Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

14 februari 2020

RaadsMail

De raadsvergadering van 18 februari

Op dinsdagavond 18 februari komt de raad bijeen voor Het Besluit. De raad besluit dan onder andere over stedenbouwkundig plan Podium en een op te stellen visie voor de Amersfoortse Heuvelrugzone. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op deze raadsvergadering en een terugblik op de Ronde-vergaderingen van 11 februari.

Klik hier voor de agenda van 18 februari met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De vergadering is openbaar, u bent van harte welkom. Ook kunt u de vergadering via dezelfde link (thuis) live meekijken of achteraf bekijken.

 
Het Besluit 18 februari
Auto's (Bron: Pixabay) Het Besluit start in principe om 19.45 uur in de Raadzaal. Van 19.00-19.15 uur is de Actualiteitenraad (Raadzaal) en van 19.15-19.45 uur Het Plein. Als er geen onderwerpen voor de Actualiteitenraad worden ingediend, begint Het Plein om 19.00 uur.  Is er ook geen Plein (momenteel geen aanmeldingen), dan start Het Besluit om 19.00 uur.
Over welke raadsvoorstellen neemt de raad een besluit? Een toelichting op een aantal onderwerpen.
  • Stedenbouwkundig plan en startnotitie bestemmingsplan Podium 
Voor de bouw van circa 400 woningen op kantoorlocatie Podium in Vathorst is een stedenbouwkundig plan opgesteld, dat als basis geldt voor het bestemmingsplan.  Een percentage van 35 procent van de woningen moet sociale huurwoningen worden. Ook is de intentie om 20 procent van de woningen in het middensegment te realiseren. De raad wordt nu gevraagd het raadsvoorstel, het bijhorende stedenbouwkundig plan en de bijbehorende startnotitie vast te stellen. Ook wordt de raad gevraagd de bestemmingsplanprocedure te starten. Tijdens De Ronde van 14 januari spraken de raadsleden over dit plan. Zorgpunt voor veel fractiewoordvoerders was dat het niet voldoet aan de ambities van het Deltaplan Wonen: het percentage 35 procent sociale huur wordt gehaald, maar niet meer dan dat. En de voorwaarden '20 procent woningen in het middensegment' en 'minimaal energieneutraal' zijn geen harde voorwaarden. Dit raadsvoorstel stond op 18 januari in Het Besluit geagendeerd. Het agendapunt is toen van de agenda gehaald vanwege late beantwoording van feitelijke vragen.

Er zijn één amendement en drie moties bij dit raadsvoorstel aangekondigd:

Amendement Ook een podium voor het middensegment! (CDA, GroenLinks, D66, PvdA, DENK). De fracties willen dat een beslispunt wordt aangepast waardoor er minimaal 35% sociale huurwoningen komen en minimaal 20% woningen in het middensegment. 

Motie Meer betaalbare woningen in Vathorst (Podium) (DENK). De fractie wil dat er meer woningen worden gebouwd, dat er minimaal 40% sociale en/of meer dan 20% middeldure woningen komen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid om de parkeernormen te verlagen.

Motie Meer woningen met lagere parkeernorm Podium (PvdA, Lijst Sanders, DENK, GroenLinks). De fracties willen dat het college onderzoekt of de parkeernorm voor woonlocatie Podium verlaagd kan worden, en of het aantal woningen dan verhoogd kan worden.

Motie Deltaplan en Actieplan ook op Podium (GroenLinks, D66, PvdA, DENK). De fracties willen dat er aan de eisen minimaal 35% sociale huurwoningen en minimaal 20% middeldure woningen wordt voldaan. Ook willen zij dat de voorwaarden uit het Deltaplan Wonen en het Actieplan huisvesting middeninkomens op het gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid gaan gelden.
  • Financiële ijkpunten

Dit zijn getallen waarmee de financiële gezondheid van de gemeente wordt gemeten. Voorgesteld wordt onder andere om 15 financiële ijkpunten te volgen bij begroting en jaarrekening en deze onder te verdelen in de pijlers Stabiliteit, Weerbaarheid en Flexibiliteit. Ook wordt voorgesteld om 8 ijkpunten te laten vervallen. Voor meer informatie, zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn één amendement en één motie aankondigd:

Amendement Financiële vinger aan de pols (D66, CDA, Lijst Sanders, BPA, GroenLinks, VVD). De fracties willen het volgende beslispunt toevoegen aan het raadsvoorstel: "bij raadsbesluiten met grote financiële impact wordt in de financiële paragraaf van het betreffende raadsvoorstel inzicht geboden in de gevolgen van voorliggend besluit voor de stand van de ijkpunten." Het is namelijk belangrijk om de financiële gezondheid van gemeente regelmatig te controleren.

Motie Monitor brede welvaart (SP). De financiële ijkpunten zeggen weinig over hoe het met Amersfoort en de bevolking gaat. De Monitor Brede Welvaart doet dat wel. De fractie wil dat er een gemeentelijke variant wordt ontwikkeld. En dat de uitkomsten jaarlijks meegenomen worden bij de behandeling van de jaarstukken.
  • Vertrekpunten voor opstellen visie Amersfoortse Heuvelrugzone
Aan de zuidkant van Amersfoort ligt natuur- en recreatiegebied de Heuvelrugzone. De druk op dit gebied neemt toe. Dit komt onder meer door toenemende recreatie (de stad groeit) en doordat gebouwen nieuwe invullingen krijgen (bijvoorbeeld woningbouw). Het college stelt voor een visie op te stellen voor de Heuvelrugzone. In de visie moet worden aangegeven hoe nieuwe ontwikkelingen het gebied en zijn kwaliteiten versterken en hoe in het gebied met de toenemende druk moet worden omgegaan. De raad wordt gevraagd het college enkele vertrekpunten mee te geven voor deze visie. Voor meer informatie, zie het raadsvoorstel

Bij dit raadsvoorstel zijn één amendement en twee moties aangekondigd:

Amendement Zware tijden voor de Heuvelrugzone (Lijst Molenkamp) gaat over een toevoeging aan een beslispunt zodat zoveel mogelijk voorkomen wordt dat het gebied er in groen op achteruit gaat door bebouwing. 

De SP heeft twee moties aangekondigd. Met Breng gevolgen Randstadrail voor de Utrechtse Heuvelrugzone in kaart vraagt de fractie aan het college om de raad voor het zomerreces te informeren over de gevolgen van het doortrekken van de Uithoflijn naar Amersfoort. Met Onderzoek aansluiting bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vraagt de SP aan het college om te onderzoeken of aansluiting bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug past binnen de visie. Deelname sluit aan bij het beschermen en versterken van groene en cultuurhistorische waarden.

  • Strategische Agenda Regio Amersfoort
De negen gemeenteraden in de regio stellen de agenda vast. Zij hebben ervoor gekozen om een deel van de strategische agenda 2019-2022 via interactie met de samenleving tot stand te brengen. Dit proces – de regiodialoog – is uitgevoerd voor drie thema’s: kwalitatieve woningbouw, inclusieve arbeidsmarkt en energie en duurzaamheid. De raad wordt voorgesteld om de drie thema’s met bijbehorende raadsvoorstellen en voorstellen uit de regiodialoog vast te stellen en op te nemen in de strategische agenda voor regio Amersfoort. De drie raadsvoorstellen en overige stukken staan bij het agendapunt (klik op de paperclip).

Bij dit raadsvoorstel heeft het CDA de motie Inclusieve arbeidsmarkt, participatieve follow-up aangekondigd. Hiermee vraagt de fractie om bij de verdere uitwerking van de inclusieve arbeidsmarkt door te gaan met de ingezette dialoog en participatie met de partners.

Over welke moties (over niet-geagendeerde onderwerpen) debatteert en besluit de raad? 
De motie De buren zijn ons lief van het CDA gaat over regionale samenwerking. De fractie wil laten onderzoeken of de Regio Amersfoort baat heeft bij een (beperkte) samenwerking met de metropoolregio Amsterdam. De economische en sociale invloed van de Regio Amsterdam op de Regio Amersfoort neemt namelijk toe.

Motie Maximale koopprijs verhogen bij startersleningen in Amersfoort van Lijst Sanders en DENK. Een voorwaarde van de starterlening is dat een huis niet meer dan € 212.000 kost. Dit is niet realistisch omdat de gemiddelde koopprijs van een woning in Amersfoort € 371.000 is. De fracties willen dat de maximale koopprijs om voor een starterslening in aanmerking te komen, wordt verhoogd naar € 310.000.

Motie Voorrang voor bewoners met allergie voor eikenprocessierups van Lijst Sanders. Dit jaar wordt het middel Xentari ingezet om de eikenprocesierups te bestrijden. Sommige mensen zijn zo allergisch voor de rups dat het levensbedreigend wordt. De fractie wil daarom dat het bestrijden van de rups bij eikenbomen bij deze mensen voorrang krijgt. 

Motie Doorknallen van GroenLinks, Amersfoort2014 en BPA gaat over een vuurwerkvrije gemeente. De fracties willen dat het college onderzoekt hoe de gemeente vuurwerkvrij kan worden en mogelijke varianten daarop. Het college kan advies vragen aan gemeenten die hier ervaring mee hebben.

Welke raadsvoorstellen staan verder op de agenda?

• Zienswijze ontwerp kadernota 2021 RUD Utrecht. Het college stelt voor aan de raad om geen zienswijze in te dienen.
• GGD regio Utrecht: Kaderbrief 2021. Het college stelt voor aan de raad om een zienswijze te geven op de Kadernota GGDrU 2021.
• Wijziging Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020: de raad wordt gevraagd om de eigen bijdrage van één zone regiotaxi in de verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020 aan te passen van €0,80 naar €0,95 per zone. De SP heeft de motie Klimaatmaatregelen niet afwentelen op mensen met een beperking aangekondigd. Hiermee vraagt de fractie onder andere om de eigen bijdrage voor de regiotaxi niet te verhogen en de verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020 ongewijzigd te laten.
• Jaarplan Auditcommissie.
Terugblik De Ronde 11 februari
Duurzaam (bron: Pixabay) Op de agenda stonden vijf vergaderingen. Een terugblik op de vergaderingen over tijdelijk wonen, een vuurwerkvrije gemeente en Over de Laak.
 
Resultaten haalbaarheid tijdelijk wonen
Het college had drie locaties voor tijdelijke sociale huurwoningen onderzocht: verzorgingshuis De Liendert, Kop van Schothorst en Smeeing. De raadsleden en wethouder Tigelaar spraken over het voorstel van het college om de Kop van Schothorst af te laten vallen en om de locatie Smeeing beschikbaar te stellen voor tijdelijke woningen. Er werd onder andere gesproken over: de wet natuurbescherming, het tweemaal bouwrijp maken van de locatie, het verplaatsen van de tijdelijke woningen en de minimale eisen aan de tijdelijke woningen. Wethouder Tigelaar heeft onder andere aangegeven dat er naar wordt gestreeft om ook kwetsbare mensen een plek te geven in de tijdelijke woningen. Dat de inschrijving op Woningnet behouden blijft voor mensen die intrekken in een tijdelijke woning. Ook zegde hij toe de quikscan die is uitgevoerd in het kader van de wet natuurbescherming naar de raad te sturen. Alle woordvoerders van de fracties vonden dat het raadsvoorstel geagendeerd kon worden voor besluitvorming. De SP heeft aangegeven na te denken over een motie of amendement.

Vervolg? Het raadsvoorstel wordt geagendeerd in Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen).

Vuurwerkvrije gemeente 
De initiatiefnemers van deze Ronde - GroenLinks en BPA - willen van Amersfoort vanaf 2020/2021 een vuurwerkvrije gemeente maken. Zij gingen in gesprek met andere raadsleden, de politie, de Dierenbescherming, een coördinator/handhaver van de gemeente en een initiatiefnemer van een vrijwillig vuurwerkvrije zone. Er werd onder andere gesproken over juridische (on)mogelijkheden, met daarbij een onderscheid tussen verbod op verkoop, bezit en afsteken. Over de (wijzigende) landelijke wet- en regelgeving, de houdbaarheid van lokale voorstellen bij de Raad van State en politieke keuzes vs. juridische (on)mogelijkheden. Ook werd er gesproken over het vuurwerkverbod in Rotterdam en over vuurwerkshows. Burgemeester Bolsius zegde toe om uit te zoeken wat er op gemeentelijk niveau juridisch mogelijk is qua verboden op het gebied van verkoop, bezit en afsteken.
Klik hier voor een filmpje met een terugblik op deze vergadering.
 
Over de Laak
Lijst Molenkamp en Amersfoort2014 waren initiatiefnemers van deze Ronde. Zij wilden met het college in gesprek over de uitvoering van het raadsbesluit van 2016 om het gebied Over de Laak een groen-recreatieve bestemming te geven. Er waren drie genodigde vanBehoud Over de Laak. Ook waren er twee insprekers.

De genodigden schetsten het besluitvormingsproces en riepen de raadslden vooral op om met inwoners in gesprek te gaan. Zij zijn tegen de inpassing van zonnevelden, dat na het raadsbesluit van 2016 bij het coalitieakkoord 2018 mogelijk werd gemaakt. Een van de sprekers gaf aan dat hij toentertijd heeft meegedaan aan een participatietraject en dat hij het niet correct vindt dat het inpassen van zonnevelden nu wel mogelijk is. Wethouder Janssen gaf aan dat het vertrekpunt van het college is: 'hoe kan er uitvoering worden gegeven aan een groen-recreatieve invulling met goed ingepaste zonnevelden'. Wethouder Buijtelaar vertelde dat het nog niet is gelukt om grondeigenaren mee te krijgen. En dat het gesprek met inwoners gaat plaatsvinden zodra er duidelijkheid is van marktpartijen; het duurt alleen langer dan gedacht vanwege de gevoeligheid van het gebied.

In de 1-minuutronde van raadsleden stonden zij vooral stil bij peilpunt 4: 'Gaat u akkoord om het college van B&W nu de opdracht te geven met de nodige spoed het bestemmingsplan conform de besluitvorming van 5 juli 2016 uit te werken?' De coalitiepartijen, CDA en PvdA gaan uit van het laatst genomen raadsbesluit; het vaststellen van het coalitieakkoord waarin voor Vathorst-Noord werd besloten tot ‘een aantrekkelijk groen-recreatief gebied combineren met goed ingepaste zonnevelden’. SP, BPA, Lijst Molenkamp en Amersfoort2014 pleitten ervoor eerst in gesprek te gaan met bewoners, zonder het kader van zonnevelden.

Vervolg? Dit onderwerp is voldoende besproken en Lijst Molenkamp en Amersfoort2014 komen met een motie.
 
Wat stond verder op de agenda?
-Regionale Energie Strategie Regio Amersfoort. Vervolg: conceptbod RES regio Amersfoort voor besluitvorming naar de raad.

Klik hier voor de volledige agenda van 11 februari. Ook staan hier de besluitenlijsten (verslagen) en de geluidsopnames. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. 
 
Rectificatie terugblik Het Besluit 28 januari
Zorg (Bron: Pixabay) In de RaadsMail van 31 januari stond in de terugblik op Het Besluit van 28 januari per abuis dat Lijst Molenkamp tegen het raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Amersfoortsestraat 11-15 was. Dit raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Klik hier voor de volledige agenda van Het Besluit van 28 januari. De besluitenlijst en het verslag zijn hier ook te vinden.
Presenteer uw ideeën of plannen op Het Plein
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Dat kan op Het Plein! Het Plein is de informele informatiemarkt van Amersfoort, waarop raadsleden, ambtenaren, wethouders en inwoners elkaar ontmoeten, netwerken en informatie delen.

Het Plein is dit jaar in principe elke laatste dinsdag van de maand van 19.15 tot 19.45 uur, op de avond dat de raadsleden bijeenkomen voor Het Besluit. Op de vide voor de Raadzaal, in het stadhuis, kunt u raadsleden en andere belangstellenden deelgenoot maken van uw ideeën en plannen. De volgende edities van Het Plein zijn op 18 februari en 24 maart.

Aanmelden hiervoor kan bij de raadsgriffie. Telefoonnummer: 469 43 79, e-mail: griffie@amersfoort.nl.

 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y