Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

13 maart 2020

RaadsMail
Gevolgen COVID-19 (coranavirus) voor bijeenkomsten gemeenteraad

De landelijke overheid heeft maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom heeft het presidium van de gemeenteraad (de commissie die de raad adviseert over de agenda) het volgende besloten:

Het democratisch proces en besluitvorming moet zoveel als mogelijk doorgaan. Daarbij moet gezorgd worden dat inwoners niet hoeven te kiezen tussen zorgen over gezondheid en in gesprek gaan met raadsleden tijdens bijeenkomsten of hun mening laten horen tijdens vergaderingen (spreekrecht). Daarom geldt de komende weken:

- De Stad In op 17 maart gaat NIET door. De twee werkbezoeken aan poppodium Fluor en mavo Muurhuizen zijn gecanceld. Ook het stadsgesprek over discriminatie gaat niet door.
- De plenaire raadsvergadering, Het Besluit, op 24 maart gaat WEL door, maar zonder publiek. De vergadering wordt live uitgezonden, kijk via de link op de site van de gemeenteraad: www.amersfoort.nl/gemeenteraad.
- De Ronde-vergaderingen van 31 maart gaan NIET door.

Voor de verschillende vergaderingen en bijeenkomsten die nu zijn afgezegd, worden nieuwe data gepland.
Informatie over de vergaderingen in de maand april volgt later, er wordt gekeken hoe de situatie dan is.

In de Raadsmail van volgende week: de agenda van Het Besluit van 24 maart.

 
Terugblik De Ronde 10 maart 
Auto's (Bron: Pixabay) Op de agenda stonden vijf vergaderingen. Een terugblik op een aantal vergaderingen.
 
Schothorst-Zuid aardgasvrij 
Het college werkt aan een plan voor een wijkwarmtenet in Schothorst-Zuid. Er is tijdelijk een warmtebron van biomassa nodig en na 5-7 jaar kan op de duurzame bron geothermie overgegaan worden. Om het voor inwoners betaalbaar te houden om van het gas af te gaan, is waarschijnlijk een gemeentelijke bijdrage nodig. Ook wil het college en subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van BZK. Het college wilde bij raadsleden toetsen of de gekozen richting op draagvlak kan rekenen, zie de peiling

De meeste woordvoerder waren positief over de peilpunten en het doorlopen proces met inwoners. Maar het CDA vroeg om een pas op de plaats omdat de tussenstap met biomassa onnodig zou zijn. En Lijst Molenkamp pleitte voor keuzevrijheid van inwoners. Meerdere fracties vroegen de wethouder om met aanbieders afspraken te maken over het gebruik van gecertificeerde biomassa en uitstoot. En om zo snel mogelijk over te schakelen op (aanbieders van) duurzame warmtebronnen.
De wethouder zei dat er met het Warmtebedrijf afspraken gemaakt worden over herkomst biomassa en uitstoot. Het gaat om snoeihout (geen stammen) dat verder geen functie meer heeft. Er zullen dus geen pellets uit Canada of Amerika komen. Andere aandachtspunten die de woordvoerders noemden waren onder andere: aantrekkelijkheid aanbod staat of valt met rijkssubsidie, betaalbaarheid voor inwoners in deze wijk en andere wijken, en keuzevrijheid huurders.

> Uitkomst? Voldoende besproken, de wethouder kan met de uitkomst van de peiling verder. 
De wethouder heeft toegezegd om inzicht te geven in de berekeningen met betrekking tot de CO2-reductie. En ze zet in op afspraak met Warmtebedrijf om duurzamere aanbieders van warmte toe te laten op het warmtenet. 


Investeringsplanningen onderwijshuisvesting 
De raad nam in maart 2019 het besluit dat per 1 januari 2019 de samenwerkende schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor de onderwijshuisvesting. Een aantal van de te vervangen gebouwen heeft nog een resterende boekwaarde op de gemeentelijke balans. De raadsleden gaven hun mening over het raadsvoorstel om in de komende vier jaar de boekwaarden van de te slopen onderwijsgebouwen op de gemeentelijke balans af te boeken. 

Meerdere woordvoerders zeiden dat ze blij waren met de plannen (VVD-raadslid Hengeveld, Amersfoort2014-raadslid Stoelinga, D66-raadslid Perdok en CDA-raadslid De Smit). Buitengewoon raadslid De Raadt van de PvdA en ChristenUnie-raadslid Bol konden zich goed vinden in het raadsvoorstel. De woordvoerders stelden een aantal vragen. Zo wilde Stoelinga (Amersfoort2014) weten of bepaalde gebouwen met boekwaarde overblijven en of de raad betrokken wordt bij de herbestemming van deze gebouwen. Het college antwoordde hierop dat als er gebouwen terugkomen naar de gemeente, de raad betrokken wordt bij de herbestemming van deze gebouwen.

> Uitkomst? Dit raadsvoorstel wordt geagendeerd in Het Besluit, zonder debat.
De wethouder heeft toegezegd dat de raad schriftelijk wordt geïnformeerd over de financiële gevolgen per jaar, voor de periode tot en met 2048.

 
Startnotitie bestemmingsplan vier projecten stationsgebied de Hoef-West
In het stationsgebied van De Hoef-West willen vier ontwikkelaars circa 1.300 woningen bouwen, verdeeld over vier projecten. Zij willen 35% sociale huurwoningen en 20% middenhuurwoningen realiseren. Alle woordvoerders waren blij met het raadsvoorstel. Er waren verschillende aandachtspunten waaronder: overloop van parkeerproblemen naar omliggende wijken. De wethouder liet weten dat er een tijdelijke voorziening voor parkeren komt. Hierdoor zal de omgeving geen last krijgen van overloop.

>Uitkomst? Dit raadsvoorstel wordt geagendeerd in Het Besluit, zonder debat, met moties en amendementen.
 
Wat stond verder op de agenda?
- Kencijfers Fietsparkeren 2020 en Autoparkeernormen 2020 (uitkomst: raadsvoorstel wordt geagendeerd in Het Besluit, zonder debat, met moties en amendementen)
- Auditcommissie 

Klik hier voor de volledige agenda van 10 maart. Ook staan hier de besluitenlijsten (verslagen) en de geluidsopnames. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien.
 
Uw invloed op de raad
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Het college van burgemeester en wethouders is het dagelijks bestuur van de gemeente. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging, bepaalt het gemeentelijk beleid en controleert het college op de uitvoering van het beleid. U kunt op diverse manieren meepraten met de gemeenteraad over de plannen voor de stad.

Spreekrecht tijdens vergaderingen
Tijdens De Ronde (gemiddeld twee dinsdagen in de maand) kunt u uw mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. Dat kan bij de onderwerpen die als ‘peiling’ of ‘voorbereiding besluit’ op de agenda staan.

Het Plein
Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? U heeft bijvoorbeeld met buurtbewoners een mooi idee voor meer groen in de wijk? Of u wilt een bepaalde situatie, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, in uw wijk onder de aandacht brengen? Misschien werkt u bij een vrijwilligersorganisatie en start er een specifiek project waarvan raad, college en anderen moeten weten? Kom dan naar Het Plein! Het Plein is in principe elke laatste dinsdag van de maand op de avond dat de raadsleden bijeenkomen voor Het Besluit. Aanmelden: griffie@amersfoort.nl ovv Het Plein. 

Burgerinitiatief
Door middel van een burgerinitiatief kunnen burgers een nieuw onderwerp, een globaal idee of een meer uitgewerkt voorstel aanbrengen voor bespreking in De Ronde. Het initiatief wordt schriftelijk bij het presidium (commissie die de raad adviseert over de agenda) ingediend. Als het voorstel aan de voorwaarden voldoet (het mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor vragen over gemeentelijk beleid/uitvoering) zet het presidium het onderwerp op de agenda voor De Ronde. De indiener kan het onderwerp vervolgens tijdens De Ronde kort toelichten. De raad beslist vervolgens wat er met het initiatief gebeurt. Als u van plan bent om een burgerinitiatief op te stellen, neem dan contact op met de griffie.

Referendum aanvragen
Over vrijwel alle onderwerpen waarover de gemeenteraad nog een besluit moet nemen, kunt u een raadplegend referendum aanvragen bij de gemeenteraad. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de bouw van een nieuwe woonwijk of het parkeerbeleid van de gemeente. U moet aantonen dat meer inwoners achter dit initiatief staan. De raad stelt vervolgens zelf, als er tot een referendum wordt besloten, de vraagstelling vast. De uitslag van het referendum is een advies aan de gemeenteraad en is niet bindend. Neem voor het aanvragen van een referendum contact op met de griffie voor advies.

Contact met raadsleden
Tot slot kunt u contact opnemen met de raadsleden. Hier vindt u de telefoonnummers en mailadressen van alle raadsleden (klik op 'Samenstelling gemeenteraad').

Gast van de raad
Als u meer wilt weten over de gemeenteraad, dan kunt u als ‘Gast van de raad’ de vergaderingen van de raad bezoeken. U krijgt informatie over het gemeentebestuur en de agenda van de raad. Twee raadsleden vertellen over hun werk en u kunt hen prikkelende vragen stellen. Aansluitend eet u met de raadsleden en bent u vervolgens van harte welkom om (een deel van) de vergaderingen bij te wonen. 

Meer informatie en aanmelden
Kijk hier voor meer informatie en de vergaderagenda’s of neem contact op met de raadsgriffie, telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich ook bij de griffie aanmelden voor Het Plein, Gast van de raad en hulp bij bijvoorbeeld een burgerinitiatief.

 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y