Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

12 november 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 16 november

Op dinsdagavond 16 november is de vergaderavond De Ronde. Er zijn vier vergaderingen over verschillende onderwerpen. Onder andere over deelvervoer bij nieuwbouw en het schetsontwerp Huis voor de stad (het nieuwe stadhuis). Ook vergadert de auditcommissie. In deze RaadsMail leest u een toelichting op de vergaderingen. Ook blikken we terug op de raadsvergadering Het Besluit van 9 november. Verder in deze RaadsMail: het kindervragenuur!


Inhoud

 
De Ronde 16 november

De vergaderavond start om 19.00 uur. Er zijn vier verschillende Ronde-vergaderingen en de auditcommissie vergadert. De laatste Rondes beginnen om 20:45 uur.
Het is in verband met corona helaas tijdelijk niet mogelijk om de vergaderingen bij te wonen in de vergaderzalen. Wel kunt u alle vergaderingen live volgen via de website Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort. De agenda voor deze avond kunt u bekijken via deze link.

19:00 uur: Inzet Mobility as a Service bij nieuwbouw
Met het bouwen van woningen op locaties in de stad neemt ook het autoverkeer toe. De druk op de openbare ruimte neemt toe en de behoefte van inwoners aan meer ruimte en groen ook. Het college wil daarom in nieuwbouwwijken nieuwe vormen van mobiliteit stimuleren zoals deelauto’s en deelfietsen, in combinatie met Mobility as a Service. Zodat er meer balans is tussen bereikbaarheid/parkeerbehoefte en beschikbare ruimte voor nieuwe woningen en groen. Eerder werd het onderwerp tijdens De Ronde van 26 oktober besproken. Omdat raadsleden toen veel vragen hadden over MaaS, praten de raadsleden er tijdens deze vervolg-Ronde met het college over verder. 
Lees hier het raadsvoorstel.

Raadzaal / digitaal. Kijk live mee via amersfoort.raadsinformatie.nl/liveRonde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken. 

19:00 uur: Terugkoppeling WarmteStem in Schothorst-Zuid
De gemeente onderzoekt hoe de wijk Schothorst-Zuid over kan stappen op een alternatief voor aardgas. In 2020 werd de coöperatie WarmteStem opgericht voor én door inwoners in Schothorst-Zuid. WarmteStem trok de afgelopen tijd de wijk in en vroegen bewoners wat zij er van vonden om van Schothorst-Zuid een duurzame en leefbare wijk te maken. Tijdens deze Ronde informeert WarmteStem de raadsleden over het rapport met de uitkomst van deze gesprekken. Bekijk hier het rapport van deze gesprekken.

Molendijkzaal / digitaal. Kijk live mee via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken. 

19:00 uur: Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en overlegt namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Zo adviseert de auditcommissie over de begroting, de kadernota en de jaarstukken.

Vermeerzaal / digitaal. Kijk live mee via amersfoort.raadsinformatie.nl/live.

20:45 uur: Schetsontwerp Huis voor de Stad en vervolgproces inclusief aanvraag uitvoeringskrediet
Tijdens deze Ronde praten de raadsleden met het college verder over het ontwerp en de financiering van het nieuwe stadhuis en de risico’s daarbij. Tijdens de vergadering van 2 november bleek dat raadsleden veel vragen hadden, met name over de financiën. Daarom wordt deze extra Ronde gehouden. Meer informatie over het nieuwe stadhuis vindt u op de website amersfoort.nl/stadhuis.

Raadzaal / digitaal. Kijk live mee via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘informatie / voortgezette behandeling’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20:45 uur: Herontwikkeling Langs Eem en Spoor
Het gebied Langs Eem en Spoor wordt herontwikkeld. Het gebied bestaat uit de deelgebieden Wagenwerkplaats, Trapezium (waar het nieuwe stadhuis komt), Eemplein, De Nieuwe Stad en Kop van Isselt. Tijdens deze Ronde wil het college verder praten met de raadsleden over de kansen, mogelijkheden en aandachtspunten per deelgebied. En het per gebied betrekken van bewoners en belangengroepen. Op 4 februari 2020 was hier een Ronde over. Deze Ronde is daar een vervolg op. De supervisor vertelt tijdens deze Ronde hoe het er per deelgebied voorstaat, waar samenhang tussen de deelgebieden aanwezig is of ontbreekt. Bekijk hier het bijbehorende raadsvoorstel.

Molendijkzaal / digitaal. Kijk live mee via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

Wat is de auditcommissie?
Foto Vermeerzaal

De auditcommissie bestaat uit (o.a. buitengewoon) raadsleden en helpt de gemeenteraad om de inhoud van documenten met grote financiële gevolgen te controleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de begroting, maar ook aan een raadsvoorstel waar veel geld voor nodig is. Voorzitter Dirk-Joost van Hamersveld: “De auditcommissie is een apolitiek onderdeel van de gemeenteraad. Wij doen eigenlijk het voorbereidende werk bij bepaalde stukken: we kijken of de informatie van het college voldoende is en begrijpelijk is voordat de stukken door naar de raad gaan.” 

Bij het controleren van de inhoud van beleidsstukken kijkt de auditcommissie vooral naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid. Nadine de Roode, raadsadviseur en secretaris van de auditcommissie, legt uit: “Als de gemeente geld uitgeeft, kijkt de auditcommissie of er niet te veel wordt uitgegeven, en of het geld wel naar de door de raad vastgestelde plek gaat.” De accountant van de gemeente controleert de uitgaven van de gemeente op de rechtmatigheid. De taak van de accountant is om te controleren of de gemeente financieel gezien de wet wel volgt en de auditcommissie kijkt of het wel duidelijk is. De accountant en auditcommissie kijken samen of het college de stukken goed onderbouwd heeft. De Roode: “Zodra de auditcommissie iets niet duidelijk vindt, geeft zij dit door aan de gemeenteraad, zodat de gemeenteraad het college om extra informatie of verduidelijking kan vragen.” 

Leden auditcommissie
In Amersfoort bestaat de auditcommissie uit zeven (inclusief buitengewoon) raadsleden, de accountant en de secretaris. De auditcommissie werkt onafhankelijk van de raadsfracties. Namens elke fractie mag er één fractielid in de auditcommissie plaatsnemen. De raad besluit wel of dat fractielid wordt toegelaten tot de auditcommissie. In Amersfoort hebben zeven van de twaalf partijen een fractielid in de auditcommissie zitten. De (buitengewoon) raadsleden zijn: voorzitter Dirk-Joost van Hamersveld (D66), Jan de van der Schueren (CDA), Hans Bol (ChristenUnie), Sieta Koet-Minis (Amersfoort2014), Dirk Dekker (VVD), Bert Veenstra (buitengewoon fractielid PvdA) en Tanika Scherbinski (GroenLinks).

Terugblik raadsvergadering Het Besluit 9 november
Zorg (Bron: Pixabay)

Bij de digitale raadsvergadering Het Besluit van 9 november waren 38 van de 39 raadsleden aanwezig. Ralph Langendam (BPA) was afwezig. De raad nam besluiten over 8 raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen, waaronder de begroting. Ook nam de raad een besluit over twee moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Waar nam de raad besluiten over en hoe werd er gestemd?

Ordevoorstellen
Op verzoek van Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) en Irma Dijkstra (D66) werd agendapunt 5 Ondersteuning wijkcentra van de agenda gehaald, omdat raadsleden nog veel vragen hebben over het raadsvoorstel. En op voorstel van Dirk Dekker (VVD) werd ook agendapunt 8 Wijzigingsverordening procedure burgerinitiatief van de agenda gehaald. Het voorstel wordt eerst in De Ronde besproken, voordat de raad een beslissing neemt over het raadsvoorstel

Besluitvorming Programmabegroting 2022 en meerjarenraming 2023-2025
De raad nam een besluit over 11 amendementen en 17 moties bij het raadsvoorstel programmabegroting 2022 en de meerjarenbegroting 2023-2025. De raad nam verschillende amendementen (wijzigingen van het raadsbesluit) en moties aan. Daarna stelde de raad het raadsvoorstel (met het gewijzigde raadsbesluit) vast. Op deze website kunt u de begroting vinden. Een overzicht van de aangenomen en verworpen moties en amendementen bij de besluitvorming over de begroting staat op de website van de gemeenteraad. Klik hier om het document te openen.

Nota Reserves en Voorzieningen
Het college vroeg de gemeenteraad om een nieuwe nota vast te stellen. Herin staan het beleid en de uitgangspunten rondom reserves en voorzieningen. De reserves zijn verdeeld in de algemene reserve en de bestemmingsreserves. De raad heeft de bevoegdheid om te besluiten over deze reserves (een reserve vormen of opheffen, reserveren als buffer, uitgeven aan bepaald programma, et cetera).

De algemene reserve (saldireserve) is eigen vermogen van de gemeente waaraan de raad geen ‘bepaalde’ bestemming heeft gegeven. Deze algemene reserve of saldireserve is vooral een buffer voor financiële tegenvallers en bepaalt hoeveel weerstandsvermogen een gemeente dus heeft. De reserves zelf zijn geen geld. Het geeft feitelijk de ruimte voor een gemeente aan om bestedingen te doen zonder dat de schulden hoger worden dan het bezit.

Bij voorzieningen ligt het anders. Bij voorzieningen gaat het om toekomstige uitgaven waar de gemeente niet ‘onderuit’ kan. Er wordt dan een deel van het vermogen apart gezet om in de toekomst die financiële verplichting te kunnen opvangen.

De raad nam dit raadsvoorstel aan met met 33 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 5 tegen (SP, BPA en PvdA).

Grafrechten voor onbepaalde tijd op gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort
Het college vroeg de gemeenteraad in te stemmen met een wijziging van de Verordening voor het crematorium en de gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort. Hiermee wilde het college ‘eeuwigdurende grafrust’ mogelijk maken. 

Bij dit raadsvoorstel werd kort voor de vergadering een amendement aangeleverd:
Betalingsregeling grafrechten (DENK): De tarieven om grafrechten voor onbepaalde tijd af te kopen zijn hoog en niet voor iedereen op te brengen. DENK wilde daarom dat er een beroep gedaan kon worden op een betalingsregeling voor drie jaar. Tahsin Bülbül (DENK): "Een betalingsregeling hoort in verhouding te zijn met het bedrag en het financiële draagvermogen van een gemiddelde inwoner. Dat is nu niet het geval. De wethouder heeft in De Ronde aangegeven dat met maatwerk een betalingsregeling van maximaal een jaar mogelijk is. Hij heeft ook gezegd dat het de raad vrij staat om te kiezen voor een ruimere betalingsregeling. Weet dat meerdere gemeenten betalingsregelingen hebben van tien jaar. Ik verwacht niet veel risico's bij een regeling van drie jaar".

Wethouder Kees Kraanen zei: "Ik raad het verruimen van de betalingsregeling om verschillende redenen af. De tarieven voor de graven voor onbepaalde tijd zijn niet kostendekkend, omdat de jaarlijkse inflatie niet wordt doorberekend en in 100 jaar zal er ook sprake zijn van onderhoudskosten. Geprobeerd wordt dat zoveel mogelijk te beheersen, maar als er veel gebruik wordt gemaakt van graven voor onbepaalde tijd betekent dat uiteindelijk dat de tarieven voor alle graven hoger worden. Met het verruimen van de betalingsregeling wordt het risico vergroot dat het tarief voor een graf niet volledig wordt betaald door de nabestaanden".

Hans van Wegen (BPA): "Het product om iemand te begraven is speciaal. Het is geen ozb die men niet kan betalen of een andere afrekening met de gemeente waardoor beslag kan worden gelegd. Het product is kwetsbaar en moeilijk te specificeren. Als er niet wordt betaald, heeft de gemeente een groot probleem. Regeren is vooruitzien. Men moet 40 tot 100 jaar vooruitkijken".

Dillian Hos (GroenLinks): "De betalingsregeling is in De Ronde uitgebreid besproken. Ook toen ontstond de spagaat van enerzijds proberen om mensen die dit bedrag niet in een keer kunnen betalen tegemoet te komen en anderzijds de onwenselijkheid om tot in lengte van jaren geld te moeten innen met de daarmee gepaard gaande problemen. Een termijn van drie jaar is erg lang. In De Ronde is gesproken over een à twee jaar. Ik ben blij met de maatwerkoplossing. Dat moet voldoende zijn. Als uit de evaluatie blijkt dat het echt een belemmering is geweest, kan altijd nog worden gekeken". 

De raad verwierp dit amendement met 29 stemmen tegen (BPA, GroenLinks, VVD, CDA, ChristenUnie (Bol, Dijksterhuis ), D66 en Amersfoort2014) en 9 voor (VVD, ChristenUnie (Hunink, Kennedy-Doornbos), SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders).

De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 

Begrotingswijziging 2021 en 2022 naar aanleiding van de taakmutaties uit de septembercirculaire gemeentefonds 2021
Jaarlijks ontvangt de gemeente vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een mei-, september- en decembercirculaire. Daarin staat welke (financiële) middelen de gemeenten van het Rijk kunnen verwachten van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Het college vroeg de raad de gemeentebegroting hier op aan te passen.

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 37 stemmen voor en 1 stem tegen (BPA).

Uitwerkingsvoorstel Hogeweg 261
De grondeigenaar heeft een ontwikkelaar gevraagd om de locatie te veranderen in een woon-werklocatie. De raad wordt nu gevraagd om een uitwerkingsplan vast te stellen, voor een mix van wonen en werken die past bij het bestemmingsplan Woon-werkzone Bloeidaal (2014). Op het nu leegstaande bedrijfskavel komen twintig woningen.

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 36 stemmen voor en 2 tegen (Lijst Molenkamp en BPA).

Bezwaar tegen raadsbesluit van 22 juni 2021 waarbij is geweigerd om de geheimhouding op delen van het verslag van de besloten Ronde van 9 maart 2021 op te heffen
Miluc Media verzocht in maart om het verslag over een besloten Ronde over de kwestie Vahstal, waarop geheimhouding lag, openbaar te maken. De raad heeft in de vergadering van 23 juni 2021 besloten om de geheimhouding niet op te heffen. Hiertegen heeft Miluc Media een bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift werd toegelicht tijdens een hoorzitting op 13 september 2021. Het college stelde de raad voor om de geheimhouding niet op te heffen.

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 30 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA en Lijst Sanders) en 8 tegen ( BPA, Amersfoort2014, Lijst Molenkamp, SP en DENK).

Ontwerpbesluit afwijzing verzoek tot onttrekking aan de openbaarheid van het parkeerterrein gelegen aan de Leusderweg 120A t/m 154
Op 9 juli 2021 heeft Accres Real Estate B.V. een verzoek gedaan om van het openbare parkeerterrein aan de Leusderweg 120A tot en met 154 een privéterrein te maken. Maar volgens het college zal dat zorgen voor een hogere parkeerdruk in de straten erom heen. De gemeente kijkt momenteel naar een oplossing voor de parkeerdruk in de hele stad. Omdat de rechtbank heeft bevestigd dat algemeen belang voor het belang van Accres Real Estate B.V. gaat, vroeg het college de raad om dit verzoek af te wijzen.

De raad nam dit raadsvoorstel aan met met 37 stemmen voor en 1 stem tegen (BPA).

Herbenoeming stadsbouwmeester
De stadsbouwmeester en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseren de gemeente onder andere over aanvragen voor bouwprojecten. De eerste benoemingsperiode van de huidige stadsbouwmeester, Micha de Haas, loopt in november 2021 af. Het college vroeg de raad om hem her te benoemen.

De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 

Moties (die niet bij een raadsvoorstel horen)

De raad nam een besluit over twee moties. De motie Behoud woningen Jericho als beschermd stadsgezicht (SP, Lijst Sanders, Amersfoort2014, DENK en Lijst Molenkamp) werd niet in stemming gebracht.

Marc Smits (SP): “De indieners willen het onderwerp in De Ronde bespreken om alles uit te zoeken en ervoor te zorgen dat het zorgvuldig wordt gedaan, om te kijken hoe de hele wijk kan worden beschermd. Afhankelijk daarvan komt de motie terug in Het Besluit”.

Conserverend bestemmingsplan Jericho/Jeruzalem (Lijst Sanders, SP, DENK, Amersfoort2014, BPA en Lijst Molenkamp): Het college werd gevraagd een conserverend bestemmingsplan voor te leggen aan de raad. Met als kaders: de huidige situatie in aantallen woningen en omvang van tuinen exact beschrijven en handhaven in het bestemmingsplan. En: de natuurwaarde Moerasgebied wordt vastgelegd en behoud van gemeenschappelijke groenvoorzieningen. 

Noëlle Sanders (Lijst Sanders): "We willen de wijk Jericho graag behouden, omdat de mensen daar erg gelukkig zijn. De sociale cohesie is groot. Vaak wonen kinderen en kleinkinderen ook in de wijk. Het is waardevol om deze oude buurt te behouden. Ik wil dat de woningen worden gerenoveerd en dat de mensen er kunnen blijven wonen".

Wethouder Astrid Janssen zei: "Wat de motie vraagt, bevestigt wat al in het huidige bestemmingsplan staat. Het huidige bestemmingsplan is tamelijk gedetailleerd. Een nieuw bestemmingsplan voegt daaraan niets toe. Als het tot nieuwe planvorming komt, kan een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt".

Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie): "Het bestendigt wat er al is en wekt de indruk dat de raad zou moeten vinden dat daar niets zou mogen gebeuren. Als de raad dat niet zou willen, dan wijzigt de raad het bestemmingsplan niet. Er is nu geen reden om een loos middel toe te passen omdat het wellicht bewoners geruststelt of pleaset. De ChristenUnie is er niet over uit of het tot sloop en nieuwbouw zou moeten komen zoals de Alliantie voorstelt".

Youssef el-Messaoudi (GroenLinks): "Dit instrument wordt regelmatig gebruikt om op de rem te trappen. Het houdt ontwikkelingen tegen. (..) Er ligt een enorme opgave om binnenstedelijk te vernieuwen, de stad toegankelijker te maken, te veranderen in een bruisender woonmilieu en geschikt te maken voor jong, oud en de toekomst. Daarbij past geen conserverend bestemmingsplan".
 
Marc Smits (SP): "
Tijdens het hele proces zijn de bewoners van Jericho al een aantal maal op het stadhuis geweest. Elke keer was het verweer – met de wethouder en zijn woordvoerder voorop – dat de raad hierover niets heeft te zeggen. De raad heeft hierin geen verantwoordelijkheid. Dit is aan de Alliantie. 124 gezinnen dreigen hun huis kwijt te raken. Dit gaat over sloop. De Alliantie zegt letterlijk: "Wij gaan slopen". 70% wordt door de Alliantie niet eens meer genoemd."

Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp): "Een aantal partijen doet alsof er nog geen keuze wordt gemaakt, alsof alles nog moet worden besproken en alsof alle mogelijkheden nog openliggen. De Alliantie was in juni 2021 duidelijk naar de wethouder. De wethouder heeft vervolgens verzaakt om dat direct aan de raad te melden. Uiteindelijk hangt het zwaard van Damocles wel boven deze wijk. Als de raad niet duidelijk stelling neemt over deze wijk en wat de raad graag zou willen zien, dan wordt het overgelaten aan de Alliantie en het college". 

De raad verwierp deze motie met 23 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdA) en 15 stemmen voor (CDA, D66, Amersfoort2014, SP, BPA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders).

• 14 euro (PvdA, Lijst Sanders en Lijst Molenkamp): De fracties vroegen het college onder andere er zo snel mogelijk werk van te maken dat alle medewerkers die werkzaam zijn voor de gemeente Amersfoort, rechtstreeks in dienst of als payroller of uitzendkracht, minimaal 14 euro per uur verdienen. 

Harun Keskin (PvdA): "
Het blijkt om een klein aantal mensen te gaan, maar het is wel urgent. Het gaat om bestaanszekerheid en dat men met een goed loon in zijn/haar onderhoud kan voorzien. Dat kan met een bedrag vanaf € 14,00 per uur. Er ligt een landelijk besluit om dit binnen gemeenten te regelen. De PvdA vraagt het college het belang van een goed minimumloon ook uit te dragen naar organisaties die voor de gemeente werken. Amersfoort besteedt veel uit als regiegemeente".

Wethouder Kees Kraanen zei: "Ik ondersteun wat de heer Keskin aangeeft. Ik ben blij met het principeakkoord voor een nieuwe cao voor gemeentelijke medewerkers. Het minimumloon van € 14,00 is daarin een belangrijke stap. Dat wordt niet per 1 december 2021, maar per 1 januari 2022 geregeld. De gemeente voerde al het beleid dat payrollers en uitzendkrachten een gelijke beloning krijgen als gemeentemedewerkers. Bij bedrijven en organisaties waarmee wordt samengewerkt zal aandacht worden gevraagd voor een leefbaar loon. In het inkoopbeleid wordt meegenomen dat de gemeente zaken doet met bedrijven die een leefbaar loon en de bijbehorende arbeidsovereenkomsten met medewerkers sluiten".

De raad nam deze motie aan met 31 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Molenkamp (Lijst Molenkamp) heeft geen stem kunnen uitbrengen omdat hij vanwege technische problemen op dat moment niet bij de vergadering was. 

U kunt de vergaderavond terugkijken via Politiek Portaal. Via die link vindt u ook de volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). Het verslag en de besluitenlijst staan onderaan de agenda. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube, met klikbare tijdscodes onder de video.

Amersfoortse kindervragenuur 16 november
Muzieknoten (bron: Pixabay)

De gemeenteraad van Amersfoort organiseert op 16 november 2021 het eerste kindervragenuur in de geschiedenis van Amersfoort! Van 17.00 tot 18.00 uur nemen kinderen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen uit de gemeente Amersfoort in de Raadzaal de gemeenteraad over. Het kindervragenuur is een initiatief van raadslid Tahsin Bülbül (DENK) en wordt live uitgezonden via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad.

Elk jaar wordt op 20 november de Dag van de Rechten van het Kind gehouden. Een dag waarop in de hele wereld gevierd wordt dat kinderen speciale rechten hebben. Dat wil de Amersfoortse gemeenteraad dit jaar op dinsdag 16 november ook in Amersfoort vieren met het kindervragenuur. Tahsin Bülbül: “De gemeenteraad van Amersfoort is het hart van de lokale democratie. Dé plek waar ook wordt gesproken over de belangen en de toekomst van kinderen. De gemeenteraad vindt het dan ook belangrijk om hen vroeg te betrekken bij wat er gebeurt in de stad. Dat er naar kinderen geluisterd wordt.”

De Amersfoortse basisscholen hebben allemaal een uitnodiging voor het kindervragenuur ontvangen. Omdat er maar een beperkt aantal raadszetels beschikbaar is, zijn uit de inzendingen scholen gekozen die dit jaar mee mogen doen. Per school mag een afvaardiging van leerlingen hun klas (en school) vertegenwoordigen op het stadhuis en twee vragen stellen aan een raadslid (of politieke partij) en aan de burgemeester of een wethouder over onderwerpen die hen bezighouden.

Democracity: scholieren besturen hun verzonnen stad
Auto's (Bron: Pixabay)

Hoe laat je kinderen op een educatieve manier kennismaken met de gemeentepolitiek, met democratische besluitvorming in eigen stad? Door hen op het stadhuis het educatieve rollenspel Democracity te laten spelen! Het spel is vanaf nu beschikbaar voor de hoogste groepen van basisscholen, voor leerlingen van praktijkonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen. 

In Democracity ervaren de kinderen hoe een gemeenteraad werkt en bouwen zij zelf een stad. Letterlijk. In twee uur tijd mogen zij als gemeenteraad van hun verzonnen stad bepalen welke gebouwen en voorzieningen er in de stad moeten komen. Met een beperkt budget. Bedrijven? Of juist meer groen? Een middelbare school? Of liever een ziekenhuis? Zij leren tijdens het spel dat het daarbij belangrijk is om te overleggen en te overtuigen. Maar ook dat een meerderheid en overeenstemming nodig zijn in een democratische samenleving. Meer informatie en aanmelden: griffie@amersfoort.nl of Prodemos. 

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y