Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 
13 september 2019
RaadsMail

Een terugblik op 10 september en de vergaderagenda van 17 september

In deze RaadsMail krijgt u een terugblik op De Ronde, De Actaliteitenraad en Het Besluit van 10 september. Ook krijgt u een vooruitblik op De Ronde van 17 september. U bent van harte welkom om de vergaderingen van 17 september bij te wonen. De actuele agenda en de vergaderstukken vindt u hier.

 
Terugblik De Ronde 10 september
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Er stond één Ronde-vergadering op de agenda: PvdA, CDA, Amersfoort2014, D66, ChristenUnie en SP: Parkeren in het Gildekwartier.
Het merendeel van de partijen in de raad wil dat een pilot van een half jaar wordt uitgevoerd waarbij zo'n 80 vergunningplaatsen vergunningvrij worden om de parkeerdruk in het gebied te verkleinen.
Criteria voor slagen pilot: 
a. parkeerdruk in Jeruzalem is kleiner of gelijk aan 85% én
b. parkeerdruk in Jericho is kleiner of gelijk aan 85%;
c. geen substantiële afname van leefbaarheid en veiligheid op basis van geregistreerde gegevens zoals metingen luchtkwaliteit en klachten/aangiftes bij gemeente/politie;
Als de pilot geslaagd is, dan wordt het parkeervergunningvrij zijn van de Schutspatroon, Vendelier en Meesterproef geformaliseerd. Als de pilot niet slaagt, wordt de huidige situatie hersteld. Het is dan aan de bewoners of zij ervoor kiezen de gemeente te vragen vergunningparkeren in te voeren.

U kunt de vergadering terugluisteren via deze site. Door te klikken op het paperclipje bij de vergadering kunt u alle vergaderstukken vinden. Ook vindt u hier het verslag (besluitenlijst) van de vergadering.

Terugblik Actualiteitenraad 10 september

De raad

Tijdens de Actualiteitenraad kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van B&W over actuele zaken.

Bülbül (DENK) stelde vragen over de stationsnaam Amersfoort Centraal aan portefeuillehouder Buijtelaar. Jongerman (SP) en Fousert (Amemersfoort2014) stelden aanvullende vragen. Er werd onder andere gevraagd of er mogelijkheden zijn om de naamsverandering terug te draaien. De wethouder gaf aan dat de opdracht voor de investering al is gegeven en het een spreekwoordelijke rijdende trein is.

De van der Schueren (CDA) stelde vragen over de snelheid op de A1 en A28 aan portefeuillehouder Buijtelaar. In september jl. is  op basis van een uitspraak van de Raad van State over het stikstofbeleid van de overheid bekend geworden dat op delen van de A1, A2, A28 en A50 de snelheid niet verhoogd wordt tot 130 km/h. Dit geldt echter niet op delen van de A1 en A28 die langs Amersfoortse woonwijken gaan. Welke stappen heeft het college ondernomen om de snelheid toch terug te brengen naar 100 km/h? De wethouder informeerde de raad over de genomen stappen en de inzet op bestuurlijk en ambtelijk niveau.

U kunt de Acualiteitenraad hier terugkijken.

Terugblik Het Besluit 10 september
Auto's (Bron: Pixabay)
U krijgt een toelichting op een aantal raadsbesluiten.

Ontslag extern lid rekenkamercommissie
Mevrouw R.C.M. Stadhouders heeft haar ontslag aangeboden als voorzitter en extern lid van de Rekenkamer Amersfoort. Aan de raad werd gevraagd haar eervol te ontslaan met ingang van 1 september 2019. Dit raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Ontwikkelkader De Hoef-West
De raad werd onder andere gevraagd het ontwikkelkader De Hoef-West en de bijbehorende startnotitie vast te stellen. Dit raadsvoorstel is aangenomen, vrijwel alle fracties waren blij met het voorliggende plan. Lijst Molenkamp was tegen, volgens raadslid Rob Molenkamp is het op papier een groen plan maar in werkelijkheid een flinke toename van beton.

Moties
De motie Gratis drinkwater op festivals van DENK werd verworpen met 22 stemmen tegen (D66, VVD, GroenLinks, CDA) en 15 stemmen voor (ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp), de wethouder heeft echter toegezegd onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

De motie Stadhuis De Hoef-West (Amersfoort2014) werd verworpen met 33 stemmen tegen en 4 stemmen voor (alleen Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp). De fracties verzochten het college onder andere te onderzoeken of een leegstaand kantoorpand in de Hoef-West een mogelijke locatie van een nieuw stadhuis kan worden. Enkele partijen noemden het voorstel een gepasseerd station, deze variant heeft eerder op tafel gelegen en werd niet goed genoeg bevonden. Ook ligt de locatie volgens partijen niet centraal.

De motie Het Soesterkwartier verdient een goede busvoorziening (SP, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, DENK, PvdA, BPA, Lijst Molenkamp) werd unaniem aangenomen. Met de motie spreken de fracties uit dat ze het belangrijk vinden dat het Soesterkwartier een goede busverbinding heeft en verdere verslechtering van de busvoorziening onwenselijk is. Zij verzoeken het provinciebestuur en Syntus 
om daarom voor 2020 geen verdere verslechtering van deze busvoorziening in het Soesterkwartier door te voeren. Ook verzoeken de fracties Syntus om in overleg te gaan met bewoners van de wijk om samen met hen te onderzoeken hoe de busvoorziening en het gebruik hiervan in deze wijk verbeterd kan worden.


De motie Procedure behandeling van bezwaarschriften (Amersfoort2014, BPA, Lijst Molenkamp, SP) werd verworpen met 21 stemmen tegen (D66, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, DENK) en 16 stemmen voor (CDA, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, Lijst Molenkamp).

U kunt de agenda met alle stukken, zoals de raadsvoorstellen, het verslag en de besluitenlijst hier vinden. Ook kunt u de vergadering terugkjijken via deze site.

Vooruitblik De Ronde 17 september

Zorg (Bron: Pixabay)

Op de agenda staan negen Ronde-vergaderingen over verschillende onderwerpen en de Auditcommissie. U krijgt een vooruitblik op een aantal Ronde-vergaderingen. U vindt hier de volledige agenda met de bijbehorende vergaderstukken (klik op het paperclipje). Ook kunt u hier een dag later de vergaderingen terugluisteren.

19.00 – 20.25 uur Lijst Molenkamp: Gentrificatie (Molendijkzaal)
rondetafelgesprek
De Wagenwerkplaats en de Kop van Isselt worden ontwikkeld tot stedelijke wijken waar gewoond en gewerkt wordt. In de Nieuwe Stad gebeurt dit al. Dit heeft gevolgen voor de wijken Soesterkwartier, Jeruzalem en Jericho. Volgens de fractie Lijst Molenkamp hebben of krijgen deze wijken te maken met ‘gentrificatie’. Dit is de ‘opwaardering’ van de buurten op sociaal, cultureel en economisch gebied en zorgt voor een stijging van de onroerendgoed- en huurprijzen, het trekt kapitaalkrachtige nieuwe bewoners en gebruikers aan en verdrijft de lagere klassen uit de wijken. Daarmee komt de betaalbaarheid van woningen in de hele stad steeds verder onder druk te staan. Tijdens deze Ronde vertelt Frans Soeterbroek
(deruimtemaker.nl) wat de gevolgen zijn van gentrificatie en gaat hij in gesprek met raadsleden en portefeuillehouders.

19.00 – 20.25 uur Masterclass Parkeernormen (Vermeerzaal)
informatie
Raadsleden krijgen een masterclass Parkeernormen aangeboden. Wat zijn de (on)mogelijkheden binnen en naast beleid als het gaat om de uitbreiding van parkeervergunninggebieden? Wat zijn alternatieven? Hoe wordt het waterbedeffect tegengegaan?

20.30 – 21.15 uur Stedenbouwkundig Programma van eisen Parkweelde 3 (Molendijkzaal)
voorbereiding besluit
Aan de Magelhaenstraat en omgeving zijn 224 appartementen en aan de Leif Eriksonsstraat 16 kleine woningen eigendom van de Alliantie die niet meer voldoen aan de wensen van deze tijd. De woningbouwvereniging wil de woningen slopen en vervangen door circa 400 nieuwbouwwoningen. De raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over het raadsvoorstel en het bijbehorende stedenbouwkundig programma van eisen. 

Tijdens deze Ronde kunt u inspreken.

21.15 – 22.00 uur Stedenbouwkundig plan en startnotitie bestemmingsplan Operaplein (Molendijkzaal)
voorbereiding besluit
In het kader van Amersfoort Vernieuwt is een stedenbouwkundig plan opgesteld voor de herontwikkeling van het Operaplein (Randenbroek Schuilenburg). De Alliantie wil de herontwikkeling oppakken en stelt voor het woningbouwprogramma voor het gebied uit te breiden (met 56 woningen) waarbij de supermarkt blijft en andere detailhandel op het plein verdwijnt. De raad geeft zijn mening over het stedenbouwkundig plan en de startnotitie voor het bestemmingsplan.

Tijdens deze Ronde kunt u inspreken.

21.30 – 22.30 uur Evaluatie Koningsdag (Vermeerzaal)
informatie
De portefeuillehouders blikken met de raad terug op de organisatie en het verloop van Koningsdag. De raadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de raadsinformatiebrief Rapportage Koningsdag 2019, vragen te stellen en te reflecteren op de inzet en effecten van het evenement.

22.00 – 22.45 uur Startnotitie Omgevingsplan Amersfoort 2021 (Molendijkzaal)
voorbereiding besluit
Op 1 januari 2021 treedt de Omgevingswet in werking. Hierin staat dat gemeenten één omgevingsplan voor het gehele grondgebied moeten vaststellen. Raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over het raadsvoorstel en de startnotitie. Meer weten over de Omgevingswet? Kijk naar het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=SuGeqKRIoTE&t=7s

Tijdens deze Ronde kunt u inspreken.

Verder staan de volgende vergaderingen op de agenda: Gebruik van zorg en ondersteuning en maatregelen Sociaal Domein (informatie), Maatschappelijke opvang stand van zaken (informatie) en Cultuurplan Amersfoort 2019-2022 "Duurzaam, Dynamisch en Doen" (voortgezette behandeling - voorbereiding besluit).

Inspreken?
Bij de Rondes die vermeld staan als een voorbereiding besluit of een peiling kunt u inspreken. Bij een voortgezette behandeling - voorbereiding besluit kunt u niet inspreken. De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk op deze pagina.
Inspreken is bij een rondetafelgesprek of informatieveronde niet mogelijk. Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op deze site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.
Gast van de raad 
Duurzaam (bron: Pixabay)
De vergaderingen van de gemeenteraad, op de dinsdagavond, zijn openbaar. U bent dus van harte welkom. Het is ook mogelijk om als ‘Gast van de raad’ de vergadering te bezoeken. Dit is een initiatief van de gemeenteraad om u te laten kennismaken met de raad.

U wordt om 17.30 uur ontvangen door een aantal raadsleden en twee medewerkers van de raadsgriffie. Zij geven een toelichting op het werk van de gemeenteraad en het verloop van een raadsvergadering. Daarna kunt u tijdens een eenvoudige maaltijd met een paar raadsleden in gesprek gaan. Vanaf de publieke tribune volgt u vervolgens (een deel van) de vergadering.

Wilt u een keer als ‘Gast van de raad’ ontvangen worden? Dan kunt u zich aanmelden bij de raadsgriffie, telefoonnummer: 469 4379, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. U krijgt dan een uitnodiging voor een komende raadsvergadering. U kunt zich nog aanmelden voor de editie op 17 september.
 
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y