Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

13 november 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 17 en 19 november en terugblik 10 november

Op dinsdagavond 17 november vergaderen de raadsleden tijdens De Ronde over verschillende onderwerpen. Onder andere over de herontwikkeling van het gebied de Kop van Isselt en over de informatieplicht van het college aan de gemeenteraad. Op donderdagavond 19 november is er een extra De Ronde over corona. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op deze vergaderavonden. Verder: een terugblik op de raadsvergadering Het Besluit van 10 november. 

 
Vooruitblik De Ronde 17 november
Auto's (Bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 17 november zijn er vanaf 19.00 uur zes vergaderingen. Het is niet mogelijk om vergaderingen fysiek bij te wonen. U kunt alle vergaderingen alleen via internet volgen, via de website amersfoort.raadsinformatie.nl of YouTube

19.00 uur Invulling aan informatieplicht
Het recht van raadsleden om vragen te stellen (vragenrecht) en om antwoorden te krijgen van het college (inlichtingenplicht) is geregeld in de Gemeentewet. De fracties van Amersfoort2014, BPA, CDA, ChristenUnie en Lijst Molenkamp vinden het belangrijk met raadsleden en college te bespreken hoe invulling wordt gegeven aan het vragenrecht en de inlichtingenplicht. De fracties hebben het college gevraagd via een notitie een standpunt in te nemen over invulling van de inlichtingenplicht. De notitie wordt tijdens deze vergadering besproken.

Op tal van onderwerpen stellen raadsleden mondeling of schriftelijk vragen aan het college. Dat kan gaan om verantwoordingsvragen en ook om heel feitelijke vragen. Het college geeft de raad mondeling of schriftelijk de door een of meer raadsleden gevraagde inlichtingen. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Herontwikkeling Kop van Isselt
Kop van Isselt is een van de deelgebieden binnen het ontwikkelgebied Langs Eem en Spoor. Samen met een aantal grondeigenaren werkt het college aan financieel haalbare mogelijkheden voor de ontwikkeling van het gebied. Tijdens deze Ronde wil het college met de raadsleden doorpraten over de te maken keuzes en mogelijke ontwikkelrichtingen.

Een nog op te stellen ontwikkelkader moet straks een beeld geven van de stadswijk die de komende jaren kan ontstaan. Daarin komt een aantal (ruimtelijke) voorwaarden te staan. De ontwikkeling van het gebied gebeurt aan de hand van vijf thema’s die door de gemeenteraad zijn vastgesteld, o.a: 
• groene en leefbare openbare ruimte;
• mobiliteit (bereikbaarheid en parkeren);
• duurzaamheid.

19.00 uur. Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Deelmobiliteit - wijziging APV
De raad heeft de bevoegdheid via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voorwaarden te verbinden aan het aanbod van deelmobiliteit in de stad, zoals deelscooters en -fietsen. GO Sharing biedt vanaf november elektrische deelscooters aan. Het college stelt voor de APV aan te passen. Het gaat om een experiment van twee jaar. Zie het raadsvoorstel en de verordening. De wijziging houdt onder andere in:
• Verbod op deelvoertuigen (met uitzondering van deelauto’s) zonder vergunning.
• Het opstellen van nadere regels door het college waarin onder andere staat op welke wegen en weggedeelten de deelvoertuigen wel/niet mogen staan. Of over het maximaal toegestane aantal deelvoertuigen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur Sectoraal beleid onder de Omgevingswet
De instrumenten en rollen van de gemeenteraad en het college veranderen door de Omgevingswet die op 1 januari 2022 in werking treedt. Nu is de huidige wet- en regelgeving voor de fysieke leefomgeving nog versnipperd en verspreid over verplichte sectorale beleidsplannen. Er is voor een bepaald grondgebied een apart milieubeleidsplan, een aparte woonvisie, een verkeers- en vervoersplan, een apart waterplan et cetera. Het overzicht ontbreekt daardoor en soms botsen de plannen. De Omgevingswet is een nieuwe wet die tot doel heeft alles wat kan en mag in de fysieke leefomgeving eenvoudiger en beter te organiseren. In de omgevingsvisie komen deze beleidsplannen in hoofdlijnen samen. Dat betekent een andere manier van werken voor gemeentes: gemeentes moeten verschillende onderwerpen, perspectieven en belangen bij een bepaald grondgebied bij elkaar brengen en niet meer per onderwerp losstaand ‘sectoraal’ beleid maken.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Beleidskader Inclusieve Stad
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (het Sociaal Domein). Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid. Gemeenten hebben de wettelijke plicht om over een bepaalde periode een beleidskader op te stellen. Op dit moment werkt het college aan het Beleidskader Inclusieve Stad. Bij dit beleidskader hoort een zogenaamde Startfoto waarin – met beschikbare data en kennis – de opgaven voor de komende jaren worden benoemd. Raadsleden gaan op hun verzoek tijdens deze Ronde met elkaar in gesprek over de inhoud van het Beleidskader Inclusieve Stad.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

22.00 uur Afwegingskader Transitievisie Warmte
Het college stelt een Transitievisie Warmte (TVW) op. In de TVW staat: hoe kunnen wijken zich voorbereiden op aardgasvrij, wanneer gaan wijken van het aardgas af en wat zijn de mogelijke alternatieve energie-infrastructuren? Tijdens deze Ronde wil het college met de raadsleden een aantal dilemma’s bespreken bij de aanpak van aardgasvrije wijken en daarmee richting krijgen voor de invulling van de TVW, zie peiling

De raadsleden geven hun mening over de volgende peilpunten:

1. Rol van de gemeente: gaat de gemeente voor individuele verantwoordelijkheid zodat mensen zelf keuzes kunnen maken, of is de rol van de gemeente om gezamenlijk toe te werken naar een keuze die gemiddeld genomen voor iedereen in de buurt het meest betaalbaar is?
2. Laagste maatschappelijke kosten of laagste eindgebruikerskosten? Gaat betaalbaarheid voor de inwoners boven alles?
3. Maximale CO2-reductie of betaalbaarheid?
4. Zo snel mogelijk duidelijkheid zodat mensen aan de slag kunnen op alle natuurlijke momenten en er dus geen kansen ontglippen, of zolang mogelijk wachten totdat de technieken goedkoper worden en helderder is welke kant het opgaat?
5. Hebben wijken waar bewoners al aan de slag zijn de voorkeur, of een planning op basis van technisch-economische criteria?

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 17 november. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Vooruitblik De Ronde 19 november
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op donderdagavond 19 november is een extra De Ronde met één vergadering over corona.

19.00 uur Corona
Regelmatig worden er landelijk nieuwe coronamaatregelen afgekondigd die onder regie van de Veiligheidsregio Utrecht worden uitgevoerd. Sinds het begin van de coronacrisis monitort de gemeente wat er speelt in de Amersfoortse samenleving. De gemeenteraad wordt door het college via collegeberichten en diverse Ronde-vergaderingen op de hoogte gebracht over de ontwikkelingen en de stand van zaken. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden vragen stellen aan het college en eventuele dilemma’s die spelen bespreken.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

Terugblik Het Besluit 10 november
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Tijdens de raadsvergadering Het Besluit van dinsdag 10 november stelde de raad o.a. de begroting 2021 en meerjarenraming 2022-2024 vast. Ook werd het raadsvoorstel Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Zangvogelweg 140 aangenomen. Voorafgaand aan de behandeling van de agendaonderwerpen en de stemmingen verlieten de oppositiepartijen Amersfoort2014, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en de SP de raadsvergadering. Daarover en over de besluiten van de gemeenteraad leest u meer in deze -zeer uitgebreide- terugblik.

Wat betekende het vertrek van de vier fracties voor de samenstelling van de raadsvergadering en voor de besluitvorming?
Bij deze vergadering waren in eerste instantie vijf van de 39 raadsleden afwezig: Nour Said Belkasmi (D66), Ralph Langendam (BPA), Marc Smits (SP), Ben Stoelinga (Amersfoort2014) en Hans Van Wegen (BPA).
Tijdens de vergadering vertrokken tussen 20.20 en 20.35 uur achtereenvolgens: Menno Fousert en Sieta Koet-Minis (Amersfoort2014), Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp), Noëlle Sanders (Lijst Sanders) en Judith van Zon (SP). Over de meeste raadsvoorstellen en over alle moties en amendementen hebben daardoor 29 raadsleden gestemd. Over een benoeming hebben 34 raadsleden gestemd, omdat de stemming voor het vertrek van de raadsleden plaatsvon
d. Doordat raadsleden de vergadering verlieten voordat hun aangekondigde moties/amendementen door hen waren ingediend en in stemming werden gebracht, hebben andere raadsleden deze vervolgens ‘technisch ingediend’ om er wel een stemming over mogelijk te maken. Lijst Sanders trok een aangekondigde motie en een amendement in. 

Ordevoorstel Zangvogelweg
Aan het begin van elke raadsvergadering bespreken de raadsleden eerst de voorgestelde agenda. Zijn alle raadsleden het daar mee eens dan wordt deze vastgesteld.
Menno Fousert van Amersfoort2014 deed een eerste ordevoorstel: het agendapunt Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Zangvogelweg 140 van de agenda halen. Fousert: 'Bewoners zijn niet gehoord, hebben hun mening niet kunnen geven en hun ideeën konden niet in het plan landen.' Jeroen Bulthuis van GroenLinks deed vervolgens het ordevoorstel om het agendapunt wel te behandelen, maar met debat. Dat voorstel werd later gehonoreerd en er werd een motie bij het agendapunt ingediend.
Het ordevoorstel van Menno Fousert werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) en 14 stemmen voor (CDA, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). 

Ordevoorstel digitaal stemmen en vertrek fracties
Omdat door omstandigheden enkele raadsleden niet aanwezig waren en de raad die avond belangrijke besluiten te nemen had, stelde Menno Fousert vervolgens zijn tweede ordevoorstel voor: 'wel vergaderen maar niet stemmen en daarvoor een digitale sessie houden op 12 november om zo alle 39 raadsleden in de gelegenheid te stellen om in ieder geval te stemmen over de voorliggende voorstellen.' 
Micheline Paffen-Zeenni reageerde daarop als voorzitter van het presidium: 'Volgens het presidium is dit niet in de geest van de wet waarin staat dat beraadslaging (debat) en besluitvorming (stemming) integrale delen zijn van het werk van een gemeenteraad in één vergadering. Dit betekent dat of een volledig fysieke of een volledig digitale vergadering wordt gehouden.' (De gemeenteraad heeft hierover gestemd in een digitale raadsvergadering in september. Toen besloot een meerderheid om fysiek te blijven vergaderen vanwege het belang van het democratisch debat en een dringend beroep op de minister te doen om de wet aan te passen om hybride te kunnen vergaderen.) 

Het ordevoorstel van Menno Fousert werd verworpen met 28 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA) en 6 voor (Amersfoort2014, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, SP. DENK).
Amersfoort2014 besloot vervolgens de vergadering te verlaten: 'Het heeft voor Amersfoort2014 geen zin om moties en amendementen in te dienen in deze gemankeerde raad. Wij vinden het belangrijk dat alle 39 raadsleden kunnen stemmen over de voorliggende voorstellen die grote impact hebben op buurten en de begroting.'
Ook Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en de SP verlieten vervolgens de vergadering om een 'krachtig signaal' af te geven en Amersfoort2014 te steunen.

Reacties andere fracties
Tyas Bijlholt (D66) en Tahsin Bulbul (DENK) gaven aan zich overvallen te voelen. Bijlholt: 'Dit is niet de manier om het op te lossen.' Bulbul:'De oppositie komt hierdoor in een zeer nadelige positie bij sommige voorstellen.'
De voorzitter, burgemeester Bolsius betreurde het vertrek van de fracties en de situatie. 'Vanavond is de begroting aan de orde. Deze moet in de loop van deze week bij de provincie worden aangeleverd. De raad moet zich bewust zijn van deze verantwoordelijkheden.' Simone Kennedy, ChristenUnie: 'De raad heeft in meerderheid besloten door te gaan met de fysieke vergaderingen omdat debatten belangrijk zijn. Dan bestaat het risico dat raadsleden ziek of in quarantaine zijn en dan niet kunnen meedoen.' Harun Keskin, PvdA: 'PvdA is met de intentie gekomen om, met alle beperkingen, een klus te klaren. De oppositie staat al zwak en heeft al een minderheid en nu is deze minderheid nog groter. PvdA blijft in de vergadering.' Ook GroenLinks voelde zich overvallen. Dillian Hos: 'Het raadslidmaatschap is niet niks. Het is een verantwoordelijke taak. Hiervoor ben ik aangesteld. Daar horen soms dingen bij die niet leuk zijn.' Maarten Flikkema noemde het 'een zeer trieste actie voor de lokale democratie en een schande.' Micheline Paffen-Zeenni namens het CDA betreurde de keuze en dat het niet eerder was aangegeven, zo had misschien naar een compromis kunnen worden gekeken. 'De stad moet worden bestuurd. Afgesproken is dat vanavond fysiek wordt vergaderd. Het CDA blijft.'

Na een overleg met de aanwezige fractievoorzitters en de voorzitter werd besloten om de vergadering voort te zetten en de agendapunten verder te behandelen.

Besluitvorming programmabegroting 2021 en meerjarenraming 2022-2024
De raad stemde over de amendementen en moties per programma en vervolgens over het raadsvoorstel. De raad stelde de programmabegroting 2021 en de meerjarenbegroting 2022-2024 vast met wijzigingen (vanwege drie aangenomen amendementen). Ook nam de raad een motie aan. Doordat de raad het amendement Weerstandsratio naar 1,0 van de coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie aannam, moet het college kijken hoe er minder geld uitgegeven kan worden. De term weerstandsratio gaat over hoeveel geld je achter de hand houdt voor onvoorziene kosten. Bij een weerstandsratio van 1 is de financiële buffer even groot als de risico’s. Het college stelde in de begroting een weerstandsratio van 0.93 (minder buffer) en moet nu uitkomen op 1.0. U vindt de begroting hier. De moties en amendementen staan bij het agendapunt (zie paperclips).

Een overzicht van de moties en/of amendementen die de fracties bij vijf van de dertien programma's indienden:

Programma 1.3 Wonen
Motie Een betaalbare woning juist nu (opgesteld door SP, technisch ingediend door VVD): er 
bij afspraken met woningbouwcorporaties op inzetten om te stoppen met generieke huurverhoging voor 2021 en er bij particuliere verhuurders op aan te dringen, werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) en 9 voor (GroenLinks, PvdA en DENK). Hans-Dieter de Smit: 'Iedereen die zijn of haar huur niet kan betalen vanwege COVID of anderszins moet worden geholpen, zoals de corporaties al doen met maatwerk. Het stoppen van een generieke huurverhoging helpt hier niet bij.' De PvdA stemde voor. Rob Smulders: 'Maar er zijn te veel huurders die problemen hebben met betalingen. Sommigen besteden de helft van hun inkomen aan huur. De enige oplossing is de huurverhogingen te beperken.' 

Programma 2.1 Sociaal domein
Bij dit programma werd één motie aangenomen:
- Motie Voor een eerlijke stad (opgesteld door SP, ingediend en gewijzigd door PvdA) : binnen lopend onderzoek (Monitor Sociaal Domein) ook onderzoek te doen naar sociale ongelijkheid binnen de stad en ook de invloed van de coronacrisis toe te voegen, is unaniem aangenomen. 

- Amendement Zekerheid en zorg: Nu én in de toekomst (opgesteld door de SP en Amersfoort2014, technisch ingediend door mede-ondertekenaar PvdA) over het schrappen uit het raadsbesluit dat de reserve Sociaal Domein niet meer aangevuld wordt, werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie ) en 9 voor (CDA, PvdA en DENK ).   

- Amendement Geld voor zorg naar zorg (opgesteld door SP en Amersfoort2014 en technisch ingediend door  CDA), over het overhevelen van een bedrag van 6,8 miljoen euro dat in 2019 is overgebleven binnen sociaal domein, naar de saldireserve voor de reserve Sociaal Domein, werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) en 9 stemmen voor (CDA, PvdA en DENK ). 

- De twee amendementen Bezuinigen op meerkosten externe inhuur (door gemeente) ten gunste van reserve Sociaal Domein en Bezuinigen op advieskosten (door gemeente) (niet zijnde inhuur van externen bij vacatures) ten gunste van reserve Sociaal Domein ( opgesteld door Amersfoort2014 en SP, technisch ingediend door het CDA) werden verworpen met 22 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA) en 7 stemmen voor (CDA en DENK).

- De drie amendementen Bijdrage €1 mln. asfaltcollectoren Westelijke Ontsluiting overhevelen naar reserve Sociaal Domein, Bezuinigen op communicatiekosten gemeentelijk apparaat en Zorg en inkomen belangrijker dan marketing (over uitgaven City Marketing verlagen en storten in reserve Sociaal Domein, opgesteld door Amersfoort2014 en SP, technisch ingediend door het CDA) werden verworpen met 28 stemmen tegen en 1 voor (DENK). 

- Motie Reserva dominio social (CDA) over het niet afschaffen van de reserve sociaal domein, maar het in stand houden ervan op adequaat peil, werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) en 9 voor (CDA, PvdA en DENK). 

- Motie Naar een structureel hartveilig Amersfoort in 2021 (CDA) over het opnemen van € 50.000 in de begroting om het Reanimatie Netwerk Amersfoort te ondersteunen met de realisatie van het “Toekomstplan Hartveilig Amersfoort” in 2021. Dekking vinden uit overgebleven subsidiegeld 2020 Indebuurt033 of overgebleven  gelden uit buurtbudgetten 2020. Deze motie werd 
verworpen met 21 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en DENK) en 8 voor (CDA en PvdA). Wethouder Tigelaar over de motie: 'Geld dat over is, wordt besproken bij de jaarrekening. Een jaarrekening bestaat uit mee- en tegenvallers. Dit is niet specifiek een gemeentelijke taak. De gemeente ontvangt hiervoor geen geld van het Rijk. Veel zaken kunnen niet worden gehonoreerd vanwege het ontbreken van de nodige financiën.'

Programma 2.2 Veiligheid en handhaving
Bij dit programma werden twee amendementen van DENK unaniem aangenomen: Preventieve en repressieve aanpak tegen racisme en discriminatie (1) en Preventieve en repressieve aanpak tegen racisme en discriminatie (2). Over het vervangen in de begroting van de zin 'We nemen stelling tegen alle vormen van discriminatie' door: We nemen stelling tegen alle vormen van racisme en discriminatie. Dit uit zich in een preventieve en repressieve aanpak'. Verderop in de begroting de zin 'We blijven stelling nemen tegen discriminatie', te vervangen door: 'We blijven stelling nemen tegen racisme en discriminatie. Dit uit zich in een preventieve en repressieve aanpak.' 

Programma 4.1 Bestuur en dienstverlening
- Amendement Structureel budget rekenkamer (PvdA en CDA) over het structureel verhogen van het budget van de rekenkamer met € 35.000,-, werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie) en 9 voor (CDA, PvdA en DENK). Dillian Hos, GroenLinks, kondigde met 'bloedend' hart aan het amendement niet te steunen 
vanwege de huidige financiële situatie van de gemeente (Zo ook niet ChristenUnie). De fractie ziet zeker het belang van de Rekenkamer voor de democratische controle. 'Wellicht kan bij de jaarrekening worden gekeken naar overgebleven middelen om een extra onderzoek te financieren'. 

Programma 5.1 Financiën en belastingen
Bij dit programma werd één amendement aangenomen:
Amendement Weerstandsratio naar 1,0 (VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie) werd aangenomen met 20 stemmen voor (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) en 9 tegen (CDA, PvdA en DENK). Om te komen op een weerstandsratio van 1,0 moet er meer bezuinigd worden dan het college voorstelt. De coalitiepartijen in de raad stelden daarom voor tot en met 2024 in totaal circa 6 miljoen euro te bezuinigen, verspreid over enkele begrotingsprogramma’s. Het CDA stemde tegen. Jan de van der Schueren (CDA) zei onder andere: 'CDA kan zich niet vinden in de bezuinigingen op het Sociaal Domein van € 750.000,00 respectievelijk € 100.000,00 omdat deze op aannames en veronderstellingen zijn gebaseerd.' Mede-indiener Dillian Hos (GroenLinks): 'Ik denk dat het amendement een zoekrichting geeft aan het college. Het college heeft de ruimte om andere keuzes te maken. Ik verwacht dat het college deze dan aan de raad voorlegt zodat deze kunnen worden besproken.' Mede-indiener Tyas Bijlholt, D66: '
Het proces gaat nog starten. Er wordt nog gezocht naar de invulling. Wil dat samen doen om ervoor te zorgen dat de klappen niet te hard aankomen en dat zo min mogelijk schade wordt aangericht.'

Amendement Gezonde financiën beginnen met een weerstandsratio van minimaal 1.0 (CDA), met het voorstel om de weerstandsratio aan te passen naar minimaal 1.0 en hiervoor de nodige financiële mutaties in werking te zetten, werd verworpen met 21 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en DENK) en 8 stemmen voor (CDA en PvdA).

De volgende zes amendementen van het CDA werden verworpenGezonde financiën beginnen met een weerstandsratio van min 1.0Aanvulling van diverse reserves tijdelijk temporiseren (1)Aanvulling van diverse reserves tijdelijk temporiseren (3)Aanvulling van diverse reserves tijdelijk temporiseren (2)Onttrekking uit de saldireserves tijdelijk temporiseren (1) en Ook “het Stadhuis” draagt zijn steentje. Jan de van der Schueren (CDA) zei tijdens Het Besluit van 3 november over de eerste vijf amendementen dat de essentie ervan is:
 het enigszins op peil houden van de saldireserves en het weerstandsvermogen en de diverse bestemmingsreserves tijdelijk niet vullen, uitgaande van de tijdelijk naar 1,0 bijgestelde weerstandsratio. En dat bij de eindafrekening van 2021 kan worden beoordeeld of de bestemmingsreserves alsnog kunnen worden aangevuld. Met het amendement over het stadhuis vroeg de fractie aan het college om (nog) efficiënter en zuiniger te werken en hierdoor 10% van het incidentele deel van het begrotingssaldo 2021-2024 te besparen.

Het raadsvoorstel werd vervolgens aangenomen met 20 stemmen voor (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) en 9 tegen (CDA, PvdA en DENK). Omdat er drie amendementen werden aangenomen, is het raadsbesluit aangepast (zie pagina's 8 t/m 11). Maarten Flikkema, VVD: 'Met de amendementen ligt er een betere begroting waardoor de gemeentelijke financiën worden verbeterd.' Het CDA heeft geen vertrouwen in het aangenomen amendement van de coalitiepartijen en stemde mede daarom tegen: Micheline Paffen-Zeenni: 'Het maakt de begroting niet beter, maar bezuinigt op de onderdelen waar de kwetsbaarheid van de samenleving alleen maar groter wordt. Dit is eenzijdig besloten.' Harun Keskin, PvdA: 'De PvdA kan zich niet vinden in de onttrekking uit het Sociaal Domein.' 

Aanvullende criteria voor advies over toewijzen zendtijd
De nieuwe zendmachtigingsperiode van de lokale omroep van de gemeente Amersfoort gaat in september 2021 van start. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wijst voor een periode van vijf jaar zendtijd toe aan een lokale omroep. Het CvdM doet dit na advies van de gemeenteraad. Het college stelde de raad voor om aanvullende criteria voor de nieuwe zendmachtigingsperiode vast te stellen. 

Bij dit raadvoorstel werden één amendement en één motie behandeld en aangenomen. Amendement Heldere wegingskaders voor zendmachtiging (VVD, D66, DENK en CDA) waarmee de fracties voorstelden het raadsbesluit te wijzigen zodat de wegingskaders helder gedefinieerd worden. Dit amendement werd unaniem aangenomen. Motie Media criteria (VVD, CDA en DENK) waarmee de fracties het college onder andere vroegen om kwaliteit & professionaliteit op basis van bestaande ervaring en/of voldoende concreet uitgewerkte plannen mee te nemen als voornaamste criterium. Deze motie werd aangenomen met 16 stemmen voor (VVD, GroenLinks (per abuis El-Messaoudi), CDA, ChristenUnie (Dijksterhuis, Kennedy-Doornbos) en DENK en 13 tegen (GroenLinks (Bulthuis, Hos, Leeuwenkamp, Scherbinski, Van Tuyl), D66, ChristenUnie (Bol, Hunink), PvdA). Linda van Tuyl (GroenLinks) zei dat haar fractie voor het amendement en tegen de motie zou stemmen.

De raad nam het raadvoorstel vervolgens unaniem aan. Omdat het amendement werd aangenomen, is het raadsbesluit aangepast (zie pagina 5). 

Aanpassen minimaregelingen na evaluatie minimabeleid
Het college stelde voor om de minimaregelingen nog verder te verfijnen om meer huishoudens in de maatschappij te laten participeren en de armoedeval te voorkomen of te beperken. Het gaat om een verruiming van de Individuele Inkomenstoeslag van 100 naar 110% en aanpassing van de kledingvoucher naar ruimere kledingpakketten (zie bijlage). Dit wordt betaald vanuit een kleine verlaging van de sport- en cultuurbijdrage voor volwassenen.

Bij dit raadvoorstel zijn twee amendementen en twee moties behandeld.
- Amendement Eigen waarde kiezen (DENK en ChristenUnie) werd aangenomen met 19 stemmen voor (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA en DENK) en 10 tegen (VVD en D66). Hierdoor komt er meer keuzevrijheid bij het besteden van de kledingvoucher. Tahsin Bülbül (DENK) zei hierover: 'Een kledingvoucher is belangrijk voor veel kinderen en gezinnen. De keuzevrijheid is belangrijk.'
- Amendement Geen verlaging minimumbijdrage voor Sport & Cultuur (opgesteld door de SP, technisch ingediend door het CDA) werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) en 9 voor (CDA, PvdA en DENK). Dit amendement stelde voor het beslispunt 'de bijdrage voor Sport & Cultuur voor volwassenen met ingang van 1 januari 2021 te verlagen van € 100 naar € 90' te laten vervallen, omdat sport en cultuur waardevol zijn en binnen het bereik van iedereen moeten liggen.
- Motie Kortere referteperiode Individuele Inkomenstoeslag (DENK) werd verworpen met 28 stemmen tegen en 1 voor (DENK). De fractie vroeg het college om te onderzoeken of de referteperiode ingekort kan worden, zodat mensen sneller in aanmerking kunnen komen voor de toeslag. Mensen komen nu pas in aanmerking wanneer zij 5 jaar lang van een minimuminkomen moeten rondkomen.
- Motie Oproep verhoging minimumloon (DENK en PvdA) werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) en 9 voor (GroenLinks, PvdA en DENK). De fracties wilden onder andere dat het college er bij de landelijke regering op aandringt om het minimumloon naar 14 euro te verhogen. 

De raad nam dit raadsvoorstel vervolgens unaniem aan. Omdat het amendement werd aangenomen, is het raadsbesluit aangepast (zie pagina 5).

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Zangvogelweg 140
Er zijn plannen voor de bouw van 165 appartementen, waarvan 35% sociale huur. Het ontwikkelen van deze locatie is in strijd met het bestemmingsplan. De raad besloot over het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. De appartementen moeten in twee gebouwen komen van 23 en 60 meter hoog. 
Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Hierop zijn 26 zienswijzen (officiële reacties) ingediend, waarvan er één door 161 mensen is ondertekend. Zie de zienswijzennota. Wat daar o.a. in terugkomt: 
- De hoogte (en gevolgen daarvan) van het hoogste gebouw: omwonenden geven verschillende argumenten om tegen de hoogbouw te zijn. Zoals: verlies van uitzicht, schaduwwerking, niet passend in de wijk en angst om te verdwijnen achter een wand van hoogbouw. 
- Het parkeren: omwonenden zijn bang dat de parkeerdruk in de wijk toeneemt. 
- De verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid: er zullen meer verkeersbewegingen ontstaan. 
- De participatie: mensen voelen zich niet gehoord, mede omdat ondanks de oproep om de hoogte te verlagen (hier worden verschillende suggesties voor gedaan) is vastgehouden aan de hoogbouw van 60 meter. 

Tijdens de vergadering kwamen CDA, ChristenUnie, VVD, GroenLinks, PvdA en D66 met de motie Liendert. Zij spraken uit op om op korte termijn met de bezorgde inwoners van Liendert in gesprek te gaan en om met een brede vertegenwoordiging van de raad te verkennen wat verbeterpunten in de wijk zijn. De punten verkeersontsluiting, de parkeerdruk en sociale onveiligheid moeten daarbij expliciet aan bod komen. Deze motie werd unaniem aangenomen.
De raad nam dit raadsvoorstel vervolgens unaniem aan. 

Jeroen Bulthuis, GroenLinks: 'Achteraf gezien had het participatieproces beter gekund. Raadsleden hadden zich moeten afvragen waarom zo weinig mensen aanwezig waren en wat dat voor het participatieproces betekende, maar dat is niet gedaan. Daaruit moet lering worden getrokken. Alle raadsleden moeten afwegen of alle belangen in beeld zijn, hoe deze worden gewogen en of op basis daarvan tot een zorgvuldig besluit kan worden gekomen. Ondanks dat in de participatie wellicht zaken beter hadden gekund, is GroenLinks ervan overtuigd dat het een oprecht, integer en goed afgewogen besluit is.' 
Rob Smulders, PvdA: 'Gezorgd moet worden dat dit niet weer gebeurt, anders kan niet worden ingebreid/binnen de rode contouren worden gebouwd. We willen met het college doorgaan met het betrekken van de bewoners en voorkomen dat zo veel tumult ontstaat. Wij zijn niet van de vuurtjes, maar van de verbinding.' 
Dirk-Joost van Hamersveld, D66: 'Na het besluit van vanavond is het zaak om verder te kijken naar wat in Liendert nodig is om ervoor te zorgen dat Liendert een wijk wordt om trots op te blijven.'

De raad nam de volgende raadsvoorstellen unaniem (met 29 stemmen voor) aan:
• Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Podium: er zijn plannen voor de bouw van ongeveer 440 woningen (een mix van grondgebonden woningen en appartementen). Het college stelde de raad onder andere voor het gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen, zie het raadsvoorstel- en besluit.
Begrotingswijziging 2020 en 2021 naar aanleiding van de taakmutaties uit de septembercirculaire gemeentefonds 2020 en de 2e tranche Coronacompensatie Rijk: Amersfoort krijgt een vergoeding van het Rijk voor de gemaakte coronakosten. Het college stelde de raad voor om de begroting van 2020 en 2021 op basis hiervan te wijzigen. Zie het raadsvoorstel- en besluit.
Heffing precariobelasting terrassen maart t/m mei 2020: door corona werd de horeca gedwongen te sluiten van 16 maart tot 1 juni 2020. Het college stelde voor de ondernemers tegemoet te komen door voor de maanden maart, april en mei geen belasting te heffen voor de terrassen. Zie het raadsvoorstel en -besluit en de verordening.
Vaststellen bestemmingsplan Matthijs Vermeulenstraat 1: er zijn plannen voor de bouw van zestig woningen: 26 sociale huurappartementen, 26 appartementen en 8 eengezinswoningen in de vrije sector. Het college stelde de raad voor om het bestemmingsplan en de zienswijzennota vast te stellen, zie het raadsvoorstel en -besluit.
Verklaring van geen bedenkingen Fietsroute Kattenbroek - Gangboord/De Kreek: het college wil een fietsroute aanleggen in een deel van het gebied Gangboord en De Kreek. Een deel van de fietsroute heeft in het bestemmingsplan de bestemming ‘Groen-Stadsgroen’. Dat is niet volgens de bijbehorende regels. Om toch een omgevingsvergunning te kunnen verlenen, is een zogenaamd Wabo-projectbesluit vereist. Zie het raadsvoorstel- en besluit en de zienswijzennota.
Wensen en bedenkingen deelname Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s: het college vindt de oprichting van de WVSV noodzakelijk. Het college stelde de raad voor geen wensen of bedenkingen mee te geven, zie het raadsvoorstel en -besluit.

Benoeming
• Herbenoemen lid Commissie Ruimtelijke Kwaliteit voor de discipline Cultureel Erfgoed: de raad benoemde mevrouw A. Scholtz-Vreeken unaniem met 34 stemmen voor (de stembriefjes waren ingevuld voor het vertrek van de vijf raadsleden).

Moties:
De raad nam een besluit over vier  ‘losse’ moties, moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Twee moties werden aangenomen en twee moties werden verworpen.

AANGENOMEN:
- GroenLinks, D66, PvdA, DENK en CDA: Geen nieuwe doorsnijding van de groengordel. De fracties verzoeken het college om in de plannen voor de oplossing van de doorstroming en veiligheid van rotonde de Nieuwe Poort een optie uit te sluiten waarbij een nieuwe doorsnijding van de Groengordel noodzakelijk is. Dit onder andere omdat de Groengordel een belangrijk groen gebied is voor het Soesterkwartier en een doorsnijding niet op brede steun van inwoners uit de wijk, de stad en anderen mag rekenen en het aan de raad is om een uitspraak te doen over het wel of niet willen aantasten van groen voor (auto)mobiliteit. Dillian Hos, GroenLinks: 'Het is van belang, na de eerdere valse start, om het integrale onderzoek samen met de inwoners op te pakken en de inwoners steeds mee te nemen in wat wordt gedaan in dat onderzoek.'
De raad nam deze motie aan met 23 stemmen voor (GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA en DENK) en 6 tegen (VVD). De VVD stemde tegen, de fractie wil de participatie zo breed mogelijk opzetten en niet nu al iets uitsluiten. 

- GroenLinks, D66 en PvdA, DENK, CDA en ChristenUnie: LEeS samen bereik je meer. De fracties dragen het college onder andere op om een integraal onderzoek te doen naar de verkeerskundige ontsluiting van het gehele gebied Langs Eem en Spoor, de Nieuwe Poort en het Soesterkwartier. En om een participatietraject onder leiding van een onafhankelijk procesbegeleider op te starten en dit traject vorm te geven volgens de principes van de participatiegids (en Starten voor de Start). Gert Hunink, ChristenUnie: 'Ik ben blij dat de regie bij de raad ligt.'
De raad nam deze motie unaniem aan. 

VERWORPEN:
Geen verdere aantasting van de Groengordel (opgesteld door Lijst Molenkamp, technisch ingediend door het CDA). De fractie verzoekt het college om bij de plannen voor betere doorstroming en veilligheid van rotonde De Nieuwe Poort, de optie uit te sluiten waarbij een nieuwe doorsnijding of een aantasting van de rand van de Groengordel noodzakelijk is. Dit onder andere omdat de groengordel een belangrijke recreatieve functie heeft, de inwoners ertegen zijn en de verkeersveiligheid onder druk komt te staan. 
De raad verwierp deze motie met 28 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA) en 1 voor (DENK). Rob Smulders, PvdA, vond deze motie te ver gaan. De fractie wil 'niet te veel piketpaaltjes slaan en het aan de participatie overlaten'.  

- PvdA: Voorkoming sluiting lunchroom Downey’s en Terminus De OnthaastingHorecaondernemingen die last hebben van de impact van coronamaatregelen kunnen een beroep doen op bepaalde landelijke regelingen. Lunchroom Downey’s komt - als horecagelegenheid c.q. dagbesteding voor personeel met een verstandelijke beperking - niet in aanmerking voor deze regelingen en dreigt op korte termijn te moeten sluiten. En Terminus De Onthaasting heeft nu nog nauwelijks de middelen nog langer te kunnen voortbestaan. De fractie vroeg het college in gesprek te gaan met de organisaties en zo nodig middelen ter beschikking te stellen in de vorm van een gift of lening.
De raad verwierp deze motie met 21 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en  DENK) en 8 voor (CDA en PvdA). Argumenten van de tegenstemmers: Er zijn al regelingen, dit kan tot kortingen daarop leiden (VVD, Hengeveld), voor elke ondernemer wordt maatwerk toegepast volgens het college (D66, Dijkstra), een gift of lening is ingepast; er zijn meer ondernemingen en organisaties die het moeilijk hebben (DENK, Bulbul). Het CDA stemde voor maar zou graag andere maatschappelijke partijen ook betrekken. 

Klik hier voor de volledige agenda van 10 november met alle vergaderstukken, waaronder de raadsvoorstellen en de moties (zie paperclips). Ook staat daar de besluitenlijst en het verslag. U kunt de vergadering terugkijken via dezelfde link en via YouTube

Digitale gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op dinsdag 17 november. Er zijn nog enkele digitale plekken beschikbaar!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y