Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

12 juni 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 16 juni en terugblik vergaderingen afgelopen dinsdag

Op dinsdagavond 16 juni is weer De Ronde. De raadsleden vergaderen over corona en de kerncollectie van Armando. Ook vergadert de auditcommissie. In deze nieuwsbrief een toelichting op deze vergaderingen. Ook blikken we kort terug op De Ronde van 9 juni.

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 16 juni. U vindt hier alle vergaderstukken (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De vergaderingen zijn digitaal openbaar. U kunt deze volgen (en terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl. Een aantal vergaderigen is ook te volgen via YouTube.

 
Vooruitblik De Ronde 16 juni
Auto's (Bron: Pixabay)
Op de agenda staan drie themavergaderingen over corona, de kerncollectie van kunstenaar Armando en de auditcommisie. 

19.00 uur Corona: inrichting 1,5 meter samenleving, mobiliteit, veiligheid & handhaving
De raadsleden praten met de burgemeester en verantwoordelijk wethouders over de anderhalvemetersamenleving, mobiliteit, veiligheid & handhaving.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.15 uur Corona: economie, ondernemers, werk & inkomen
Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de economie, ondernemers, werk & inkomen? De raadsleden krijgen een presentatie van de verantwoordelijk wethouders en zij kunnen vragen  stellen. 

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

21.30 uur Corona: toekomstscenario’s
De gemeenteraad wil een beeld van de (financiële) effecten die de coronacrisis zal hebben voor de toekomst van de stad. Op 4 juni spraken raadsleden tijdens De Ronde over nu zichtbare trends en ontwikkelingen in de samenleving door de coronacrisis. Zij gaven (met behulp van een Mentimeter) zelf aan welke trends en/of ontwikkelingen zij zien of belangrijk vinden. Op basis hiervan wordt nu verder gesproken over de toekomst en gevolgen van corona voor Amersfoort.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube. Ronde ‘Rondetafelgesprek'. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Kerncollectie Armando
De gemeente Amersfoort heeft een kunstcollectie van Armando (1929-2018). De collectie was uitgeleend aan Museum Oud Amelisweerd (MOA), maar MOA ging in 2018 failliet. De kunstcollectie kwam toen weer in beheer van de gemeente. Hoe kan de collectie weer zichtbaar worden in de stad? Onderzoeksbureau Noha heeft drie scenario’s uitgewerkt met de voor- en nadelen die aan de raadsleden worden gepresenteerd. De scenario’s zijn:
1. Armando in depot
Amersfoort in C is verantwoordelijk voor beheer en behoud van de kerncollectie. Vanuit het depot kunnen tentoonstellingen worden gemaakt. Hierbij hoeft de kerncollectie Armando niet permanent zichtbaar te zijn in Amersfoort.
2. Armando in C
Amersfoort in C als vaste locatie om de collectie (helemaal of gedeeltelijk) permanent te tonen. Amersfoort in C is verantwoordelijk voor beheer en behoud van de gehele kerncollectie.
3. Armando in Kamp Amersfoort
Collectie (gedeeltelijk of helemaal) permanent zichtbaar maken in of bij Kamp Amersfoort. Hierbij is het wenselijk om een geschikte partner voor beheer en behoud te hebben, bij voorkeur Amersfoort in C. (De directeur en het bestuur van Kamp Amersfoort lieten de gemeente kort geleden weten dat zij moeten afzien van het derde scenario, waarbij zij initiatiefnemer zijn. De focus van Kamp Amersfoort ligt op dit moment op het nieuwe museum.)

De stichting Amersfoort in C is een samenwerkingsverband van de Amersfoortse culturele instellingen: Museum Flehite, Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en  architectuurcentrum FASadE.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.15 uur Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Een belangrijke taak voor de auditcommissie is het onderzoeken van de stukken die horen bij de Planning- en Controlcyclus. Op de agenda: bevindingen van de accountant bij jaarstukken 2019, de evaluatie Rekenkamer en de kaderbrief.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live.

Terugblik De Ronde 9 juni
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op de agenda van De Ronde stonden drie digitale vergaderingen. Een korte terugblik.

Presentatie Jaarstukken 2019 en Kaderbrief 2021-2024
Wethouder Stegeman van Financiën rapporteerde namens het college de financiële stand van zaken voor de komende jaren in een zogeheten kaderbrief aan de gemeenteraad. Dit jaar geen kadernota in verband met de coronacrisis en daardoor de onzekere tijden. Hoe staat de gemeente ervoor? De wethouder presenteerde de jaarstukken en de kaderbrief aan de hand van deze presentatie.
Deze vergadering is terug te kijken op YouTube.

Op 23 juni bespreken de raadsleden de jaarstukken in De Ronde. U kunt dan inspreken en uw mening geven. Op 30 juni volgt besluitvorming over de jaarstukken. Op 7 juli geven de raadsleden hun mening over de kaderbrief tijdens De Ronde. Ook dan kunt u inspreken. Op 14 juli volgt de besluitvorming over de kaderbrief. De raad stemt dan over de ingediende moties (opdrachten aan het college) en amendementen (wijzigingen in het besluit) en over de kaderbrief. 

Regeren is vooruit zien (Lijst Molenkamp, BPA en PvdA)
Deze vergadering ging over de kans op een tweede besmettingsgolf van corona en over de gevolgen voor de economie en samenleving van Amersfoort. Er waren drie externe sprekers, hun presentaties zijn terug te vinden bij de agenda. De sprekers waren: de heer Wolbers (Universiteit Leiden, Crisis Research Center), mevrouw Daemen (immunoloog/viroloog, UMC Groningen) en de heer Van Vugt (Deloitte accountants). Ook is er een uitgebreid verslag beschikbaar.
Deze vergadering is terug te kijken op https://amersfoort.raadsinformatie.nl, zie agenda 9 juni (onder Digitaal: 19.00 uur).


Burgerinitiatief behoud Park Schothorst
Behoud Park Schothorst presenteerde het burgerinitiatief ‘Park Schothorst, de groene long van Amersfoort’ aan de hand van deze presentatie. De uitkomst was dat er een vervolg-Ronde wordt gehouden, deze staat gepland op 23 juni en wordt georganiseerd door het presidium.

Deze vergadering is terug te kijken op YouTube.

Vergaderplanning tot zomerreces
Zorg (Bron: Pixabay)
De vergaderplanning tot het zomerreces ziet er als volgt uit:

- dinsdag 16 juni De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
- dinsdag 23 juni De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
- dinsdag 30 juni De Raad (raadsvergadering Het Besluit, op locatie. Informatie volgt.)
- donderdag 2 juli extra De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
- dinsdag 7 juli De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
- dinsdag 14 juli (raadsvergadering Het Besluit, op locatie. Informatie volgt.)

De vergaderplanning kan mede door de coronacrisis nog wijzigen. Kijk voor actuele informatie op: amersfoort.nl/gemeenteraad. Bent u benieuwd wanneer welk onderwerp gepland staat? Bekijk dan de termijnagenda.Deze termijnagenda is geen definitieve planning en wordt iedere week bijgewerkt.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y