Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

15 oktober 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 26 en 28 oktober

Aankomende week hebben de raadsleden herfstreces en zijn er geen vergaderingen. De week erna zijn er Ronde-avonden op dinsdag 26 en donderdag 28 oktober. Dan is er onder andere inspraak over de begroting en vergaderen de raadsleden over grafrechten voor onbepaalde tijd en nieuwbouw in de Zwaluwenstraat. U kunt bij acht vergaderingen inspreken en zo uw mening meegeven. In deze RaadsMail leest u een toelichting op deze vergaderavonden. Ook blikken we terug op de raadsavond van 12 oktober en leest u over de bijeenkomst de 'Zij-kant van de lokale democratie'. Ook is er op 9 november weer een raadspreekuur. 

Op vrijdag 22 oktober verschijnt er geen RaadsMail. De eerstvolgende RaadsMail ontvangt u op 29 oktober. 

Inhoud

 
De Ronde 26 oktober
Zorg (Bron: Pixabay)

De vergaderavond start om 19.00 uur. Er zijn zeven verschillende vergaderingen. De laatste Rondes beginnen om 21:30 uur.
U bent weer van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen in de vergaderzalen. Ook kunt u alle vergaderingen live blijven volgen via de website Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Drie vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19:00 uur: Inspraak begroting 2022-2025
Het college van burgemeester en wethouders stelt jaarlijks de begroting op. In de begroting staat welke plannen de gemeente de komende jaren heeft met o.a. woningbouw, duurzaamheid en een inclusieve stad, wat die plannen kosten en welke inkomsten worden verwacht. Inwoners, ondernemers, organisaties en andere belanghebbenden kunnen tijdens deze Ronde-vergadering hun mening geven over alle onderdelen van de begroting. Vervolgens is er ruimte voor een gesprek/discussie tussen raadsleden, collegeleden en insprekers. U vindt de begroting hier.

U kunt zich tot aanvang van de vergadering aanmelden om in te spreken via griffie@amersfoort.nl. Vanwege de planning graag uiterlijk maandag 25 oktober 12.00 uur (onder vermelding van uw naam, e-mailadres en telefoonnummer en het onderwerp waarover u wilt inspreken).

Raadzaal. Ronde 'Voorbereiding besluit'. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal  en YouTube.

20:15 uur: Ondersteuning wijkcentra
De gemeente stimuleert ontmoeting in de stad door het ondersteunen van vijf wijkcentra. De wijkcentra beheren (exploiteren) zelf hun accommodatie. Zij krijgen daarvoor een subsidie van de gemeente, om zelfstandigheid te bevorderen en te voorkomen dat de centra omvallen (regeling ‘ondersteuning wijkcentra’). In het coalitieakkoord is afgesproken om de regeling te evalueren en op basis hiervan te besluiten over het vervolgtraject. De raad gaat een besluit nemen over de nieuwe subsidieregeling. Tijdens deze Ronde bespreken de raadsleden het raadsvoorstel.  

Raadzaal. Ronde 'Voorbereiding besluit'. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal.

20:15 uur: Dilemma's t.a.v. de zendmachtigingsprocedure en bepalen richting zendmachtiging
Per gemeente mag slechts één lokale omroep actief zijn. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wijst voor een periode van vijf jaar zendtijd toe aan een lokale omroep (zendmachtiging). Dat doet het CvdM na advies van de gemeenteraad. De aanvraagprocedure voor een nieuwe zendmachtiging voor een lokale omroep in Amersfoort is bijna afgerond. De gemeente ontving twee aanvragen voor de nieuwe machtiging voor 2022-2026. De aanvraag die het best beoordeeld wordt kost meer geld dan beschikbaar is. Het college vraagt de raad tijdens deze Ronde-peiling of en hoe de raad extra geld beschikbaar wil stellen. 

Na deze Ronde zal het college een raadsvoorstel opstellen met een advies van de gemeenteraad aan het Commissariaat voor de Media, over het toewijzen van de nieuwe zendmachtiging. De twee mediapartijen die een aanvraag hebben ingediend bij de gemeenten Amersfoort en Leusden zijn:  Stichting Eemland1 en Stichting Mediaplatform Amersfoort Leusden/Nieuwsplein33.

Molendijkzaal. Ronde 'Peiling'. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal.

20:15 uur: Grafrechten voor onbepaalde tijd op gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort
De raadsleden bespreken tijdens deze Ronde met het college het raadsvoorstel om particuliere graven op de gemeentelijke begraafplaats voor onbepaalde tijd uit te kunnen geven. Dit wordt ‘eeuwigdurende grafrust’ genoemd. Afgelopen jaar heeft de gemeente meerdere verzoeken uit de samenleving gekregen voor eeuwigdurende grafrust.

Vermeerzaal. Ronde 'Voorbereiding besluit'. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal  en YouTube.

20:30 uur: CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Lijst Sanders: Rekenkameronderzoek jeugdbeschermingsketen
De raad nam op 13 juli 2021 unaniem motie Zorgen om de Jeugdzorg aan. Met deze motie vroeg de gemeenteraad de rekenkamer Amersfoort om onderzoek te doen naar het functioneren van de jeugdbescherming. De rekenkamer schrijft in een brief aan de gemeenteraad dit onderzoek te willen doen en legt de raad hierin twee onderzoeksvarianten voor het onderzoek voor. Op verzoek van de fracties CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Lijst Sanders bespreken de raadsleden in deze Ronde de brief. Zie het agendapunt.

Raadzaal. Ronde 'Rondetafelgesprek en Peiling'. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal.

20:30 uur: Koopwoningen in het middensegment
De raadsleden bespreken in dit Rondetafelgesprek met het college de mogelijkheden die er zijn om als gemeente te sturen, door middel van regulering (wetgeving), op de Amersfoortse koopmarkt. Ook bespreken zij het verbeteren van de positie van middeninkomens op de koopmarkt. De raadsleden krijgen een presentatie over een opkoopverbod en een vraag-aanbodanalyse van de koopmarkt voor middeninkomens.

Molendijkzaal. Ronde 'Rondetafelgesprek'. U kunt niet inspreken. Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal  en YouTube.

20:30 uur: Structurele inzet van MaaS bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen 
Woningbouw op locaties binnen de bestaande stad (inbreiden) en het groeiende autoverkeer hebben effect op de leefbaarheid, bereikbaarheid en gezondheid van de inwoners en de stad. De druk op de openbare ruimte neemt flink toe, maar de behoefte aan meer ruimte (groen) ook. Dat vraagt om een afweging tussen bereikbaarheid en parkeerbehoefte en beschikbare ruimte voor nieuwe woningen en groen. Deelmobiliteit, in combinatie met Mobility as a Service (MaaS) is een middel dat de duurzame groei van een stad mogelijk kan maken. De raadsleden bespreken het raadsvoorstel.

MaaS is het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via één app. Vervoer zoals bijvoorbeeld de deelfiets, -auto, -scooter, trein, bus, of taxi, en vooral ook combinaties van al deze soorten vervoer, zodat reizen op maat en volgens de wensen van de reiziger mogelijk is.

Vermeerzaal. Ronde 'Voorbereiding besluit'. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

De agenda van 26 oktober kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

De Ronde 28 oktober
De vergaderavond start om 19.00 uur. Er zijn drie verschillende vergaderingen. U bent weer van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen in de vergaderzalen. Ook kunt u alle vergaderingen live blijven volgen via de website Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Een vergadering kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19:00 uur: Nieuwbouw Zwaluwenstraat 1-77
Portaal wil het voormalig verzorgingstehuis en aanleunwoningen aan de Zwaluwenstraat 1-77 slopen en er nieuwe appartementen bouwen, voornamelijk sociale huurwoningen en 20 % huurwoningen voor de middeninkomens. Voor de herontwikkeling zijn kaders opgesteld, deze worden de basis voor de uitwerking van het bouwplan. Voordat de gemeenteraad een besluit neemt over de kaders, bespreken de raadsleden deze eerst tijdens deze Ronde.

Molendijkzaal. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal en YouTube

20:15 uur: Richting voor de Omgevingsvisie
De Omgevingsvisie Amersfoort geeft richting aan hoe de stad zich kan ontwikkelen tussen nu en 2030. Ook beschrijft het de belangrijkste doelen en ambities voor de ruimtelijke beleidsthema’s zoals wonen, werken en groen. Als tussenstap in het opstellen van de Omgevingsvisie, heeft het college zes ontwikkelopgaven benoemd. Deze legt het college nu in een peiling voor aan de gemeenteraad. 

Molendijkzaal. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp? Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal.

21:30 uur: Adviesrecht raad en participatieplicht initiatiefnemer bij Omgevingsvergunning
Onder de Omgevingswet verandert de rol van de raad bij Ruimtelijke Ontwikkelingsprocedures (RO). Tijdens deze Ronde krijgen de raadsleden informatie over de rol van de raad onder de Omgevingswet, de veranderingen en de te maken keuzes.

Bij de veranderende rol van de raad in RO-procedures zijn er twee zaken waar de raad nog een besluit over kan nemen voordat de Omgevingswet in werking treedt:
- De raad kan - bij afwijkingen van het omgevingsplan - omgevingsplanactiviteiten benoemen waarbij de raad adviesrecht van de raad in de vergunningprocedure verplicht stelt.
- De raad kan - bij afwijkingen van het omgevingsplan - activiteiten benoemen waarbij participatie verplicht wordt gesteld.

Molendijkzaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken. Deze vergadering kunt u online live volgen via Politiek Portaal.

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

De agenda van 28 oktober kan nog wijzigen. Klik hier  voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik raadsavond 12 oktober
Duurzaam (bron: Pixabay)
Bij de raadsavond op 12 oktober waren 36 van de 39 raadsleden aanwezig. Afwezig waren: Nour Said Belkasmi (D66), Ralph Langendam (BPA) en Rob Smulders (PvdA). De burgemeester was afwezig omdat een van zijn kinderen positief getest is op corona (volgens de regels hoeft hij niet in quarantaine, wel houdt hij afstand). De vicevoorzitter van de raad, Ben van Koningsveld nam deze avond daarom het voorzitterschap van hem over. 

Actualiteitenraad
Verschillende fracties stelden vragen aan het college over: de ongewenste nachtelijke activiteiten op begraafplaats Rusthof (Amersfoort2014 en PvdA), bereikbaarheid van woonstraten voor hulpdiensten tijdens wegwerkzaamheden (CDA), opkoopbescherming (GroenLinks en DENK) en de duurzame inzet van 55-plussers in Amersfoort (CDA). 
U kunt de Actualiteitenraad met de vragen van de raadsleden en antwoorden van het college terugkijken via YouTube.

Het Plein
Op een van de leukste informatiemarkten van Amersfoort, Het Plein, stonden deze keer drie projecten die een subsidie krijgen uit het Toekomstfonds Onderwijs-Arbeidsmarkt 2021 en 2022. Omdat deze projecten helpen bijdragen aan de verbetering van de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt:


1. Challenge Based Leren in het Hoefkwartier
In dit project brengen lokale ondernemers en onderwijsinstellingen in het Hoefkwartier de innovatieve leermethodiek 'Challenge Based leren' in de praktijk. Werken en leren gaat hier hand in hand. In het Celsius Huis (Hogeschool van Utrecht) kunnen studenten kennis maken met de nieuwste technieken voor bouwen en energie.
2. Golden Care Girls
Het Student Stage Bureau helpt studenten en bedrijven om stages in moeilijke sectoren als de zorg mogelijk en succesvol te maken. Golden Care Girls (GCG) zorgen hierbij voor werkbegeleiding on the job in de zorg. Stagebegeleiding is in de praktijk vaak een probleem voor zorgbedrijven. Studenten gaan onder leiding van een team van GCG zelfstandig werken aan het organiseren van denktanks rond maatschappelijke vraagstukken.
3. ITVitae
ItVitae ICT-beveiligings-technicus begeleidt technische talenten met autisme naar een duurzame baan als ICT-beveiligingstechnicus. Samen met het bedrijfsleven wordt hiervoor een nieuw opleidings- en begeleidingsprogramma opgezet met als doel baanbemiddeling naar een geschikte werkervaringsplaats voor het praktijkdeel en aansluitend een betaalde baan.

♦ Het Plein is dé plek voor inwoners, organisaties en bedrijven om ideeën, plannen, projecten en ambities voor de stad te delen met de raadsleden en collegeleden. 

Wilt u ook een keer meedoen aan Het Plein? Aanmelden hiervoor kan bij de raadsgriffie. Telefoonnummer: 469 43 79, e-mail: griffie@amersfoort.nl. Een volgende editie waarvoor nog plaatsen beschikbaar zijn, is op 21 december. 

Het Besluit

Waarover besloot de raad?
De raad nam besluiten over twaalf raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen. U leest hieronder over een aantal voorstellen. Ook besloot de raad over drie moties die niet bij een raadsvoorstel horen.  

Transitievisie warmte (kijk dit onderwerp hier terug)
Het college vroeg de gemeenteraad de Transitievisie Warmte vast te stellen. De Transitievisie Warmte beschrijft de stappen die nodig zijn om tot aardgasvrije wijken te komen. Er is nog niet besloten welk warmtesysteem of welke warmtebron in welke wijk gebruikt gaat worden. En ook niet wanneer een buurt aardgasloos wordt. Er zullen eerst per buurt/wijk gesprekken met inwoners en bedrijven plaatsvinden om zo samen tot een goed plan te komen voor een aardgasvrije toekomst. 

Bij dit raadsvoorstel werden één amendement en één motie behandeld:
- Meetbaar draagvlak  (CDA): veranderingen die voor vermindering van CO2-uitstoot moeten worden doorgevoerd, kunnen ingrijpend zijn. Het CDA wilde daarom dat er in het raadsbesluit kwam te staan dat er een 'nader door de raad te bepalen objectief vastgesteld draagvlak' is. Alex Engbers (CDA): “Het is een duidelijk voorbeeld van iets wat vanuit het Rijk is opgelegd. Er is sprake van een tekentafellogica. Er is gedaan wat moet worden gedaan. Er wordt van boven naar beneden gekeken: wat de energietransitie vraagt is naar beneden doorgerekend. Van onderop, vanuit de burgers, ligt het anders. In het huidige voorstel is draagvlak nog niet gedefinieerd. Hier moet de raad over nadenken”.

Wethouder Astrid Janssen zei: “Aangegeven moet worden waarvoor draagvlak moet worden geworven en in welke gevallen de raad verwacht dat dat gebeurt. Ik heb met meerdere raadsleden gesproken en heb het idee dat daarbij verschillende beelden zijn. De een wil geen dwang voor aansluiting op een warmtenet. Niemand zou daartoe gedwongen moeten worden en dat staat ook in de Transitievisie Warmte. Daarover mag geen misverstand bestaan.”
De raad nam dit amendement aan met 21 stemmen voor (VVD, CDA, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp) en 15 tegen (GroenLinks, D66, ChristenUnie en Lijst Sanders).

- Met isolatie maken we meters  (CDA en ChristenUnie): de fracties verwijzen naar het manifest nationaal isolatieprogramma. Dit manifest geeft twaalf stappen om sneller, slimmer en socialer te isoleren. De fracties vroegen het college om de aanbevelingen van het manifest te bestuderen en te benoemen welke hiervan in Amersfoort op korte termijn kunnen worden doorgevoerd. Alex Engbers (CDA): “Amersfoort doet veel op het gebied van isolatie. Recent is vanuit de Tweede Kamer door ChristenUnie, GroenLinks en CDA een soort manifest opgesteld met wat kan worden gedaan om isolatie een boost te geven en dat zo sociaal mogelijk te doen”. 
De raad nam deze motie unaniem aan.

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 29 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP en PvdA) en 7 tegen (Amersfoort2014, BPA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders).

Wat zeiden verschillende fracties o.a. over het besluit Transitievisie warmte:
Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp): “Er staat dat nieuwe initiatieven biomassa niet zijn toegestaan, waaruit kan worden gelezen: de bestaande plannen wel. De raad gaat instemmen met de bouw van twee zeer grote biomassacentrales. Lijst Molenkamp is daartegen. Er staat dat biomassa niet helemaal CO2-neutraal is, maar er moet staan: helemaal niet CO2-neutraal. Er zal enorm veel CO2 worden uitgestoten en het kappen van vele bossen zal voor grote problemen zorgen.”
Over draagvlak zei Rob Molenkamp: “Ik durf te wedden dat 99% van alle inwoners niet weet waarover vanavond wordt beslist en welke verstrekkende gevolgen dat gaat hebben. Als over draagvlak wordt gesproken, moet eerst worden begonnen met het informeren van mensen over het feit dat de warmtetransitie een enorme invloed gaat hebben op hun woning en leven. Dat zal voor mensen met een grote portemonnee niet zoveel uitmaken, maar voor mensen met een kleine portemonnee wel.”
Gerrit van Nieuwenhuizen (VVD): “(..) Alles is op hoofdlijnen vastgesteld, maar communicatie met bewoners blijft lastig. Het is goed dat men met stakeholders aan tafel zit, maar ook bewoners moeten mee blijven en mee kunnen praten. De VVD wil draagvlak en betaalbaarheid blijven uitstralen, met name in de keuzevrijheid van mensen”.
Tanika Scherbinski (GroenLinks): "Er is goed nagedacht en er wordt ruimte en tijd genomen om voor iedereen een goede oplossing te vinden. (..) Ik stoor me aan het idee dat mensen worden gedwongen, want dat is niet zo. Er moet een overheidstaak worden uitgevoerd. De overheid heeft aangegeven dat de gaskraan in 2050 dichtgaat. De gemeente denkt na hoe hiernaar moet worden toegewerkt. Geen enkele huiseigenaar kan worden gedwongen voor een warmtenet of all-electric te kiezen. Gezorgd moet worden dat de hele stad goed is voorbereid."

Fase 2 Ontwikkelbeeld 2030-2040 Regio Amersfoort
Hoe gaat de regio zich tot 2040 ruimtelijk ontwikkelen op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en landschap? Om de groei in goede banen te leiden hebben Regio Amersfoort en provincie Utrecht samen het Ontwikkelbeeld 2030-2040 gemaakt. De gemeenteraad stelde het Ontwikkelbeeld 2030- 2040 vast.

Bij dit raadsvoorstel werd één motie behandeld:
Regiokracht  (CDA): de fractie vroeg het college onder andere de samenwerking tussen de negen gemeenten van de regio verder uit te bouwen. En om een plan op te stellen hoe Amersfoort en Regio Amersfoort kunnen komen tot vormen van samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam. Alex Engbers (CDA): “Het zou de gemeente verder kunnen helpen om aan de juiste tafels te komen in Utrecht, Den Haag en Amersterdam, zodat de macht van de regio kan worden getoond. Hoe kan worden gekomen tot verdere uitbouw van de samenwerking binnen de negen gemeenten? In het ontwikkelbeeld wordt wel over maar niet met Amersterdam gesproken. Geprobeerd moet worden ook in Amersterdam aan tafel te komen”.

De raad nam deze motie aan met 35 stemmen voor en 1 stem tegen (DENK). DENK had per abuis tegen gestemd.

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 35 stemmen voor en 1 stem tegen (BPA).

Jan Gerritsjans (Amersfoort2014): "Belangrijk is dat de samenhang met de andere regio's en het hoogwaardig openbaar vervoer nog meer gestalte krijgen dan in de plannen. Er zitten nog niet veel concrete keuzes in. Op dit moment is het wonen, natuur, infra en werk. Dat kan niet allemaal binnen de gemeente, dus dat vereist slimme keuzes samen met de andere acht gemeenten."
Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie): "Ik hoop dat deze visie een mooie aanzet gaat zijn waarmee Amersfoort weer goed op de kaart komt. Het lijkt andere regio's meer voor de wind te gaan dan de regio Amersfoort. Ik hoop dat hiermee een zetje wordt gegeven om het tij te keren."

Schetsontwerp herinrichting Noordewierweg
Het college werkt samen met de buurt - vertegenwoordigd door de werkgroep Noordewierweg Verbindt - aan de herinrichting van de Noordewierweg tussen de Puntenburgerlaan en het Isseltseveld. De gemeenteraad nam het raadsvoorstel definitief schetsontwerp met uitgangspunten unaniem aan. En gaf het college hiermee de opdracht een definitief ontwerp op te stellen en de financiële dekking te vinden voor de herinrichting. 

Bij dit raadsvoorstel werden twee moties aangenomen en een motie verworpen:
Ook rekening houden met ongewenste toename verkeer op Noordewierweg (VVD en CDA): de fracties vroegen het college onder andere om bij het uitwerken van het definitieve ontwerp ook rekening te houden met een scenario waarbij de geplande verkeersafname niet wordt gerealiseerd en er zelfs een toename van het verkeer is. Verder vroegen de fracties aan het college de werkgroep Noordewierweg te blijven betrekken. Maarten Flikkema (VVD): “Men mag niet blind zijn voor ontwikkelingen rond het Soesterkwartier zoals de Kop van Isselt, de Wagenwerkplaats en rotonde De Nieuwe Poort die bijdragen aan het mogelijk toenemen van verkeer op de Noordewierweg”.
Hans van Wegen (BPA): “De Noordewierweg wordt smal en er komen veel drempels en groen. Men kan elkaar niet inhalen. Hoe meer verkeer er komt, hoe rustiger het straatbeeld wordt. Ik zie graag veel auto's die elkaar steeds ophouden en de maximumsnelheid omlaag brengen”.
Dirk-Joost van Hamersveld (D66): "Als men iets niet wil, moet men het niet faciliteren, maar zorgen dat het niet kan. Dat dan niet kan worden gebouwd, is niet het probleem van het Soesterkwartier. Bij de ontwikkeling van Langs Eem en Spoor is afgesproken dat het Soesterkwartier niet de dupe mocht worden van de ontwikkelingen rond de wijk."
Jan de van der Schueren (CDA): "Ik betreur het dat fracties framen dat VVD en CDA willen dat er meer verkeer komt. (..)  De Soesterweg is de enige andere ontsluiting van het Soesterkwartier en mag niet uit het oog worden verloren. De motie vraagt te onderzoeken wat moet worden gedaan om de weg zodanig in te richten dat eventuele ongewenste verkeerstoename past en dat de weg toch veilig blijft."

De raad verwierp deze motie met 20 stemmen tegen (GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 16 voor (VVD, CDA en ChristenUnie).

- Ruimte voor deelmobiliteit bij de Noordewierweg (VVD en CDA): de fracties vroegen het college onder andere in het definitieve ontwerp een gebied in te richten voor het parkeren van deelvoertuigen om overlast van verkeerd geparkeerde fietsen en scooters terug te dringen. Verder vroegen zij het college om te onderzoeken waar ergens anders in de stad veel overlast van verkeerd geparkeerde deelmobiliteit is en wat er voor nodig is om daar soortgelijke gebieden in te richten. Maarten Flikkema (VVD): Iedereen kent de deelscooters die her en der op de stoep staan en de doorgang verhinderen. Dat is rommelig en vervelend. Niemand vindt dat mooi. Aanbieders kunnen bepaalde gebieden aanwijzen als kortingsgebieden. Wellicht kan bij de Noordewierweg een dergelijk gebied worden aangewezen. In Antwerpen worden bijvoorbeeld dropzones aangeduid op de stoep”.

Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp): “Deelscooters zijn nu een probleem. Het is de vraag of niet handhavend moeten worden opgetreden gezien de plekken waar ze staan. De motie stelt voor ze te faciliteren. Dat is een fout signaal naar de gebruikers en de eigenaren van de deelscooters. Er zou veel harder moeten worden opgetreden tegen de eigenaren en gebruikers waar zij zich niet houden aan de wet: de openbare ruimte moet toegankelijk zijn voor iedereen”.

De raad nam deze motie aan met 34 stemmen voor en 2 tegen (PvdA en Lijst Molenkamp).

- Herinrichting NWW (SP, D66, GroenLinks, PvdA en Amersfoort2014): de fracties vroegen het college om te werken aan scenario’s en voorstellen voor de bevordering van OV- en fietsgebruik in en naar of uit de wijk. Dit in het belang van de leefbaarheid voor alle inwoners in en rondom het Soesterkwartier. Judith van Zon (SP): “Wat circa twee jaar geleden is begonnen met de buurtactie 'Noordewierweg geen racebaan' van de SP, heeft nu geresulteerd in dit prachtige schetsontwerp. SP is daar trots op, samen met de bewoners van het Soesterkwartier”.

Wethouder Roald van der Linde noemde de aangenomen moties 'precisering en ondersteuning van het beleid': "Alles wordt gedaan om mensen op de fiets te krijgen. Amersfoort heeft een fietsplan. Er wordt gewerkt aan snelfietsroutes. Alles wordt gedaan om een modal shift mogelijk te maken. De raad ontvangt binnenkort een stuk over Mobility as a Service (MaaS). Dit wordt uitgerold bij Langs Eem en Spoor en wordt toegankelijk gemaakt voor het Soesterkwartier."

De raad nam deze motie unaniem aan.
De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.

Verschillende raadsleden gaven complimenten voor alles wat de werkgroep Noordewierweg Verbindt, op initiatief van de SP, voor elkaar heeft gekregen. De raad vindt dat er een schitterend schetsontwerp is opgesteld. Het schetsontwerp laat zien dat het veiliger wordt en dat het een prettigere straat wordt. Ook gaven raadsleden complimenten over het proces dat is verlopen. Het is een voorbeeldproject waar samen met bewoners een ontwikkeling mogelijk wordt gemaakt die past bij de wensen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. 

Analyse en keuzes bruidsschat Omgevingsplan
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet worden gemeenten, in plaats van het Rijk, verantwoordelijk voor een aantal regels over lokaal milieubelastende activiteiten, bouwen, monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Het college stelde de gemeenteraad voor om ongeveer 70% van de regels ongewijzigd over te nemen, een aantal regels aan te scherpen, een aantal regels te schrappen en een aantal regels verder te onderzoeken. De regels worden ‘de bruidsschat’ (van het Rijk) genoemd. Zie de analyse van de bruidsschat. 

De raad nam dit raadsvoorstel aan 35 stemmen voor en 1 stem tegen (BPA).

Alex Engbers (CDA): “De bruidsschat klinkt mooi en interessant, maar is een vreselijk ingewikkeld onderwerp. De ambtenaren die dit voor elkaar hebben gekregen, verdienen een compliment voor de herculestaak die zij hebben verricht. Er is veel voorgesorteerd voor de Omgevingswet”.
Menno Fousert (Amersfoort2014): "De wethouder heeft in De Ronde gezegd dat het niet in beton is gegoten. Dit is de eerste aanzet en er kan nog iets worden gewijzigd."
Dirk-Joost van Hamersveld complimenteerde Alex Engbers 'met zijn wijze woorden'. Maar miste in zijn betoog: "Het samen zorgen voor een goede energievoorziening en het samen zorgen dat Amersfoort niet Amersfoort aan Zee wordt. Dat kan niet worden afgeschoven op anderen, maar moet samen worden gedaan. Amersfoort moet zelf ook iets doen, met tempo, aan de opwekking van duurzame energie."
Dirk Dekker (VVD): "De VVD is blij met het voorstel: geprobeerd wordt regels te reduceren, op elkaar af te stemmen en te vereenvoudigen."

Bij dit raadsvoorstel werd één amendement behandeld:
Gezonde afstand (CDA): de fractie gaf aan dat de verschillende vormen van geluidsoverlast van windmolens een zorg is van veel burgers. Het CDA wilde aan het raadsbesluit laten toevoegen dat 'een windmolen binnen de gemeentegrenzen van Amersfoort op tenminste tien maal de ashoogte van de dichtstbijzijnde woning staat'. 

Alex Engbers (CDA): “In de afgelopen tien jaar is er een duidelijke ontwikkeling voor wat betreft de groei van de rotorbladen die inmiddels 55 meter zijn. Als de rotorbladen langs de stam zwaaien, produceren zij geluid dat mensen vaak niet kunnen horen, maar de overlast wordt navenant groter. De essentie van het amendement is om de gezondheid van Amersfoorters in alles voorop te stellen”.

Jeroen Bulthuis (GroenLinks): “Er kunnen geen windmolens geplaatst worden in Amersfoort als de afstand van tienmaal de as van de windmolens moet zijn. Daardoor kunnen bestaande plannen van de SoesterwijkWiek of de windmolens op de Hoef niet meer worden uitgevoerd. Natuurlijk moet goed worden gekeken naar de overlast die windmolens veroorzaken. De regelgeving daarvoor is complex, maar het is onverantwoord om het op deze manier plat te slaan”.
Hans van Wegen (BPA): "De consequenties van laagfrequent geluid op de mens worden onderschat en is vele malen erger dan de overlast die sommige mensen ondervinden van 5G in de telecommunicatie."

De raad verwierp dit amendement met 25 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA en Lijst Sanders) en 11 voor (CDA, SP, BPA, DENK en Lijst Molenkamp).

Transitieplan omgevingsplan Amersfoort
Op 1 juli 2022 gaat de Omgevingswet in. Deze wet vervangt 26 huidige wetten die gaan over de fysieke leefomgeving. Er komt één omgevingsplan voor de hele gemeente. In 2025 wil de gemeente Amersfoort een volledig omgevingsplan voor haar hele grondgebied hebben. In het Transitieplan omgevingsplan Amersfoort staat hoe de gemeente dat stapsgewijs gaat doen. Het college vroeg de gemeenteraad om een besluit te nemen over het transitieplan. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.

Losse moties
• 
Gecombineerde laad- en lantaarnpalen (Amersfoort2014 en D66): de fracties constateren dat de vraag naar laadpalen de komende jaren sterk stijgt en dat elektrisch rijden gefaciliteerd en gestimuleerd moet worden. De fracties vroegen het college onder andere om in nieuwbouwwijken en bij vervanging de combinatie van laad- en lantaarnpalen strategisch in te zetten. 

Jan Gerritsjans (Amersfoort2014): “Sinds enkele jaren werkt de gemeente met vraag gestuurde plaatsing. Er zijn vastgestelde locaties voor oplaadpunten. Als een inwoner met een elektrische auto, maar zonder eigen oprit een aanvraag doet, dan komt daar na enige tijd een laadstation. Deze werkwijze leidt ook tot lokaal ongemak, want mensen zonder elektrische auto verliezen een deel van de openbare ruimte. Het aantal elektrische auto's groeit en er moet zuinig worden omgegaan met de openbare ruimte. Amersfoort2014 stelt voor een slimme combinatie van straatverlichting en laadpalen toe te passen in nieuwbouwwijken en bij vervanging."

Wethouder Roald van der Linde zei: “Het is een mooie innovatieve manier om met laadpalen om te gaan. Dit vergt veel uitzoekwerk voor wat betreft technische specificaties. Lantaarnpalen moeten aan hogere veiligheidsnormen voldoen. Er moet iets worden gedaan met het spanningsnet. Het kan alleen in nieuw te bouwen wijken. Het is de vraag of men daar kiest voor straatparkeren of dat naar alternatieven wordt gezocht. Het idee is interessant. Het college heeft er meer tijd voor nodig. Ik kan de motie uitvoeren als ‘strategisch inzetten’ mag worden vertaald als ‘een strategische verkenning doen’. 

De raad nam deze motie aan met 35 stemmen voor en 1 tegen (Hunink van de ChristenUnie). De ChristenUnie stemde verdeeld. 

• 
Bouw je voor ouderen, dan bouw je voor iedereen! Deel 2 (Lijst Sanders, BPA, Lijst Molenkamp, PvdA, DENK en CDA): de fracties vroegen het college onder andere met projectontwikkelaars een manier te vinden om zoveel mogelijk levensloopgeschikte woningen voor ouderen te realiseren binnen de bestaande opgaven die er nu liggen in het Deltaplan Wonen. Noëlle Sanders (Lijst Sanders): “In acht moet worden genomen dat voor iedereen wordt gebouwd als voor ouderen wordt gebouwd, vanwege de doorstromingstrein die daarmee op gang komt”.

De raad nam deze motie aan met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD).

• 
Vuurwerkverbod (GroenLinks en Lijst Sanders):de fracties vroegen het college een plan op te stellen voor een stadsbreed vuurwerkverbod, gekoppeld aan alternatieven waar nog wel plaats is voor het afsteken van professioneel vuurwerk. Dit plan moet voor het zomerreces aan de raad en de stad gepresenteerd worden door bijvoorbeeld stadsgesprekken te organiseren. Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) citeerde een betoog voor een vuurwerkverbod van een leerling uit vwo-5 uit 2013: “Er moet een vuurwerkverbod komen op consumentenvuurwerk omdat vuurwerk jaarlijks te veel slachtoffers maakt. De traditie om vuurwerk af te steken kan plaatsmaken voor nieuwe tradities. Er zijn veel voordelen: er is minder schade, minder vervuiling en minder slachtoffers”.

Hanneke Lap (VVD): “Er is al een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De heer El-Messaoudi refereerde eraan dat VVD en andere partijen hebben gestemd voor een vuurwerkverbod, maar dat was voor het gedeeltelijke verbod. Deze motie wil alles verbieden, ook het siervuurwerk. Dat is nu juist het vuurwerk waaraan veel mensen plezier beleven en waar mensen in het algemeen verantwoord mee omgaan. Mensen ondervinden met name overlast van het vuurwerk dat al weken voor oud en nieuw wordt afgestoken en het knalvuurwerk. Beide zijn verboden”. Gert Hunink (ChristenUnie): "Wij stemmen verdeeld. de ChristenUnie hecht aan keuzevrijheid. Het staat mensen nu al vrij om geen vuurwerk af te steken. (..) Ik wil mensen die dit wel een feestelijk moment vinden de ruimte geven. Het echte probleem, het echte gevaar en de echte overlast zitten in het zware vuurwerk en dat wordt hiermee niet opgelost."
Harun Keskin (PvdA): "Ik wil niemand dat plezier ontnemen, maar wil ook niet voorbijgaan aan het leed dat wordt veroorzaakt: ellende in de gezondheidszorg, de ziekenhuizen die vollopen, het dierenwelzijn en de milieueffecten. De straten liggen vol afval dat niet door iedereen wordt opgeruimd."
Tyas Bijlholt (D66): "Er worden stadsgesprekken voorgesteld, maar de uitkomst is al dat het wordt verboden. Voor een goed stadsgesprek moet worden gekeken wat men vindt en wat de ervaringen zijn. Er moet landelijk beleid worden opgesteld."
Micheline Paffen-Zeenni (CDA): "Wij stemmen verdeeld. CDA wil een signaal afgeven voor een vuurwerkverbod te zijn, maar niet op deze wijze, niet voor de hele stad en niet met de aankondiging van een stadsgesprek waarbij de uitslag al bekend is."

De raad nam deze motie aan met met 21 stemmen voor (GroenLinks, CDA (Engbers, de van der Schueren), D66 (Van Hamersveld, Perdok), ChristenUnie (Bol, Kennedy), Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 15 tegen (VVD, CDA (Van Koningsveld, Noortman, Paffen-Zeenni, De Smit), ChristenUnie (Dijksterhuis, Hunink) en D66 (Bijlholt, Dijkstra)). 

TenneT (CDA): de fractie gaf aan dat TenneT bekend maakte dat er in de provincie Utrecht de komende jaren geen ruimte is voor grootschalige opwekking van zonne- en windenergie omdat het hoogspanningsnet dit niet aankan. De fractie van het CDA vroeg het college inzicht te verschaffen wat dit betekent voor onder meer de RES-verplichting van de Regio Amersfoort. Het CDA besloot de motie niet in stemming te brengen en schriftelijke vragen te stellen. Deze schriftelijke vragen kunt u hier zien.

Andere raadsvoorstellen
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen projectbesluit FastNed snellaadstation bij tankstation De Slaag (A1): FastNed wil een snellaadstation voor elektrische auto’s bij tankstation De Slaag plaatsen. Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig. Het college vroeg de gemeenteraad om een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Hiermee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen het bouwplan.
De raad nam dit raadsvoorstel aan met 27 stemmen voor (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, BPA, PvdA, DENK en Lijst Sanders) en 9 tegen (GroenLinks, SP en Lijst Molenkamp). Bulthuis (GroenLinks) zei dat GroenLinks tegen stemde vanwege de bomenkap die nodig is terwijl er ook een alternatief is. 
• Herstel omissie in een regel van het bestemmingsplan en toepassen coördinatieregeling voor een geluidwalkavel in Vathorst: detailhandel was per abuis niet toegestaan op de geluidswalkavels tussen de Bergpas en het spoor (aan beide kanten van de Heideweg). Er zijn plannen zijn voor de bouw van een winkel. Hiervor moet het bestemmingsplan gedeeltelijk worden herzien. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
• Ongewijzigd vaststellen bestemmingsplan 'Partiële herziening Amersfoort-Zuid & Kattenbroek - Marimbastraat 1-29’: bij de bouw van een appartementengebouw met vijftien woningen aan de Marimbastraat 1-29 in Kattenbroek heeft de grond in 1993 per abuis de verkeerde bestemming gekregen. Het college vroeg de gemeenteraad het bestemmingsplan gedeeltelijk te herzien om dit te herstellen.
De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
• Verklaring van geen bedenkingen Dirk Loogenstraat 14: er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het bouwen van zeven woningen aan de Dirk Loogenstraat 14. Het college vroeg de raad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven, zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend.
De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Wijziging Parkeren Locatie Sportfondsenbad: de gemeenteraad heeft een ontwerpverklaring van geen bedenkingen in juni 2021 afgegeven voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor vijftien extra parkeerplaatsen op de locatie Sportfondsebad. Hierop zijn vier zienswijzen (officiële reacties) binnengekomen (zowel voor als tegen). De zienswijzen geven volgens het college geen aanleiding tot wijzigingen: het college ziet het plan nog steeds als de minst slechte oplossing. Het raadvoorstel heette per abuis 'ontwerpverklaring'; het ging dit keer om de definitieve verklaring.
De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
• Verordening Individuele Inkomenstoeslag: op 13 juli 2021 nam de raad de motie Repareer de individuele inkomenstoeslag aan. De raad vroeg het college met een voorstel te komen om mensen te compenseren die er - met de verlaging van de individuele inkomenstoeslag - op achteruit zijn gegaan. Een compensatie voor minimaal twee jaar, tot de volgende Nibud armoedemonitor. Over dit voorstel nam de raad een besluit. Zie ook de nieuwe verordening.
De raad nam dit raadsvoorstel aan met 26 stemmen voor en 10 tegen (VVD en D66).
Irma Dijkstra (D66): "De verordening wordt niet duidelijker voor de inwoner. Er moet nu € 500.000,00 bij. Dit wordt deels gevonden uit de coronagelden. Dat betekent dat de coronagelden niet meer voor andere doelen beschikbaar zijn, terwijl een eventuele aanvulling op individueel niveau zou moeten komen uit de budgetten Werk en Inkomen." Hanneke Lap (VVD): "Het oorspronkelijke voorstel gaf een goede invulling aan de uitkomsten van de Nibud minima-effectrapportage: het vergrootte het bereik van de minimaregelingen en verkleinde de gevonden armoedevallen binnen het bestaande budget. Met de uitvoering van de motie worden alle wijzigingen voor een groot deel teruggedraaid waarmee de armoedevallen worden vergroot."
Judith van Zon (SP) riep alle partijen op bij de eigen partij te pleiten voor het verhogen van het minimumloon waardoor ook de uitkeringen verhoogd worden en de toeslagen niet meer nodig zijn."

U kunt de vergaderavond terugkijken via Politiek Portaal. Via die link vindt u ook de volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). Het verslag en de besluitenlijst staan onderaan de agenda. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube, met klikbare tijdscodes onder de video.
De Zij-kant van de lokale democratie: 4 november
Auto's (Bron: Pixabay)

Een half jaar geleden hielden we op initiatief van enkele vrouwen uit de raad en het college de online bijeenkomst Zij-kant van de lokale democratie (met een bijdrage van Julia Wouters). Met veel plezier nodig ik u namens hen uit voor een vervolgbijeenkomst, op donderdag 4 november. Deze keer kunnen we elkaar in het echt ontmoeten: de bijeenkomst vindt plaats op het Oude Stadhuis (waar de trouwzalen zijn), ingang Stadhuisplein 5. U kunt u - tot uiterlijk 1 november - aanmelden via maakhetverschil@amersfoort.nl. Is deze uitnodiging voor iemand in uw omgeving interessant, stuur deze dan vooral door. Iedereen vanaf 16 jaar die zich vrouw voelt is van harte welkom!

Het programma:
Vanaf 19.15 uur is er ontvangst met koffie en thee in de bibliotheek van het Oude Stadhuis (1e verdieping).
We starten om 19.30 uur.

We nemen u kort mee in de wereld van het lokale bestuur en de toekomstige gemeenteraadsverkiezingen. U neemt zelf stelling en gaat daarna vooral in gesprek met de Amersfoortse vrouwen uit de politiek: wat zijn hun ervaringen in de politiek? Rond 21.00 uur is er een netwerkborrel.


De avond zal uiterlijk 22.00 uur eindigen.

Het raadspreekuur: dinsdag 9 november 

Foto Vermeerzaal

Maandelijks houdt de gemeenteraad spreekuur. Een laagdrempelige en toegankelijke manier voor mensen uit de stad om contact te hebben met raadsleden. Want soms is de drempel best hoog om een brief te schrijven aan de raad, in te spreken bij een vergadering of een idee te pitchen op de raadsinformatiemarkt het Plein.

Het raadspreekuur is gewoon een kop koffie of thee met een goed gesprek. Vertellen wat u op uw hart hebt. Wat u belangrijk vindt. Een gesprek waarin u vragen kunt stellen, uw zorgen uiten. Een goed idee inbrengen. Of gewoon eens kennismaken. Tijdens het raadspreekuur zitten enkele raadsleden van verschillende partijen voor u klaar.

Wilt u op 9 november (16.00 tot 17.00 uur) of een andere keer op spreekuur komen? Mail of bel dan: griffie@amersfoort.nl / 033 - 469 4379

 

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y