Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

13 december 2019

RaadsMail

De vergaderagenda van 17 december en een terugblik op de afgelopen week

Op dinsdag 17 december komt de raad voor de laatste keer dit jaar bijeen voor Het Besluit. De raad neemt onder andere een besluit over de huisvestingsverordening en de verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020. Wat gebeurde er afgelopen week tijdens De Ronde? U leest het in deze Raadsmail. 


De actuele agenda van 17 december met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen, vindt u hier (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De agenda kan nog wijzigen. U bent van harte welkom Het Besluit bij te wonen vanaf de publieke tribune. Ook kunt u de vergadering via dezelfde link thuis live meekijken.

 
Het Besluit 17 december
Duurzaam (bron: Pixabay) Van 19.00-19.15 uur is er tijd gereserveerd voor de Actualiteitenraad. Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan. Dienen raadsleden geen onderwerpen in om in de Actualiteitenraad te bespreken? Dan begint Het Besluit om 19.00 uur.

Huisvestingsverordening 2020
De druk op de Amersfoortse sociale huurwoningmarkt is hoog. In de huisvestingsverordening 2020 staat hoe de verdeling van sociale huurwoningen eruit ziet tussen reguliere woningzoekenden en woningzoekenden die de gemeente met voorrang wil huisvesten. Hierin staan onder andere de volgende afspraken: 
- Een bezettingsnorm van minimaal 2 personen vast te stellen voor woningen vanaf 4 kamers.
- Het percentage sociale huurwoningen in het woningaanbod dat door urgentie wordt toegewezen voor 2020 te bepalen op maximaal 50%. 
- De urgentie laten vervallen bij het meer dan één keer weigeren van een aangeboden woning.
- Het mogelijk maken om urgentieverklaringen ook in te zetten voor nieuwbouwwoningen en voor eengezinswoningen.
De gemeenteraad wordt gevraagd de verordening vast te stellen, zie ook het raadsvoorstel.
 
Verordening Maatschappelijke ondersteuning 2020
De gemeente en wijkteams baseren zich voor het leveren van ondersteuning aan inwoners op de regelgeving binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de door de gemeenteraad vastgestelde verordeningen. De raad wordt nu gevraagd de verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020 vast te stellen, zie ook het raadsvoorstel
Ten opzichte van 2019 veranderen onder andere deze punten:
- Het tarief voor de eigen bijdrage gaat van 17,50 euro per vier weken naar 19 euro per maand.
- Het juridisch kader rond het bekostigen van huishoudelijke hulp is verder aangescherpt.
- Inkomenseis wordt losgelaten bij het verstrekken van een vergoeding voor een sportvoorziening. 

Bij dit raadsvoorstel is één motie aangekondigd door GroenLinks en Amersfoort2014: Hulp bij huishouden door kinderen. De fracties vinden dat de indicatie van zorg en ondersteuning in een gezin niet mag afhangen van de (mantel)zorg die kinderen (tot 23 jaar) kunnen bieden. De fracties vinden dat de regelingen van de gemeente hierop aangepast moeten worden. De fracties verwijzen onder andere naar onderzoeken die aantonen dat de psychische belasting van jonge mantelzorgers groot is en ze vinden onder andere dat de gemeente bij elk gezin maatwerk moet toepassen en een zorgvuldige afweging moet maken.

Moties
Lijst Molenkamp en het CDA hebben de motie Natuurgebied Spoorwegdriehoek-Bokkeduinen aangekondigd.
Het gebied de Spoorwegdriehoek-Bokkeduinen heeft de bestemming Natuur. Er is bijzondere flora en fauna aanwezig, waaronder de das en boommarter. De fracties vinden dat honden, mountainbikers en wandelaars het gebied onder druk zetten. De fracties verzoeken het college onder andere toegangshekken te plaatsen die een barrière vormen voor fietsers en mountainbikers en een bord te plaatsen om bezoekers attent te maken op het verbod op mountainbiken en uitlaten van honden.

Wat staat er nog meer op de agenda?
- Parkeerverordening en verordening parkeerbelastingen 2020 (met het vaststellen van de Parkeerverordening 2020 en de Verordening Parkeerbelastingen 2020 worden de parkeertarieven geïndexeerd en wordt de uitbreiding van het vergunningparkeren in het Bergkwartier per 2 maart 2020 formeel geregeld).
- Vaststellen gewijzigde verordening Individuele studietoeslag Participatiewet (deze wijziging regelt, vooruitlopend op een wetswijziging per 1 januari 2021, verhoging van de individuele studietoeslag voor studenten met een arbeidsbeperking per 1 januari 2020, van circa € 50 per maand).
- GGD Regio Utrecht: Zienswijze Werkverenging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties.
- Begrotingswijzigingen 2-2019 en 1-2020 voor de Programma en productbegroting Afval Verwijdering Utrecht 2020.
- Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Groot Weede-Noord (voor de realisatie van 9 woningen van 1 laag op het perceel Hamseweg 70).
- Vaststelling Crisis- en herstelwet bestemmingsplan Noack Soesterweg (voor de realisatie van 78 woningen op de locatie van de voormalige vleesfabriek Noack aan de Soesterweg. In het gebied kunnen dan 48 rijwoningen (vrije marktsector huur) en 30 sociale huurappartementen worden gebouwd). 
- Investeringen sportaccommodaties / storting in reserve vervangingsinvesteringen (voor de vervanging van veld 6 bij V.V. Hoogland en de vervanging en hersituering van het hoofdveld bij AFC Quick wordt de raad o.a. gevraagd investeringskredieten van respectievelijk € 178.300,- en € 322.735,- beschikbaar te stellen).
- Verordening leges 2020.
- Voorbereidingsbesluit De Hoef-West.
- Aanwijzing griffier (aanwijzing over de bevoegdheden van de huidige griffier en huidig plaatsvervangend griffier vanwege de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren die per 1 januari 2020 in werking treedt).
Terugblik De Ronde 10 december
Zorg (Bron: Pixabay) Er stonden zeven Ronde-vergaderingen op de agenda, waaronder de Gebiedsvisie Amersfoort Centraal.

Samen werken aan schone lucht - Aanpak Luchtkwaliteit
Alle fracties zijn blij dat de Aanpak Luchtkwaliteit er ligt. Er leven wel veel vragen. Er werd o.a. gesproken over de volgende onderwerpen: hoe worden de middelen ingezet op de voorgestelde maatregelen, houtstookoverlast en handhaving, het ontbreken van de aanpak van scooters en het ontbreken van de agrarische sector/industrie. De wethouder heeft toegezegd een collegebericht te versturen met meer toelichting op de verdeling van middelen op de maatregelen. Het onderwerp komt opnieuw in De Ronde. 

Gebiedsvisie Amersfoort Centraal
Tijdens deze informatie-Ronde gaven de heren Brands en Waarmeester deze presentatie over de gebiedsvisie. Zij lieten een animatie zien om een indruk te geven van hoe het gebied eruit komt te zien. Klik hier om dit filmpje te bekijken. De fracties spraken hun waardering uit voor de spoorwegcafés en de presentatie. Verder kwamen onder andere de volgende punten ter sprake: de ruimte en veiligheid voor fietsers, de toekomstbestendigheid van het plan in verband met groei van verkeersbewegingen en in hoeverre de adviezen van de Fietsersbond Amersfoort worden opgevolgd. Dit onderwerp komt terug in De Ronde als 'voorbereiding besluit'. Inwoners en organisaties krijgen dan de mogelijkheid om in te spreken.


Kaders voor gebiedsontwikkeling Rondom de Zonnehof 
De fracties spraken zich verschillend uit over het raadsvoorstel. Er is onder andere gesproken over: 
- Hoe concreet zijn de kaders en zijn concretere kaders wenselijk?
- (On)duidelijkheid over totstandkoming van de voorgestelde kaders.
- Relatie van dit voorstel met de hoogbouwvisie, parkeernormen en Deltaplan wonen.
- Waarborging van onafhankelijkheid van de supervisor.
De portefeuillehouder gaf onder andere aan dat de voorgestelde kaders helpen bij het gesprek met de ontwikkelaar. Alle woordvoerders gaven aan dat het raadsvoorstel rijp is voor besluitvorming, dat betekent dat het onderwerp geagendeerd wordt voor Het Besluit (begin volgend jaar).


De onderwerpen Mediabeleid en
Monitor Sociaal Domein werden voldoende besproken in De Ronde en krijgen geen vervolg. Het raadsvoorstel Rekenkameronderzoek vestigingsbeleid wordt geagendeerd voor Het Besluit.

De volledige agenda met alle vergaderstukken terugvinden? Klik hier. Ook kunt u hier de besluitenlijsten (verslagen) vinden en de vergaderingen terugluisteren.
Gast van de raad
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
De vergaderingen van de gemeenteraad, op de dinsdagavond, zijn openbaar. Het is ook mogelijk om als ‘Gast van de raad’ de vergadering te bezoeken. De gemeenteraad maakt graag kennis met u.

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen, bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt, en zou u graag de raadsleden ontmoeten. Dan is Gasten van de raad echt iets voor u!

U wordt om 17.30 uur ontvangen door enkele raadsleden en medewerkers van de raadsgriffie. Zij vertellen over het werk van de gemeenteraad en de raadsvergaderingen. U kunt met de raadsleden in gesprek gaan en daarna tijdens een eenvoudige maaltijd met hen verder praten. Vanaf de publieke tribune volgt u vervolgens (een deel van) de vergadering.

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, telefoonnummer: 469 4379, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich opgeven voor de eerstvolgende edities op 17 december en 14 januari
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y