Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

11 juni 2021

RaadsMail

Vergaderingen gemeenteraad: De Ronde 15 juni

Op dinsdagavond 15 juni vergaderen de raadsleden onder andere over de ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist en over het warmteplan voor Schothorst-Zuid. U leest meer over alle vergaderingen in deze nieuwsbrief. Tijdens drie vergaderingen kunt u uw mening meegeven aan de raadsleden. In deze RaadsMail blikken we ook terug op de Rondes van 8 juni. 

 Inhoud

 
De Ronde 15 juni
Duurzaam (bron: Pixabay)
Vanaf 19.00 uur zijn er zes Ronde-vergaderingen. Ook vergadert de auditcommssie. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Drie vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19.00 uur: 
Ontwikkeling Vathorst-Bovenduist

Er is een groot tekort aan - vooral betaalbare - woningen. Het college stelt de raad voor om te starten met de ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist. Het college wil een duurzame wijk realiseren met minimaal 3000 woningen in een groene omgeving. Met hoog- en laagbouw, 35% sociale woningbouw en 20% woningen in het middensegment. En ruimte voor bedrijven, maatschappelijke voorzieningen, recreatie en sport. Samen met grondeigenaren en andere belanghebbenden wil het college een ontwikkelkader opstellen. Tijdens deze vergadering legt het college uitgangspunten en ambities voor het ontwikkelkader aan de raadsleden voor. Klik hier voor het raadsvoorstel

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur: 
Stand van zaken wijkwarmteplan Schothorst-Zuid
Schothorst-Zuid moet een van de eerste aardgasvrije wijken van Amersfoort worden. De gemeente krijgt daar geen rijkssubsidie voor. In december vorig jaar sprak het college met de raadsleden over de nieuwe situatie. Het college presenteerde drie strategieën: zoeken naar alternatieve financiering, doorgaan zonder rol van de gemeente en veranderen van scope en/of tijdspad. Tijdens deze vergadering wil het college met de raadsleden en stakeholders (WarmteStem.nl, woningcorporaties, huurders en Warmtebedrijf Amersfoort) daarover doorpraten. WarmteStem gaat met raadsleden in gesprek over de dialoogsessies met inwoners. Woningcorporaties en Warmtebedrijf Amersfoort gaan met de raadsleden in gesprek over de tweede strategie: doorgaan zonder rol van de gemeente.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken. 

19.00 uur: 
Naar een inclusieve stad
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (het Sociaal Domein). Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid (decentralisatie). Twee keer per jaar informeert het college de raad over de voortgang van deze veranderingen. Het beleidskader Sociaal Domein (dat gaat over zorg en ondersteuning) is vervangen door het beleidskader Inclusieve Stad. Behalve de Wet maatschappelijke ondersteuning, Participatiewet en Jeugdwet, geeft dit kader ook richting aan (de uitvoering van) onderwijs- en jeugdbeleid. Tijdens deze Ronde neemt het college de raadsleden mee in de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Met uitgebreid aandacht voor de verbetering van de aansluiting van onderwijs op jeugdhulp. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via 
amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde-naam: ‘Voortgang transformatie inclusieve stad’. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.45 uur: Uitvoeringsprogramma Fiets 2021-2023
De gemeenteraad stelde in 2016 het Fietsplan Amersfoort Fietst vast. In de Meerjarenbegroting 2019-2022 werd € 5 miljoen opgenomen voor de uitvoering. In oktober 2019 stelde de raad Uitvoeringsplan Fietsplan 2019-2022 1e Fase vast en stelde daarvoor € 2 miljoen beschikbaar. Nu stelt het college de raad voor om het Uitvoeringsplan 2e Fase vast te stellen en daarvoor de resterende € 3 miljoen beschikbaar te stellen. Voor maatregelen die fietsgebruik moeten stimuleren: het aanleggen van snelfietsroutes, fietsparkeren in het stadshart en het verbeteren van de verkeersveiligheid op verschillende locaties. Klik hier voor het raadsvoorstel. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad.
Tijdens deze vergadering bespreekt de auditcommissie de kadernota en de jaarstukken. Voor de beoordeling van deze stukken door de raad stelt de auditcommissie een advies op. Zijn deze van voldoende kwaliteit om goede politieke bespreking en besluitvorming in de raad mogelijk te maken?

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live.

20.45 uur: Ruimte in de Participatiewet
De fractie van de SP wil met andere raadsleden, het college, Voedselbank Amersfoort en Motiva straatadvocaten tijdens deze Ronde in gesprek over de uitvoering van de Participatiewet. Hoe gaat cliëntondersteuning in de praktijk? Wat zijn de ervaringen? Ook wordt er gesproken over: opsporing van fraude en het bepalen daarvan en de uitvoering van het stopzetten van uitkeringen. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken. 

22.00 uur: Gescheiden afval inzamelen bij hoogbouw
Amersfoort wil de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar in 2030 verminderen naar circa 30 kg. En zoveel mogelijk groente-, fruit- en tuinafval (GFT), oud papier en karton (OPK) en plastic of metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) inzamelen. De gemeente is gestart met omgekeerd inzamelen in de laagbouwwijken: bewoners hebben containers aan huis voor GFT, OPK en PMD en brengen restafval naar een ondergrondse container. Nu wil het college ook bij hoogbouw (gestapelde bouw) het afval gescheiden inzamelen. Dit wordt per gebied ingevoerd vanaf 2022. Tijdens deze vergadering bespreken de raadsleden met het college het uitwerkingssplan hiervoor. Klik hier voor het raadsvoorstel.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort.  Ronde-naam: ‘Inzamelen grondstoffen PMD, GFT en OPK in de gestapelde bouw / hoogbouw’. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

Inspreken

De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 15 juni kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik De Ronde 8 juni
Auto's (Bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 8 juni waren er zes Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Regionale Energie Strategie Regio Amersfoort 1.0
Dertig regio’s in Nederland stellen een Regionale Energiestrategie (RES) op. In de RES staat hoe en waar een regio grootschalig duurzame elektriciteit gaat opwekken, om CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen (vergeleken met 1990). De RES regio Amersfoort deed in oktober 2020 een conceptbod met plannen voor grootschalig zonne- en windenergie, dat door alle gemeenteraden is vastgesteld. Het conceptbod is verder uitgewerkt met betrokken organisaties en inwoners. Dit heeft geleid tot de Regionale Energie Strategie 1.0, waar de gemeenteraden ook een besluit moeten nemen. Zie ook het raadsvoorstel. De RES 1.0 moet op 1 juli 2021 worden ingediend bij het Nationaal Programma RES. Klik hier voor een filmpje met uitleg over de RES regio Amersfoort 1.0.

Tijdens De Ronde op 8 juni spraken 20 mensen in over:

-       Integrale blik op alle waarden van het gebied en belangen van alle betrokkenen. Te weinig mensen zijn aangehaakt;
-       Lokaal eigenaarschap;
-       Er is negatief ecologisch rendement en een gebrek aan economisch rendement;
-       Er is een gebrek aan maatschappelijk draagvlak;
-       Het windplan Isselt moet geschrapt worden en met omwonenden moet een alternatief plan komen;
-       De gezondheidseffecten windmolens, geluidsoverlast, gevolgen voor vogels, trillingen en gevolgen voor toerisme;
-       De juridische grondslag;
-       Inzet op zonnepanelen i.p.v. windtribunes;
-       Omwonenden financieel laten meeprofiteren;
-       Er moet gewerkt worden aan de energietransitie door vermindering energiegebruik: isoleren van woningen en minder vliegen;
-       De stijgende energiekosten in relatie tot de kleine portemonnee. Een molen in de regio kan helpen bij energie-armoede;
-       Windmolens moeten in minder bevolkte gebieden geplaatst worden;
-       Windmolens en zonnepanelen moeten slim geplaatst worden: daar waar de natuur versterkt kan worden;
-       Werk aan klimaatbewustzijn. De aarde warmt op en we moeten wat doen. Iets wat mooi of lelijk is, is daarbij geen criterium;
-       Zoek naar draagvlak en zorg voor een beter proces;
-       Het Soesterkwartier, Schothorst en Hoogland zijn te ver weg om geluidsoverlast van de windmolens te hebben;
-       Om een reëel beeld te hebben bij geluidsoverlast moet geluisterd worden bij vergelijkbare windmolens in de Flevopolder;
-       De ambitie om duurzame energie op te wekken moet verhoogd worden en projecten moeten zo snel mogelijk gerealiseerd worden;
-       Zorg voor meetbare voorwaarden voor versterken biodiversiteit;
-       Zonnevelden Over de Laak staat onterecht als lopend initiatief in de RES;

De raadsleden stelden vervolgens vragen aan de insprekers en gingen met hen in gesprek. Dat ging vooral over overlast en gezondheidseffecten en inpassing in het landschap.

-> Vervolg? Er is één toezegging gedaan. Wethouder Astrid Janssen zal schriftelijk nader ingaan op de ruimtelijke procedure die bij diverse projecten gevoerd moet worden. Daarbij zal ze ook aangeven of een m.e.r-traject (milieueffectrapportage) verplicht is en hoe dat m.e.r-proces verloopt en welke onderzoeken er nog moeten volgen met aandacht voor kwesties als geluid en gezondheid.

Er wordt een vervolgronde ingepland op 29 juni. Besluitvorming vindt plaats tijdens Het Besluit van 6 juli.

Kadernota 2022-2025: inspraak
De kadernota 2022-2025 vormt de basis voor de begroting van 2022 en geeft richting aan het financiële beleid van de gemeente voor de komende jaren. Tijdens De Ronde spraken zes insprekers in. Zij spraken onder andere hun zorgen uit over de bezuinigingen in het Sociaal Domein en het afschaffen van de Actiefpremie in het bijzonder. Verder werd burgemeester Lucas Bolsius opgeroepen zich aan te sluiten bij het manifest Dicht de kloof. Dit manifest roept het aanstaande kabinet op 'te werken aan herstel en perspectief van kwetsbare stedelijke gebieden die te maken hebben met hardnekkige sociale problemen en achterstelling'. Een laatste inspreker gaf toelichting over het opzetten van De Amersfoortse Stamtafel (een Amersfoortse talkshow richting de gemeenteraadsverkiezingen die politiek, maatschappij, wijken en cultuur moet verbinden) en verzocht de gemeenteraad om hier een (financiële) bijdrage aan te leveren.

Vervolgens beantwoordden de insprekers vragen van woordvoerders avn de fracties. Deze hadden onder andere betrekking op:
-       Impact corona op (klanten) voedselbank;
-       Centraal stellen mens binnen Sociaal Domein;
-       Mogelijkheden om Actiefpremie te behouden;
-       (on)mogelijkheden opzetten De Amersfoortse Stamtafel en eventuele bijdrage van de raad hier aan.

-> Vervolg? De kadernota wordt verder besproken tijdens Het Besluit van 6 juli 2021. Besluitvorming vindt plaats tijdens Het Besluit van 13 juli 2021.

Presentatie stand van zaken verkenning toekomst Noordewierweg 
Het college werkt samen met de buurt – vertegenwoordigd door de werkgroep Noordewierweg Verbindt – aan de voorbereidingen voor de herinrichting van de Noordewierweg tussen de Puntenburgerlaan en het Isseltseveld, om de Noordewierweg aantrekkelijker, veiliger, leefbaarder en duurzamer te maken voor inwoners, ondernemers en bezoekers.

Tijdens De Ronde gaven de werkgroep Noordwierweg Verbindt, de gemeentelijk projectleider en adviesbureau Goudappel presentaties over de manier waarop de in 2019 aangenomen motie Herinrichting Noordewierweg wordt uitgevoerd. Daarnaast werd een concept schetsontwerp met de raadsleden besproken.

-> Vervolg? Na de zomer wordt de raad gevraagd in te stemmen met de belangrijkste uitgangspunten van het schetsontwerp. Deze uitgangspunten bepalen het gewenste toekomstbeeld van de Noordewierweg. Daarna start de ontwerpfase waarin een inrichtingsontwerp wordt gemaakt.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Wijziging parkeren locatie Sportfondsenbad
Voor de bouw van 42 sociale huurwoningen aan de Bisschopsweg (locatie voormalig Sportfondsenbad) heeft Rechtbank Utrecht in twee tussenuitspraken (eerste tussenuitspraak en tweede tussenuitspraak) geoordeeld dat er vijftien parkeerplaatsen te weinig aangelegd worden. De rechtbank gaf de gemeente en woningcorporatie Omnia Wonen de kans om hier een oplossing voor te vinden. Omnia Wonen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om vijftien extra parkeerplaatsen aan te leggen. Het college vraagt in het raadsvoorstel de raad hiervoor een zogenaamde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven.

Er waren twee insprekers. De ene inspreker sprak namens het eerste blok van de Rubensstraat. De bewoners van de Rubensstraat willen een schonere, groenere en meer sociale en prettige straat. De parkeernorm maakt de Rubensstraat echter tot een autoparkeerbassin. Zij zijn tegenstander van extra parkeerplekken in de straat. De andere inspreker zei dat de parkeerdruk in de Luiaard groot is. De gemeente moet een goede oplossing vinden voor voldoende parkeerplaatsen. Hij stoort zich aan het doorlopen proces: omwonenden zijn niet betrokken bij de plannen. De inspreker blijft zorgen houden over te weinig parkeerplaatsen en ziet graag een totaalplan voor parkeerproblematiek. Tot slot geeft hij aan bij de Raad van State te verzoeken om verlenging van de beslistermijn.

Reacties van de fracties: 
CDA: bevindt zich in een spagaat: afspraak in dit gebied is groene en inpasbare parkeerplaatsen tegenover bovengrondse parkeerplaatsen als uitvloeisel van de rechterlijke uitspraak. Is kritisch op verdwijnen parkeerplaatsen bij monumentale Hongaarse eik. Wil dat tijd gebruikt wordt om met bewoners te praten over oplossingen.

GroenLinks: wil dat recht wordt gedaan aan de uitspraak van rechter, maar wil daarvoor ook andere opties bezien dan de voorliggende optie. Wil daarbij ook kijken naar invoering vergunning- en betaald parkeren. Tot die tijd mogelijk parkeerplaatsen bij Hongaarse eik in stand houden.

BPA: Ziet dat op eigen terrein met groene uitstraling (half verdiept) geparkeerd kan worden en ziet graag dat parkeernormen ingevoerd worden. Ziet ook mogelijkheid voor 40 parkeerplaatsen in het groen erbij.

Amersfoort2014: teleurgesteld dat de gemeente niet beter geluisterd heeft naar inbreng inwoners. Gebied heeft nu al geen parkachtige uitstraling, met extra parkeerplaatsen helemaal niet. Ziet ook graag een totaalplan voor het parkeren en extra parkeerplaatsen met groen er omheen als tijdelijke oplossing. Wil dat met de buurt gekeken wordt naar een definitieve oplossing die rechtdoet aan parkachtige uitstraling.

ChristenUnie: heeft bedenkingen bij het eerste beslispunt. De stad en de buurt dreigen nu de prijs te betalen voor uitvoering van de uitspraak van de rechter. Het voorstel is een makkelijke weg, maar wil kijken wat echt een goede oplossing is.

PvdA: twijfel over het eerste beslispunt. Als een deadline moet worden gehaald is de voorgestelde oplossing een tijdelijke mogelijkheid, maar wil dat met de bewoners wordt gekeken naar een betere lange termijn oplossing.

Lijst Sanders: teleurgesteld dat de inspreker via de rechter gelijk heeft moeten krijgen. Met de buurt moet tot een oplossing worden gekomen, bijvoorbeeld via invoering van vergunningparkeren.

D66: voelt zich met de rug tegen de muur gezet. Ziet de voorgestelde oplossing als een tijdelijke oplossing en wil voor de langere termijn kijken naar een betere, gedragen oplossing.

SP: voelt zich met de rug tegen de muur gezet  en heeft bedenkingen bij dit besluit. Wil voor deadline kijken of er oplossingen zijn die kunnen voorkomen dat parkeerplaatsen in groen worden aangelegd. De voorgestelde oplossing van het college alleen als het echt moet, en dan via omzoming door groen.

VVD: parkeren in principe op eigen terrein oplossen. Ook hier kan dat oplossing bieden. Verdwijnen parkeerplaatsen bij Hongaarse eik zorgt voor extra parkeerdruk en zoektocht naar oplossingen. VVD kan zich vinden in de oplossing van parkeren op eigen terrein, al is het niet de fraaiste oplossing.

De wethouder zei dat de gemeenteraad voor 1 juli een besluit moet nemen om te kunnen voldoen aan de door de rechter gestelde termijn. Ziet een gemeenschappelijke deler in de reacties van de partijen en het college stelt voor dat te volgen: op korte termijn de oplossing zoeken in 15 parkeerplekken op eigen terrein tegen het gebouw aan, ingepakt in het groen en voor de lange termijn gaat het college in overleg met de buurt om betere oplossingen te vinden. 

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat) van 22 juni. Volgens een meerderheid van de fracties is dit ingegeven door de deadline waar de gemeenteraad zich voor gesteld ziet. Een aantal fracties geeft aan vóór besluitvorming op de hoogte gehouden te willen worden over de mogelijkheid om de beslisdeadline toch uit te stellen.

Gemeentelijk Rioleringsplan Amersfoort 2021, Watervisie Amersfoort en Integraal beheerplan openare ruimte 2022-2031
Gemeentes moeten zorgen dat afvalwater wordt afgevoerd, overlast van grondwater wordt voorkomen, hemelwater wordt vastgehouden voor tijden van droogte en moet voorkomen worden dat we 'natte voeten' krijgen. De wet milieubeheer verplicht gemeentes om een Gemeentelijk rioleringsplan te hebben. De Watervisie en Integraal beheerplan hebben hiermee te maken.

Tijdens De Ronde spraken twee mensen in. Zij spraken over de noodzaak de Eem gezond en veilig te houden. Daarnaast moet gekeken worden naar de behoefte van de bevolking ten aanzien van open zwemwater. Naar aanleiding van de vragen van de woordvoerders aan de insprekers kwamen de volgende zaken aan de orde:
-       Contacten met de provincie;
-       Zwemplekken maken in de Eem;
-       Overstort van rioolwater bij hevige regenval en zorgen voor waterberging;
-       Beperken vaarsnelheid (waterscooters zijn een bedreiging).

Voor de 1-minuutronde lichtte Wethouder Kees Kraanen de samenhang tussen de drie voorstellen toe. Door deze samenhang is het noodzaak ze tegelijkertijd te behandelen en ter besluitvorming aan te bieden.

Tijdens de 1-minuutronde spraken de woordvoerders van de fracties onder andere over:
-       Vier ton voor klimaatadaptatie, structureel?;
-       Looptijd van het plan;
-       Riothermie;
-       Meerkosten rioolheffing en hoe dat zit met de kleine portemonnee;
-       Evaluatie ten aanzien van benodigde middelen klimaatadaptatie;
-       Afvoeren van regenwater in de grond;
-       Vergroten en versterken van speelplekken, minder qua aantallen.

De griffie faciliteert een werkbezoek bij HEMUS, waarbij één van de insprekers zal aansluiten.

-> Vervolg? Tijdens De Ronde zegde wethouder Kees Kraanen vier zaken toe:
1. de evaluatie ten aanzien van benodigde middelen klimaatadaptatie te laten doen over een aantal jaren.
2. een overzicht te leveren van plekken waar afkoppelen van regenwater geen optie is.
3. voor elk plan (riool, water, beheer) wordt gemeld wat precies de looptijd is.
4. in overleg met raadslid Perdok een tekst op te nemen ten aanzien van riothermie.

-> Vervolg? De drie raadsvoorstellen (Gemeentelijk Rioleringsplan, Watervisie 2021-2040 en Integraal beheerplan openbare ruimte 2022-2031) gaan naar Het Besluit (zonder debat) van 22 juni

Kaders voor inhoud en proces Militair hospitaal

Projectontwikkelaar Schipper Bosch wil het militair hospitaal aan de Hogeweg 70 in Amersfoort herontwikkelen met behoud van de bestaande monumentale gebouwen. De ontwikkelaar wil het terrein verbinden met de rest van de stad. Het is nog niet bekend hoe het plan eruit gaat zien. Wel zijn er conceptkaders opgesteld. Die zullen de basis zijn van de uitwerking van het plan.

Tijdens De Ronde gaven raadsleden hun mening over de conceptkaders: 

SP: kan zich vinden in de beslispunten. Vindt het jammer dat het Deltaplan Wonen niet expliciet in de kaders genoemd staat. Wil voldoende ruimte voor sociale huurwoningen. Kaders wat betreft respect voor monumentale bouw en betrekken van buurtbewoners en andere belanghebbenden zijn voldoende kaders voor wat betreft hoogte van de bouw.

CDA: kan zich vinden in de beslispunten. Samenhang tussen de gebouwen is belangrijk en kan daarom geen uitspraken doen over de hoogte van bebouwing in het projectgebied.

Amersfoort2014: kan zich vinden in de beslispunten. Hoge torens liggen niet voor de hand, graag in overleg de hoogte van gebouwen bepalen.

ChristenUnie: ontsluiting van het gebied is een punt van zorg en vindt dat het openbaar toegankelijk zijn van de gronden niet voldoende en wil dat het openbaar gebied wordt. Kondigt een amendement aan om de openbare ruimte niet alleen openbaar toegankelijk te laten zijn, maar ook de status openbaar gebied te geven. 

D66: ontsluiting van het gebied is een punt van zorg, toepassing van hoogbouw geen groot probleem, openbare toegankelijkheid is belangrijk en ziet graag voorstel van projectontwikkelaar op dat gebied.

GroenLinks: openbare toegankelijkheid is belangrijk maar niet per se openbaar gebied. Ziet dilemma van monumentale waarde en ambitie van veel woningen. Vraagt de ontwikkelaar de raad op tijd te betrekken bij dat dilemma en besluitvorming daaromtrent. De hoogte van het hoofdgebouw is niet per se een beperkende factor. Wil in de beschrijving van de stappen toegevoegd zien welke momenten er voor bewoners zijn om invloed uit te oefenen.

PvdA: toegankelijkheid van het gebied is belangrijk en ziet een kans voor bediening van ouderen die zorg nodig hebben in het project. Ziet ook dilemma aantal woningen en monumentale waarde. Wil voorstel ontwikkelaar afwachten voor wat betreft de hoogte van de gebouwen.

Lijst Sanders: kan zich vinden in de beslispunten. Is voorstander van seniorenwoningen, maar er zijn weinig voorzieningen in de buurt. Vindt de monumentale waarde belangrijk en ziet daardoor beperkingen in hoogbouw.

VVD: wil dat de ontwikkelaar de raad in de vroegtijdig stadium betrekt bij de verdere ontwikkeling van het gebied. Vindt het aantal kubieke meters voor woningen belangrijk dan het aantal woningen. Geen tegenstander van hoogbouw, als er zicht blijft op het hoofdgebouw. 

Tijdens het debat dat volgde op de minutenronde kregen drie hoofdthema’s de aandacht: toegankelijkheid van het gebied, de hoogte van de bouw, ruimte voeren ‘ouderen en zorg’. 

De wethouder zei dat het college bij de raad terug komt voor formele beslismomenten en dat de raad tussentijds wordt geïnformeerd via collegeberichten. De ontwikkelaar zegde toe dat de raad tussentijds wordt meegenomen en betrokken bij de ontwikkelplannen van het gebied.

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat) van 22 juni

U kunt alle vergaderingen van 8 juni terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De twee vergaderingen 'Grootschalig opwekken van wind- en zonne-energie in Amersfoort' en 'Herontwikkeling militair hospitaal' kunt u ook terugkijken via YouTube

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.

Vergaderplanning tot zomerreces

Muzieknoten (bron: Pixabay)
De komende periode hebben de raadsleden de volgende vergaderavonden:

• 18 juni: De Ronde, met vergaderingen over verschillende onderwerpen
• 22 juni: De Raad, met de Actualiteitenraad en raadsvergadering Het Besluit
• 24 juni: extra De Ronde over corona
• 29 juni: De Ronde, met vergaderingen over verschillende onderwerpen
• 6 juli: De Raad, met de Actualiteitenraad en raadsvergadering Het Besluit
• 13 juli: De Raad, met de Actualiteitenraad en raadsvergadering Het Besluit

Deze planning kan nog wijzigen. Kijk voor de actuele planning op Politiek Portaal.
Het zomerreces is van 16 juli tot en met 29 augustus. De eerste vergaderavond na het reces is op 31 augustus.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y