Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

14 april 2022

RaadsMail

De Ronde en de raadsvergadering Het Besluit 19 april

De raad komt op dinsdagavond 19 april bijeen voor een Ronde-vergadering over de jaarstukken en voor de Actualiteitenraad en de raadsvergadering Het Besluit. De raad neemt onder andere besluiten over een aantal benoemingen, onder meer van presidiumleden, buitengewone fractieleden en een plaatsvervangend voorzitter van de raad. In deze RaadsMail leest u een toelichting op deze vergaderavond. Ook blikken we kort terug op de extra raadsvergadering Het Besluit van maandag 11 april en op de Ronde-vergaderingen van dinsdag 12 april.

 Inhoud

 
De Ronde 19 april: Jaarstukken
Foto Vermeerzaal
Op dinsdag 19 april is er om 19.00 uur één Ronde-vergadering over de jaarstukken. U kunt de vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune in de Raadzaal. Maar u kunt de vergadering ook online volgen, via Politiek Portaal. Daarnaast kunt u de vergadering online volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en de vergaderstukken (zie paperclip).

19.00 uur: Presentatie jaarstukken 2021
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over wat het heeft gedaan en wat dat heeft gekost. Tijdens deze Ronde presenteert de wethouder Financiën, Willem-Jan Stegeman, de jaarstukken 2021. De raad moet deze jaarstukken vóór 15 juli vaststellen. Zie het agendapunt.

Normaal gesproken stelt de raad voor het zomerreces ook de kadernota vast. Met daarin in hoofdlijnen de plannen van het college voor de komende vier jaar en hoeveel deze gaan kosten. In het jaar waarin er gemeenteraadverkiezingen zijn geweest is er geen kadernota, omdat op het moment van opstellen van de kadernota er nog geen nieuw college is. Wel komt er dan een kaderbrief. Daarin wordt de raad geïnformeerd over de financiële stand van zaken van de gemeente en welke ontwikkelingen er zijn die financiële gevolgen hebben voor de gemeente. De raad kan bij de bespreking van de kaderbrief richtlijnen aan het college meegeven voor het opstellen van de gemeentelijke begroting. De begroting wordt in het najaar vastgesteld. Daarin staan precies de plannen van het college en wat deze gaan kosten (bijvoorbeeld plannen voor duurzaamheid, sport, veiligheid en wonen). 

Vervolg
Op 7 juni bespreken de raadsleden de jaarstukken in De Ronde. U kunt dan inspreken en uw mening geven. Op 21 juni volgt besluitvorming over de jaarstukken tijdens de raadsvergadering Het Besluit. De raadsleden stemmen over de ingediende moties (verzoeken aan het college) en amendementen (wijzigingen in het raadsbesluit) en over de jaarstukken.

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal en YouTube. Ronde ‘Informatie. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.
Raadsvergadering Het Besluit 19 april
Op dinsdag 19 april begint om 19.30 uur de vergaderavond De Raad. Van 19.30-19.45 uur is de Actualiteitenraad waarin raadsleden en buitengewone fractieleden vragen kunnen stellen aan het college over onderwerpen die niet op de agenda staan. Om 19.45 uur begint de raadsvergadering Het Besluit. Als er geen onderwerpen zijn voor de Actualiteitenraad, dan begint de raadsvergadering om 19.30 uur. U kunt de vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribune in de Raadzaal. Maar u kunt de vergaderingen ook online volgen, via Politiek Portaal. Daarnaast kunt u de vergaderingen online volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en de vergaderstukken (zie paperclip).

Benoemingen
Omdat er een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd is, besluit de raad over een aantal benoemingen.
• Benoeming leden presidium: het presidium bestaat uit raadsleden en bewaakt de rol en positie van de raad. Dit doet het presidium onder andere door het vaststellen van de voorlopige agenda van de raadsvergadering Het Besluit en door het vaststellen van de agenda’s voor De Ronde, informatiemarkt Het Plein en De Stad In (werkbezoeken van de raad). Namens elke fractie mag er één raadslid plaatsnemen in het presidium - een fractie hoeft geen kandidaat voor te dragen. De raad besluit over de toelating. Verder zijn bij de vergaderingen van het presidium de voorzitter van de raad - burgemeester Lucas Bolsius - en de griffier als adviseurs aanwezig en een raadsadviseur als secretaris. De voorzitter van de raad en de griffier zijn adviseurs van het presidium. Het presidium bepaalt welk raadslid voorzitter wordt van het presidium. 
• Benoeming leden auditcommissie: de auditcommissie bestaat uit raadsleden en buitengewone fractieleden en helpt de gemeenteraad om de inhoud van documenten met grote financiële gevolgen te controleren. Denk hierbij aan de begroting, maar ook aan een raadsvoorstel waar veel geld voor nodig is. Namens elke fractie mag er één raadslid of buitengewoon fractielid in de auditcommissie plaatsnemen - een fractie hoeft geen kandidaat voor te dragen. De raad besluit of dat fractielid wordt toegelaten tot de auditcommissie. Verder heeft de auditcommissie een voorzitter (een van de fractieleden) en een secretaris. De voorzitter wordt door de auditcommissie zelf aangewezen.
• Benoeming plaatsvervangend voorzitter van de raad: voor de voorzitter van de gemeenteraad - burgemeester Lucas Bolsius - moet een plaatsvervanger benoemd worden. De plaatsvervangend voorzitter is een raadslid en neemt het raadsvoorzitterschap over als de burgemeester verhinderd is. Of als hij tijdens de raadsvergadering Het Besluit als portefeuillehouder moet optreden, bijvoorbeeld bij een motie die hoort bij de portefeuille Veiligheid.
• Benoeming buitengewone fractieleden: buitengewone fractieleden kunnen deelnemen aan Ronde-vergaderingen en kunnen vragen aan het college stellen. Elke fractie mag maximaal twee buitengewone fractieleden hebben. De kandidaat moet op de kieslijst hebben gestaan van de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De raad besluit over de toelating. Op 30 maart benoemde de net geïnstalleerde nieuwe gemeenteraad veertien buitengewone fractieleden. Op dit moment zijn de volgende nieuwe kandidaten bekend: Marleen van den Nieuwendijk (namens VVD), Thomas Kamphuis en Bea van de Bovenkamp (beiden namens Partij voor de Dieren) en Sylvie van der Voort (namens Amersfoort voor Vrijheid). De raad wordt gevraagd hen te benoemen tot buitengewone fractieleden.
• Benoeming leden rekenkamer: de rekenkamer is een onafhankelijk orgaan dat het door de gemeente gevoerde bestuur toetst. De rekenkamer voert onderzoeken uit en doet naar aanleiding daarvan aanbevelingen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit vervolgens over deze aanbevelingen. De rekenkamer bestaat uit drie externe leden (waaronder de voorzitter) en twee interne leden vanuit de gemeenteraad (raadsleden). Er is een secretaris die de rekenkamer ondersteunt. Alle leden en de secretaris worden benoemd door de gemeenteraad. De raad wordt gevraagd de twee interne leden te benoemen. Voor meer informatie over de rekenkamer Amersfoort, zie de website: amersfoort.nl/rekenkamer.

Andere raadsvoorstellen
• Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan De Nieuwe Poort 21:
met het opstellen van het bestemmingsplan wordt de bestemming van het pand van de Hogeschool Utrecht gewijzigd van ‘Maatschappelijk’ in ‘Gemengd’. Hierdoor wordt het mogelijk om naast onderwijsvoorzieningen, ook de functie kantoor te realiseren (dit is een wens van de Hogeschool Utrecht). Zie het raadsvoorstel.
•  Concept programma en product Begroting Afval Verwijdering Utrecht (AVU) 2023: de Afval Verwijdering Utrecht (AVU) heeft voor 2023 de Concept programma en product begroting opgesteld. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid hierop een zienswijze (officiële reactie) in te dienen. De AVU is een gemeenschappelijke regeling. De gemeenten in de provincie Utrecht hebben hun taken en bevoegdheden op het gebied van afvalverwijdering overgedragen aan de AVU. Het college stelt onder andere voor om: de AVU te vragen om onderzoek te blijven doen naar andere afzetmogelijkheden van oud papier, waaronder het afleveren aan de papierverwerkende industrie. Dit om de mogelijk toekomstige lagere tarieven voor oud papier te ondervangen. Zie het raadsvoorstel.
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Pieter Pijpersstraat 19: voor het perceel aan de Pieter Pijperstraat 19 is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van drie woningen. Het college vraagt de raad om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Hiermee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen de bouwplannen. Het bouwen van de woningen is in strijd met het bestemmingsplan. Daarom is een zogenaamd Wabo-projectbesluit nodig. Als de raad de ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgeeft, wordt de ontwerp-omgevingsvergunning samen met deze ontwerpverklaring ter inzage gelegd voor zes weken. In deze periode kunnen belanghebbenden een zienswijze (officiële reactie) indienen. Zie het raadsvoorstel.
• Vaststelling Informatieverordening gemeente Amersfoort 2022: in het Toezichtverslag van de gemeentearchivaris staat dat herziening van de Archiefverordening uit 2016 nodig is. Deze is nu aangepast om aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen (zoals actualisatie van wet- en regelgeving en veranderingen van de organisatie). Het college stelt aan de raad voor om de Informatieverordening gemeente Amersfoort 2022 vast te stellen. Zie het raadsvoorstel.
• Modelkeuze voor de te volgen planologische procedure en toepassen coördinatieregeling voor de ontwikkeling Eemfront: voor de ontwikkeling van Eemfront naar een stedelijk gebied - met ruimte voor circa 66 woningen, bedrijven en horeca - is in 2020 een bestemmingsplan vastgesteld door de raad. Dit werd daarna vernietigd door de Raad van State. De initiatiefnemer wil het gebied nog steeds graag ontwikkelen en het college vindt dit ook wenselijk. In februari 2022 heeft de raad het Ontwikkelkader Kop van Isselt vastgesteld, waarin Eemfront is opgenomen. Het college vraagt de raad onder andere om voor het bestemmingsplan Eemfront de procedure te volgen die hoort bij model 2, volgens de notitie Rol van de raad in Ruimtelijke Ordeningprocedures. Model 2 houdt in:
- Opstellen ontwerp bestemmingsplan en ontwerpbesluit omgevingsvergunning.
- Raadsinformatiebrief over de start van ter inzage leggen van het ontwerp bestemmingsplan en het ontwerpbesluit omgevingsvergunning (raadsleden hebben twee weken de tijd om het plan te bekijken en eventueel te agenderen voor bespreking in De Ronde.
- Ontwerp bestemmingsplan en ontwerpbesluit omgevingsvergunning 6 weken ter inzage.
- Wanneer zienswijzen (officiële reacties) worden ingediend wordt een zienswijzennota opgesteld. - Besluitvorming door de raad over de zienswijzennota en het vaststellen van het bestemmingsplan. De omgevingsvergunning wordt verleend door het college. 
Zie het raadsvoorstel.

Moties
De gemeenteraad besluit over de door fracties ingediende moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Tot nu toe is er één motie aangekondigd. Moties worden onderaan de agenda geplaatst.
• Laatste kans! Stop de Westelijke rondweg (SP): de fractie stelt dat de aanleg van de Westelijke rondweg mislukt is en vraagt het college om te stoppen met de aanleg. De fractie constateert dat op dinsdag 19 april de laatste raadsvergadering Het Besluit is vóór 30 april en dat ProRail voóór 30 april wil weten wat het Amersfoortse besluit is. Het formatieproces van een nieuw college is dan nog niet afgerond. Daarom vindt de fractie dat het beter is dat de nieuwe raad een besluit neemt dan het oude college. Ook vindt de fractie dat de noodzaak van het project niet aantoonbaar is.
Terugblik extra raadsvergadering Het Besluit 11 april
Duurzaam (bron: Pixabay)

Maandagavond 11 april werd er een extra raadsvergadering Het Besluit gehouden. Tijdens deze vergadering gaf informateur Kiki Hagen (Tweede Kamerlid D66) een toelichting op haar eindadvies dat D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren verder met elkaar in gesprek gaan om te komen tot een meerderheidscoalitie. De vijf partijen hebben twee formateurs aangesteld die de onderhandelingen gaan begeleiden. U kunt de vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met de vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst en het verslag volgen nog. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube.

Hagen kwam tot dit eindadvies na twee gespreksrondes. Tijdens de eerste ronde sprak zij met alle dertien politieke partijen en tijdens de tweede ronde sprak zij verder met D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren. In deze gesprekken herbevestigden alle partijen de uitkomst van de brief dat een brede meerderheidscoalitie gewenst is die groen, duurzaam, vooruitstrevend en sociaal is.

Volgens informateur Kiki Hagen liggen op basis van de verkiezingsprogramma’s en de inhoudelijke gesprekken D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort 2014 en Partij voor de Dieren het dichtst bij elkaar als het gaat om de genoemde thema’s. Tijdens de vergadering kondigde Tyas Bijlholt van D66 (de grootste partij) aan dat deze vijf partijen gezamenlijk twee formateurs hebben aangesteld: Pim van den Berg (D66) en Patricia Seitzinger (GroenLinks). De komende tijd begeleiden zij de onderhandelingsgesprekken van de formerende partijen,

Op deze site staat actuele informatie over de vorming van een coalitie.

Terugblik De Ronde 12 april
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Op dinsdag 12 april waren er vier Ronde-vergaderingen. Wat is er zoals besproken en wat is (eventueel) het vervolg? 

Ontwerpbestemmingsplan sport- en woongebied Liendert-West
Het college heeft op 8 maart deze raadsinformatiebrief over het ontwerpbestemmingsplan sport- en woongebied Liendert-West naar de raad gestuurd. Hierin schrijft het college dat het de procedure voor dit ontwerpbestemmingsplan wil starten en het stuk ter inzage wil leggen. Raadsleden konden binnen twee weken na het verschijnen van de raadsinformatiebrief verzoeken om het onderwerp op de agenda te zetten voor De Ronde. Op initiatief van de fractie Amersfoort2014 werd deze Ronde-vergadering gehouden. Amersfoort2014 wilde bespreken in hoeverre dit ontwerpbestemmingsplan invulling geeft aan de in 2020 aangenomen motie Ondersteunende maatregelen Liendert en aan de aanbevelingen uit het vastgestelde Wijkperspectief Liendert. In het ontwerpbestemmingsplan voor het sport- en woongebied Liendert-West gaat het om de herontwikkeling van het gebied dat wordt begrensd door het Jan van Riebeeckpad (langs de spoorlijn Amersfoort - Deventer), de Parelhoenstraat en het Meerkoetpad/ Valleikanaal.

Tijdens deze Ronde is met name gesproken over het niet voldoen aan het Deltaplan wonen (omdat er alleen sociale huur wordt gebouwd) en het doorlopen participatieproces. Het onderzoek naar trillingen van het spoor zal plaatsvinden voordat de bouwvergunning kan worden verleend. Het Wijkperspectief Liendert bevat de op een eerder moment door de raad verzochte voorzieningenscan en leefbaarheidsscan.

--> Vervolg? Het ontwerpbestemmingsplan kan nu ter inzage worden gelegd en belanghebbenden kunnen dan een zienswijze indienen. De raad stelt op een later moment de zienswijzennota en het bestemmingsplan vast.

Opvang vluchtelingen Oekraïne
Het college informeert de raad over lokale ontwikkelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de komst van vluchtelingen naar Amersfoort. Tot nu toe gebeurde dit via collegeberichten, zie het dossier. Amersfoort stelt zich gastvrij op en biedt hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne. Er is een projectgroep die de komst van vluchtelingen uit Oekraïne naar onze stad begeleidt en zorgt voor opvang. Ook beantwoordt de projectgroep vragen van vluchtelingen en inwoners. Tijdens deze Ronde beantwoordde het college vragen van raadsleden. Er is onder andere gesproken over: onderwijs en educatieve pogramma's, leefgeld, mensenhandel en inschrijving in de BRP (Basisregistratie Personen). De burgemeester vertelde dat er nu in Amersfoort twee opvanglocaties zijn met in totaal 450 plekken. Ook vertelde hij dat het onduidelijk is voor hoe lang de voorzieningen nodig zijn en dat er vooralsnog wordt uitgegaan van één jaar.
Op de website amersfoort.nl/vluchtelingen kunt u informatie vinden over hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

--> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken. Mogelijk wordt het een terugkerend rondetafelgesprek tijdens De Ronde.

Inwerkprogramma: informatieveiligheid en privacy
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad kregen de raadsleden informatie over informatieveiligheid en privacy. Ook raadsleden kunnen te maken krijgen met zaken als datalekken, phishing en privacyvraagstukken. Tijdens deze Ronde kregen de raadsleden een handelingsperspectief aangereikt.

Inwerkprogramma: planning en control
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad kregen de raadsleden informatie over de planning-en-controlcyclus van de gemeente. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over wat het heeft gedaan en wat dat heeft gekost. Op basis van de jaarstukken van vorig jaar kregen de raadsleden uitleg over dit document en hoe dit het beste gelezen kan worden. Ook werd er een toelichting gegeven op de plek van de jaarstukken in de hele cyclus van financiële documenten (jaarstukken, kadernota, zomerrapportage en begroting). 

U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen). De vergadering 'Opvang vluchtelingen Oekraïne' kunt u ook terugkijken via YouTube.

Meireces en vergaderplanning
Muzieknoten (bron: Pixabay)
De gemeenteraad heeft meireces van 23 april tot en met 8 mei.

De vergaderplanning in april en mei is als volgt:

• 19 april:
De Ronde (jaarstukken) en raadsvergadering Het Besluit
• 10 mei: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 17 mei: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 24 mei: De Ronde (vergaderingen over verschillende onderwerpen)
• 31 mei: raadsvergadering het Besluit

Op 22 april ontvangt u een RaadsMail met een terugblik op de raadsvergadering Het Besluit van 19 april en een vooruitblik op De Ronde van 10 mei. De eerstvolgende RaadsMail ontvangt u daarna op 13 mei.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

U kunt rechtstreeks opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y