Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

11 maart 2022

RaadsMail

Gemeenteraadsverkiezingen

In deze RaadsMail leest u over de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart. Wij informeren u over de uitslagenavond op 16 maart en definitieve uitslag op 21 maart. Ook leest u over de stemhulp Kieskompas en over het bezoek van de burgemeester aan alle stemlocaties. Voor meer informatie over de verkiezingen, zie: amersfoort.nl/verkiezingen.

 Inhoud

 
Uitslagenavond (16 maart) en definitieve uitslag (21 maart)
Auto's (Bron: Pixabay)

Op woensdag 16 maart 2022 organiseert de gemeente Amersfoort een uitslagenavond in De Prodentfabriek. Deze wordt live uitgezonden via youtube.com/GemeenteAmersfoort. Het programma start om 21.30 uur (met inloop vanaf 21.00 uur). De uitslagenavond is openbaar en gratis toegankelijk.

Er kunnen die avond 250 mensen aanwezig zijn in De Prodentfabriek. Een coronatoegangsbewijs is niet nodig, maar vol is vol. Bezoekers krijgen één consumptie. Ongeveer elk uur wordt er een tussenstand van de voorlopige uitslagen op partijniveau gepresenteerd. Dit is op basis van de eerste telling van elk stembureau. De voorlopige einduitslag op partijniveau wordt aan het eind van de avond bekend gemaakt door burgemeester Lucas Bolsius en waarnemend griffier Marlies Bongers.

Gesprek en analyses
We starten de avond met een gedicht over de verkiezingen van de Amersfoortse stadsdichter Twan Vet. Tijdens de uitslagenavond gaat presentator Jort Verhage in gesprek met de burgemeester en de lijsttrekkers. Wat heeft de gemeente Amersfoort allemaal gedaan, zodat zoveel mogelijk mensen gaan en kunnen stemmen. Wie zijn de lijsttrekkers, wat zijn hun wensen en verwachtingen voor de stad, dorpen en het nieuwe stadsbestuur. Tussendoor wordt er een analyse gemaakt van de uitslagen van dat moment.

Gebarentolken
De gemeente Amersfoort streeft ernaar dat iedereen gelijkwaardig kan meedoen in de maatschappij, ongeacht de beperkingen die een handicap of chronische ziekte met zich meebrengen. Ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wil de gemeente zo toegankelijk mogelijk zijn. Want elke stem telt. Daarom zijn er twee gebarentolken aanwezig tijdens de live-uitzending. Zodat mensen met een auditieve beperking de uitslagenavond ook kunnen volgen. De uitzending met gebarentolken is op 16 maart ook te volgen via youtube.com/GemeenteAmersfoort.

Definitieve uitslag
Op donderdag 17 en vrijdag 18 maart 2022 worden alle uitgebrachte stemmen in theater Flint centraal (her)geteld op partij- en kandidaatniveau. Op vrijdag 18 maart volgt dan om 14.00 uur de voorlopige uitslag op kandidaatniveau, waarbij ook de zetelverdeling en de voorkeurstemmen bekend worden gemaakt. Op maandag 21 maart 2022 om 10.00 uur stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag op kandidaatniveau en de zetelverdeling vast. Dan is er gelegenheid voor kiezers om bezwaar te maken tegen de vastgestelde uitslag. Deze twee bijeenkomsten zijn in de raadzaal van het stadhuis en worden live uitgezonden (met gebarentolk) via youtube.com/GemeenteAmersfoort.

Kieskompas helpt u bij uw stemkeuze
Foto Vermeerzaal

Op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. U mag bepalen wie er in de gemeenteraad komt. Door te stemmen op iemand die over veel dingen hetzelfde denkt als u, laat u weten wat u belangrijk vindt. Zo kunnen de nieuwe leden van de gemeenteraad straks voor u beslissen over de regels en plannen voor de gemeente Amersfoort.

Stemhulp Kieskompas
U kunt kiezen uit kandidaten van verschillende partijen. Om u te helpen bij het maken van uw keuze kunt u de stemhulp Kieskompas invullen op amersfoort.kieskompas.nl. Kieskompas maakt verkiezingen inzichtelijk door te laten zien wat de belangrijkste politieke onderwerpen of problemen zijn en waar de verschillende partijen voor staan. U kunt uw mening vergelijken met die van de partijen die meedoen. 

Steffie helpt bij  invullen van Kieskompas
Politiek is best moeilijk. De gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat iedereen meedoet in onze democratie en een goede politieke keuze kan maken. Kieskompas wordt ondersteund door Steffie. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Zo wordt politiek weer iets eenvoudiger!

Voor actuele informatie over de stempas, iemand machtigen, op wie u kunt stemmen en waar u kunt stemmen kunt u kijken op www.amersfoort.nl/verkiezingen.

Burgemeester bezoekt 16 maart ALLE stembureaus

De burgemeester gaat de uitdaging aan en bezoekt op woensdag 16 maart alle stemlokalen die die dag geopend zijn. Het gaat om 77 stemlocaties waarin ruim 100 stembureaus gevestigd zijn. Op zijn tandem legt hij zijn flitsbezoeken aan al deze locaties af. Verschillende mensen rijden afwisselend met hem mee, waaronder Jort Verhage. Jort gaat op woensdagavond ook in gesprek met de burgemeester en de lijsttrekkers tijdens de uitslagenavond. Op amersfoort.nl/live is woensdag de ‘tocht der tochten’ te volgen. Daar wordt ongeveer elk half uur een update en sfeerbeeld geplaatst van zijn fietstocht.

Burgemeester Lucas Bolsius: ‘Juist vandaag als we naar de berichten uit Oekraïne kijken zien we hoe waardevol vrijheid en democratie is. Dat moeten we koesteren. Elke stem telt! Het is belangrijk dat inwoners aangeven wie of welke partij voor hen belangrijke besluiten mag nemen. Verkiezingen en stemmen, dat is een feest van de democratie. Daarom fiets ik langs alle stembureaus die de 16e open zijn. Ik wil hiermee onderstrepen hoe belangrijk ik de verkiezingen, democratie en de stem van inwoners vind. Tijdens de flitsbezoeken wil ik ook iedereen bedanken die op de stembureaus alles in goede banen leiden en het stemmen mede mogelijk maken.’

Locaties op de route
De burgemeester start om 7.30 uur en legt ruim 67 kilometer met zijn tandem af. De burgemeester bezoekt alle locaties waaronder het prikkelarme stembureau in de Observant. Dit is een locatie voor mensen die in alle rust hun stem willen uitbrengen, zoals mensen met autisme en dementie. Een unieke pilot in Nederland!

Hart van Vathorst is ook een bijzondere locatie op de route. Op deze plek krijgen mensen met niet-aangeboren hersenletsel de gelegenheid hun stem uit te brengen. Klik hier voor meer informatie over alle extra toegankelijke stembureaus.

Eerstvolgende vergaderingen gemeenteraad
- Dinsdag 29 maart 19.30 uur raadsvergadering Het Besluit: Afscheid huidige gemeenteraad.
- Woensdag 30 maart 19.30 uur raadsvergadering Het Besluit: Installatie nieuwe gemeenteraad.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y