Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

16 september 2022

RaadsMail

Agenda De Ronde 20 september en terugblik De Ronde 13 september 

Op dinsdagavond 20 september is de vergaderavond De Ronde. De raadsleden vergaderen over het koolstofbudget en wat dat betekent voor Amersfoort. Ook zijn er vergaderingen over het uitwerkingsvoorstel De Nieuwe Stad en de ambitie Wet open overheid. In deze nieuwsbrief blikken we ook terug op De Ronde van 13 september. 

Inhoud

 
De Ronde 20 september 
Vanaf 19:00 uur zijn er vijf vergaderingen. U kunt alle vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribune in de vergaderzalen. Of online volgen via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

19:00 uur: Inwerkprogramma raad: Financiën 

De raadsleden krijgen meer inzicht in de Amersfoortse financiën. Er wordt ingegaan op de Planning & Control (P&C) cyclus van de gemeente Amersfoort, waar het geld vandaan komt dat wordt uitgegeven door de gemeente en aan welke 'knoppen' de raad kan draaien om de begroting te beïnvloeden. Zie hier meer informatie over de financiën van de gemeente Amersfoort.

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19:00 uur: Partij voor de Dieren en GroenLinks: Koolstofbudget en de betekenis voor Amersfoort
Het koolfstofbudget is de hoeveelheid CO2 die kan worden uitgestoten om de opwarming van de aarde tot een bepaald niveau te beperken. Tijdens deze Ronde willen de fracties van Partij voor de Dieren en GroenLinks met de andere raadsleden bespreken wat de betekenis is van het koolstofbudget voor Amersfoort. Wat is het koolstofbudget om de opwarming tot anderhalve graad te beperken? Op hoeveel graden opwarming koersen we nu af?

De komende periode zullen er veel besluiten worden genomen die van invloed zijn op het koolstofbudget. De fracties van Partij voor de Dieren en GroenLinks vinden het belangrijk dat de raad hierin een weloverwogen beslissing neemt. Hiervoor zijn wetenschappelijke inzichten nodig die besproken worden tijdens deze Ronde. 

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19:00 uur: Inwerkprogramma: Cultuur
Om iedereen in Amersfoort te kunnen laten genieten van en meedoen aan een uiteenlopend cultureel aanbod wordt er een cultuurplan opgesteld. Amersfoort staat op dit moment als stad qua cultuuraanbod op de 27e plaats van Nederland. Hier wil het college verandering in zien. Daarvoor zijn ambities in het coalitieakkoord opgenomen. Tijdens dit inwerkprogramma zal worden ingezoomd op het cultuurbeleid en waar de focus de komende jaren ligt, zoals: het versterken van het museale aanbod, de manier waarop initiatieven in de stad mogelijk worden gemaakt en het toegankelijk maken van kunst en cultuur voor iedereen.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20:45 uur: Uitwerkingsvoorstel De Nieuwe Stad
De Nieuwe Stad is één van de vijf gebieden die samen het ontwikkelgebied 'Langs Eem en Spoor' vormen. Op 25 januari 2022 werd de Kaderstellende notitie De Nieuwe Stad vastgesteld. Hierna is het uitwerkingsvoorstel in een stedenbouwkundig plan uitgewerkt. 

Het uitwerkingsvoorstel De Nieuwe Stad is verdeeld in de vijf thema’s zoals deze ook in het raadsvoorstel van ‘Langs Eem en Spoor’ staan:

1. Hoogstedelijke identiteit met een eigen karakter;
2. Programma woon- werkmilieus en voorzieningen;
3. Openbare ruimte en verbindingen;
4. Mobiliteit (bereikbaarheid en parkeren);
5. Duurzaamheid.

De raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over het uitwerkingsvoorstel en bereiden zich voor op besluitvorming (in de volgende raadsvergadering Het Besluit).

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek PortaalRonde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening meegeven aan raadsleden


20:45 uur: Ambitie Wet open overheid
Per 1 mei 2022 is de Wet open overheid in werking getreden, in de plaats van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wet open overheid (Woo) moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. De Woo heeft ten opzichte van de Wet openbaarheid van bestuur twee belangrijke vernieuwingen:
  • Het actief openbaar maken van documenten in elf informatiecategorieën.
  • Het op orde brengen van de informatiehuishouding van bestuursorganen.

Het college stelt de raad voor om de Woo volgens een groeimodel in te voeren. Tijdens deze Ronde zullen hier de zes actiepunten van worden toegelicht. De raadsleden zullen daarna hun mening vormen over dit plan en zich voorbereiden op besluitvorming.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde 'Voorbereiding besluit'. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening meegeven aan raadsleden

 Terugblik De Ronde 13 september
Foto Vermeerzaal
Op dinsdag 13 september waren er drie Ronde-vergaderingen. Wat is er zoal besproken en wat is (eventueel) de vervolgstap? U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijst. 

Burgerinitiatief Toekomst Bunschoterstraat
Via de aangenomen motie 'Met 60 over de Bunschoterstraat op weg naar een veilig en groen verkeersplan' vroeg de gemeente Amersfoort aan de provincie om de snelheid op de Bunschoterstraat van 80 kilometer per uur te verlagen naar 60 kilometer per uur. Omwonenden zijn met hetzelfde doel het burgerinitiatief 'Bunschoterstraat Leefbaar' gestart. 

De provincie Utrecht heeft de gemeente Amersfoort verzocht een stakeholdersonderzoek te doen dat tot een verlaging van de maximum snelheid op de Bunschoterstraat kan leiden. Naar aanleiding hiervan gaf het burgerinitiatief een presentatie over de toekomst van de Bunschoterstraat. Het burgerinitiatief gaf drie aanbevelingen:
  1. Verdedig het regionale kader van duurzaam veilig
  2. Overleg met de gemeente Bunschoten over (gedeelde) belangen
  3. Ga in gesprek met politieke collega's in Provinciale Staten
Wethouder Tyas Bijlholt onderschrijft de inzet van het burgerinitiatief en bepleit een stapsgewijze aanpak met een totaal pakket aan maatregelen. De provincie is aan zet met het nadere onderzoek dat zij uitvoert. 

Hij zegde toe in het kader van dit onderzoek in gesprek te gaan met wethouder Beukers van Bunschoten en met gedeputeerde (bestuurder van de provincie) Schaddelee. Ook zegde hij toe de handhaving van de maximale snelheid op de Bunschoterstraat met de politie te bespreken. 

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.


Inwerkprogramma: Gezondheidsbeleid
De raadsleden kregen tijdens deze Ronde met een presentatie informatie over het gezondheidsbeleid. Tussendoor werden vragen van raadsleden beantwoord. De vragen hadden onder andere betrekking op:
  • aanpak drugsgebruik
  • hoe bereik je de doelgroep met laaggeletterdheid?
  • wat wordt er vanuit gezondheid meegenomen in de Omgevingsvisie?
  • is in beeld in welke wijken er gezondheidsachterstanden zijn en vindt daar door de gemeente extra inzet op plaats?
  • bron cijfers op amersfoortincijfers.nl
  • inzetten op gezond eten, ook bij andere culturen
  • snoepen rondom avondvierdaagse- armoedeproblematiek
  • in hoeverre worden GIDS-gelden gecontinueerd?
  • stimuleren van borstvoeding
Wethouder Micheline Paffen-Zeenni zegde toe de raad te informeren over:
  • gezondheidscijfers op amersfoortincijfers.nl (o.a. aantal ingevulde enquêtes per wijk);
  • planning evaluatie Uitvoeringsnota gezondheid
-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Ontwikkelingen dossier Vahstal (deels besloten) 
Advocatenkantoor Benthem Gratama biedt de raad juridische ondersteuning bij het dossier Vahstal. Samen met het college praatten de advocaten de raad bij over de laatste stand van zaken in de lopende procedures van het dossier en in het bijzonder de schadestaatprocedure. Bij aanvang van deze Ronde werd besloten dat deze Ronde in beslotenheid zou plaatsvinden.

Wethouder Willem-Jan Stegeman deelt het Memorie van antwoord (in de schadestaatprocedure) onder oplegging van geheimhouding met de raad wanneer deze definitief is.

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken. De raad wordt in een vervolgronde in november opnieuw geïnformeerd over de stand van zaken. 
Op de koffie bij raadsleden: het raadspreekuur!
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op 20 september - tussen 16.00 en 17.00 uur - houdt de gemeenteraad weer spreekuur. Een laagdrempelige en toegankelijke manier voor mensen uit de stad om contact te hebben met raadsleden. Want soms is de drempel best hoog om een brief te schrijven aan de raad of in te spreken bij een vergadering.

Het raadspreekuur is gewoon een kop koffie of thee met een goed gesprek. Vertellen wat u op uw hart hebt. Wat u belangrijk vindt. Een gesprek waarin u vragen kunt stellen, uw zorgen uiten. Een goed idee inbrengen. Of gewoon eens kennismaken. Tijdens het raadspreekuur zitten enkele raadsleden van verschillende partijen voor u klaar.

Wilt u op raadspreekuur komen? Mail of bel dan: griffie@amersfoort.nl / 033 - 469 4379

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y