Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

16 februari 2024

RaadsMail

Terugblik raadscommissies 13 februari, raadspreekuur 2 maart en oproep Het Plein

De gemeenteraad heeft volgende week voorjaarsreces. Dan zijn er geen vergaderingen. Op dinsdag 27 februari is er weer een raadsvergadering. Daarover leest u volgende week vrijdag meer in deze Raadsmail. 

Zaterdag 2 maart is er raadspreekuur in Hooglanderveen. Daarover meer in deze nieuwsbrief.

Afgelopen week, op 13 februari vergaderden de commissies Omgeving, Bedrijvigheid en Sociaal. De commissie Omgeving besprak het bestemmingsplan voor woongebouw 'Sam' aan de Utrechtseweg 2-4. Bij de commissie Bedrijvigheid ging het onder andere over het Amersfoorts uitgaansleven en het verloop van de afgelopen jaarwisseling. De commissie Sociaal sprak over het initiatiefvoorstel van enkele partijen om te starten met een pilot van een relatie- en scheidingsteam. In deze nieuwsbrief leest u een terugblik op deze vergaderingen. 

Inhoud

 

Raadspreekuur 2 maart: woonzorgcentrum Sint Jozef Hooglanderveen 

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)



Op zaterdag 2 maart - van 10.30 tot 11.30 uur - is het weer inloopspreekuur. Dat is een laagdrempelige en toegankelijke manier om contact te hebben met raadsleden. Bij een kop koffie is er volop ruimte voor een goed gesprek, waarin u als inwoner kunt vertellen wat u belangrijk vindt voor uw buurt of wijk, of voor heel Amersfoort. Deze keer is de gemeenteraad in Hooglanderveen, in het restaurant van woonzorgcentrum Sint Jozef.  

Het spreekuur is er om uw mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Ook kunt u zorgen uiten over wat er speelt in uw buurt, vragen stellen, een goed idee inbrengen, of gewoon eens kennismaken met raadsleden. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Verschillende raadsleden zijn aanwezig om met u in gesprek te gaan.

We zien u graag op 2 maart! De locatie is het restaurant van woonzorgcentrum Sint Jozef, van Tuyllstraat 25 te Hooglanderveen. 

 

Idee of plan voor de stad? Presenteer het aan raadsleden op Het Plein van 27 februari



Op dinsdag 27 februari staat raadsinformatiemarkt Het Plein weer op het stadhuis. Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Of wilt u meer vertellen over wat er in uw wijk gebeurt? Meld u dan aan voor deze informatiemarkt.

Het Plein is in principe elke maand op een dinsdag, van 17.30 tot 18.00 uur, steeds op dezelfde dinsdag als waarop de gemeenteraad bijeenkomt voor raadsvergadering Het Besluit. Op de vide voor de Raadzaal, in het stadhuis, kunt u raadsleden en andere belangstellenden uw plannen, ideeën en ambities voor de stad laten zien. Ook mag u laten zien wat u vindt van de plannen in uw wijk. Aanmelden voor Het Plein kan bij de griffie, via telefoonnummer 033 469 43 79, of door een e-mail te sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl. 

Terugblik commissie Omgeving
Foto Vermeerzaal



Aanpassing bestemmingsplan voor woongebouw Sam met 15 verdiepingen aan Utrechtseweg

Er ligt een plan voor de bouw van appartementengebouw Sam aan de Utrechtseweg 2-4. De eigenaar van dit terrein wil er een gebouw neerzetten van vijftien verdiepingen met honderd appartementen, horeca en bedrijfsruimte. Hiervoor moet het bestemmingsplan aangepast worden. Lees het raadsvoorstel waarover de raad binnenkort een besluit neemt. 
De commissie besprak de brief van de Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed. De commissieleden vonden dat deze brief te laat bij de commissie terecht kwam. Wethouder Rutger Dijksterhuis vond het vervelend dat de informatie laat bij de raad terecht is gekomen. Hij beloofde de commissie dat in de toekomst deze informatie zo snel mogelijk wordt verstrekt.

Verder sprak de commissie over andere:

  • De hoogte van het gebouw
  • Het warmtenet
  • Biomassa
  • De prijs van de koopwoningen in het complex.

> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 27 februari, zonder debat, met moties en amendementen. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Bedrijvigheid

 

Hoe krijgt Amersfoort een bruisend cultureel nachtleven?
Uit een eerste verkenning van het college blijkt dat het huidige culturele aanbod in Amersfoort niet echt gevarieerd is, niet aansluit bij de behoefte van inwoners en dat aanbieders vinden dat zij onvoldoende ruimte hebben om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. In de verkenning is gesproken met makers van de nacht, bezoekers en met medewerkers van de gemeente over het gemeentebeleid en wet- en regelgeving. Tijdens de commissie werd een filmfragment getoond over wat het cultureel nachtleven kan betekenen voor de stad. Verder vertelden een van de makers van de nacht en een jongerenraadslid iets over het (gebrek aan) cultureel nachtleven. 

Tijdens het gesprek vroegen commissieleden zich af of de gemeente Amersfoort alle vormen van cultureel nachtleven moet aanbieden. Zij gaven aan er niet per se tegen te zijn, maar dat vooral gekeken moet worden naar de rol van de gemeente. Zo kan de gemeente kijken welke randvoorwaarden nodig zijn om een evenwicht te vinden in vraag en aanbod van cultureel nachtleven. Het aanstellen van een nachtburgemeester of een nachtraad kan hierbij nuttig zijn. Daarnaast werd gesproken over georganiseerde feesten, het proces van vergunningsaanvragen en de culturele diversiteit. 

> Vervolg? Het college komt op een later moment met een voorstel om het cultureel nachtleven te verbeteren.


DENK, PvdA en GroenLinks willen boa’s toestaan hoofddoek, keppel of tulband te dragen

Voordat de commissie Bedrijvigheid begon was de gedachte dat het voor boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente Amersfoort niet toegestaan is om een hoofddoek, keppel of tulband te dragen. De fracties van DENK, PvdA en GroenLinks wilden met hun conceptmotie 'Gemeente inclusieve werkgever voor alle ambtenaren, ook voor toezicht en handhaving' ervoor zorgen dat de kledingvoorschriften van boa's gewijzigd zouden worden. Burgemeester Lucas Bolsius vertelde toen dat de gemeente Amersfoort geen verbod heeft op religieuze uitingen voor boa's. Het modeluniform voor boa's stelt volgens hem hier geen beperkingen op. Het verbod geldt alleen voor gezichtsbedekkende kleding. 

De fracties van DENK, PvdA en GroenLinks waren blij verrast met het nieuws dat religieuze uitingen voor boa's niet verboden zijn, maar zij vroegen zich wel af waarom dit niet eerder bekend was. Dit onderwerp werd in de vorige raadsperiode (2018-2022) ook behandeld en toen was deze informatie niet bekend. 

Een aantal andere fracties zei juist ertegen te zijn dat boa's een hoofddoek, keppel of tulband dragen. Religieuze uitingen passen volgens deze fracties niet bij de neutrale positie die boa's innemen. Het uniform draagt bij aan het gezag en daarmee de veiligheid op straat. Verder werd de vraag gesteld of dit niet landelijk geregeld moet worden. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken. 

CDA: Jaarwisseling zo feestelijk mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen
Het college informeerde de gemeenteraad over het verloop van de afgelopen jaarwisseling. De fractie van het CDA wilde in gesprek met de commissie Bedrijvigheid en het college over hoe de jaarwisseling het komend jaar voor een zo groot mogelijke groep inwoners zo feestelijk mogelijk te maken, waarbij hulpverleners onbezorgd hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. 

Het gesprek ging onder andere over:
  • Handhaving van het afsteekverbod van vuurwerk
  • Hoe de gemeente ervoor zorgt dat jongeren geen vuurwerk afsteken
  • Gebruik van camera's in bepaalde delen van wijken
> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Terugblik commissie Sociaal
 

 Initiatiefvoorstel ChristenUnie en Amersfoort2014 om te starten met pilot relatie- en scheidingsteam

De fracties van ChristenUnie en Amersfoort2014 hebben een initiatiefvoorstel opgesteld om te starten met een proef van een relatie- en scheidingsteam in Amersfoort. Het doel is om relaties te versterken en complexe scheidingen (in de volksmond ‘vechtscheidingen’) tegen te gaan. 

Tijdens de commissie werd gesproken over onder meer:

  • Waarom de indieners de proef willen starten
  • De reikwijdte van de proef
  • De financiering
  • De mogelijkheid om de proef op te knippen in verschillende stappen
> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit, met moties en amendementen. De initiatiefnemers kijken nog of ze het voorstel aanpassen, voordat het in Het Besluit wordt behandeld.

Behandeling zienswijze kaderbrief GGDrU
De gemeentelijke gezondheidsdienst GGD regio Utrecht (GGDrU) houdt zich namens de 26 gemeenten in de regio Utrecht bezig met gezondheid en preventie. Ieder jaar stelt de GGDrU een kaderbrief op. Dit is het startpunt van de nieuw op te stellen begroting. De gemeenteraad mag daarom zijn mening geven over de Kaderbrief 2025. De commissieleden gaven aan blij te zijn met het werk van de GGDrU.

> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 27 februari, zonder moties en amendementen. 

Monitor: Met de meeste Amersfoorters gaat het goed, maar er zijn verschillen op het vlak van gezondheid en het sociale leven 
De gemeente wil zorgen dat alle inwoners gelijke kansen krijgen. Om hiervoor te zorgen wordt beleid gevoerd. Met de monitor inclusieve stad bekijkt het college of dat beleid effect heeft. Afgelopen dinsdag kreeg de commissie Sociaal een presentatie over de monitor inclusieve stad 2023. Uit deze monitor blijkt dat het met de meeste inwoners goed gaat. Op verschillende terreinen presteert de gemeente beter dan het landelijke gemiddelde, zoals op (energie)armoede en overgewicht. Er zijn ook zorgen, zoals op het vlak van gezondheid, eenzaamheid onder volwassenen en een verwachte toename in bestaansonzekerheid. Ook zijn er zorgen over jongeren die niet meer naar school gaan. 

> Vervolg? Het vervolg is aan het college. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Voorjaarsreces



De gemeenteraad heeft voorjaarsreces van 17 februari tot en met 25 februari. In die periode zijn er geen vergaderingen. De gemeenteraad komt op dinsdag 27 februari weer bijeen voor De Raad. Die bestaat uit drie onderdelen: de Actualiteitenraad, raadsvergadering Het Besluit en raadsinformatiemarkt Het Plein. U leest een vooruitblik op die vergaderingen in de RaadsMail van 23 februari.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y