op scholen en in woon-/zorgcentra.
  • Regierol in geval groot aantal besmettingen op scholen: wie neemt besluiten.
  • Maatregelen horeca/theaters versus maatregelen in gebedshuizen en winkels.
  • Mogelijkheid voor lokale (bijstand) regelingen.
  • Opvangmaatregelen bij scholen voor kinderen van ouders met een kritisch beroep.
  • Oplopend aantal besmettingen en testen; gewijzigde quarantaine voor huisgenoten (5 dagen).
U kunt de vergadering hier terugkijken. Via dezelfde link vindt u de agenda met de vergaderstukken (zie paperclip). Volgende week wordt de besluitenlijst (verslag) van de vergadering bij de stukken geplaatst.
Kerstreces
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad heeft kerstreces van 19 december tot en met 3 januari. De eerste bijeenkomst van de raadsleden in 2021 is op 5 januari. De griffie is tijdens het kerstreces gesloten. U leest de terugblik op Het Besluit van 15 december en een vooruitbik op de vergaderagenda van 5 januari in de RaadsMail van 18 december. Daarna verschijnt de RaadsMail weer op 8 januari. 
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y