Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

12 maart 2021

RaadsMail

De raad vergadert: agenda De Ronde 16 en 18 maart en terugblik De Ronde 9 en 11 maart

Aankomende week hebben de raadsleden twee vergaderavonden. Op dinsdagavond 16 maart vergaderen de raadsleden in De Ronde onder andere over stoppen van de parkeerproef in het Gildekwartier en over Vahstal. Op donderdagavond 18 maart is er een extra De Ronde met één vergadering over de herontwikkkeling van Kop van Isselt. In deze nieuwsbrief leest u een toelichting op deze vergaderingen. Ook blikken we terug op De Rondes van 9 en 11 maart. 

Inhoud

 

De Zij-kant van de lokale democratie: 24 maart
Auto's (Bron: Pixabay)

Dit bericht gaat niet over de verkiezingen op 17 maart. Dit bericht gaat over 24 maart! En is speciaal bedoeld voor de vrouwelijke lezers onder u. Want op 24 maart organiseren wij de online bijeenkomst De Zij-kant van de lokale democratie. Een bijeenkomst voor Amersfoortse vrouwen. Door vrouwen in de politiek. Klik hier. 
Denkt u er wel eens over na of politiek wat voor u kan zijn? Bijvoorbeeld als (buitengewoon) raadslid of op een andere manier? Of bent u nieuwsgierig hoe Amersfoortse vrouwen in de politiek terecht komen en het verschil proberen te maken? Politiek is mensenwerk. Dus niet alleen voor mannen! 

Geef u op voor deze online meeting! Start: 20.00 uur.  

Gastspreker is politicoloog Julia Wouters. Zij schreef het boek De Zijkant van de Macht en was jarenlang de rechterhand van Lodewijk Asscher, als zijn politiek adviseur.

Op deze avond heeft u vooral ook de gelegenheid te praten met de Amersfoortse vrouwen in de politiek. 

Aanmelden:
 maakhetverschil@amersfoort.nl

Is deze bijeenkomst voor anderen binnen uw netwerk interessant? Stuur de informatie dan a.u.b. door!) 


De Ronde 16 maart
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dindagavond 16 maart zijn er vanaf 19.00 uur vijf Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19.00 uur: 
Afronden proef parkeren in het Gildekwartier

Het college startte vorig jaar een parkeerproef in het Gildekwartier: het gebied vergunningparkeren werd verkleind. In oktober 2019 nam de raad een motie aan om de proef te houden. In de motie stond dat het vergunningparkeren in het Gildekwartier tot veel parkeeroverlast in de buurt Jeruzalem zorgde en dat sinds de invoering van vergunningparkeren veel parkeerruimte in het Gildekwartier niet werd gebruikt. Het doel van de proef: onderzoeken of met het vrijgeven van vergunningparkeerplaatsen in het Gildekwartier de parkeeroverlast in Jericho en Jeruzalem minder wordt. De voorwaarde was dat de bezetting van de vrijgegeven vergunningplaatsen in het Gildekwartier vervolgens niet boven de 85% uit zou komen.

In Jeruzalem heeft de proef een positief effect: de parkeeroverlast werd minder. Het college ontving echter klachten over parkeeroverlast in het vrijgegeven vergunninggebied in het proefgebied Gildekwartier.
Het college stelt voor de proef te stoppen en de maatregelen in het Gildekwartier terug te draaien omdat:
- de parkeerdruk in het vrijgegeven gebied van het Gildekwartier op een aantal momenten nu weer boven de 85% bezetting uitkomt. Met een parkeerdruk hoger dan 85% komt het proefgebied Gildekwartier opnieuw in aanmerking voor het invoeren van vergunningparkeren; 
- blijkt dat de parkeerdruk in de buurt Jericho niet of bijna niet gewijzigd is na invoering van de proef;
- er ook andere mogelijkheden zijn om een hoge parkeerdruk in de buurt Jeruzalem te voorkomen, bijvoorbeeld door het invoeren van vergunningparkeren. De bewoners van de buurten Jericho en Jeruzalem kunnen een uitbreiding van het vergunninggebied aanvragen.
Klik hier voor het raadsvoorstel.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? (NB Deze vergadering stond eerst op de agenda van 2 maart, maar werd op verzoek van enkele fracties verschoven naar 16 maart).

19.00 uur: Denktank Inclusieve Stad

Het college wil de manier waarop inwoners met het college kunnen meedenken en adviseren over het beleid in het sociaal domein veranderen. Het college heeft besloten de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en het Signaleringsteam Amersfoort (STA) op te heffen en samen op te laten gaan in een nieuwe adviesstructuur: Denktank Inclusieve Stad (zie collegebesluit en raadsinformatiebrief). Tijdens deze Ronde wil de ChristenUnie hierover met de andere fracties in gesprek. Volgens het college moet de denktank er samen met het college voor zorgen dat andere inwoners, cliëntenraden en belangengroepen ook betrokken worden. Maar volgens de ChristenUnie moet de denktank juist bestaan uit vertegenwoordigers van cliëntenraden, belangengroepen en ervaringsdeskundigen. De fractie is bang dat deze doelgroepen niet (genoeg) betrokken worden. Simone Kennedy-Doornbos (ChristenUnie): “College en gemeenteraad zullen het geluid van ervaringsdeskundigen en cliëntenraden onvoldoende horen als dat via een tussenlaag - de denktank - gaat waarin zij niet zijn vertegenwoordigd. Zij maken namelijk nu ook geen deel uit van de ASD en het STA.” 

Omdat de gemeente meer signalen en input wilde krijgen van de samenleving en gebruikers van zorg en ondersteuning over hoe beleid uitpakt in de praktijk, startte de gemeente destijds met een nieuwe participatiestructuur. De ASD gaf advies over beleidsonderwerpen, plannen en verordeningen. Het STA moest inwoners bereiken, ontmoetingen organiseren en signalen verzamelen uit de stad. Uit een evaluatie blijkt dat in de afgelopen jaren de Amersfoortse participatiestructuur in de praktijk onvoldoende van de grond is gekomen. Zo werden de doelgroepen - de cliëntenorganisaties en ervaringsdeskundigen - onvoldoende bereikt. En was er veel tijd kwijt aan afstemming, taakverdeling en samenwerking en was niet goed duidelijk wat er met de signalen van het STA gebeurde. Volgens de ChristenUnie is een aantal organisaties van het lokale toneel verdwenen door het Amersfoorts model, ook omdat directe politieke beïnvloeding - bijvoorbeeld door inspraak tijdens vergaderingen van de raad - niet meer mogelijk was.

De ChristenUnie wil tijdens deze Ronde de mening peilen van andere fracties over onder andere het volgende punt: is er behoefte bij de raad om meer in gesprek te gaan (bij en rondom raadsbijeenkomsten) met belangengroepen, cliëntenorganisaties, bonden en inwoners die niet georganiseerd zijn? Hoe kan dit het beste vorm krijgen? Klik hier voor de volledige peiling.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde-naam: Evaluatie en doorontwikkeling adviesraden sociaal domein. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.15 uur: Evaluatie wijkcentra

De mogelijkheid om te ontmoeten is een belangrijke voorwaarde voor een inclusieve stad. De gemeente bevordert ontmoeting onder andere door vijf wijkcentra te ondersteunen. Dit op basis van de regeling ‘ondersteuning wijkcentra’. In het coalitieakkoord is afgesproken deze regeling te evalueren en om te besluiten over het vervolgtraject. Bureau Inicio heeft de afgelopen periode deze evaluatie uitgevoerd. De raadsleden krijgen een presentatie van het onderzoek. Dit is een voorbereiding op de behandeling van een peiling over de toekomst van ondersteuning van de wijkcentra die later in De Ronde komt.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur: Vahstal: wensen en bedenkingen
In het conflict tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente is een bindend adviesprocedure gevolgd. Eind december kwam daar een eindbeslissing uit. Volgens deze eindbeslissing is de gemeente gedeeltelijk tekortgeschoten in het nakomen van haar verplichtingen uit een ‘Definitieve Vaststellingsovereenkomst’ uit 1998. Tijdens De Ronde van 4 maart werd de eindbeslissing door de advocaten toegelicht. In deze Ronde gaat de raad verder in gesprek met het college over de positie die het college zal innemen voor het vervolg van het conflict met Vahstal. Het college heeft in een raadsinformatiebrief de raad geïnformeerd over de voorkeurskeuze van het college voor de te nemen vervolgstappen op de eindbeslissing. In deze Ronde kunnen de raadsleden hun wensen en bedenkingen geven.

De bestuurlijke stukken over het conflict vindt u bij de vergaderagenda van 4 maart.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

21.30 uur: Wonen en zorg 
Steeds meer kwetsbare mensen wonen zelfstandig of zouden zelfstandig moeten wonen. Huisvesting van kwetsbare groepen in de wijk vraagt de nodige aanpassingen van de woningvoorraad, de leefomgeving, zorg en welzijn. Samen met de woningcorporaties, zorgaanbieders en andere partners van programma Wonen en Zorg heeft het college een uitvoeringsprogramma opgesteld. Tijdens deze vergadering - een vervolg op De Ronde van 9 februari - praten de raadsleden hierover. De lijnen van het programma zijn:

1. voldoende en divers woningaanbod;
2. passende ondersteuning en zorg;
3. inclusieve wijk;
4. gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. Voortgezette behandeling. U kunt niet inspreken.

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 16 maart kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).


De Ronde 18 maart

Op donderdagavond 18 maart is er een extra De Ronde met één vergadering over de herontwikkeling van Kop van Isselt. Deze vergadering zal mogelijk besloten worden gehouden. 

19.00 uur: Herontwikkeling Kop van Isselt
De raadsleden vergaderden tijdens De Ronde van 17 november over de Kop van Isselt. Er werd gesproken over: mobiliteit en parkeren, hoogstedelijke dichtheid, ruimtegebruik, de verhouding tussen het openbaar gebied en gebied waar gebouwd kan worden en de kwaliteit van de openbare ruimte. Tijdens deze vergadering praten het college, de raadsleden en grondeigenaren over de kansen en aandachtspunten voor het gebied.

Kop van Isselt is een van de deelgebieden van het ontwikkelgebied Langs Eem en Spoor (Wagenwerkplaats, Kop van Isselt, De Nieuwe Stad, Eemplein en Trapezium). De ontwikkeling gebeurt aan de hand van vijf - door de gemeenteraad vastgestelde - thema’s:
- hoogstedelijke identiteit met een eigen karakter;
- passende woon- en werkmilieus in verbinding met de omliggende wijken;
- groene en leefbare openbare ruimte;
- mobiliteit (bereikbaarheid en parkeren);
- duurzaamheid.

Sinds het najaar van 2019 onderzoekt het college met een aantal grondeigenaren de mogelijkheden voor een financieel haalbare gebiedsontwikkeling. Een nog op te stellen ontwikkelkader, met daarin onder andere ruimtelijke voorwaarden, moet een beeld gaan geven van de stadswijk die er kan komen.

Geheimhouding
Het college wil tijdens deze vergadering inzicht geven in de financiën van het project. Het gaat om bedrijfsgegevens. Het college wil dat de gemeenteraad geheimhouding over deze informatie oplegt. Volgens het college wegen de financiële belangen van de gemeente zwaarder dan openbaarheid en kan de openbaarheid van informatie leiden tot het bevoordelen of benadelen van betrokken personen. De Ronde-vergadering wordt in het openbaar geopend. Het college licht toe waarom geheimhouding nodig is. De raadsleden besluiten vervolgens of er achter gesloten deuren wordt verder vergaderd en of er geheimhouding over de informatie wordt opgelegd. Als de vergadering verder besloten wordt gehouden, zal de livestream stoppen.

Klik hier voor de projectpagina Kop van Isselt.

Hybride vergadering. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken. De vergadering begint openbaar. Dit is te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live.

De agenda van 18 maart kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 9 maart
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op dindagavond 9 maart waren er zes Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?


Ontwikkeling Wagenwerkplaats-Oost
Voor Wagenwerkplaats-Oost wordt een stedenbouwkundig plan uitgewerkt. Het college stelt kaders voor de ontwikkeling van Wagenwerkplaats-Oost voor. Deze gaan over wonen, werken, groen, mobiliteit en de openbare inrichting van het gebied. Ook stelt het college onder andere voor om gebied west te laten vallen onder het parkeerbeheergebied ‘Schil Binnenstad’. Zie het raadsvoorstel voor het volledige voorstel.

Er was één inspreker: mevrouw Sickmann uit het Soesterkwartier. Zij maakt zich zorgen over de knip tussen Wagenwerkplaats-Oost en Wagenwerkplaats-West en de verkleining van het gebied dat bebouwd wordt in Oost. De NS heeft na het eerste masterplan een deel van het gebied eruit gehaald om te blijven gebruiken voor spoordoeleinden. Dit kan volgens haar zorgen voor meer hoogbouw. Ook heeft zij zorgen over de leefbaarheid in het Soesterkwartier en de ontsluiting van Oost. Zij vraagt de raadsleden zich eerst uitgebreid te laten informeren over wat de plannen zijn en waar die woningen nu precies moeten komen en wat dit betekent voor de toekomst van het Soesterkwartier. En zij ervaart te vaak dat inbreng van participanten niet wordt meegenomen.

De woordvoerders van de fracties wilden over andere deze punten bespreken: 
- zorgen over mogelijke belasting van Soesterkwartier met auto’s van Wagenwerkplaats door gekozen mobiliteitsoplossing;
- ontsluiting en bereikbaarheid;
- participatie: oproep om Soesterkwartier voldoende en tijdig te betrekken;
- leefbaarheid: het Soesterkwartier moet ook profiteren;
- onduidelijkheid over consequenties lage parkeernorm voor West;
- woningen: aantal en type;
- onderbouwing van 15.000 m2 kantoorruimte is van vóór corona. 

Wethouder Astrid Janssen zei dat het in principe niet drukker wordt in het Soesterkwartier, omdat alle deelgebieden een eigen ontsluitingsweg krijgen (vastgesteld in masterplan).  De afgelopen periode is er met veel mensen gesproken: omwonenden, gebruikers, bewoners Soesterhof, Siesta, Groene Spoor, Teka Groep en de NS. Op basis daarvan zijn kaders opgesteld. Dat is bij hen teruggelegd en de reacties zijn uitgewerkt in kaders die nu voorliggen. Hierna vindt participatie plaats over het Stedenbouwkundig plan en de aansluiting op het Soesterkwartier (de hoogbouweffectrapportage wordt hierbij betrokken). Ook gaf de wethouder aan dat als er minder parkeerplaatsen per woning komen, er meer ruimte is voor woningen. In het masterplan is afgesproken: 30% sociale huur en 20% middensegment. Met de NS is afgesproken dat er 20% middensegment wordt gebouwd als er meer dan 810 woningen gebouwd kunnen worden (resultaatverplichting). Wordt dit aantal minder, dan is 20% middensegment een inspanningsverplichting. Om 30% sociale huur en 20% middensegment te realiseren (Deltaplan en Actieplan Middenhuur), is het noodzakelijk om het gebied West te laten vallen onder 'Schil Binnenstad'. 

-> Vervolg? Dit raadvoorstel gaat door naar de raadsvergadering Het Besluit van 23 maart (zonder debat, met moties en amendementen).

Amersfoort Inclusieve Stad Beleidskader 2021-2026
Het college heeft het Beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad 2021-2026 opgesteld. Daarin staan de doelen en ambities voor ondersteuning en zorg, jeugdbeleid en diversiteit in Amersfoort. Deze vergadering was een vervolg op de vergadering van 9 februari. Wethouder Cees van Eijk riep de woordvoerders van de fracties op om deel te nemen aan een raadswerkgroep om de monitor Inclusieve Stad vorm te geven. De woordvoerders en collegeleden spraken onder andere over:
- inzet van (professionele) ervaringsdeskundigen en de vergoeding daarvoor;
- tegengaan van onnodige bureaucratie en de ondersteuning van wijkteams in dit verband;
- algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen: wie beoordeelt wie wat krijgt en welke effecten heeft dit op het voorzieningenniveau;
- waardering van mantelzorgers;
- onderwijssegregatie.
Wethouder Cees van Eijk heeft aangegeven dat de input van deze Ronde meegenomen zal worden in de uitvoeringsprogramma’s die voortkomen uit het beleidskader.

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar de raadsvergadering Het Besluit van 23 maart (zonder debat, met moties en amendementen).

Vahstal
Tijdens deze deels besloten vergadering bespraken de raadsleden met het college de raadsinformatiebrief die het college op 26 februari naar de raad stuurde. 
De vergadering startte vanuit de raadzaal met een openbaar gedeelte. Wethouder Buijtelaar lichtte toe dat geheimhouding nodig is vanwege de juridische onderhandeling met de heer Vahstal. Na deze mededeling werd de vergadering achter gesloten deuren voortgezet. Het verslag van het openbare gedeelte vindt u bij de vergaderstukken. Het verslag van het besloten deel wordt gelakt en wordt nog toegevoegd aan de stukken.

-> Vervolg? Dit onderwerp wordt verder besproken tijdens de Ronde op 16 maart.

Afwegingskader naar aardgasvrije buurten en wijken 
De doelstelling van het Rijk is dat in 2050 alle wijken in Nederland aardgasvrij zijn. Gemeenten stellen daarom voor het einde van 2021 een Transitievisie Warmte op waarin zij uitleggen hoe ze naar aardgasvrij overgaan. Het college heeft een afwegingskader opgesteld om per buurt of wijk een keuze te kunnen maken hoe dat gaat gebeuren. Het college maakt deze visie samen met verschillende partijen.  In De Ronde van 17 november 2020 is er bij de raadsleden gepeild wat zij belangrijk vinden bij het bepalen van de keuzes voor de Transitievisie Warmte. De raadsleden gaven tijdens deze vergadering hun mening over het raadsvoorstel met het afwegingskader.

Er was één inspreker. Deze pleitte voor het toevoegen van een extra nevencriterium voor het bepalen van de fasering van overgaan naar aardgasvrij. Namelijk: de mate waarin 'lock in' optreedt (dat inwoners mee moeten doen aan een wijkoplossing en geen vrije keuze meer hebben voor een andere optie). Bij de opties 'all electric' en warmtenet heb je al snel een 'lock in' situatie. De mogelijkheid voor een individuele hybride route (bijvoorbeeld combinatie van groen gas en warmtepomp) kan dan niet meer. Wethouder Astrid Janssen zei dat een hybride optie een goede tussenstap kan zijn naar aardgasvrij, maar dat de vraag is wanneer iets een 'lock in' is, ook met het oog op betaalbaarheid.

De woordvoerders van de fracties herkenden zich in de beslispunten (al besproken in de peiling van 17 november, zie link hierboven). Andere aandachtspunten die onder andere werden genoemd:
- volgorde van criteria in het afwegingskader, bijvoorbeeld draagvlak en bewonersinitiatieven;
- betaalbaarheid voor inwoners;
- haalbaarheid in relatie tot betaalbaarheid;
- controverse over inzet van biomassa;
- belang van communicatie met de stad voor draagvlak en enthousiasme;
- grootte van wijk/buurt voor oplossing in relatie tot individuele oplossingen.

De wethouder vertelde onder andere dat er nu nog maar heel weinig grotere initiatieven zijn om uit te kunnen rollen in een hele wijk. En dat betaalbaarheid en draagvlak vaak samen op gaan. Kleinere initiatieven kunnen als tussenoplossing dienen. Voor de betaalbaarheid wordt in de Warmtevisie uitgegaan van woonlastenneutraliteit. Zoals het er nu naar uitziet, zal er Rijksgeld bij moeten. Ook zei ze dat grotere initiatieven het vaak betaalbaarder maken. Meerdere systemen naast elkaar zorgen voor meer onderhoudslasten. Een wijk is daarom een logische schaal om voor een gezamenlijke oplossing te kiezen.

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar de raadsvergadering Het Besluit van 23 maart.

Wijziging van de huisvestingsverordening - nieuwbouw middenhuur 
Huurders uit een sociale huurwoning en inwoners van (de regio) Amersfoort krijgen voorrang bij nieuwbouw middenhuurwoningen.  Het college heeft - mede op verzoek van de raad - een voorstel gedaan om de voorrangsregeling ook toe te passen bij volgende verhuringen. 
De VVD vindt dat dit voorstel zorgt voor bureaucratie. Bovendien kost het geld en is het in strijd met de beginselen van vrije vestiging voor iedereen.
Volgens de ChristenUnie wordt het voorstel pas relevant als het percentage verhuringen aan Amersfoort dusdanig laag wordt dat er ingegrepen moet worden.
D66 vindt de voorgestelde vorm onwenselijk omdat deze voor ongelijkwaardigheid zorgt. De fractie is daarom tegen dit voorstel, mede vanwege de risico’s die zijn genoemd in het rapport van Companen.
Volgens de PvdA is dit voorstel de minst slechte keuze. De fractie stelde voor na een jaar te evalueren. 
Amersfoort2014 zou verder willen spreken over de monitoring van dit voorstel, omdat er geen vertrouwen is in de voorgestelde steekproeven. 
Het CDA is blij met de voorgestelde wijziging maar is niet blij met de regels en controle achteraf. De fractie komt mogelijk met een motie om middelen vrij te maken voor de handhaving van deze huisvestingsverordening.
SP en GroenLinks stemmen in met het voorstel, waarbij de SP wel aangaf het jammer te vinden dat de financiering nog niet goed geregeld is.
Vervolgens spraken de woordvoerders van de fracties onder andere over:
-      beschikbare cijfers over huidige toewijzing van woningen aan Amersfoorters;
-      intrekken urgentie voor statushouders;
-      effecten van dit voorstel op doorstroming;
-      wie er met dit voorstel geholpen worden;
Tot slot heeft de wethouder onder andere aangegeven dat:
-      er de afgelopen periode een beperkt aantal projecten is geweest met middenhuur, vandaar dat cijfers beperkt beschikbaar zijn;
-      een evaluatie een goed idee is, waarbij geldt dat het aan te bevelen is om dit minimaal na een periode van twee jaar te doen;
-      er geen budget voor uitgebreide monitoring door de gemeente is;
-      corporaties en marktpartijen wel wordt gevraagd om cijfers aan te leveren, waarbij zij moeten voldoen aan de huisvestingsverordening.

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar de raadsvergadering Het Besluit van 23 maart.

Ontwikkelbeeld Regio Amersfoort

De regio Amersfoort en provincie Utrecht ontwikkelen een Ontwikkelbeeld 2030-2040 voor de regio Amersfoort: een verstedelijkingsstrategie om de groei van Regio Amersfoort voor wonen, werken, bereikbaarheid en landschap in goede banen te leiden. Op 15 december 2020 stelde de raad het afwegingskader voor het Ontwikkelbeeld vast met hierin de belangrijkste doelen. Tijdens deze vergadering kregen de raadsleden informatie over de beoordeling van scenario’s (verstedelijkingsmodellen) aan de hand van het afwegingskader. Er werden vier scenario's gepresenteerd over het verkennen van de uitersten van het speelveld. Deze gaan over de mate van spreiding van wonen, werken, bereikbaarheid en landschap. Bij dit proces hoort een participatietraject met inwoners. De beoordeling wordt op 15 maart bij de volgende raadsledenbijeenkomst gepresenteerd.

-> Vervolg? Dit is voldoende besproken. Op 15 maart is de volgende raadsledenbijeenkomst van de regio.

U kunt alle vergaderingen van 9 maart terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De twee vergaderingen: Ontwikkeling Wagenwerkplaats-Oost en Afwegingskader naar aardgasvrije buurten en wijken kunt u ook terugkijken via YouTube. Van de vergadering Vahstal is alleen het begin openbaar en terug te zien via Politiek Portaal.


Terugblik De Ronde 11 maart

Foto Vermeerzaal
Op donderdagavond 11 maart was er een vergadering over corona en jongeren.

Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben een grote impact op het leven van jongeren. De gemeente Amersfoort heeft verschillende activiteiten ondernomen om jongeren in deze tijd te ondersteunen en informeerde de raadsleden daarover. Zie ook dit collegebericht


U kunt de vergadering van 11 maart terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken. De besluitenlijst met daarin een verslag van wat tijdens de vergadering is besproken, volgt volgende week bij het agendapunt. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube.

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.

Abonneren op de RaadsMail

De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/aanmelden-nieuwsbrieven.htm.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y