Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

16 juni 2023

RaadsMail

Agenda raadscommissies 20 juni: betaald parkeren, deelvervoer bij nieuwbouw, plannen Bosweg en klachtenafhandeling gemeente. Verder: terugblik commissies 8 juni, 12 juni en 13 juni

Op dinsdag 20 juni vergaderen de raadscommissies Omgeving en Bestuur.
De commissie Omgeving praat verder over betaald parkeren in de hele stad en bespreekt deelvervoer bij nieuwe woningbouwprojecten. Ook op de agenda: ontwikkeling van de driehoek Bosweg/Réaumurstraat/Kelvinstraat en de ontwikkeling van de nieuwe wijk Vathorst-Bovenduist. Bij de commissie Bestuur staat onder andere klachtenafhandeling en communicatie door de gemeente Amersfoort op de agenda. Ook vergadert de auditcommissie.
In deze nieuwsbrief leest u ook een terugblik op de commissie Sociaal van 8 juni en 12 juni, de commissie Bedrijvigheid van 12 juni en de commissie Omgeving van 13 juni. 

Inhoud

 
Commissie Omgeving 20 juni 




14.30 - 15.30 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit en de energietransitie. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijsten 6 en 13 juni 2023
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.

15.30 - 16.30 uur: Deelomgevingsprogramma parkeren (deel 1) 
Het college wil een groen, leefbaar en gezond Amersfoort. Een stad met schone lucht, verkeersveiliger en met minder geluidshinder. Een stad met meer groen in de straten. Daarom geeft het college lopen, fietsen, deelmobiliteit en openbaar vervoer voorrang, zodat in de toekomst autogebruik kan worden verminderd. Het parkeerbeleid is een instrument dat daaraan kan bijdragen. De commissieleden en het college gaan nogmaals in gesprek over de maatregelen die het college voorstelt. Lees hier het raadsvoorstel.

De eerste stap is om in heel Amersfoort - in twee fases - stapsgewijs betaald parkeren met vergunningen in te voeren. Het college wil het uitgeven van vergunningen voor een tweede en derde auto beperken. Maar daarvoor moeten eerst de alternatieven voor inwoners en bezoekers op orde zijn. Voorbeelden van alternatieven zijn parkeren aan de rand van de stad en een goede verbinding met het openbaar vervoer of de fiets. Daarbij wordt rekening gehouden met specifieke groepen mensen die van de auto afhankelijk zijn vanwege lichamelijke beperkingen of vanwege werk. Bij nieuwbouwontwikkelingen komt een lage parkeernorm op plekken waar het openbaar vervoer goed is, zoals in de ontwikkelgebieden Langs Eem en Spoor en Hogekwartier. Met deze maatregelen komt er meer ruimte in straten voor onder andere groen, spelen, fietsparkeerplaatsen en deelmobiliteit.

16.30 - 17.15 uur: Uitgangspunten Deelomgevingsprogramma ‘Van bezit naar gebruik’ 
De raad heeft in december 2021 besloten om deelmobiliteit en MaaS (Mobilty as a Service) toe te passen bij nieuwe woningbouwprojecten. Er zijn dan minder parkeerplaatsen nodig en er ontstaat meer ruimte voor woningen en groen. Het college werkt aan een plan om dit uit te gaan voeren. Tijdens deze vergadering geven de commissieleden hun mening over onder andere manieren die het college voorstelt om gebruik van deelvervoer bij inwoners te stimuleren.

Bij MaaS gaat het om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke (deel)vervoer via één app. Vervoer zoals de deelfiets, -auto, -scooter, trein, bus, of taxi, en vooral ook combinaties van vervoer. Het college stelt voor om inwoners van nieuwe woningen maar ook van bestaande woningen tegoeden te geven om hen zo te stimuleren om gebruik te maken van deelvervoer. Eerder had het college aangegeven een eigen platform en app te willen ontwikkelen voor MaaS. Het college komt daarvan terug: de gemeente kan niet een service bieden waarmee gebruikers via één app de reis van A naar B kunnen plannen, boeken en betalen, en daarbij gebruik makend van ov, deelvervoer en/of eigen voertuigen. Daarom is de gemeente betrokken bij landelijke ontwikkelingen. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nationaal MaaS-systeem.

19.00 - 19.30 uur: Spreekrecht inwoners
U kunt in de avond inspreken over een onderwerp dat gaat over ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.

19.30 - 20.00 uur: Definitieve verklaring van geen bedenkingen Roerstraat 28-30
Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een twee-onder-een-kapwoning aan de Roerstraat 28 en 30 in het Soesterkwartier. Voor de bouw is een vergunningsprocedure nodig. De commissieleden gaan tijdens deze vergadering voor de tweede keer in gesprek over het afgeven van een definitieve verklaring van geen bedenkingen. Daarmee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen het bouwplan. Lees hier het raadsvoorstel.

Op 20 december 2022 heeft de gemeenteraad aangegeven voorlopig geen bezwaar te hebben tegen de plannen. Naar aanleiding van reacties van omwonenden op de ontwerpvergunning is het plan verschillende keren aangepast. Zo is het aantal woningen verminderd van drie naar twee en is het parkeren verplaatst naar parkeren op eigen terrein. Ook is de nokhoogte met één meter verlaagd en komen er vanwege de privacy minder ramen in de zijgevels.

De definitieve verklaring is eerder besproken tijdens de commissie Omgeving van 16 mei. Op verzoek van de commissie is de wethouder met omwonenden en de initiatiefnemer gaan praten. Ook heeft de stadsbouwmeester het welstandsadvies beoordeeld dat omwonenden hadden opgevraagd als second opinion. Welstandseisen bepalen hoe een gebouw eruit moet zien. Bijvoorbeeld of een serre of dakkapel in de omgeving past. Het college heeft de raad hierover op 9 juni geïnformeerd met een collegebericht en bijbehorende gespreksverslagen. Het voorstel is daarna niet aangepast.

20.00 - 20.45 uur: Uitwerkingsvoorstel Bosweg

Woningbouwvereniging de Alliantie wil de driehoek Bosweg, Réaumurstraat en Kelvinstraat in het Leusderkwartier ontwikkelen. Het plan is om hier 24 woningen te slopen en ongeveer 100 nieuwe woningen en een park te bouwen. Er ligt nu een uitwerkingsvoorstel van het college. De commissieleden gaan hierover met het college in gesprek. Lees hier het raadsvoorstel. 

In het uitwerkingsvoorstel staat dat zestig procent van de woningen sociale huur wordt en veertig procent middenhuur: 40 tweekamerappartementen, 56 driekamerappartementen en 4 vierkamerappartementen. Daarnaast komen er 145 tot 157 parkeerplaatsen. Ook moet er een park komen als plek voor ontmoeting, sporten en spelen. De gemeenteraad stelde in juni 2022 de kaderstellende notitie voor de ontwikkeling van dit gebied vast. Daarna heeft de Alliantie samen met het college gewerkt aan dit uitwerkingsvoorstel. Daar zijn omwonenden bij betrokken. Tijdens de presentatie van het ontwerp zeiden omwonenden blij te zijn met het aantal huurwoningen dat wordt gebouwd en dat er een park komt. Maar als het gaat over de parkeerplaatsen vinden zij dat de Alliantie en het college niet goed geluisterd hebben. Omwonenden willen geen parkeerplaatsen op maaiveldhoogte (blik op straat) maar (half) verdiept. Daarmee komen de parkeerplaatsen lager te liggen dan op straatniveau. Maar daar is niet genoeg geld voor. Daarom heeft de Alliantie gekeken of er ook minder parkeerplaatsen kunnen komen (145 in plaats van 157). En is het plan aangepast zodat de parkeerplaatsen meer opgaan in het groen, vooral op de plekken waar omwonenden liever geen geparkeerde auto’s willen zien.

Als de gemeenteraad het uitwerkingsvoorstel vaststelt tijdens de raadsvergadering Het Besluit, kan worden gestart met de aanpassing van het bestemmingsplan en de uitwerking van het ontwerp van het appartementengebouw.

20.45 - 21.30 uur: Kaderstelling Vathorst Bovenduist
Aan de westkant van Vathorst komt een nieuwe wijk: Vathorst-Bovenduist. Voor de ontwikkeling moeten keuzes gemaakt worden, zoals over het woonmilieu (woonomstandigheden) en het aantal woningen. Tijdens deze vergadering geven de commissieleden hun mening over uitgangspunten voor de ontwikkeling.

In de nieuwe wijk Vathorst-Bovenduist komen woningen, een bedrijventerrein, maatschappelijke voorzieningen en een park. De gemeenteraad heeft veel wensen voor deze wijk. Wensen die met elkaar samenhangen en gevolgen hebben voor elkaar. Daarom vraagt het college aan de commissie om een aantal keuzes te maken voor de ontwikkeling van de wijk. Een van de keuzes gaat over het gewenste woonmilieu (de omstandigheden waarbinnen mensen wonen) en het aantal woningen. Zo wil het college weten of het uit moet gaan van de bouw van ongeveer 3.300 woningen (de helft woningen op straatniveau, de helft appartementen). Volgens het college kunnen de meeste ambities - onder andere op het gebied van woningbehoefte en duurzaamheid - gerealiseerd worden als er ongeveer 3.000 woningen komen. Het college wil ook weten of de commissieleden het eens zijn met de samengevatte kaders voor de ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist. Dit stuk vindt u bij de vergaderstukken op Politiek Portaal. Hierin staat onder andere dat de wijk ruimte moet bieden aan alle woningzoekenden om een woning te huren of de kopen. Voor mensen met lage en hoge inkomens, met en zonder hulpvraag, jongeren tot ouderen en alleenstaanden en gezinnen. Een ander punt is dat de auto het straatbeeld niet gaat domineren. De wijk wordt vooral ingericht op wandelen en fietsen en er komt zoveel mogelijk duurzaam vervoer.

21.30 - 22.15 uur: Huisvesting Oekraïners
De commissie Omgeving wordt achter gesloten deuren door het college bijgepraat over huisvesting van Oekraïners. 

Let op: de genoemde tijden zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Commissie Bestuur 20 juni
Zorg (Bron: Pixabay)





19.30 - 19.45 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over een onderwerp dat gaat over financiën, bestuur, dienstverlening en vastgoed. Dat hoeft dus niet per se te gaan over een onderwerp dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijst 6 juni 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
19.45 - 21.15 uur: Experttafel kadernota: het ravijnjaar
Het jaar 2026 wordt in gemeenteland het ‘ravijnjaar’ genoemd. Gemeenten krijgen dan waarschijnlijk veel minder geld van de overheid om rijksbeleid uit te voeren. Tijdens deze ‘experttafel’ gaan experts, commissieleden en het college in gesprek over wat het ravijnjaar precies is en wat de gevolgen en mogelijke oplossingen voor Amersfoort zijn.

Deze experttafel wordt als voorbereiding op de behandeling van de kadernota georganiseerd. Elk jaar stelt de raad in juli de kadernota vast. De kadernota wordt opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Hierin staan in hoofdlijnen de plannen van het college voor de komende vier jaar en ook hoeveel deze gaan kosten. Wat zijn de inkomsten van de gemeente? Op welke terreinen is meer geld nodig om de plannen te kunnen uitvoeren en waar moet eventueel bezuinigd worden? In november worden deze plannen en bijbehorende kosten definitief in de begroting vastgesteld door de raad. In 2026 gaat de landelijke overheid opnieuw vaststellen hoeveel geld gemeenten krijgen voor het uitvoeren van rijksbeleid. De verwachting is dat gemeenten veel minder geld gaan krijgen. 

21.15 - 22.00 uur: Beleidsevaluatie belastingen – terug en vooruitblik
Het beleid van de gemeente wordt regelmatig geëvalueerd. Dit jaar is het beleid van de afdeling Belastingen aan de beurt. Tijdens deze commissievergadering wordt terug- en vooruitgeblikt. Zo worden de belastingen vergeleken met andere gemeenten. Ook wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken).

Er is bij de afdeling Belastingen weinig vrije beleidsruimte. Dit komt doordat elke belastingheffing gebaseerd is op de Nederlandse wet- en regelgeving. Het doel van het beleid is het realiseren van de - bij begroting - vastgestelde inkomsten. Tijdens de commissie Bestuur van 11 april stond de beleidsevaluatie ook op de agenda. Toen werd de startnotitie besproken met onderwerpen om uit te werken voor deze vergadering.

Tijdens deze vergadering wordt er teruggeblikt op de volgende onderwerpen:
  • Een vergelijking van de hoogte van de lokale belastingen van de gemeente Amersfoort met andere vergelijkbare gemeenten, over een periode van vijf jaar. Waar komen de verschillen vandaan? En wat is in verhouding het aandeel in de totale inkomsten van de gemeente?
  • De ontwikkeling van de WOZ-waarde en het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde in de afgelopen vijf jaar. 
  • De menselijke maat in het invorderingsproces.
22.00 - 23.00 uur: Amersfoort2014, ChristenUnie: Klachtafhandeling en communicatie
Raadsleden ontvangen meer berichten van inwoners met klachten over de gemeente. Op verzoek van de fracties van Amersfoort2014 en ChristenUnie gaan commissieleden en het college in gesprek over klachtenafhandeling.

De klachten van inwoners zijn verschillend, maar wat vaak terugkomt in de klachtenafhandeling:
  • Er wordt niet goed gecommuniceerd.
  • Niemand of niet de juiste persoon kunnen bereiken.
  • Van het kastje naar de muur gestuurd worden.
  • Lang moeten wachten op een antwoord.
De organiserende fracties willen onder andere bespreken waar het misgaat, hoe (on)tevreden inwoners zijn over de afhandeling van klachten en hoe groot het probleem is. Ook willen zij bespreken welke verbeteringen mogelijk zijn en wat de raad hierin kan betekenen.

Let op: de genoemde tijden zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Terugblik commissie Sociaal 8 juni
Muzieknoten (bron: Pixabay)


 

GroenLinks: Kansen(on)gelijkheid kinderen
Ieder kind en elke jongere heeft recht op een eerlijke, gelijke kans in het leven. Dat staat ook in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Op verzoek van de fractie van GroenLinks besprak de commissie dit onderwerp. Want toch zijn er kinderen en jongeren die niet dezelfde kansen krijgen, ook in Amersfoort.

Ismail Aghzanay werd uitgenodigd om zijn mening en visie te geven over kansen(on)gelijkheid bij kinderen. In 2018 werd hij Leraar van het Jaar in Rotterdam en in 2021 won hij de landelijke titel Leraar van het Jaar. 

> Vervolg? Het onderwerp komt terug in de commissie Sociaal van 29 augustus. 

Jaarstukken 2022
De jaarstukken bestaan uit een jaarverslag en een jaarrekening. Met de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de besteding van de middelen. De accountant controleert namens de raad de jaarrekening op rechtmatigheid. De raad hoort daarnaast het college te controleren op:

  • Doeltreffendheid (is het doel bereikt)
  • Doelmatigheid (is het doel met de juiste hoeveelheid inspanning bereikt)

De commissie Sociaal gaf de volgende punten mee voor verbetering van de volgende jaarrekening:

  • Meer aandacht voor mens en dier
  • Overgebleven geld van energietoeslagen
  • Overschot naar de algemene reserve
  • Meer samenhang handhaving en veiligheid
  • Zorgpunt wijkteams
  • Krapte op de arbeidsmarkt

> Vervolg? Naar Het Besluit van 27 juni, zonder debat, met moties en amendementen.

ChristenUnie: Raadsinformatiebrief 'Verantwoording maatregelen betaalbaarheid van ondersteuning en zorg 2022'
Het college heeft de afgelopen jaren maatregelen uitgevoerd om ondersteuning en zorg betaalbaar te houden. In april heeft het college de raad geïnformeerd over de resultaten in 2022. De meeste maatregelen hebben effect, maar niet alle maatregelen. 

De commissieleden wilden weten waarom de inkoop € 1 miljoen minder besparing heeft opgeleverd dan verwacht en zij wilden meer informatie over de begeleiding door de wijkteams.

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.


→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Terugblik commissie Bedrijvigheid 12 juni




Inspraak over de situatie achter het Orpheuspad bij de oneven nummers
Een inwoner sprak in over de situatie achter Orpheuspad bij de oneven nummers. Hij probeert sinds september 2022 in gesprek te komen met de gemeente over de situatie achter het Orpheuspad. Daar staat een heg van de gemeente waarvan de begroeiing ook in de tuinen van de mensen komt. Daarnaast ligt er afval en hondenpoep. Het pad staat bij de bewoners bekend als de poepstrook. De inwoners van het Orpheuspad willen graag een open en gelijkwaardig gesprek met de gemeente, geen poepstrook maar een bloemenstrook en geen heg maar een andere oplossing. Wethouder Johnas van Lammeren gaf aan met de inwoners te willen kijken naar het Orpheuspad. 

Presentatie rekenkamerrapport Ondermijning
De rekenkamer van de gemeente Amersfoort presenteerde haar onderzoeksrapport ‘Investeren en regisseren, een onderzoek naar de aanpak van ondermijning door de gemeente Amersfoort’. De rekenkamer heeft onderzocht of de aanpak van ondermijning door de gemeente Amersfoort effect heeft. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente haar regierol bij de aanpak van ondermijning de afgelopen jaren niet genoeg heeft waargemaakt.

De rekenkamer doet de aanbeveling aan het college om te zorgen dat er meer personeel wordt ingezet op de aanpak van ondermijning. Een andere aanbeveling is om een analist voor de gemeentelijke informatie aan te stellen. De rekenkamer doet de aanbeveling aan de raad om jaarlijks een raadsinformatiebijeenkomst te organiseren over de georganiseerde criminaliteit en om zich te laten informeren over de stand van zaken van de uitvoeringsplannen. Vervolgens kan de raad aandachtspunten voor het beleid meegeven aan het college.

De commissie vroeg de rekenkamer en de onderzoekers onder andere naar:
  • hoe de problematiek bij andere overheden wordt aangepakt;
  • of het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) een rol kan spelen in informatievoorziening richting de gemeenteraad;
  • of het huidige integraal veiligheidsplan een goed kader biedt om ondermijning tegen te gaan;
  • Het vormgeven van een Bibob-beleidsplan. Daarmee kan de gemeente bijvoorbeeld overheidsopdrachten, vastgoedtransacties, vergunningen en subsidies weigeren of intrekken als blijkt dat daarmee strafbare feiten zullen worden gepleegd. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) is een Nederlandse wet die in 2003 is ingesteld. Doel is dat gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries de integriteit van houders en/of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen bij het landelijk bureau BIBOB.

> Vervolg? Het onderwerp komt terug in de commissie Bedrijvigheid van 27 juni.

Langetermijnvisie op vrijkomend organisch afval
De commissie kreeg drie presentaties over huishoudelijk afval en grondstoffen en op hoe de inzameling van gft  georganiseerd is in Amersfoort. De eerste presentatie ging over hoe de inzameling van gft(e) is georganiseerd. De tweede presentatie ging over gft-verwerking. Daarin werd een stand van zaken gedeeld over de duurzame verwerking van gft bij andere steden in Nederland en ging het college dieper in op het belang van goede kwaliteit van gft, de huidige verwerkingstechnieken voor gft, wat er gebeurt met gft uit Amersfoort en hoe dit scoort qua duurzaamheid. De derde presentatie ging over het onderzoek Organische reststromen. Dit ging met name over gft-bedrijfsafval en openbaar groenafval. 

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

Alternatieven viering jaarwisseling
In 2021 nam de gemeenteraad de motie 'Vuurwerkverbod' aan. Ook het college vindt het zelf afsteken van siervuurwerk tijdens de jaarwisseling niet meer van deze tijd. Het college wil daarom een verbod invoeren en stelde de volgende alternatieven voor:

  1. Een verbod op het afsteken van vuurwerk te combineren met een door de gemeente te organiseren en financieren vuurwerkshow
  2. Een verbod op het afsteken van vuurwerk te combineren met een uitbreiding van het door de gemeente georganiseerde en gefinancierde centraal aftelmoment Countdown033
  3. Een verbod op het afsteken van vuurwerk te combineren met een voortzetting van de huidige aanpak jaarwisseling

De commissie besprak de alternatieven en gaf onder andere de volgende aandachtspunten mee:

  • De handhaafbaarheid van de alternatieven
  • De mogelijkheid om op termijn af te bouwen naar drones
  • Waarom de gemeente een vuurwerkshow moet betalen
  • De stad meenemen in de plannen en mogelijk een wijkgerichte aanpak
  • Het bewust maken van de overlast die het veroorzaakt en verleiden om niet meer af te steken.
> Vervolg? De vervolgstap is aan het college. 


22.00 - 23.00 uur: Jaarstukken 2022 
De jaarstukken bestaan uit een jaarverslag en een jaarrekening. Met de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de besteding van de middelen. De accountant controleert namens de raad de jaarrekening op rechtmatigheid. De raad hoort daarnaast het college te controleren op:

  • Doeltreffendheid (is het doel bereikt)
  • Doelmatigheid (is het doel met de juiste hoeveelheid inspanning bereikt)

De commissie gaf aan dat de stukken duidelijker zijn dan vorig jaar. 

> Vervolg? Naar Het Besluit van 27 juni, zonder debat, met moties en amendementen.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Terugblik commissie Sociaal 12 juni
Foto Vermeerzaal




Inspraak over huisvesting daklozen 
Motiva Straatadvocaten sprak in over huisvesting van daklozen en dan vooral over alleenstaande ouders en gezinnen die dakloos raken. Motiva heeft te maken gehad met een uithuiszetting van een moeder met een kind en het bleek lastig om deze moeder samen met haar kind ergens onder te brengen. Motiva wil dat zo'n traject sneller verloopt in de toekomst. Verder vroeg Motiva aandacht voor mensen met een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning (met zo'n verklaring krijgen mensen voorrang bij het reageren op een woning). Dit is volgens Motiva een wassen neus, want als je een urgentieverklaring krijgt kan het nog een jaar duren voordat je echt een woning krijgt. Motiva deed een oproep daar wat aan te doen.  

Experttafel Hervormingsagenda jeugd
In aanloop naar het debat en de besluitvorming over de kadernota vond de experttafel Hervormingsagenda Jeugd plaats. Deze hervormingsagenda heeft twee doelen die aan elkaar zijn gekoppeld. De doelen zijn om betere en tijdige zorg en ondersteuning te bieden, op de juist plek en wanneer dit nodig is en een beheersbaar, duurzaam financieel houdbaar stelsel. 

De commissie Sociaal kreeg een presentatie van de VNG over de inhoudelijke en financiële kanten van de hervormingsagenda. MIND Platform gaf daarna een presentatie om aan te geven wat de hervormingsagenda betekent voor cliënten. Meer daarover is hier te lezen. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Kinderopvang en integrale kindcentra
De fracties van GroenLinks, PvdA en CDA spraken tijdens het raadspreekuur een inwoner over zijn zorg over de kinderopvang en het tekort aan kinderopvang plekken in Amersfoort. De commissie Sociaal kreeg een presentatie over de (on)mogelijkheden van de integrale kindcentra (IKC). Daarna ging het over meer inzicht krijgen in de kinderopvang in Amersfoort en welke rol een IKC kan spelen om het organiseren van deze opvang te vergemakkelijken.

> Vervolg? In het najaar komt het college met een raadsvoorstel over de integrale kindcentra. 

Toelichting Gemeenschappelijke regeling GGDrU
De gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht (GGDrU) houdt zich bezig met gezondheid en preventie. De commissie kreeg meer informatie over hoe de gemeenschappelijke regeling werkt naar aanleiding van het stopzetten van de ontwikkeling van de app GGiD, het Digitaal Dossier Jeugd Gezondheid. Verder werd de ontwerpbegroting 2024 van de GGDrU behandeld, zie hier een infographic over de ontwerpbegroting. Als deelnemende gemeente kan Amersfoort een zienswijze (officiële reactie) indienen op de ontwerpbegroting. Lees hier een overzicht van zienswijzen die door de deelnemende gemeenten zijn ingediend.

>Vervolg? Het bespreken van de zienswijze staat gepland tijdens de commissie Sociaal van 27 juni. Op 4 juli neemt de gemeenteraad er een besluit over tijdens de raadsvergadering Het Besluit.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Omgeving 13 juni
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)




Inspraak over Deelomgevingsprogramma parkeren
Het college wil in heel Amersfoort - in twee fases - stapsgewijs betaald parkeren met vergunningen invoeren. Het college wil het uitgeven van vergunningen voor een tweede en derde auto beperken. Maar daarvoor moeten eerst de alternatieven voor inwoners en bezoekers op orde zijn, zoals parkeren aan de rand van de stad en een goede verbinding met het openbaar vervoer of de fiets. 

Er spraken twaalf mensen in over het Deelomgevingsprogramma parkeren. 

  • Een eerste inspreker denkt dat de plannen tot zeer grote onvrede leiden. Parkeren in hubs gaat voor onveiligheid zorgen en het leven nog weer duurder. De alternatieven zoals het openbaar vervoer moeten verleidelijk zijn.
  • Het burgerinitiatief Van Ring naar Park is enthousiast over het voorstel van het college en ziet graag op korte termijn een projectmanager voor Van Ring naar Park aangesteld worden bij de gemeente. 
  • De derde inspreker mist transparantie en duidelijkheid: welke stappen op welke manier, hoe wordt naar inwoners gekeken en wordt er gelet op hun portemonnee. 
  • De vierde inspreker is blij met het nieuwe beleid, omdat het autobezit ontmoedigt en de leefbaarheid vergroot.
  • ASR real estate en de ondernemingsvereniging Vathorst spraken samen in. Zij gaven aan dat dan niet meer gratis gebruik gemaakt kan worden van parkeerplekken bij winkelcentrum Vathorst. Zij gaven aan dat lage tarieven voor kort parkeren niet behulpzaam zijn.
  • De zesde inspreker gaf aan zich ernstige zorgen te maken over de verkeersveiligheid omdat veel automobilisten uitwijken naar wijken waar het gratis parkeren is en pleitte voor het snel invoeren van het voorgestelde beleid.
  • De supermarkt Jumbo waarschuwde voor de negatieve gevolgen van voorgesteld beleid, zoals reistijd en veiligheid personeel en een ongelijk speelveld voor verschillende gebieden.
  • De achtste inspreker vindt de invoering van het plan een slecht idee. Niet vanwege het doel, maar door de uitwerking voor bijvoorbeeld armen en mindervaliden. Ze pleitte voor een verbetering van het busvervoer om autogebruik te ontmoedigen.
  • De HEMA gaf aan dat de belangen van winkeliers onvoldoende zijn betrokken. De raad moet erop toezien dat winkeliers in de volgende fase beter worden betrokken. Het plan heeft een negatieve impact voor aantrekkelijkheid van winkelen voor bezoekers en personeel.
  • De negende inspreker gaf aan dat het straatbeeld niet groener wordt. Er komen alleen maar paaltjes en parkeerautomaten bij. Ook voor sportverenigingen zal dit voorstel tot problemen leiden.
  • De Albert Heijn is tegen het ongelijk speelveld voor verschillende gebieden en wil participeren in de uitwerking van de planvorming. De Albert Heijn pleitte voor blauwe zones of kentekenregistratie. 
  • De twaalfde inspreker ziet het straatbeeld in Kattenbroek negatief veranderen door de invoering van betaald parkeren. 

Na het inspreekmoment gingen commissieleden en het college met elkaar in gesprek over de maatregelen die het college voorstelt. Het ging daarbij onder andere over:

  • Financiën
  • Cijfers verkeersintensiteit
  • Participatie
  • Effect op ‘waterbedwijken’
  • Verleiden tot deelmobiliteit/OV tegenover dwang om autogebruik te verlagen
  • Duidelijker presenteren doel leefbare straten tegenover inzetten op duurder maken autobezit
  • Inclusie in relatie tot betaalbaarheid
  • Volgorde invoeren tegenover beschikbaarheid alternatieven

> vervolg? Het onderwerp komt terug in de commissie Omgeving van 20 juni.

Beleidsevaluatie programma Ruimtelijke ontwikkeling
Het beleid van de gemeente wordt regelmatig geëvalueerd. Het is nu tijd voor een evaluatie van het programma Ruimtelijke Ontwikkeling. De commissie kreeg een toelichting op de sturingsmogelijkheden van de raad bij de uitwerking van de Omgevingsvisie en ging in gesprek over de rol van de raad bij omgevingsprogramma's. Dit is ook te lezen vanaf pagina 13 in de startnotitie.

> vervolg? De vervolgstap is aan het college. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

Of stuur een e-mail naar: gemeenteraad@amersfoort.nl  

U kunt ook altijd contact opnemen met de griffie en een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Of bellen: 033-469 4379
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y