Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

12 januari 2024

RaadsMail

Agenda raadscommissie 16 januari en terugblik raadscommissies 9 januari

Op dinsdag 16 januari vergaderen de commissies Omgeving en Bestuur. De commissie Omgeving praat onder andere over het verlagen van de  snelheidslimieten binnen en buiten de bebouwde kom. Ook spreken commissieleden over kaders voor de ontwikkeling van een ‘Skaeve Huse’ in Vathorst – een kleinschalige woonvorm voor mensen met complexe problematiek. De commissie Bestuur praat over de uitkomst van een onderzoek naar de rol van de gemeente Amersfoort bij de vervolging en ontrechting van Joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jaren erna. Verder staat er een vergadering van de auditcommissie gepland.

In deze nieuwsbrief leest u ook een terugblik van de raadscommissies Omgeving, Bedrijvigheid en Sociaal van 9 januari.

 

Inhoud

 
Agenda commissie Omgeving 16 januari
Foto Vermeerzaal




14.30 - 15.00 uur:

  • Vaststellen agenda.
  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit en energietransitie. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden kan door te mailen naar gemeenteraad@amersfoort.nl of te bellen naar 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijst 12 december 2023 en 9 januari 2024.
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
15.00 – 16.00 uur: Zero-emissiezone om binnenstad uitstootvrij te bevoorraden
Het winkelgebied in de binnenstad van Amersfoort wordt vanaf 2025 grotendeels uitstootvrij bevoorraad. Dat betekent dat in dit gebied de bevoorrading alleen met schone voortuigen mag plaatsvinden (zero-emissie). Dit onderwerp is in maart 2023 in de commissie besproken. Er ligt nu een voorstel van het college waarin het precieze gebied is uitgewerkt.

16.00 – 17.00 uur: Maximale snelheid in de stad naar 30 kilometer per uur
Het college wil de maximale snelheid voor motorvoertuigen binnen én buiten de bebouwde kom verlagen. Dit moet de stad veiliger en leefbaarder maken. Binnen de bebouwde kom moet 30 kilometer per uur de norm worden. Het college wil van commissieleden horen wat nodig is om tot nieuwe regels te komen en heeft daarom een aantal peilpunten opgesteld. De gemeenteraad heeft de afgelopen periode verschillende moties aangenomen over het verlagen van de maximale snelheid.

19.00 - 19.30 uur: Spreekrecht inwoners
U kunt in de avond inspreken over een onderwerp dat gaat over ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden kan door te mailen naar gemeenteraad@amersfoort.nl of te bellen naar 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.

19.30 - 21.00 uur: Plannen voor een ‘Skaeve Huse’ aan de Palestinaweg Oost
Wat het college betreft is de locatie Palestinaweg Oost 3-5 in Vathorst de meest geschikte plek voor een ‘Skaeve Huse’. Een ‘Skaeve Huse’ is een woonvorm voor mensen met complexe problematiek die niet in een gewone wijk of opvang kunnen wonen, omdat zij daar woonoverlast veroorzaken. Lees hier het raadsvoorstel.

21.00 - 21.45 uur: Meer tijdelijke woningen om woningtekort tegen te gaan
Amersfoort heeft een groot tekort aan (betaalbare) woningen. De fractie van Beter Amersfoort wil daarom dat er meer tijdelijke woningen komen.

21.45 - 22.30 uur: Moet Amersfoort de voorrangsregeling voor het vinden van een betaalbare (huur)woning uitbreiden?
Gemeenten kunnen sinds 1 januari 2024 specifieke doelgroepen voorrang geven bij het vinden van een betaalbare huurwoning (middenhuur) of een nieuwe koopwoning. Wil Amersfoort de voorrangsregeling uitbreiden? En hoe moet die er dan uit komen te zien? Op verzoek van de fractie van Beter Amersfoort gaan de commissieleden en het college hierover in gesprek.


Let op: de agenda geeft richttijden. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Agenda commissie Bestuur
 

 

19.30 - 19.45 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over een onderwerp dat gaat over financiën, bestuur, dienstverlening en vastgoed. Dat hoeft dus niet per se te gaan over een onderwerp dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden kan door te mailen naar gemeenteraad@amersfoort.nl of te bellen naar 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijst 12 november 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.

19.45 – 21.00 uur: Onderzoek naar houding Amersfoorts gemeentebestuur tegenover Joodse inwoners tijdens Tweede Wereldoorlog. College noemt bevindingen “pijnlijk en verdrietig”
Het gemeentebestuur van Amersfoort heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog meegewerkt aan de uitvoering van anti-Joodse maatregelen van de nazibezetter. Ook is de behandeling van Joodse Amersfoorters die na de oorlog terugkeerden ronduit kil te noemen. Dat zijn de bevindingen van onderzoek in opdracht van het college. Het onderzoeksrapport werd op 4 januari met de raad gedeeld en wordt nu besproken. Het college noemt het rapport pijnlijk en verdrietig.

21.00 – 22.00 uur: Met gelote burgerraad wil Amersfoort inwoners meer betrekken
De gemeente heeft een plan van aanpak liggen voor een pilot van een gelote burgerraad. Dat is een nieuwe manier om inwoners van Amersfoort te betrekken bij het besturen van de stad. Het idee komt voort uit een burgerinitiatief. Het plan van aanpak wordt in de commissievergadering besproken. Lees hier het raadsvoorstel.


Let op: de agenda geeft richttijden. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Auditcommissie
Muzieknoten (bron: Pixabay)





De auditcommissie adviseert de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Zo adviseert de auditcommissie over de begroting, de kadernota en de jaarstukken.

Tijdens deze vergadering staan de volgende onderwerpen op de agenda:

  • Brief toezichtregime provincie: de provincie Utrecht beoordeelt de financiële positie van de gemeente Amersfoort. Er wordt een brief besproken met de bevindingen en beoordeling.
  • Trends en ontwikkelingen ijkpunten: in februari 2020 heeft de raad nieuwe ijkpunten vastgesteld; ziet de auditcommissie het beoogde effect? En zijn er ontwikkelingen?

Idee of plan voor de stad? Presenteer het aan raadsleden op Het Plein van 30 januari





Op dinsdag 30 januari staat raadsinformatiemarkt Het Plein weer op agenda. Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Meld u dan aan voor deze informatiemarkt.

Het Plein is in principe elke maand op een dinsdag, van 17.30 tot 18.00 uur, steeds op dezelfde dinsdag als waarop de gemeenteraad bijeenkomt voor raadsvergadering Het Besluit. Op de vide voor de Raadzaal, in het stadhuis, kunt u raadsleden en andere belangstellenden uw plannen, ideeën en ambities voor de stad laten zien. Ook mag u laten zien wat u vindt van de plannen in uw wijk. Aanmelden voor Het Plein kan bij de griffie, via telefoonnummer 033 469 43 79, of door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl.

Activiteiten van kinderburgemeester Lynn Verhoeven




Op maandagavond 8 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Concordia (Hoogland), presenteerde Lynn de hinkelbaan tegen eenzaamheid

Woensdag 10 januari mocht Lynn in het programma Aan Tafel van Radio Utrecht vertellen hoe het is om kinderburgemeester van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen te zijn. Het interview is hier terug te luisteren (vanaf 37:40).


Agenda
15 januari: De kinderraad en kinderburgemeester komen bij elkaar om te praten over belangrijke onderwerpen voor de stad.

14 februari: Lynn gaat naar de Rotary Club Amersfoort om te vertellen over de activiteiten die zijn bedacht bij de hinkelbaan tegen eenzaamheid.


Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van dit jaar te verwezenlijken, namelijk eenzame kinderen helpen? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Terugblik commissie Omgeving 9 januari

 

 

Wijkaanpak om van gas af te gaan
Het college stippelt wijk voor wijk een plan van aanpak uit om over te gaan op duurzame energiebronnen. Op die manier moeten in 2050 alle woningen en bedrijven in Amersfoort aardgasvrij zijn. In november kon de commissie via een video al kennisnemen van het beleid van de gemeente op het gebied van de warmtetransitie en het onderzoek naar publieke warmtenetten. In de bijeenkomst op dinsdag werden de volgende bewonersperspectieven op de voorgrond geplaatst:

  • gebruikersvereniging warmte in oprichting Luiaard, Kattekampen, Bergkwartier
  • buurtteam in oprichting Hoge Hove en Watereiland, Nieuwland
  • warmtestem uit Schothorst (Zuid)

Zij lichtten alledrie hun initiatief en de samenwerking met de gemeente toe. Vervolgens voerden zij gesprekken met de commissieleden. 

> Vervolg 
De vervolgstap is aan het college.

Inspraak over verkeerslawaai en vervoerplan Syntus
Bij de commissie Omgeving spraken twee mensen in over verkeerslawaai. De eerste inspreker sprak namens het burgerinitiatief 'Stop Verkeerslawaai Amersfoort'. Het burgerinitiatief is teleurgesteld in de notitie die het college naar de raad stuurde. Die is volgens het burgerinitiatief niet concreet genoeg en zou een aantal feitelijke fouten bevatten. Ook ontbrak het in de notitie volgens de inspreker aan een stevige aanpak. Het belangrijkste verzoek van het burgerinitiatief is dat er eindelijk gehandhaafd gaat worden. 

De tweede inspreker sprak in als inwoner van Amersfoort. Hij zei zich te verbazen over de berichtgeving de laatste tijd, bijvoorbeeld als het gaat over de vraag waar de klachten van geluidshinder vandaan komen. Op sommige plekken in de stad levert verkeer geluid op, met name op drukke plekken. Mensen die rondom deze drukke plekken zijn gaan wonen, moeten dat geweten hebben, stelde de inspreker. Hij vond dat de geconstateerde hinder niet in verhouding staat tot de last die mensen ervaren die straks 30 kilometer per uur moeten gaan rijden. Zij doen er dan veel langer over om bijvoorbeeld op het werk te komen. 

Reizigersvereniging Rover sprak in over het vervoerplan 2025 van Syntus. De gemeente is gevraagd input te leveren aan Syntus voor de dienstregeling 2025. De reizigersvereniging vroeg aandacht voor vier zaken.
  1. De ontsluiting van Bovenduist.
  2. Buurtbus 501 en de bestaande lijn uit het Soesterkwartier moeten een verbinding houden met de binnenstad en het stadhuis.
  3. Lijn 6 in Liendert moet volgens Rover een halte hebben op de Trekvogelweg ter hoogte van de Wulpstraat. Volgens Rover is de afstand tussen de laatste halte in Rustenburg en de eerste halte op de Trekvogelweg te groot. 
  4. De evaluatie over de voortzetting van de nachtlijnen in mei is volgens Rover te vroeg. 
Maatregelen tegen onnodig en extreem verkeerslawaai
Na het inspraakmoment sprak de commissie verder over de maatregelen tegen onnodig en extreem verkeerslawaai. Dit stond op verzoek van de fracties van CDA, GroenLinks en D66 in september 2023 op de agenda. Nu werd de notitie van het college besproken. Daarbij werden de volgende zaken aangestipt:
  • de kosten van de maatregelen
  • prioriteiten
  • de korte en lange termijn
  • de groene golf
  • maatregelen tegen asociaal gedrag
  • handhaven
> Vervolg
Het onderwerp komt op een later moment terug in de commissie.

Suggesties voor vervoerplan 2025 Syntus
Vervoerder Syntus verzorgt in Amersfoort het busvervoer. De gemeente kan aan Syntus suggesties meegeven over het vervoersplan voor 2025. Het college wil onder andere aandacht vragen voor de volgende onderwerpen:
  • Verplaatsbare woningen Bovenduist; de vraag aan Syntus is of de vervoersmaatschappij vanaf de eerste woning openbaar vervoer kanbieden.
  • Soesterkwartier; de vraag aan Syntus is om samen met de gemeente het gebruik van de wijkbus te monitoren en te onderzoeken op welke manier het Soesterkwartier bediend kan blijven.
  • Gratis openbaar vervoer voor minima; de vraag aan Syntus is om dit in 2025 uit te voeren.
  • Utrecht Science Park-lijnen (USP); de vraag aan Syntus is om met één van de USP-lijnen over De Hoef te gaan rijden, zodat een rechtstreekse verbinding tussen USP en De Hoef ontstaat.
Tijdens de commissie werd onder meer gesproken over:
  • gratis openbaar vervoer voor minima
  • de vraag hoe het busvervoer kan bijdragen aan het verminderen van autoverkeer
  • busverbindingen naar Bovenduist, Soesterkwartier, Liendert en Station Schothorst
  • gratis openbaar vervoer op bepaalde momenten, bijvoorbeeld op koopzondagen
  • aandacht voor de ochtend- en avondspits
  • toegankelijkheid
> Vervolg
De vervolgstap is aan het college.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Bedrijvigheid

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)





Inspraak over een kloppend cultureel stadshart
Het college wil een nieuwe, gezamenlijke voorziening creëren voor de drie professionele publiekspodia Flint, FLUOR en Theater De Lieve Vrouw op het plek van het huidige stadhuis. De ambitie is om hier "een kloppend cultureel stadshart" van te maken. Tijdens de commissie Bedrijvigheid vertelde een inspreker deze centralisatie van culturele voorzieningen een slechte zaak te vinden. Volgens deze inwoner is dit strijdig met waar Amersfoort zich altijd in onderscheiden heeft, namelijk de variatie aan voorzieningen, de eigen locaties en het eigen publiek. Juist doordat de stad groeit, kunnen het aanbod en de variatie op verschillende locaties worden uitgebreid.

Grote culturele voorziening op Stadhuisplein
Na het inspraakmoment kreeg de commissie meer informatie over de plannen van het college om een nieuwe, gezamenlijke voorziening voor de drie professionele publiekspodia Flint, FLUOR en Theater De Lieve Vrouw te creëren op de plek van het huidge stadhuis. 

Na de presentatie stelden commissieleden vragen die onder andere betrekking hadden op: 

  • Het culturele doelgroepenmodel: welke groepen zouden beter bereikt kunnen worden en hoe behoud je de eigenheid van verschillende doelgroepen?
  • Huis voor de stad en jonge makers: in welke mate wordt het een ruimte voor andere gebruikers? 
  • Hoe kan Amersfoort een landelijk kwaliteitsaanbod optuigen?
  • Prioriteit voor het plan qua kosten.
  • In hoeverre wordt er rekening gehouden met het middeleeuwse karakter van de binnenstad?
> Vervolg
Het college komt later dit jaar met een conceptvisie terug naar de raad.

Jaarplan Stichting Citymarketing 2024
In opdracht van de gemeente Amersfoort promoot Stichting Citymarketing Amersfoort de stad. De commissie kreeg meer informatie over het jaarplan 2024. Daarna spraken de commissieleden over onder meer de volgende onderwerpen:

  • de eventuele overbodigheid van citymarketing door het winnen van de prijs European City of the Year
  • Femke Bol
  • de onwenselijkheid van "Amsterdamse taferelen" als het gaat om toeristen
  • het betrekken van verschillende doelgroepen in de samenleving
  • de sturingsmogelijkheden van de raad
> Vervolg 
De vervolgstap is aan het college.
 
Veiligheidsregio Utrecht: kadernota 2025 en geactualiseerde begroting 2024
De gemeente Amersfoort werkt op het gebied van brandweer en crisisbeheer samen met de andere 26 Utrechtse gemeenten in het samenwerkingsverband Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De VRU heeft financiële stukken opgesteld waar de gemeenteraad een zienswijze (officiële reactie) op kan geven. De commissieleden stelden vragen die gingen over cyberveiligheid, de omgevingswet, structurele middelen voor crisisbeheersing en de mogelijke inzet van riskfactory (en de daar bijbehorende kosten). Een riskfactory is een nagebootste praktijksituatie waarin je (on)veiligheid ervaart en leert hoe te handelen. 

> Vervolg
Het raadsvoorstel gaat naar raadsvergadering Het Besluit, zonder debat. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Sociaal
Zorg (Bron: Pixabay)





Plannen meergeneratiewoningen
Meergeneratiewoningen zijn twee woningen onder één dak waar je als familie met meerdere generaties bij elkaar kunt wonen. De fractie van D66 was benieuwd hoe het gaat met de plannen van het college om de bouw van dit soort woningen te stimuleren. De commissie kreeg eerst een presentatie over de verschillende woonvormen en de uitdagingen en dilemma's die dat geeft. Daarna kreeg de commissie een presentatie van ZorgSaamWonen over zorgzame gemeenschappen en bijpassende woonvormen. 

> Vervolg
De vervolgstap is aan de fractie van D66.

Stand van zaken doordecentralisatie onderwijshuisvesting
Het budget voor onderwijshuisvesting heeft de gemeente Amersfoort overgedragen aan de coöperaties Samenfoort PO (primair onderwijs) en Samenfoort VO (voorgezet onderwijs). Samenfoort gaf een presentatie over de doordecentralisatie van de zorgplicht voor onderwijshuisvesting. Hierin werd ingegaan op de ambitie om in veertig jaar tijd elke onderwijsinstelling te voorzien van een toekomstbestendig schoolgebouw.

> Vervolg
Een eventuele vervolgstap is aan het college.

Huiselijk geweld en dierenwelzijn
Er is een relatie tussen huiselijk geweld en dierenwelzijn. Mensen vluchten niet of pas veel later uit een situatie met huiselijk geweld, omdat ze geen oplossing hebben voor hun huisdier. De fractie van Partij voor de Dieren wilde meer weten over de relatie tussen huiselijk geweld en dierenwelzijn. De commissie kreeg daarom meer informatie van het wijkteam, Kwintes en Stichting Mendoo. Het wijkteam vertelde wat het zoals tegenkomt in het kader van dierenmishandeling en ander leed in samenhang met huiselijk geweld. Kwintes vertelde over wat hun professionals in de praktijk tegenkomen en stichting Mendoo gaf een presentatie over wat zij doet en waarmee de stichting de gemeente van dienst kan zijn. 

> Vervolg
De vervolgstap is aan de fractie van Partij voor de Dieren.

Zorgbuurthuizen in Amersfoort
De fractie van SP is benieuwd of het mogelijk is om in Amersfoort zorgbuurthuizen te openen. Dit zijn plekken waar je oud kunt worden in je eigen vertrouwde buurt. De commissieleden gaven aan eerst in gesprek te gaan met betrokkenen, voordat een werkbezoek naar een zorgbuurthuis is Oss wordt afgelegd.

> Vervolg
De vervolgstap is aan de fractie van SP.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y