Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

12 februari 2021

RaadsMail

Agenda raadsavond 16 februari en terugblik De Ronde 9 februari

Op dinsdagavond 16 februari is er weer de Actualiteitenraad en de raadsvergadering Het Besluit. De vergaderavond begint met een Ronde-vergadering over corona, met als thema: tijdelijke zomerterrassen. De raadsleden vergaderen allemaal digitaal. Op de agenda van Het Besluit onder andere een wijziging in de Verordening Individuele inkomenstoeslag en verschillende moties, waaronder een motie van de SP om sociale huurwoningen voor de stad te behouden. In deze nieuwsbrief leest u een toelichting op de vergaderavond. Ook blikken we terug op de Ronde-vergaderingen van 9 februari.

 
Raadsavond 16 februari
Muzieknoten (bron: Pixabay)
De raadsavond begint om 19.00 uur met de Ronde-vergadering Tijdelijke zomerterrassen (van 19.00-20.00 uur). Van 20.30 tot 20.45 uur is de Actualiteitenraad waarin raadsleden vragen kunnen stellen aan het college over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan (als er geen onderwerpen worden aangemeld, dan gaat de Actualiteitenraad niet door). De raadsvergadering Het Besluit begint om 20.45 uur. 

Vergaderavond volgen
U kunt De Ronde, Actualiteitenraad en de raadsvergadering Het Besluit alleen live via internet volgen, via Politiek Portaal en via YouTube (Raad Amersfoort). De raadsavond kunt u via deze kanalen ook terugkijken. De agenda van dinsdag 16 februari kan nog wijzigen. Kijk hier voor de actuele agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips bij de vergaderonderwerpen).

19.00 uur Ronde-vergadering Tijdelijke zomerterrassen
De gemeenteraad wil betrokken worden bij maatregelen die de gemeente neemt als het gaat om corona. In september 2020 nam de raad hier een motie over aan. Ook al is er nog een lockdown, er worden al voorbereidingen getroffen voor een heropening van het zomerterrassenseizoen van de horeca. Hierover gaan de raadsleden met het college, vertegenwoordigers van de markt en de horeca met elkaar in gesprek. De omzet van horecaondernemers loopt door de lockdown en andere coronamaatregelen flink terug. Daarom willen zij graag in het zomerseizoen 2021 - net als vorig jaar - weer extra terrasruimte om zo te proberen een deel van het gemiste inkomen terug te verdienen. Vorig jaar werden de vrijdag- en bloemenmarkten daarvoor verplaatst naar het Eemplein en het Havik. Maar volgens de vertegenwoordiging van de markten, de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), hebben verschillende marktondernemers hun standplaats opgezegd, omdat de verplaatsingen vorig jaar zorgden voor omzetverlies. De CVAH heeft daarom aangegeven dat nieuwe verplaatsingen van de markten niet gewenst zijn.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Raadsvergadering Het Besluit
De raad besluit over een aantal raadsvoorstellen. En over 'losse' moties, moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Er zijn tot nu toe zeven moties aangekondigd.

Raadsvoorstellen
• Verordening Individuele inkomenstoeslag
De gemeenteraad heeft in november vorig jaar ingestemd met een aantal wijzigingen in het Amersfoortse minimabeleid. Een van de wijzigingen ging om de individuele inkomenstoeslag. De raad moet hiervoor de Verordening Individuele inkomenstoeslag vaststellen. Het college stelt in het raadsvoorstel voor:
- De inkomensgrens te verhogen naar 110% van de bijstandsnorm. Zo kunnen meer mensen in aanmerking komen voor de toeslag.
- Het huishoudtype ‘gehuwd of samenwonend’ verder onder te verdelen in: gehuwd zonder kinderen, gehuwd met de zorg voor kinderen jonger dan 12 jaar en gehuwd met de zorg voor kinderen van 12 tot 18 jaar.

Bij dit raadvoorstel is één motie aangekondigd: Kortere referteperiode individuele inkomenstoeslag van de SP. Amersfoort heeft voor de individuele inkomenstoeslag een refererteperiode van vijf jaar. Dat betekent dat mensen in aanmerking komen voor deze toeslag wanneer zij vijf jaar of langer van een minimuminkomen moeten leven. Volgens de SP kan de gemeente armoede verminderen door de referteperiode in te korten. 'Het is onwenselijk dat mensen 5 jaar lang in een uitzichtloze situatie moeten verkeren alvorens zij de individuele inkomenstoeslag ontvangen.' De fractie noemt dat er in Nederland zo'n 939 duizend armen zijn en dat de verwachting is dat het aantal stijgt door de coronacrisis. De SP vraagt het college daarom onder andere om juridisch te onderzoeken of de referteperiode ingekort kan worden. En om te onderzoeken welke effechten dit heeft op het aantal inwoners dat in aanmerking komt, op de armoede in de stad en op de uitgaven van de toeslag.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen bouwen bedrijfsgebouw Stoutenburgerlaan 22/22a
Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het bouwen van een bedrijfsgebouw aan de Stoutenburgerlaan 22/22a. Het bouwplan past niet binnen het nu geldende bestemmingsplan. Het college vraagt de raad een zogenaamde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee geeft de raad aan geen bezwaar te heben tegen het bouwplan. Klik hier voor het raadsvoorstel. 

 Begrotingswijziging 2021 naar aanleiding van de taakmutaties uit de decembercirculaire van het gemeentefonds
Elk jaar ontvangt de gemeente vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een mei-, september- en decembercirculaire. Daarin staat welke (financiële) middelen de gemeenten van het Rijk kunnen verwachten (algemene uitkering uit het gemeentefonds). In mei is de circulaire op basis van de Voorjaarsnota, in september op basis van de Miljoenennota en in december, ter afronding van het lopende jaar, op basis van de Najaarsnota. In de decembercirculaire informeert het Rijk de gemeenten over de omvang en verdeling van de uitkeringen uit het fonds over 2020 en verder. Het college stelt de raad een begrotingswijziging voor op de begroting 2021-2024 (zie raadsvoorstel). Deze wijziging biedt meer inzicht in de financiële baten en lasten per begrotingsprogramma.

Het gemeentefonds is de grootste inkomstenbron van de gemeenten. Het bedrag dat een gemeente krijgt uitgekeerd is afhankelijk van de grootte van de gemeente, de groei of krimp van de rijksuitgaven, maar ook van taken die gemeenten erbij krijgen (of niet meer hoeven uit te voeren). 

  Benoeming twee leden Raad van Toezicht van Stichting Meerkring en Stichting De Kosmos
In de Raad van Toezicht van Stichting Meerkring en Stichting De Kosmos zijn per 1 januari 2021 twee vacatures. De tweede zittingstermijn van twee leden is namelijk afgelopen. De ene vacature heeft als profiel Werkgeverschap & Human Resource Management (HRM). De andere vacature heeft als profiel Organisatieontwikkeling & Kwaliteit. De Raad van Toezicht draagt mevrouw D.J. Woesthuis uit Zeist voor als lid voor het profiel Werkgeverschap & HRM. En mevrouw M.I.M. Klarenbeek uit Leusden als lid voor het profiel Organisatieontwikkeling & Kwaliteit. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Moties
  Behoud betaalbare woningen! (SP). Volgens de fractie zijn er de afgelopen jaren honderden sociale huurwoningen verkocht. En blijven woningbouwcorporaties woningen verkopen waardoor de wachtlijst voor betaalbare huurwoningen in Amersfoort veel te lang blijft. De SP vindt dat het college de plicht heeft ‘alles op alles te zetten om betaalbare huurwoningen voor de stad te behouden’. De fractie vraagt het college met een plan te komen om corporatiewoningen op te kopen. Met als doel ze als betaalbare sociale huurwoningen voor de stad te behouden. De fractie schrijft dat Amsterdam corporatiewoningen wil opkopen om ze te behouden voor sociale huur.

  Elke stem telt (SP). De fractie zegt dat vanwege de coronamaatregelen veel stemlocaties mogelijk niet geschikt zijn bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. En dat de Tweede Kamer een motie van de SP heeft aangenomen over het inrichten van meer stembureaus. Volgens de fractie twijfelt ongeveer 10% van de mensen om te gaan stemmen, vanwege corona, vooral mensen die bij een kwetsbare groep horen. De fractie vraag het college om voor meer stemlocaties te zorgen. En voor een goede spreiding, met extra aandacht voor locaties dichtbij plekken waar veel ouderen en mensen die tot een kwetsbare groep horen wonen. 

  De raad aan zet (deel 1) van Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en BPA. De fracties willen dat de raad meer betrokken wordt bij het conflict tussen de gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Vahstal. Er is een bindend adviesprocedure gevolgd en daaruit is een eindbeslissing gekomen. Volgens de fracties heeft deze eindbeslissling waarschijnlijk ingrijpende gevolgen voor de gemeente Amersfoort. De fracties vragen het college om de financiële gevolgen te presenteren aan de raad. En om met een planning te komen met daarin de nog te doorlopen procedure en voorgestelde stappen in dit conflict. Ook verzoeken de fracties het college om vanaf nu geen besluit meer te nemen totdat de raad zijn wensen en bedenkingen heeft kunnen aangeven bij het college (volgens artikel 169 lid 4 van de Gemeentewet).

  De raad aan zet (deel 2) van Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en BPA. De fracties willen, dat als motie De raad aan zet deel 1 wordt aangenomen, dat de raad zich laat adviseren door een 'eigen' advocaat die met een frisse blik naar dit conflict kijkt. Zodat de raad zijn wensen en bedenkingen op een verantwoorde manier aan het college kan meegeven. De fracties vragen daarom de griffier om zo snel mogelijk een advocaat voor de raad aan te stellen. En om zo snel mogelijk een initiatiefvoorstel voor te bereiden over de dekking van de kosten van de juridische ondersteuning en over het instellen van een tijdelijke begeleidingscommissie ‘Raad Aan Zet’ volgens artikel 82 van de Gemeentewet. Die commissie gaat samen met de griffier de opdracht aan de advocaat formuleren en de raad gevraagd en ongevraagd adviseren over de vervolgstappen in het conflict.

Meer informatie over het conflict tussen de gemeente en Vahstal vindt u op Politiek Portaal, bij de Ronde-vergadering over Vahstal op 2 februari  (zie paperclip bij agendapunt). Zoals collegeberichten, raadsinformatiebrieven en het antwoord van het college op schriftelijke en feitelijke vragen van de raadsleden. 

  Ruimte in de participatiewet (SP). De fractie zegt dat er - ook bij het met maatwerk uitvoeren van de Participatiewet -  een angstcultuur bestaat en dat een vergissing geen fraude is. Ook vindt de fractie dat er sprake moet zijn van een leefbaar bestaan met geld voor ontspanning en sport. De SP vraagt het college onder andere om het bedrag voor het mogen ontvangen van giften te verhogen van 750,- naar 1200,- euro. En om alle inwoners uit deze groep persoonljik te benaderen met voorlichting en maatwerkmogelijkheden. 

 Bouw je voor ouderen, dan bouw je voor iedereen! (Lijst Sanders). De fractie benoemt dat in Amersfoort 36% van de inwoners ouder is dan 50 jaar en 15% ouder dan 65 jaar. En dat de groep ouderen op een gegeven moment zorg nodig zal hebben en de huidige woning daarvoor vaak niet geschikt is. Er is al een tekort aan geschikte woningen en dit tekort neemt toe. Met kleinschalige woonvormen voor ouderen kan gemiddeld 3000 euro per jaar bespaard worden op WMO-uitgaven en zorgkosten. Door te bouwen voor ouderen, komen er woningen vrij voor jongeren. De fractie vraagt het college daaronm om het bij alle nieuwbouwplannen verplicht te maken dat 25% 'levensloopgeschikt' wordt gebouwd, waarbij ook de woonomgeving toegankelijk moet zijn.

• Woonzorgvisie (Lijst Sanders). Op 9 februari werd in De Ronde het uitvoeringsprogramma Wonen en zorg besproken. De wethouder heeft toegezegd om de planning van de programmering van woon-zorgprojecten te delen met de raad. Lijst Sanders noemt dat er gemeenten zijn met een woonzorgvisie. Daar worden aantallen en deadlines op een tijdlijn aangegeven met budgetten. De fractie vraag het college om het uitvoeringsprogramma aan te vullen met de planning van de programmering met daarbij de aantallen te realiseren woonzorgwoningen en de budgetten. En om het Deltaplan Wonen hiermee aan te vullen.

Terugblik De Ronde 9 februari
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 9 februari waren er zes Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken tijdens de Rondes en wat zijn de vervolgstappen?

Wonen en zorg

Deze vergadering stond in het teken van het uitvoeringsprogramma Wonen en zorg. De wethouder vertelde dat er met partijen in de stad aan wordt gewerkt om inwoners zoveel mogelijk zelfstandig thuis laten wonen in een passende woning en woonvorm. Met eventueel ondersteuning en zorg. De programmamanager Wonen en zorg gaf deze presentatie over de stand van zaken. Het gaat er niet alleen om kwetsbare mensen een dak boven het hoofd te geven, maar ook om voldoende ondersteuning en zorg en om acceptatie in de buurt. De afgelopen periode lag de nadruk op mensen die uitstromen uit opvanginstellingen. 
Mevrouw Lommen van woningcorporatie Portaal vertelde over de Pionier, een 'gemengd wonen' locatie met 208 wooneenheden die er komt aan de Geldersestraat/Amsterdamsweg. Zij sprak over 'dragende bewoners' (zij komen er bewust wonen en investeren in de gemeenschap) en 'vragende' bewoners (mensen die uit voorzieningen stromen en zelfstandig gaan wonen). De gemeente draagt ook financieel bij: onder andere met begeleiding door Indebuurt033 en wijkteams. Door dit project kunnen er meer mensen uit voorzieningen uitstromen. Ook vertelde zij over het Paladijnenweg-complex. Op een gegeven moment matchte het samenleven van verschillende bewoners niet meer. Alle betrokken partijen hebben samen gezorgd voor een oplossing: twee studenten hebben er in een traject van anderhalf jaar (via de Academie van de stad) voor gezorgd dat het daar nu weer loopt.
Mevrouw Smedema gaf namens zorgaanbieders deze presentatie over de samenwerking tussen zorgaanbieders, gemeente en corporaties. Zij benoemde onder andere dat kwetsbare mensen ouder worden waardoor er ook verpleegzorg geleverd moet worden. Zij sprak ook over 'vragende' en 'dragende' bewoners en dat deze groepen in elkaar schuiven en dit bijdraagt aan een inclusieve stad. 
Mevrouw Versteeg van Stichting wijkteams was enthousiast over de samenwerking tussen gemeente, zorgaanbieders, wijkteams en corporaties. Bij het zelfstandig gaan wonen worden nu met de bewoners van tevoren afspraken gemaakt om te zorgen dat het goed loopt. Zij ziet in de praktijk dat gemengd wonen werkt, onder andere omdat professionele partners samen optrekken.

> Vervolg? De wethouder heeft toegezegd om de planning van de programmering van woon-zorgprojecten met de raad te delen. Er komt een vervolg-Ronde om het rondetafelgesprek te voeren.

Op weg naar een duurzame invulling Rietveldpaviljoen?
Het Rietveldpaviljoen is een van de belangrijkste latere architectonische werken van Gerrit Rietveld. Het college legde de raad - met een peiling - de mogelijkheid voor om een onafhankelijke kwartiermaker aan te stellen. De opdracht van de onafhankelijk kwartiermaker: verschillende scenario’s voor een toekomstbestendige invulling van het Rietveldpaviljoen te onderzoeken.
Conclusie uit deze Ronde: iedereen is van mening dat het Rietveldpaviljoen een icoon is en dat er een duurzame invulling voor moet komen. De vraag is of de kwartiermaker alleen moet kijken naar het Rietveldpaviljoen of dat dit breder getrokken moet worden. De kwartiermaker zal een business case moeten opstellen om te komen tot een duurzame invulling; hiervoor zullen verschillende scenario’s uitgewerkt moeten worden. Zelfs met een basisscenario voor het Rietveldpaviljoen zullen kosten gemoeid zijn. Het is uiteindelijk aan de raad om een besluit te nemen over de definitieve invulling.

> Vervolg? Vervolgstap door het college.

Visie Heuvelrugzone
Het college maakt een visie voor de Amersfoortse Heuvelrug. De vergadering begon met de bijdragen van zes insprekers. De heer Keet (Partij voor de Dieren) maakt zich zorgen over de plannen en pleitte voor het instandhouden van groen. De heer Mooibroek (Stichting Groen in Amersfoort) pleitte ervoor om het gebied te beschermen en met rust te laten. Mevrouw Schraauwers (NOW School) pleitte voor een ‘nowschool’ om kinderen op te leiden voor de grote uitdagingen van de toekomst; de natuur als klaslokaal. Mevrouw Van Ommen Kloeke benadrukte het belang van ecologie en was verbaasd over de plannen. De heer Haver Droeze noemde punten die hij niet goed vindt aan de analyse, waaronder: de inventarisatie is niet compleet, de parkeerdruk is onderbelicht, het rapport erg sturend ten aanzien van Westelijke ontsluiting en de ecologie krijgt niet genoeg aandacht. De heer De Heer (IVN) was positief over het 'onthekken' en klimaatadaptatie. Hij pleitte onder andere voor meer aandacht voor groene en aardkundige waarden.

De raadsleden spraken over de negen peilpunten. Verschillende fracties benoemden groen/natuur (GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie en Lijst Molenkamp). De wethouder vroeg de raadsleden om concretere uitspraken over wel/geen woningbouw. CDA zei dat woningbouw een plek moet krijgen, maar niet ten koste van alles. Lijst Molenkamp vond dat er geen keuze meer is, omdat er op plekken gebouwd wordt of plannen zijn. D66 zei dat woningbouw afhankelijk is van de deelgebieden. PvdA vond het een optie om woningen te bouwen dicht bij al bestaande bebouwing en dicht bij Amersfoort. GroenLinks zei dat groen het belangrijkste is en dat woningbouw alleen mogelijk is als die in dienst staat van groen.

> Vervolg? De wethouder informeert de raad over aanvragen voor nieuwe plannen door ontwikkelaars. Het onderwerp is voldoende besproken. Er komt eenzelfde soort peiling met stakeholders, inwoners en gebruikers van het gebied. De wethouder verwacht dan een scenario te kunnen maken voor de visie. Daarmee komt ze terug bij de raad.

Verkeersproblematiek Neptunusplein
Er bestaan al geruime tijd zorgen over de verkeersveiligheid van het Neptunusplein, omdat het een drukbezocht winkelgebied is met vijf supermarkten. Op verzoek van de fracties van DENK en D66 werd deze ronde georganiseerd. Aan de hand van een presentatie  werd gesproken over de verkeersproblematiek op en om het plein; de korte termijnmaatregelen en een variantenstudie.
De heer Kerklingh, vertegenwoordiger namens Comité Veilig Verkeer Neptunusplein, bracht naar voren dat het in 2017 al druk was en dat het met de komst van extra winkels nog drukker zal worden. Sinds die tijd zijn er al gesprekken met de gemeente. Volgens het Comité kan een ondergrondse parkeergarage veel problemen oplossen.
De heer Van Zijp, vertegenwoordiger namens de winkeliers en zelf ondernemer op het Neptunusplein, zei dat hij over de varianten uit de presentatie eerst met de winkeliers gaat overleggen. 
De onderwerpen die o.a. aan de orde kwamen tijdens de bespreking waren:
- Mate van betrokkenheid omwonenden en ondernemer
- Mogelijkheden van gratis en betaald parkeren
- Veiligheid voor oudere omwonenden
- Vergroening en de verschillende varianten
- Effectiviteit korte termijn maatregelen

> Vervolg? De wethouder wil graag een opdracht vanuit de raad, dat heeft ook te maken met budget. Participatie moet breder uitgedragen worden. 

Amersfoort Inclusieve Stad Beleidskader 2021-2026 
Een verslag van deze vergadering is nog niet beschikbaar. U kunt de vergadering terugkijken via Politiek Portaal 

>Vervolg? Er komt een volgende Ronde-vergadering.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen bouwen bedrijfsgebouw Stoutenburgerlaan 22/22a
Voor de locatie Stoutenburgerlaan 22/22a is een vergunning aangevraagd voor de bouw van een bedrijfsgebouw. Zie het raadsvoorstel. De VVD had bedenkingen en op verzoek van deze fractie gingen de woordvoerders van de fracties met elkaar in gesprek. Uit het gesprek bleek dat het plan geen belemmering is voor eventuele woningbouw, omdat woningbouw niet op deze locatie gepland zal worden. En de wens om meer werknemers op een locatie aan het werk te willen hebben, blijkt geen relevant element in deze ruimtelijke afweging. De voorwaarden voor bebouwing in andere buitengebieden hebben te maken met het eerst slopen van agrarische bebouwing, dat is op deze locatie niet aan de hand. 

> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 16 februari.

U kunt alle vergaderingen van 9 februari terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De vergaderingen Uitvoeringsprogramma Wonen en zorg en Verkeersproblematiek Neptunusplein kunt u ook terugkijken via YouTube.
Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt, juist in deze tijd, graag kennis met u! Wordt u digitaal Gast van de raad?

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en gaat in gesprek met twee raadsleden. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende edities waarvoor u zich kunt aanmelden zijn op dinsdag 2 maart en dinsdag 6 april. 
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y