Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

16 oktober 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 27 oktober en terugblik 13 en 15 oktober

Aankomende week hebben de raadsleden herfstreces. De eerstvolgende vergaderavond is De Ronde op 27 oktober. De raadsleden praten dan onder andere over de begroting 2021-2024, de antidiscriminatie-agenda en nogmaals over de verkeersaanpassingen in het gebied Langs Eem en Spoor en rotonde De Nieuwe Poort. In deze nieuwsbrief leest u een vooruitblik op alle vergaderingen. Ook leest u een terugblik op de vergaderingen van 13 en 15 oktober.

Volgende week verschijnt er geen RaadsMail. U ontvangt de eerstvolgende RaadsMail op vrijdag 30 oktober.

 
Vooruitblik De Ronde 27 oktober
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda van De Ronde van 27 oktober staan vanaf 19.00 uur vijf vergaderingen. Ook vergadert de auditcommissie. Het is niet mogelijk om vergaderingen fysiek bij te wonen. U kunt alle vergaderingen alleen via internet volgen, via de website amersfoort.raadsinformatie.nl of YouTube (Raad Amersfoort).

19.00 uur
Inspraak begroting 2021-2024
Het college van burgemeester en wethouders stelt jaarlijks de begroting op. In de begroting staat welke plannen de gemeente de komende jaren heeft, wat die plannen kosten en welke inkomsten worden verwacht. Inwoners, ondernemers, organisaties en andere belanghebbenden kunnen tijdens deze Ronde-vergadering hun mening geven over alle onderdelen van de begroting. Vervolgens is er ruimte voor een gesprek/discussie tussen raadsleden, collegeleden en insprekers.
De begroting bestaat uit een aantal verschillende programma’s, zoals: ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit, stedelijk beheer en milieu, sociaal domein (zorg en ondersteuning) en veiligheid en handhaving. 
Op 3 november debatteert de raad over de begroting en de moties en amendementen. En op 10 november besluit de raad over de begroting en de moties en amendementen. Door de begroting vast te stellen, geeft de gemeenteraad het college toestemming om geld uit te geven aan de afgesproken activiteiten.

>>Inspreken: u kunt zich tot aanvang van de vergadering aanmelden via griffie@amersfoort.nl. Vanwege de planning graag uiterlijk maandag 26 oktober 12.00 uur (onder vermelding van uw naam, e-mailadres en telefoonnummer en het onderwerp waarover u wilt inspreken).

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt inspreken en zo uw mening geven.

20.15 uur
Uitgangspunten antidiscriminatie-agenda
Het college van burgemeester en wethouders werkt in opdracht van de gemeenteraad aan een antidiscriminatiebeleid voor de gemeente Amersfoort, met daarin een antidiscriminatie-agenda. In de agenda komen maatregelen en activiteiten te staan om discriminatie in Amersfoort te verminderen. Tijdens deze vergadering praten de raadsleden over de uitgangspunten voor deze antidiscriminatie-agenda. De gemeenteraad heeft benadrukt het belangrijk te vinden dat er gesprekken worden gehouden met de inwoners en professionals in de stad en dat zij betrokken worden bij het uitvoeren van de antidiscriminatie-agenda. Om inzicht te krijgen in wat er speelt op het gebied van discriminatie in de stad Amersfoort en welke behoeften inwoners en professionals hebben als het gaat om preventie en de aanpak van discriminatie. De resultaten uit de gesprekken en uit literatuuronderzoek staan in de Verkenning (anti)discriminatie in Amersfoort

De raadsleden geven hun mening over de volgende peilpunten:
• Welke aandachtspunten en acties, die in de verkenning van (anti)discriminatie Amersfoort worden genoemd, willen raadsleden terugzien in de antidiscriminatie-agenda?
• Het inrichten van de antidiscriminatie-agenda op basis van maatschappelijke terreinen (waar discriminatie vaak voorkomt) in plaats van op basis van discriminatiegrond.
• Het inzetten van praktijktesten om samen met de stad te leren en het gesprek te voeren over verbeteringen.
• Het uitgangspunt dat antidiscriminatie een integrale verantwoordelijkheid is. Dit betekent dat in de begroting elk programma een inhoudelijke en financiële bijdrage moet leveren om kansengelijkheid te bevorderen en discriminatie tegen te gaan.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort) Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?
 
20.15
uur
Langs Eem en Spoor en Nieuwe Poort, nieuwe start (2)
In De Ronde van 13 oktober 2020 spraken de raadsleden over een beter participatieproces bij de plannen voor verkeersaanpassingen in het gebied Langs Eem en Spoor en bij rotonde De Nieuwe Poort. Tijdens deze vergadering praten de raadsleden hierover met elkaar door. De fracties GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP en PvdA willen een participatieproces waarin alle mogelijke opties van verkeersaanpassingen worden besproken, ook de opties die al zijn uitgezocht en waarvoor het college niet heeft gekozen. De fracties vinden dat daarvoor vanaf het begin duidelijke kaders moeten zijn. Tijdens De Ronde van 13 oktober bleek er behoefte te zijn aan een verder gesprek over de invulling van de kaders. Insprekers gaven toen aan heil te zien in een participatieproces zoals dat ook in de participatiegids staat beschreven. De fracties willen dit met betrekking tot de kaders ook verder bespreken.
 
Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Peiling’. Voortgezette behandeling, u kunt daarom tijdens deze vergadering niet inspreken (inspreken was mogelijk op 13 oktober).

20.15 uur
Nota detailhandel 2020
Er moet een nieuwe detailhandelsnota worden opgesteld. Het doel van het college van burgemeester en wethouders is om een duurzame winkelstructuur in stand te houden. Waarbij consumenten op acceptabele afstand van hun woning kunnen winkelen en boodschappen doen en retailondernemers goed in hun inkomen kunnen voorzien. Ook wil het college dat winkelgebieden aangename plaatsen zijn voor uiteenlopende bezoekdoelen.
Ter voorbereiding op de op te stellen nota wil het college de mening van de raadsleden peilen (zie peiling) over de te maken beleidskeuzes. Zoals:
• Nieuwe winkels worden alleen ontwikkeld binnen de bestaande winkelgebieden. Buiten deze gebieden worden dus in principe geen nieuwe winkels ontwikkeld.
• Buiten de winkelgebieden worden overtollige winkelmeters uit de markt gehaald.
• De uitzondering voor de branches fietsen, sport en elektronica om zich te mogen vestigen op de Isselt en op Vathorst vervalt. 

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.
 
21.30 uur
Aanpassen minimaregelingen
In Amersfoort hebben we een aantal inkomensondersteunende regelingen om huishoudens met een minimuminkomen te ondersteunen in bepaalde kosten. Dit wordt het minimabeleid genoemd. De gemeenteraad heeft in 2017 de kaders voor maatregelen vastgesteld voor het verder ontwikkelen van het minimabeleid. De maatregelen zijn dit jaar geëvalueerd. Het college van burgemeester en wethouders stelt nu voor de door de raad vastgestelde kaders te wijzigen. Zie het raadsvoorstel.
Uit de Minima-effectrapportage 2020 van het Nibud (Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat veel van de genomen maatregelen effectief zijn. Veel huishoudens zijn er ten opzichte van 2017 op vooruitgegaan. Met een aantal aanpassingen maakt het college het, binnen de beschikbare middelen, voor meer huishoudens mogelijk dat kinderen en volwassenen kunnen meedoen in de maatschappij en wordt de armoedeval zoveel mogelijk beperkt. Het college stelt nu onder andere voor om de kledingvoucher per 1 januari 2021 te vervangen door twee kledingpakketten en de bijdrage voor Sport & Cultuur voor volwassenen per 1 januari 2021 te verlagen van € 100 naar € 90. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?
 
21.30 uur Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Een belangrijke taak voor de auditcommissie is het onderzoeken van de stukken die horen bij de Planning- en Controlcyclus. Tijdens deze vergadering bespreekt de auditcommissie de volgende onderwerpen: 
• Begroting
• Trends en ontwikkelingen ijkpunten
• Terugblik Zomerrapportage

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live U kunt niet inspreken.

Inspreken?

De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 27 oktober. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Je stem laten horen voor een mooi Amersfoort

Foto Vermeerzaal

Tjitske Tabak, een betrokken bewoner van het Soesterkwartier, sprak met andere wijkgenoten digitaal in bij een vergadering over de plannen voor de Emmaüskerk aan de Noordewierweg. “Wij vinden het belangrijk dat de gemeenteraad en het college horen wat onze bezwaren, standpunten en ideeën zijn.”

Sommige bewoners vonden het volgens Tjitske moeilijk om in te spreken. “Ik denk dat het voor mensen toch spannend is om naar de raad te gaan. Mensen zijn het niet gewend, vinden het lastig om het juiste te zeggen, in korte tijd. ‘Ga ik niet stotteren? Wat vinden ze van mijn inspraak?’ Ik ben blij dat toch veel mensen hebben ingesproken. Dat raadsleden hoorden dat de buurt er niet zo direct op zat te wachten. Dat was bij veel raadsleden niet bekend.”

Ze vindt inspraak daarom een mooi instrument. “Je kunt je stem laten horen. Dat is toch belangrijk, ook om een mooi Amersfoort te creëren met elkaar. Ik denk wel dat het beter is als inspreken iets eerder in het proces richting besluitvorming een plek krijgt. Wij merkten bijvoorbeeld dat veel raadsleden hun mening al hadden gevormd.” Toch gelooft Tjitske dat de inspraak effect heeft gehad. “Er is door de raad een motie aangenomen om een deel van de plannen met de kerk samen met de buurtbewoners uit te werken. Ik denk dat dit het effect was van onze inspraak en onze inspanning. Ik zou anderen daarom adviseren: benader vroeg in een proces raadsleden met ideeën en je mening. Kijk wat jij belangrijk vindt om te delen met raadsleden en zorg dat je goed voorbereid bent als je gaat inspreken. Je kan ook nog voorlezen. Dat maakt het makkelijker.”

Terugblik De Ronde 13 oktober
Auto's (Bron: Pixabay)

Tijdens De Ronde van 13 oktober hebben de raadsleden vijf onderwerpen besproken. De vergadering Jongerenoverlast Nieuwland (een initiatief van Lijst Sanders en VVD) werd geannuleerd omdat er meer tijd nodig was voor de voorbereiding. Wat is er besproken in de vijf vergaderingen?

Langs Eem en Spoor en De Nieuwe Poort, een nieuwe start
In De Ronde van 1 september 2020 spraken de raadsleden over de - door het college voorgestelde - aanpassingen van de verkeersinfrastructuur in het gebied Langs Eem en Spoor en rotonde De Nieuwe Poort. Zie deze raadsinformatiebrief. De fracties GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP en PvdA gingen tijdens deze vergadering met andere raadsleden in gesprek over een beter participatieproces met duidelijke kaders.

De fracties GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP en PvdA willen een participatieproces waarin alle mogelijke opties van verkeersaanpassingen worden besproken, ook de opties die al zijn uitgezocht en waarvoor het college niet heeft gekozen. 
De uiteindelijk te kiezen oplossing moet onder andere (verkeers-) veilig zijn en zorgen voor goede bereikbaarheid en ontsluiting van het gebied. Ook moet er voldoende gebouwd kunnen worden.
Tijdens de vergadering hebben woordvoerders en insprekers hun mening gegeven over de geformuleerde kaders. Ook werd er gesproken over de motie 'LEes Samen bereik je meer' (o.a. een integraal masterplan ontwikkelen voor de genoemde gebieden) en over de motie 'Geen nieuwe doorsnijding van de groengordel'. Omdat de raadsleden verder willen praten over de kaders en de moties is er een vervolg-Ronde op 27 oktober a.s. U kunt de vergadering hier terugkijken.

Zendmachtiging lokale omroep
Per gemeente mag slechts één lokale omroep actief zijn. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) is de instantie die voor een periode van vijf jaar zendtijd toewijst aan een lokale omroep, na advies van de gemeenteraad. Het college houdt rekening met meerdere aanvragen voor de nieuwe zendmachtigingsperiode en heeft aanvullende criteria opgesteld waaraan aanvragers, naast de wettelijke procedure, moeten voldoen, zie het raadsvoorstel
De woordvoerders hebben zich tijdens een 1-minutenronde uitgesproken over het raadsvoorstel. Vervolgens zijn de woordvoerders in gesprek gegaan over het kader, (aanvullende) criteria en verwachtingspatronen. Ook is gesproken over het indienen van een motie of amendement. Tot slot heeft de wethouder een reactie gegeven, o.a.: bij het opstellen van criteria is heel veel opgehaald (wensen raad, mediapartijen en inwoners). Criteria worden uiteindelijk verwerkt in prestatieafspraken. Het criterium vernieuwing is bewust niet uitgewerkt. Professionals kunnen dit het beste zelf uitwerken. De wethouder ziet bedrijfsvoering als een zeer relevant criterium.

U kunt de vergadering hier terugkijken.

Provinciale Omgevingsvisie en –verordening (POVI)
In de omgevingsvisie en –verordening beschrijft de provincie hoe de provincie Utrecht er in 2050 uit moet zien en hoe ze dat wil realiseren. Met deze zienswijze (officiele reactie) wil het college de kijk van Amersfoort geven op de visie en verordening en aandacht vragen voor bepaalde thema’s in de uitwerking naar programma’s.
Er is grote steun voor de inhoud van de visie, ook omdat deze goed aansluit bij de Amersfoortse ambities en de insteek van de eigen Omgevingsvisie. Er is eveneens veel steun voor de voorgenomen zienswijze, maar er is behoefte aan aanscherping ten aanzien van:
1. Positionering regio Amersfoort en 2. subsidiariteit.
V.w.b. 1: De Regio Amersfoort moet juist nu aan tafel zitten om zaken voor elkaar te krijgen; 'we hebben ook iets te brengen'. In de POVI kan de positie en kracht van de regio Amersfoort sterker en duidelijker worden neergezet. De wethouder kan zich erin vinden om de zienswijze op dit punt aan te passen; ze stelt voor dat de raad dat met een amendement doet.
V.w.b. 2: De verhouding tussen provincie en gemeente verandert onder de Omgevingswet en dat blijkt nog niet duidelijk uit de POVI. De wethouder heeft er vertrouwen in dat het provinciebestuur de subsidiariteit respecteert, vanwege de regionale programmering en vanwege de verbeterde relatie met de provincie. Toch is er behoefte bij fracties om, gezien onnodig provinciaal ingrijpen in het verleden en los van personen, hierover een opmerking te maken in de zienswijze.
Vervolg? Over dit raadsvoorstel neemt de raad een besluit tijdens de raadsvergadering Het Besluit op 3 november, met moties en amendenten,

Toekomst Musea Amersfoort
Tijdens deze Ronde kregen de raadsleden informatie over de musea in Amersfoort. Hoe staat het ervoor, wat zijn de ontwikkelingen, hoe kan het musea-aanbod versterkt worden en wat zijn ambities en het toekomstbeeld? Voor de versterking van het aanbod van musea zijn er drie ontwikkelingen:
1. Een passende en duurzame kunstinhoudelijke invulling van het Rietveldpaviljoen.
2. De ontwikkeling van museum Flehite tot hedendaags stadsmuseum (Museum Amersfoort.NL).
3. De kansen die de komst van het Collectie Centrum Nederland (CCNL) biedt.

De Ronde startte met een presentatie van de wethouder. Naar aanleiding van de presentatie kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:
- wat te doen met het Rietveldpaviljoen;
- financiele uitwerking;
- museale varieteit;
- positie Elleboogkerk en Amerpoort;
- intentieovereenkomst met CCNL;
- kwartiermaker, tijdstip van benoeming;
- inzage in rapport Wessel de Jonge.
Toezeggingen wethouder:
- komt schriftelijk met reactie op de vraag van dhr. Bijlholt t.a.v. Elleboogkerk.
- raad krijgt inzage in onderzoek Wessel de Jonge.
Vervolg? Het onderwerp komt terug in De Ronde en wordt dan in de vorm van een Peiling georganiseerd over de kwartiermaker: moet deze worden aangesteld, hoe moet deze worden aangesteld en wat moet diegene doen.

Zoektocht locatie tennishal ALTA
Tennisvereniging ALTA wil al een aantal jaar een tennishal, zodat in de wintermaanden niet uitgeweken hoeft te worden naar andere locaties. De VVD had voor deze Ronde ALTA uitgenodigd om toe te lichten hoe de zoektocht verloopt. Na een korte introductie door de heer Bouman (ALTA), heeft de heer Van Geijtenbeek (ALTA) een presentatie gegeven over de zoektocht van ALTA naar een locatie voor een tennishal. Hierop zijn vragen gesteld door de raadsleden, o.a. over de locatie en de betrokkenheid van de omwonenden. U kunt de vergadering terugzien via de website.

U kunt alle vergaderingen terugkijken via deze website. De vergaderingen Langs Eem en Spoor en Nieuwe Poort, nieuwe start en Toekomst musea Amersfoort kunt u ook terugkijken via YouTube. Via de eerste link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips).

De Ronde Corona 15 oktober terugkijken
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op donderdagavond 15 oktober spraken de raadsleden tijdens De Ronde over corona. 

Via collegeberichten en diverse Ronde-vergaderingen brengt het college de gemeenteraad op de hoogte van ontwikkelingen en de stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Tijdens deze Ronde konden de raadsleden vragen aan het college stellen en dilemma’s bespreken. 

U kunt deze vergadering terugkijken via deze website en via YouTube. Via de eerste link vindt u ook de agenda met de vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst (het verslag) volgt maandag en is te vinden via de link naar de agenda op de website (zie paperclip bij agendapunt).
Digitale gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende edities zijn op 27 oktober en 17 november!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y