Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

15 januari 2021

RaadsMail

Vergaderagenda De Ronde 19 januari en terugblik De Rondes 12 en 14 januari

Op dinsdag 19 januari is de vergaderavond De Ronde. Er zijn vijf Ronde-vergaderingen, onder andere over de Amersfoortse bodem en ondergrond en over de herontwikkeling van verpleeghuis De Amerhorst. Ook vergadert de auditcommissie. In deze nieuwsbrief leest u een toelichting op de vergaderingen. Ook blikken we terug op de Ronde-vergaderingen van 12 en 14 januari.

 
Agenda De Ronde 19 januari 
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 19 januari zijn er vanaf 19.00 uur vijf digitale Ronde-vergaderingen. Ook vergadert de auditcommissie digitaal. U kunt alle vergaderingen volgen via de website amersfoort.raadsinformatie.nl. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via YouTube.

19.00 uur Notitie Reikwijdte en Detailniveau Omgevingsvisie Amersfoort

Op basis van de Omgevingswet is de gemeente verplicht een omgevingsvisie te maken. In mei 2020 heeft de gemeenteraad de bouwstenennotitie Omgevingsvisie (met onder andere vraagstukken voor inrichting en gebruik leefomgeving) behandeld en is er besloten om een milieueffectrapportage bij de omgevingsvisie (m.e.r.) op te stellen. Omdat de omgevingsvisie breder is dan milieu alleen, wordt er een OmgevingsEffectRapportage (OER) opgesteld. De eerste stap in de procedure van een OER is het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD): wat wordt onderzocht en op welke manier. Het college wil tijdens deze vergadering bij de raadsleden peilen of de concept-NRD de goede inhoudelijke onderzoeksrichtingen en beoordelingsthema’s bevat om uit te werken in de OmgevingsEffect- Rapportage (OER). Zie ook deze peiling.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur Bodem en ondergrond
De beschikbare ondergrondse ruimte in Amersfoort is niet oneindig. Dat betekent keuzes maken over het gebruik. En vraagt om een betere ordening van de ondergrond. Het college werkt aan een visie op de bodem en ondergrond. Er zijn in de bodem sporen uit het verleden (archeologie, niet gesprongen explosieven en bodemverontreinigingen). De ondergrond heeft allerlei functies, denk aan kabels en leidingen, parkeergarages, ecologie, wortels, schoon drinkwater, et cetera. En daar komen nieuwe aanspraken op ruimte bij. Denk daarbij aan het overgaan naar aardgasvrij, duurzame mobiliteit, (kringloop)landbouw, drinkwatervoorziening en de toenemende verstedelijking. In deze Ronde krijgen de raadsleden een schets van de huidige situatie in de bodem en ondergrond van Amersfoort en van de effecten op die ondergrond door de ontwikkelingen die op de gemeente afkomen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Uitvoering Participatiewet
Er zijn verschillende (schriftelijke) vragen gesteld naar aanleiding van het nieuws dat een inwoner van de gemeente Wijdemeren 7.000 euro bijstand moet terugbetalen omdat haar moeder boodschappen voor haar betaalde. Het college wil daarom in een Ronde de raadsleden een toelichting geven over hoe de gemeente de Participatiewet uitvoert. De afdeling Werk, Inkomen en Zorg presenteert wat de uitvoering van de wet in de praktijk betekent. Hierbij staan vooral de uitvoering van de bijstand en de controle daarop centraal. Het uitgangspunt voor de uitvoering is werken vanuit wet- en regelgeving en waar mogelijk het bieden van maatwerk. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.15 uur Kaderstellende notitie Amerhorst
Zorgverlener Amaris zorggroep en woningcorporatie voor ouderenhuisvesting Habion, willen verpleeghuis De Amerhorst vervangen en de woningen van de Amerrank renoveren. Er zijn plannen voor een combinatie van sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen en woningen waar zorg geleverd kan worden. De kaderstellende notitie is samen met het raadsvoorstel ‘Vaststellen kaderstellende notitie Amerhorst e.o.’ de basis voor de verdere uitwerking van het plan. De conceptkaders en uitgangspunten voor de herontwikkeling zijn eerst voorgelegd aan omwonenden en belanghebbenden. Hun reacties (zie reactienota) staan samen met de gemeentelijke kaders en de uitgangspunten van de initiatiefnemers in de kaderstellende notitie. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.15 uur Retourboulevard: een circulaire economie voor consumentenproducten
De gemeente Amersfoort wil in 2030 afvalloos zijn. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Amersfoort heeft plannen voor een zogeheten retourboulevard op De Isselt: een plek waar bedrijven bij elkaar komen die producten kunnen repareren, verbeteren en tweedehands verkopen.  Rondom het project ‘Retourboulevard’ en het upcyclen (van iets ouds iets nieuws maken) en repareren van consumptiegoederen lopen verschillende trajecten. In deze Ronde maken raadsleden kennis met enkele upcycle-ondernemers en krijgen zij informatie over de ontwikkelingen rond de circulaire economie en retourboulevard.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

21.30 uur Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Tijdens deze vergadering bespreekt de auditcommissie de volgende onderwerpen: 
• Rechtmatigheidsverantwoording door college. Aanpak voor controle.
• Beleidsnota risicomanagement.
• Voorstel raadslid en auditcommissielid Sieta Koet-Minis om jaarstukken op te splitsen in een jaarverslag en een jaarrekening.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 19 januari kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 12 januari
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op de agenda van 12 januari stonden zes Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Kadernota Veiligheidsregio Utrecht
Met de kadernota informeert de VRU de gemeenten over de financiële en beleidsmatige kaders voor de programmabegroting 2022. Die begroting wordt in het voorjaar van 2021 opgesteld. Daarin: een verhoging van de gemeentelijke bijdragen van structureel € 2,2 miljoen. Dit betekent voor Amersfoort een verhoging van € 14.000 in de structurele bijdrage ten opzichte van 2021. En voor de kosten aan beheer en onderhoud van de brandweerkazernes gaat het om een stijging van € 10.000, als gevolg van loon- en prijsaanpassing. 

Onderwerpen die in de 1-minuutronde aan de orde kwamen waren:
- AB-werkplaatsen (Werkplaatsen Ademluchtbescherming) en tijdelijke huisvesting
- Positie en kosten vrijwillige brandweer en financiering vanuit het Rijk
- Hervorming OMS-stelsel (openbaar meldsysteem)
- Aandacht voor mogelijkheid jeugdbrandweer.

De portefeuillehouder en de adviseur van de Veiligheidsregio brachten naar voren:
- De VRU is sinds de regionalisering al veel efficiënter is gaan werken, wat heeft geleid tot kostenbesparingen.
- Er zijn twee kazernes op Amersfoorts grondgebied. Die op Kattenbroek wordt ‘s avonds en in het weekend bediend door vrijwilligers. Vathorst gaat overdag vanuit zowel het centrum als vanuit Kattenbroek (met vier bemanningsleden) worden bediend. 
- Met de minister wordt gesproken over de vrijwilligers. Het Rijk zal, afhankelijk van de uitkomst daarvan, de bekostiging van vrijwilligers naar parttimers moeten gaan financieren.
- AB werkplaats: regels rond arbeidshygiëne vragen om een tussentijdse oplossing, er kan niet worden gewacht  tot er een nieuw gebouwde kazerne is. Huurlocatie gaat voor een paar jaar ingericht worden. Er is nog geen nieuwbouwoptie. Een aantal investeringen kan meegenomen worden naar een nieuwe locatie.- De OMS-melding gaat binnenkort rechtstreeks naar het landelijke systeem. Kosten blijven bij de regio, die zijn ook gedekt in de begroting.Alle fracties geven aan in te kunnen stemmen met het beslispunt.
-> Dit raadsvoorstel wordt geagendeerd in de raadsvergadering Het Besluit (zonder debat en moties en amendenten) van 26 januari.

Pilot themagericht omgevingsplan Energietransitie
In deze Ronde stond de energietransitie (overgaan naar aardgasvrij) centraal. Er werd een korte presentatie gegeven over de implementatie van de Omgevingswet in de gemeente Amersfoort en de samenhang tussen Omgevingsvisie, Programma’s en Omgevingsplan. Hierna volgde een korte presentatie  over de vraag hoe het instrument Omgevingsplan gebruikt kan worden om de energietransitie gemeentebreed te regelen. 

Wethouder Janssen gaf vervolgens aan dat naar verwachting begin 2022 een besluit over de gemeentebrede thermische regels energietransitie voor het Omgevingsplan aan de raad  zal worden voorgelegd.
Volgens de wethouder worden de keuzes voor wat betreft regels voorgelegd aan organisaties en inwoners; het gaat om mensen die nu al meedenken over bijvoorbeeld de Regionale Energie Strategie en de Transitievisie Warmte.
Nieuwe inzichten en nieuw beleid zullen niet meer alleen in een nota komen maar in Omgevingsvisie, Programma en/of Omgevingsplan. Maatwerk kan leiden tot nieuwe regels voor bijvoorbeeld melding of vergunning, de keuzes die daaraan voorafgaan worden aan de raad voorgelegd. Als blijkt dat er nog politieke keuzes moeten worden gemaakt, dan worden die aan de raad voorgelegd. 

De wethouder heeft toegezegd de inwoners breder te informeren over de betekenis en consequenties van deze pilot.
-> Dit raadsvoorstel wordt geagendeerd in de raadsvergadering Het Besluit (met debat en moties en amendenten) van 26 januari

Toekomst Bosbad en zwembad Hoogland
Na een korte introductie door wethouder Buijtelaar werd een presentatie gegeven over het onderzoek dat is uitgevoerd over de toekomst van zwembad Hoogland en het Bosbad.
Er werd gesproken over: 
- vergroting ligweide Bosbad zonder inperking zwemoppervlak
- mogelijkheden om grootschalige aanpassingen door te voeren zonder dat zwembaden een jaar dicht moeten (incl. idee van gefaseerde aanpak)
- opties voor nieuwe locatie zwembad Hoogland
- ideeën voor eventuele vrijgekomen huidige locatie van zwembad Hoogland bij verhuizing
- betrekken expertise uit de stad
- gevolgen voor het milieu van het weglekkend zwembadwater Bosbad
- verbetering bezettingsgraad bij verkleining zwemoppervlak Bosbad
- huidige kapitaallasten zwembad Hoogland
- betrekken Amersfoortse inwoners en organisatie bij uitwerking scenario’s.

-> Wethouder Buijtelaar heeft tijdens De Ronde aangegeven dat:
- bij een volgende Ronde over dit onderwerp de raad ook over de huidige kapitaallasten van zwembad Hoogland wordt geïnformeerd, zodat een goede vergelijking gemaakt kan worden met de geschetste scenario’s;
- de raad op korte termijn met een collegebericht wordt geïnformeerd over het vervolgtraject.

Samen voor een betere jeugdbescherming
Deze Ronde werd bijgewoond door vertegenwoordigers van SAVE, Familysupports, Sovee, Stichting Wijkteams Amersfoort en door een vertegenwoordiger van enkele zorgaanbieders.
Er werd een presentatie gegeven over de jeugdzorgdbeschermingsketen, het verschil tussen vrijwillig en gedwongen kader en de ontwikkelingen binnen de jeugdbescherming.

Tijdens het gesprek kwam o.a. het volgende aan de orde:
- In de casuïstiek is vaak sprake van een netwerk van (complexe) problemen.
- De vaststelling van feiten en het onderscheid van feiten en meningen in de dossiers is een punt van aandacht. Er is een landelijk traject gaande om tot kwaliteitsverbetering van rapportages te komen door feiten en meningen beter te scheiden.
- Sinds kort wordt in Amersfoort en regio Eemland gewerkt met een tool voor ouders om tijdens het proces feedback te geven.
- Er wordt gesproken over samenwerking in de keten, tussen jeugdbescherming en hulpverleners. De aanwezige organisaties zijn daar zelf positief over. Mogelijke aandachtspunten zijn goede ondersteuning en opleiding van jeugdbeschermers en hulpverleners en kennis over de eigen rol. Ook wordt gewerkt naar vereenvoudiging van de keten.
- Een aantal woordvoerders is bezorgd over het vermogen tot zelfreflectie en mogelijkheid tot tegenspraak binnen de keten.
- De landelijke rapportages gaven aanleiding tot zorg. Jeugdigen die niet de bescherming kregen die ze nodig hadden, hebben dat met spoed gekregen. Daarbij wordt wel de zorg voor een waterbedeffect benoemd: omdat de capaciteit niet is vergroot, kan dat effect hebben op andere gevallen die hulp of bescherming nodig hebben. Ook wordt genoemd dat de jeugdzorgregio’s in Utrecht het ten opzichte van het landelijke beeld goed doen. 
- De vraag of ouders die te maken hebben met een onder toezichtstelling extra ondersteuning door bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon kunnen gebruiken.

-> Het rondetafelgesprek wordt afgesloten met de opmerking van de organiserende fracties dat de raad over dit onderwerp graag geïnformeerd wil blijven en dat de fracties samen kijken naar een vervolg op deze Ronde. Een werkbezoek van de raad aan SAVE zal daar onderdeel van zijn.

Milieueffectrapport De Hoef-West en bouwplan voor Lichtpenweg 6
De raad heeft in 2019 het Ontwikkelkader De Hoef-West vastgesteld. In verband met de transformatie van het gebied naar een nieuwe stadswijk moet een Milieueffectrapport (MER) worden gemaakt. Ook is er een aanvraag voor een vergunning voor de bouw van 98 appartementen en 200 m2 horeca aan de Lichtpenweg 6. De raad heeft de bevoegdheid om een besluit nemen over het MER en het verlenen van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen (geen bezwaar tegen het bouwplan) voor het bouwplan voor de appartementen. Klik hier voor het raadsvoorstel.

De bijeenkomst werd bijgewoond door een genodigde van Antea en een inspreker namens de Vrienden van het Waterwingebied. De laatstgenoemde gaf aan blij te zijn met de uitkomsten van de m.e.r. Omdat er al een fietsverbinding is gepland via de Outputweg gaf de inspreker aan het jammer te vinden dat er nu niet al definitief wordt besloten van een fietsverbinding door het waterwingebied af te zien.

In het gesprek tussen de woordvoerders kwam naar voren, dat in de ontwerpverklaring van geen bedenkingen de sociale woningbouw ontbreekt en dat dit blijkbaar met het buurplan van de Alliantie wordt 'verknoopt' (op hetzelfde terrein is een bestaand kantoorgebouw door De Alliantie verbouwd tot een woongebouw met alleen sociale huurwoningen, het bouwplan voor de 98 appartementen betreft koopwoningen). Wethouder Stegeman gaf aan dat het Deltaplan Wonen de mogelijkheid biedt voor verknoping. Op 4 februari is dit plan in een Raadsinformatiebrief gemeld. 

In principe is afgesproken dat parkeren niet op het maaiveldniveau wordt gerealiseerd. Voor bezoekers gebeurt dat nu wel. GroenLinks en Amersfoort2014 betreuren dat. Er zou ook behoefte kunnen zijn aan andere functies in dit gebied. D66 heeft er op deze locatie geen moeite mee. PvdA omarmt het principe van niet parkeren op maaiveld, vindt het in dit geval ook acceptabel.

Als het gaat om de m.e.r. werd de vraag gesteld hoe de raad meegenomen gaat worden in dat deel waar nog keuzes zijn, met name als het gaat om verkeer. De wethouder gaf aan dat de m.e.r geen betrekking heeft op een uitgewerkt voorstel maar dat de m.e.r een milieueffect weergeeft. Ook werd naar voren gebracht dat er forse ontheffingen nodig zullen zijn voor geluid. Hierop gaf de wethouder aan dat bij ontheffingen ook wordt gekeken naar geluid in gebouwen.

Wat betreft het fietspad kwamen de volgende standpunten naar voren:
PvdA: geen fietspad door kwetsbaar waterwingebied.
D66: geen voorstander van het huidige plan zoals nu is ingetekend, wil de mogelijkheid wel openlaten .
Voor GroenLinks ligt een snelfietsroute richting Hoevelaken via SOMT-terrein voor de hand. Lijst Sanders is tegen een fietspad.
-> Dit raadsvoorstel wordt geagendeerd in de raadsvergadering Het Besluit (zonder debat en moties en amendenten) van 26 januari

Governance- en aansturingsmodel Amerena
De samenwerking en het exploitatiemodel van Amerena zijn eind 2019 geëvalueerd. Daaruit bleek dat de betrokken partijen de samenwerkingsovereenkomst, gemaakte afspraken en geldstromen onduidelijk vonden. Het college heeft vervolgens laten onderzoeken of een beter passend governance- en aansturingsmodel voor Amerena mogelijk is. De onderzoekers adviseren om een eenvoudig samenwerkingsmodel te hanteren, waarbij de gemeente de regie heeft. Op verzoek van de fractie Amersfoort2014 kregen de raadsleden een presentatie van het onderzoeksrapport. 

Er werd onder andere gesproken over:
-      opheffing Stichting Amerena
-      inzichtelijkheid financiële situatie Stichting Horeca Amerena
-      nieuwe exploitatieafspraken SRO

-> De heer Stoelinga van Amersfoort2014 heeft aan het einde van de bijeenkomst aangegeven contact te zoeken met het bestuur van stichting Amerena om zich te laten informeren over het ontbinden van de stichting en zich nog te beraden over mogelijke vervolgstappen.
Wethouder Buijtelaar heeft toegezegd de raad (eventueel onder geheimhouding) inzage te geven in het af te sluiten convenant, waarin de bestuurlijke afspraken tussen de betrokken partijen worden vastgele

U kunt alle vergaderingen van 12 januari terugkijken via amersfoort.raadsinformatie.nl. De twee vergaderingen Toekomst Bosbad en zwembad Hoogland en Samen voor een betere jeugdbscherming kunt u ook terugkijken via YouTube. Via de eerste link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 14 januari

Op donderdag 14 januari was er een extra De Ronde met één vergadering over corona. 

Tijdens deze Ronde werd de huidige stand van zaken (per 14 januari) toegelicht.

- Het aantal besmettingen in de regio daalt forser dan het landelijke beeld; het is gehalveerd ten opzichte van een paar weken geleden.
- Er is op 14 januari contact geweest met huisartsen in de regio. Er is nog niet precies helder wie wie gaat vaccineren, dat heeft gevolgen voor de logistiek van het type vaccin. Het gesprek is ook gaande met de GGD over de organisatie van vaccinaties.
- Dagelijks wordt in de gaten gehouden of de zorg het aankan. Er is een derde Intensive Care geopend. 
- Er is veel contact met het onderwijs, zelfstandige ondernemers en horeca.

-> Dit onderwerp komt terug in de De Ronde. In ieder geval op de donderdag na de volgende persconferentie of eerder als dat nodig is.

U kunt deze vergadering terugkijken via amersfoort.raadsinformatie.nl en via YouTube. Via de eerste link vindt u de agenda met de vergaderstukken (zie paperclip). Volgende week wordt de besluitenlijst toegevoegd.

Wordt u onze gast?
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt - juist in deze tijd van afstand - graag kennis met u. Wordt u ook onze digitale Gast van de raad? 

Het programma Gasten van de raad start op een dinsdagavond dat de raadsleden vergaderen, om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en waarover die avond vergaderd wordt. En u maakt kennis met twee raadsleden. Wat heeft u altijd al willen weten? Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Omdat het programma rond etenstijd start, krijgt u een maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl.
De eerstvolgende edities zijn op dinsdag 19 januari en dinsdag 9 februari.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y