Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

11 september 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 15 september 

Op dinsdag 15 september komen de raadsleden bij elkaar in De Prodentfabriek voor De Ronde, Actualiteitenraad en de raadsvergadering Het Besluit. Tijdens de raadsvergadering Het Besluit, neemt de raad besluiten over onder andere middenhuur in de huisvestingverordening, zorgplicht kunstgrasvelden en over een aantal 'losse' moties. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op de vergaderavond van 15 september. Ook leest u een terugblik op de De Ronde van 8 september. 

 
Vooruitblik 15 september
Auto's (Bron: Pixabay)
De vergaderavond in De Prodentfabriek start om 19.00 uur met de Ronde-vergadering Zomerrapportage 2020. Om 20.15 uur is de Actualiteitenraad. Om 20.30 uur start de raadsvergadering Het Besluit. 

Hoe de raad vergadert op 15 september en hoe u de vergaderingen kunt volgen
De vergaderingen worden gehouden in De Prodentfabriek, Oude Fabriekstraat 20. De raad en het college komen fysiek bijeen en vergaderen dus niet digitaal. In de raadzaal van het stadhuis is het niet mogelijk om - voor de gehele raad en het college - aan de RIVM-richtlijnen te voldoen en genoeg afstand te houden. Daarom is er gekozen voor De Prodentfabriek.

De raadsavond is digitaal openbaar en alleen live te volgen via YouTube (Raad Amersfoort). Een link naar de vergaderingen vindt u op de dag zelf ook bij de agenda (onder toelichting bij betreffende vergaderdatum). Via dezelfde link vindt u ook de actuele (en volledige) vergaderagenda en alle vergaderstukken. Fracties kunnen tot aan de raadsvergadering nog moties en amendementen aankondigen. Deze komen bij de agenda van 15 september te staan.

Er zijn in De Prodentfabriek enkele zitplaatsen voor inwoners die de vergaderingen fysiek willen bijwonen. Deze plaatsen kunt u reserveren via griffie@amersfoort.nl.
Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

19.00 uur De Ronde-vergadering Zomerrapportage 2020
Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad jaarlijks inzicht in de financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting. Dit jaar gebeurt dit in de vorm van een presentatie. De presentatie en de toelichting daarop vormen samen de zomerrapportage 2020. Tijdens deze presentatie wordt ingegaan op de belangrijkste financiële afwijkingen. Daarbij wordt ook gekeken naar de effecten en risico’s door corona.

Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.15 uur Actualiteitenraad
Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college over actuele zaken die niet op de agenda van de raadsvergadering Het Besluit staan.

20.30 uur Raadsvergadering Het Besluit
Op de agenda staan vijf raadsvoorstellen. Een toelichting op een aantal raadsvoorstellen.

Herstelbesluit gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Laan van Duurzaamheid
In april 2018 heeft de raad het bestemmingsplan Laan van Duurzaamheid vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakte de bouw van circa 100 woningen en een tankstation mogelijk in de driehoek Rondweg-Noord, Oude Zevenhuizerstraat en Laan van Duurzaamheid. Tegen dit besluit zijn twee bezwaren ingediend bij de Raad van State. Na een tussenuitspraak (mei 2020) heeft het college het tankstation geschrapt uit het bestemmingsplan. Ook wil het college een plan voor woningbouw op de plek waar eerst het tankstation zou komen. De raad neemt een besluit over dit nieuwe bestemmingsplan. Vervolgens wordt dit bestemmingsplan gepubliceerd en ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen in beroep gaan tegen de aangebrachte wijziging. De Raad van State wordt op de hoogte gebracht van de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan ‘Laan van Duurzaamheid’. Daarna wordt een einduitspraak gedaan.

Fracties kunnen nog moties en/of amendementen bij dit agendapunt aankondigen. Klik hier voor de actuele agenda. 


Middenhuur in de huisvestingsverordening
De gemeenteraad gaf met een motie in 2019 het college de opdracht om nieuwbouwwoningen in het middenhuursegment op te nemen in de huisvestingsverordening. Hierdoor wordt het mogelijk om bij het toewijzen van deze woningen woningzoekenden uit een sociale huurwoning voorrang te geven. En voorrang te geven aan inwoners met een maatschappelijke of economische binding met (de regio) Amersfoort. Op grond van de Huisvestingswet kunnen gemeenten in geval van een tekort op de woningmarkt een huisvestingsverordening vaststellen. In een huisvestingsverordening kan een gemeente regels vaststellen, bijvoorbeeld over het toewijzen
van huurwoningen. De raad besluit over het raadsvoorstel en de bijbehorende huisvestingsverordening.

Bij dit raadsvoorstel heeft het CDA de motie Een goed begin is het halve werk aangekondigd. De fractie wil dat het college samen met ontwikkelende partijen onderzoekt hoe de bekendmaking en toewijzing van nieuwbouw middenhuur woningen optimaal kan worden vormgegeven, mogelijk in samenwerking met Woningnet.

Fracties kunnen nog moties en/of amendementen bij dit agendapunt aankondigen. Klik hier voor de actuele agenda. 

Zorgplicht kunstgrasvelden
Het college wil extra maatregelen om kunstgrasvezels en korrels gemaakt van oude autobanden (SBR-korrels) - die buiten kunstgrasvelden terecht zijn gekomen - op te ruimen en verspreiding van het materiaal buiten de velden te voorkomen. De raad wordt gevraagd daarvoor een krediet van € 364.000 beschikbaar te stellen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het milieu in de directe omgeving van de kunstgrasvelden minimaal wordt belast. De raad wordt gevraagd een bedrag van incidenteel € 114.500 beschikbaar te stellen voor het verwijderen van de kunstgrasvezels en SBR-korrels. Voor extra onderhoud en beheer vraagt het college de raad een structureel bedrag van € 115.500 beschikbaar te stellen, zie het raadsvoorstel.


Moties
De onderstaande drie moties werden tijdens Het Besluit van 14 juli behandeld. Bij deze drie moties ‘staakten de stemmen’, daarom moet de raad er tijdens dit Besluit opnieuw over stemmen. Er waren toen 36 raadsleden aanwezig. Omdat 18 raadsleden voor- en 18 raadsleden tegenstemden, 'staakten de stemmen'. Er was dus geen meerderheid om een motie aan te nemen of te verwerpen.

-De geschiedenis ligt op straat van PvdA, Lijst Sanders, Lijst Molenkamp en D66. De fracties vinden het belangrijk om een evenwichtig beeld neer te zetten van de geschiedenis. De fracties vragen het college onder andere te verkennen welke verwijzingen er in de openbare ruimte in Amersfoort zijn naar controversiële historische personen uit de geschiedenis. Deze verwijzingen te voorzien van historische context, zodat er een evenwichtig beeld ontstaat van zijn of haar rol in de geschiedenis.

-Hart voor omwonende Emmaüskerk van D66. Deze motie hoort bij het aangenomen raadsvoorstel Uitwerkingsvoorstel Hart van Soesterkwartier Noordewierweg 131. De fractie verzoekt het college het plein voor de Emmaüskerk en het aansluitende deel van de Noordewierweg gelijktijdig met de uitvoering van het plan her in te richten en daarbij circa tien extra parkeerplaatsen te realiseren.

-Leegstand inzetten om door de crisis heen te komen van SP en ChristenUnie. In 2019 heeft Amersfoort volgens de fracties 1 miljoen euro laten liggen doordat er voor leegstaande bedrijfspanden geen gebruikersdeel OZB kan worden geheven. Het is volgens hen mogelijk om het gebruikersdeel OZB over te hevelen naar het eigenarendeel OZB (dit is eerder voor woningen ook al gebeurd). De fracties verzoeken het college bij de begroting 2021-2022 met een voorstel te komen om gedurende een periode van drie jaar het gebruikersdeel OZB bedrijfspanden over te hevelen naar het eigenarendeel. De extra inkomsten die dit oplevert in te zetten voor steunmaatregelen om de effecten van de coronacrisis te verlichten.

Fracties kunnen nog losse moties aankondigen die niet bij een agendapunt horen. Klik hier voor de actuele agenda. 

 
Terugblik De Ronde 8 september
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda stonden vier Ronde-vergaderingen: bezwaarprocedures, GGD regio Utrecht, doorstroming op de woningmarkt en toelichting grondexploitatie Vathorst. Ook vergaderde de auditcommissie. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Bezwaarprocedures
Deze vergadering was op initiatief van de fracties Amersfoort2014, ChristenUnie en Lijst Molenkamp. Naar aanleiding van enkele signalen uit de lokale samenleving, wilden zij in gesprek gaan over de manier waarop in Amersfoort de bezwaarprocedures worden gevoerd.
Prof. Mr. dr. A.T. Marseille gaf een presentatie over bezwaarprocedures, de inrichting daarvan en elementen voor het maken van een goede keuze. 
Tijdens het gesprek kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:
- Het belang van snel en goed telefonisch contact2.
- Belang van onbevangenheid en onbevooroordeeldheid van degene die hoort en voorkomen van schijn van het tegengestelde.
- De kwaliteit van mensen die horen is van het grootste belang, waarbij juridische kennis en communicatieve vaardigheden fundamenteel zijn.
- Het feit dat de procedures per gemeente verschillen en dat er geen recept is voor ‘de beste procedure’. Kennis van beleving van mensen die te maken hebben gehad met bezwaarprocedures helpt om een procedure zo goed mogelijk in te richten.

Vervolg? Portefeuillehouder Bolsius deed de toezegging de raad te informeren over de wijze waarop een tevredenheidsonderzoek - naar de ervaringen van mensen die hebben deelgenomen aan een Amersfoorts bezwaarprocedure - kan plaatsvinden. Het onderwerp is voldoende besproken. 

GGD regio Utrecht
In mei 2020 stemde de gemeenteraad in met de zienswijze (officiële reactie) op de ontwerpbegroting van de GGD regio Utrecht (GGDrU) 2021. De raad vroeg toen om een update van de GGDrU over de te verwachten financiële impact van het coronavirus op de begroting. Tijdens dit rondetafelgesprek werden de raadsleden door de GGDrU bijgepraat. Van de GGDrU schoven aan: de heer J. Donker (directeur), - mevrouw C. Mullie (accounthouder) en de heer B. Boogmans (arts).

 Het coronavirus heeft een behoorlijk impact op het werk en de daarbij behorende begroting. De heer Donker heeft een presentatie gehouden. De door corona afgeschaalde taken zijn weer opgestart, maar niet alle maatwerktaken kunnen volledig worden ingehaald. De extra kosten die zijn gemaakt door corona worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vergoed. 

Vervolg? Voldoende besproken: begin 2021 wordt het onderwerp opnieuw geagendeerd in De Ronde.


Doorstroming op de woningmarkt
Deze vergadering, in de vorm van een 'peiling' was op initiatief van de fracties Lijst Sanders en ChristenUnie. Zij maken zich zorgen over doorstroming van huishoudens op de woningmarkt. Initiatiefnemer Dijksterhuis (ChristenUnie) lichtte aan het begin van de vergadering toe dat de vergadering bedoeld was om het college input te geven voor het onderzoek over doorstroming. Dat onderzoek is gestart na het aannemen van een motie in mei 2019.
Alle woordvoerders waren het erover eens dat er iets moet worden gedaan om doorstroming te bevorderen. En zagen kansen voor het uitstromen van ouderen uit een relatief grote eengezinswoning naar een kleinere woning. Er waren bedenkingen op het effect van een aantal maatregelen op de wachtlijst van sociale huurwoningen. Verschillende woordvoerders wilden inzicht in bijvoorbeeld voorkeuren voor de diverse woontypes/wijken bij de verschillende doelgroepen (in aantallen), financiële consequenties voor woningbouwverenigingen, lengte van de wachtlijst en de effectiviteit van een wooncoach.
 
Portefeuillehouder wethouder Tigelaar vertelde dat er in het land verschillende maatregelen worden gebruikt. De motie van mei 2019 geeft aan dat er een nota over doorstroming moet komen. Eventuele voorrangsregelingen en de consequenties daarvan worden meegenomen in het uiteindelijke pakket van maatregelen. Ook het idee van wooncoaches voor kopers komt daarin aan bod: er wordt gekeken of er naast commerciële partijen nog iets extra’s nodig zou kunnen zijn.

Vervolg? De wethouder deed de toezegging om de raad in het najaar via een raadsinformatiebrief te informeren over het onderzoek. De pilots zijn te verwachten vanaf begin 2021. Het onderwerp is voldoende besproken.

Toelichting grondexploitatie Vathorst
De heer Van der Vlies van het Ontwikkelbedrijf Vathorst (OBV) gaf een presentatie over de grondexploitatie Vathorst en een toelichting op actuele ontwikkelingen. Portefeuillehouder wethouder Buijtelaar vertelde dat de raad op korte termijn in een raadsinformatiebrief wordt geïnformeerd over de opdracht om te onderzoeken of Bovenduist tot ontwikkeling kan komen. De nadere invulling zal met de raad worden besproken. Het door het OBV voorgestelde park rondom de gasleiding ziet het college in combinatie met de groen-recreatieve invulling van Over de Laak, de opwekking van duurzame energie, de opgave rondom verplaatsing van de HC Eemvallei en de weg naar Bunschoten. Deze onderwerpen gaan in het najaar spelen.


Vervolg? Geen vervolg, voldoende besproken.

Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Zie het verslag.

Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken en ook de besluitenlijsten (verslagen) van 8 september. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. Alle vergaderingen kunt u via dezelfde link terugkijken. De vergaderingen over bezwaarprocedures en doorstroming woningmarkt kunt u ook via YouTube terugkijken.
Wordt u een van onze eerste digitale gasten?
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn! 

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen. Bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt en wilt u graag met raadsleden in gesprek. Dan is Gast van de raad echt iets voor u!

Het programma start om circa 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerste digitale editie was op 8 september. De eerstvolgende edities zijn 22 september, 6 oktober en 27 oktober!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y