Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

11 februari 2022

RaadsMail

Vergaderagenda gemeenteraad 15 februari

Op dinsdagavond 15 februari is de vergaderavond De Ronde. Er zijn vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden praten onder andere over: suppen (stand up paddling), versterking van het museaal aanbod en de mogelijkheid om bij nieuwbouwplannen een verplichting tot het bouwen van sociale koopwoningen te laten opnemen. In deze RaadsMail leest u een toelichting op de Ronde van 15 februari. Ook blikken we kort terug op de Ronde-vergaderingen van afgelopen week. 

 Inhoud

 
De Ronde 15 februari
Op dinsdag 15 februari zijn er verschillende, hybride, vergaderingen. Sommige deelnemers zijn aanwezig in de vergaderzalen en andere nemen digitaal deel. Het is vanwege corona helaas niet mogelijk om vergaderingen bij te wonen in de vergaderzalen. Wel kunt u alle vergaderingen live volgen via de Politiek Portaal. Een aantal vergaderingen kunt u ook volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Bij één vergadering - over de Algemene plaatselijke verordening (APV) - kunt u (digitaal) inspreken. Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).

19.00 uur: Toelichting rapportage De Nieuwe Poort
De afgelopen maanden zijn onafhankelijke procesbegeleiders van bureau SOAB bezig geweest om samen met stakeholders oplossingsrichtingen te bedenken voor rotonde De Nieuwe Poort. Verkeersdeelnemers ervaren deze rotonde als gevaarlijk. Dit probleem wordt in de toekomst alleen maar groter door de geplande bouw van woningen. Uit het ‘Eindrapport van Studiefase DNP’ van SOAB blijkt dat er een oplossing mogelijk is. SOAB ziet twee varianten als meest kansrijke oplossingen. Het college wil deze twee varianten verder laten uitwerken. Daarbij zal er ruimte zijn voor participatie met alle betrokkenen. Tijdens dit rondetafelgesprek geven de onderzoekers van SOAB een toelichting en gaan raadsleden met hen en het college in gesprek. Zie de raadsinformatiebrief.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/raadamersfoort. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19.00 uur: Suppen in Amersfoort
Suppen (stand up paddling) is sinds een aantal jaren een populaire manier van recreëren en bewegen op het water. Ook in Amersfoort wordt er ieder jaar meer gesupt. Afgelopen zomer was er een sup-board- en kanoverhuurbedrijf actief ter hoogte van Elisabeth Groen in en nabij de Heiligenbergerbeek. Aan de ene kant kwam dit bedrijf tegemoet aan de vraag naar sup-boards en kano’s, maar aan de andere kant zorgde dit voor een toenemende verstoring van het natuurgebied. De organisatoren van deze Ronde (de fracties van CDA, D66 en VVD) hebben ambtelijk uitgevraagd wat de status is van het gebied, welke activiteiten daar mogelijk zijn en hoe recreatie op en rondom het water op andere plekken in de stad is geregeld. Daarover gaan zij in gesprek met de andere fracties. Zie deze memo.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19.00 uur: Gentrificatie in Amersfoort
Gentrificatie is het proces dat een buurt of stadsdeel wordt opgewaardeerd doordat er steeds meer kapitaalkrachtige mensen gaan wonen of een zaak uitbaten. Hierdoor stijgende de huur- en/of koopprijzen van vastgoed. De fracties van Lijst Molenkamp, PvdA en SP organiseren deze Ronde. Zij zijn van mening dat gentrificatie de komende jaren een prominente rol zal gaan spelen in met name de ‘arbeiderswijken’ van Amersfoort. Grond in en rond de binnenstad wordt steeds meer geld waard waardoor de oorspronkelijke bevolking langzaam uit de wijk verdwijnt. Mensen kunnen het niet meer betalen om daar te blijven wonen of te gaan wonen. Wat kunnen we hieraan doen en moeten we er iets aan doen? De gemeente speelt hier, samen met projectontwikkelaars, woningcorporaties en beleggers een belangrijke rol in. De gemeente kan gentrificatie versnellen, vertragen, voorwaarden stellen aan subsidies voor corporaties en vooral bepalen waar en hoe gebouwd kan worden. Floor Milikowski - een onafhankelijke deskundige op het gebied van gentrificatie - geeft tijdens deze Ronde een inleiding.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.30 uur: Beleidsevaluatie mobiliteit 'vooruitkijken'
Amersfoort evalueert elk begrotingsprogramma elke vier jaar op doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid. Voor de tweede keer gaan de raadsleden in gesprek over het beleidsprograma mobiliteit. Zo wordt er gesproken over verkeersveiligheid, parkeren en deelmobiliteit. Tijdens de eerste bijeenkomst van 18 januari keken de raadsleden terug. Is er bereikt met het beleid wat de bedoeling was? Nu kijken de raadsleden vooruit. Er wordt gekeken naar wat er geleerd is en hoe dit te vertalen is naar doelstellingen en eventuele aanpassingen van het beleid.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/raadamersfoort. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.30 uur: Beleidsevaluatie cultuur
Amersfoort evalueert elk begrotingsprogramma elke vier jaar op doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid. De raadsleden gaan voor de tweede keer in gesprek over het beleidspogramma cultuur. Tijdens de eerste bespreking stond het terugkijken op het cultuurbeleid van de afgelopen jaren centraal. Deze keer wordt vooruitgekeken naar beleidskaders voor:
- ruimte voor makers in een groeiende stad;
- keten van talentontwikkeling.
Op basis van de uitkomsten van dit gesprek, kan het college voorstellen doen om het beleid aan te scherpen.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.30 uur: Mensenhandel en seksueel geweld/seksuele uitbuiting
In de afgelopen jaren is de complexe problematiek rondom mensenhandel en seksueel geweld/seksuele uitbuiting meerdere keren door de raad besproken. In dit rondetafelgesprek staan vragen centraal als: wat moeten we als gemeente doen om mensenhandel en seksueel geweld/seksuele uitbuiting tegen te gaan? Wat doen we en wat willen we doen? Doen we genoeg? De fracties van ChristenUnie en PvdA willen met de andere fracties, experts en het college in gesprek over de huidige stand van zaken in Amersfoort. Zo komen onder andere de vragen aan bod of we de misstanden in Amersfoort voldoende in beeld hebben en welke resultaten er de afgelopen jaren zijn geboekt. Ook kijken de raadsleden naar preventie, hulpverlening en de samenwerking tussen verschillende organisaties binnen de regio.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

22.00 uur: Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening Amersfoort
De Algemene plaatselijke verordening Amersfoort (APV) is een verzameling van gemeentelijke regels die geen plaats hebben in andere verordeningen of regelgeving. Omdat de wet op verschillende punten is aangepast en vanwege nieuwe inzichten is er reden om deze verordening aan te passen. De raadsleden geven hun mening over de voorgestelde wijzigingen. Een van wijzigingen houdt in dat er voor het plaatsen van deelauto’s in de openbare ruimte een vergunning moet worden aangevraagd. Een andere wijziging is een verbod op het hinderlijk parkeren van (brom)fietsen. Daarmee wordt er meer handhaving mogelijk in gevaarlijke en hinderlijke situaties. Zie het raadsvoorstel.

Ronde ‘Voorbereiding besluit’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/raadamersfoort. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening geven.

22.00 uur: Museaal aanbod: Rietveldpaviljoen
Om het aanbod van musea in Amersfoort te versterken, is onderzocht of het haalbaar is om van het Rietveldpaviljoen een museum te maken. Tijdens deze Ronde bespreken de kwartiermakers de resultaten van dit onderzoek met de raadsleden.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

22.00 uur: Sociale koopwoningen in Amersfoort
In Amersfoort is het bij nieuwbouw verplicht om sociale huurwoningen en woningen voor middeninkomens te bouwen. Het is hierbij niet verplicht om sociale koopwoningen te bouwen. Dit zijn woningen met een maximale verkoopprijs van 325.000 euro. Het inkomen van de koper mag niet zo hoog zijn dat de bewoner zou kunnen huren in de vrije sector. De raadsleden gaan op verzoek van Lijst Sanders en DENK in gesprek over het opnemen van de verplichting om ook sociale koopwoningen te bouwen. Wat vinden zij hiervan? Ook buigen de raadsleden zich over de uitwerking. Moeten deze sociale koopwoningen binnen het percentage vallen van de 35% sociale huur of daarbuiten? Moet de koper voldoen aan zelfbewoningsplicht en moet de woningprijs behouden blijven voor een volgende koper? Moet de koper van een sociale koopwoning verplicht worden een sociale huurwoning achter te laten?

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

Inspreken
De raadsleden vinden uw mening belangrijk, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen en besluiten over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.
Terugblik De Ronde 8 februari
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 8 februari waren er tien Ronde-vergaderingen. Wat zijn de vervolgstappen en hoe kunt u de vergaderingen terugkijken? 


Regels over energietransitie, houtstook en duurzame mobiliteit in het omgevingsplan Amersfoort,
Het college wil in het omgevingsplan regels laten vaststellen voor het thema energietransitie. Zie het raadsvoorstel. Na bespreking in De Ronde van 1 februari bleek er behoefte te zijn aan een ‘vragenuurtje’. Tijdens de Ronde van 8 februari konden raadsleden vragen stellen aan het college. Deze presentatie werd gehouden.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit van 22 februari (zonder debat, met moties en amendementen).

Huisvestingsverordening 2022 inclusief voorstel opkoopbescherming
De raad heeft met de motie Opkoop aan banden (juni 2021) gevraagd om opkoopbescherming in te voeren. Het college stelt voor om opkoopbescherming in te voeren in bepaalde wijken voor woningen met een WOZ-waarde van maximaal € 264.000. Ook stelt het college andere wijzigingen voor, deze gaan over woonruimteverdeling en het toewijzen van woonwagenstandplaatsen. Zie het raadsvoorstel. De raadsleden bespraken deze voorstellen. Er waren drie insprekers.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit van 22 februari (met debat, met moties en amendementen).

Integrale visie Amersfoortse Heuvelrugzone

Het college heeft op verzoek van de raad een visie opgesteld voor natuurgebied de Amersfoortse Heuvelrug. De druk op dit gebied neemt toe door meer recreatie en onder andere woningbouw. De visie vormt een toekomstbestendig ruimtelijk kader en geeft antwoord op de vraag hoe omgegaan moet worden met de balans tussen natuur, recreatie en wonen. Tijdens deze Ronde bespraken de raadsleden de visie. Er waren vier insprekers.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit van 22 februari (zonder debat, met moties en amendementen).

Anti-discriminatieagenda
De anti-discriminatieagenda 2021-2026 is opgesteld naar aanleiding van de motie Antidiscriminatiebeleid (november 2018). Tijdens deze Ronde werden raadsleden geïnformeerd over de stand van zaken. Zij gingen met het college en partners uit de stad in gesprek over vier beleidsterreinen: wonen, wijken, veiligheid en de gemeente als normsteller. 

-> Vervolg? Er wordt een Ronde georganiseerd - in de nieuwe raadsperiode - om verder over het onderwerp te praten. Dan komt in ieder geval het aspect onderwijs aan bod.

Renovatie Bosbad
Het Bosbad moet opgeknapt worden. Het college stelt onder andere voor om de speeleilanden in het ondiepe bad te vervangen door andere speelelementen en het 50-meterbad niet te verwarmen. Zie het raadsvoorstel. De raadsleden bespraken dit voorstel. Er waren drie insprekers.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit van 22 februari (zonder debat, met moties en amendementen).

Kaders voor inhoud en proces onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster

Er zijn plannen om het Onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster te restaureren en het complex te ontwikkelen tot een gebied met een mix van wonen, zorg, werken, cultuur, leren en ontspanning. Zie het raadsvoorstel. Er zijn kaders opgesteld voor de ontwikkeling. Tijdens deze Ronde gingen de raadsleden hierover in gesprek. De initiatiefnemers van de herontwikkeling spraken in.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit van 22 februari (zonder debat, met moties en amendementen).

Aanvullende kaders Hoefkwartier
Hoefkwartier wordt een aantrekkelijke stadswijk waar je kunt wonen, werken en leren. Zie het ontwikkelkader. In de plannen waren meer dan 2.500 woningen opgenomen. Dit blijkt te zorgen voor te veel verkeersdruk en te weinig variatie aan woningen. Door deze knelpunten is er een pas op de plaats gemaakt. Het college heeft aanvullende kaders opgesteld om de knelpunten op te lossen. Zie het raadsvoorstel. De raadsleden gingen hierover in gesprek.

-> Vervolg? Het college komt met een nieuwe onderbouwing voor het loslaten van de eis van 35% sociale huurwoningen.

Legesverordening Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging bouwen
De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaan in op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. Daardoor moeten de legestarieven voor veel vergunningen worden aangepast. Het college stelt uitgangspunten voor om de legesverordening aan te passen. De raadsleden gingen in gesprek over het voorstel.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit van 22 februari (zonder debat, met moties en amendementen).

Voetgangersbrug Hogekwartier
Het blijkt (toch) mogelijk te zijn om een brug voor wandelaars aan te leggen over de Hogeweg. Het college had een voorstel voor een brug voor ‘mobiele’ voetgangers. Mensen met een bewegingsbeperking (rolstoel, scootmobiel, rollator) en/of kinderwagen blijven aangewezen op de huidige oversteekplaatsen. De raadsleden gingen hierover in gesprek. Er was één inspreker.

-> Vervolg? De wethouder heeft het voorstel ingetrokken, hij komt in de loop van het jaar met een nieuw voorstel. In de tussentijd gaat hij aan de slag met het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid
Schothorst-Zuid is een van de eerste wijken die aardgasvrij moeten worden. In het wijkwarmteplan staat hoe het college dat wil bereiken. Ook is de warmtestrategie voor de wijk verder uitgewerkt. Voor Schothorst-Zuid gaat het om verwarming door een nieuw middentemperatuur warmtenet rond 2030. Woningeigenaren kunnen hun huis aansluiten op dit warmtenet of zelf met een all-electric warmtepomp van het aardgas afstappen. Over het dit warmteplan is eerder gesproken tijdens de Rondes van 7 december en 11 januari. De raadsleden bespraken enkele overgebleven punten.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit van 22 februari (zonder debat, met moties en amendementen).

U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen). De drie vergaderingen 'Huisvestingsverordening 2022 inclusief voorstel opkoopbescherming', 'Anti-discriminatieagenda' en 'Voetgangersbrug Hogekwartier' kunt u ook terugkijken via YouTube.

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y