Wijkaanpak om van gas af te gaan
Het college stippelt wijk voor wijk een plan van aanpak uit om over te gaan op duurzame energiebronnen. Op die manier moeten in 2050 alle woningen en bedrijven in Amersfoort aardgasvrij zijn. In november kon de commissie via een video al kennisnemen van het beleid van de gemeente op het gebied van de warmtetransitie en het onderzoek naar publieke warmtenetten. In de bijeenkomst op dinsdag werden de volgende bewonersperspectieven op de voorgrond geplaatst:
- gebruikersvereniging warmte in oprichting Luiaard, Kattekampen, Bergkwartier
- buurtteam in oprichting Hoge Hove en Watereiland, Nieuwland
- warmtestem uit Schothorst (Zuid)
Zij lichtten alledrie hun initiatief en de samenwerking met de gemeente toe. Vervolgens voerden zij gesprekken met de commissieleden.
> Vervolg
De vervolgstap is aan het college.
Inspraak over verkeerslawaai en vervoerplan Syntus
Bij de commissie Omgeving spraken twee mensen in over verkeerslawaai. De eerste inspreker sprak namens het burgerinitiatief 'Stop Verkeerslawaai Amersfoort'. Het burgerinitiatief is teleurgesteld in de
notitie die het college naar de raad stuurde. Die is volgens het burgerinitiatief niet concreet genoeg en zou een aantal feitelijke fouten bevatten. Ook ontbrak het in de notitie volgens de inspreker aan een stevige aanpak. Het belangrijkste verzoek van het burgerinitiatief is dat er eindelijk gehandhaafd gaat worden.
De tweede inspreker sprak in als inwoner van Amersfoort. Hij zei zich te verbazen over de berichtgeving de laatste tijd, bijvoorbeeld als het gaat over de vraag waar de klachten van geluidshinder vandaan komen. Op sommige plekken in de stad levert verkeer geluid op, met name op drukke plekken. Mensen die rondom deze drukke plekken zijn gaan wonen, moeten dat geweten hebben, stelde de inspreker. Hij vond dat de geconstateerde hinder niet in verhouding staat tot de last die mensen ervaren die straks 30 kilometer per uur moeten gaan rijden. Zij doen er dan veel langer over om bijvoorbeeld op het werk te komen.
Reizigersvereniging Rover sprak in over het vervoerplan 2025 van Syntus. De gemeente is gevraagd input te leveren aan Syntus voor de dienstregeling 2025. De reizigersvereniging vroeg aandacht voor vier zaken.
- De ontsluiting van Bovenduist.
- Buurtbus 501 en de bestaande lijn uit het Soesterkwartier moeten een verbinding houden met de binnenstad en het stadhuis.
- Lijn 6 in Liendert moet volgens Rover een halte hebben op de Trekvogelweg ter hoogte van de Wulpstraat. Volgens Rover is de afstand tussen de laatste halte in Rustenburg en de eerste halte op de Trekvogelweg te groot.
- De evaluatie over de voortzetting van de nachtlijnen in mei is volgens Rover te vroeg.
Maatregelen tegen onnodig en extreem verkeerslawaai
Na het inspraakmoment sprak de commissie verder over de maatregelen tegen onnodig en extreem verkeerslawaai. Dit stond op verzoek van de fracties van CDA, GroenLinks en D66 in
september 2023 op de agenda. Nu werd de notitie van het college besproken. Daarbij werden de volgende zaken aangestipt:
- de kosten van de maatregelen
- prioriteiten
- de korte en lange termijn
- de groene golf
- maatregelen tegen asociaal gedrag
- handhaven
> Vervolg Het onderwerp komt op een later moment terug in de commissie.
Suggesties voor vervoerplan 2025 Syntus
Vervoerder Syntus verzorgt in Amersfoort het busvervoer. De gemeente kan aan Syntus suggesties meegeven over het vervoersplan voor 2025. Het college wil onder andere aandacht vragen voor de volgende onderwerpen:
- Verplaatsbare woningen Bovenduist; de vraag aan Syntus is of de vervoersmaatschappij vanaf de eerste woning openbaar vervoer kanbieden.
- Soesterkwartier; de vraag aan Syntus is om samen met de gemeente het gebruik van de wijkbus te monitoren en te onderzoeken op welke manier het Soesterkwartier bediend kan blijven.
- Gratis openbaar vervoer voor minima; de vraag aan Syntus is om dit in 2025 uit te voeren.
- Utrecht Science Park-lijnen (USP); de vraag aan Syntus is om met één van de USP-lijnen over De Hoef te gaan rijden, zodat een rechtstreekse verbinding tussen USP en De Hoef ontstaat.
Tijdens de commissie werd onder meer gesproken over:
- gratis openbaar vervoer voor minima
- de vraag hoe het busvervoer kan bijdragen aan het verminderen van autoverkeer
- busverbindingen naar Bovenduist, Soesterkwartier, Liendert en Station Schothorst
- gratis openbaar vervoer op bepaalde momenten, bijvoorbeeld op koopzondagen
- aandacht voor de ochtend- en avondspits
- toegankelijkheid
> Vervolg De vervolgstap is aan het college.
→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.