Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

17 januari 2020

RaadsMail

De vergaderagenda van 14 januari

Op dinsdagavond 21 januari komen de raadsleden weer bijeen voor De Ronde. Raadsleden spreken onder andere gesproken over cultuurspecifieke zorg en over de aanpak van de eikenprocessierups met het middel Xentari. In deze nieuwbrief een vooruitblik op deze vergaderavond en een terugblik op De Ronde van 14 januari.

De agenda kan nog wijzigen, de actuele agenda van 21 januari met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen, vindt u hier (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). U bent van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen vanaf de publieke tribunes in de verschillende vergaderzalen van het stadhuis.

 
Vooruitblik De Ronde 21 januari
Auto's (Bron: Pixabay) Op de agenda staan vanaf 19.00 uur zes verschillende vergaderingen in drie vergaderzalen. Een toelichting op een aantal vergaderingen.

Cultuurspecifieke zorg (19.00 uur Molendijkzaal)
Rondetafelgesprek. Inspreken is niet mogelijk.
Deze Ronde is een initiatief van de fracties PvdA, Lijst Sanders, CDA, GroenLinks en DENK. De raadsleden gaan in gesprek met partijen uit de zorg over de waarde van cultuurspecifieke zorg en welke middelen de gemeente kan inzetten om cultuurspecifieke zorg te stimuleren. Migrantenouderen hebben er baat bij dat de zorg rekening houdt met de moedertaal en culturele achtergrond. Dit geldt met name voor ouderen met dementie.

Ladder van zon (20.30 uur Raadzaal)
Peiling. U kunt inspreken.
De fractie van het CDA wil naar aanleiding van de geplande aanleg van een zonneveld bij de Hoevenlakense Beek met de andere fracties in gesprek over een ‘ladder van zon’. 
Dit is een stappenplan om te komen tot lokaal beleid voor een goede inpassing van initiativen van zonne-energie.  CDA-woordvoerder Alex Engbers: “Zonne-energie heeft veel aanhangers. Zeker als de zonnepanelen binnen de grenzen van de stad worden geplaatst. Toch neemt dit nog altijd geen hoge vlucht. Ik zou de denkkracht van de raadsleden willen aanspreken om te verkennen hoe we dit draagvlak voor zonnepanelen in de stad in beleid kunnen omzetten.”

Evaluatie en vervolgaanpak eikenprocessierups 2020 (20.30 uur Molendijkzaal)
Rondetafelgesprek. Inspreken is niet mogelijk.
Afgelopen jaar heeft de eikenprocessierups op veel plekken in Amersfoort gezorgd voor grote overlast en ongerustheid. Het college heeft besloten om dit jaar de eikenprocessierups te gaan bestrijden met Xentari. Dit middel werkt effectief en wordt al door veel gemeenten ingezet. Het middel kent echter ook nadelen: andere rupsen worden er ook mee gedood en Xentari is schadelijk voor de mens. De fracties CDA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders gaan met de andere raadsleden, een ecoloog en genodigden van de Vlinderstichting en de Vogelbescherming, in gesprek over Xentari en over mogelijke alternatieven.

IJkpuntennota (21.30 uur Vermeerzaal)
Peiling. U kunt inspreken.
IJkpunten zijn getallen waarmee de financiële gezondheid van de gemeente wordt gemeten. Daarmee kan bijvoorbeeld worden gekeken in hoeverre de gemeente in staat is financiële risico’s op te vangen, of hoeveel geld van de begroting vrij te besteden is en hoeveel geld al vast ligt doordat er financiële verplichtingen zijn aangegaan.
De raad heeft besloten eerst een nieuwe nota ijkpunten vast te stellen voordat er besluitvorming over de kadernota 2021-2024 plaatsvindt. Tijdens deze Ronde geven raadsleden hun mening over de huidige ijkpuntenlijst: welke zijn relevant om te volgen? Kunnen sommige vervallen? 
 
Welke Rondes staan verder op de agenda?
-Het Omgevingsspel: de impact van de Omgevingswet op het werk van de gemeente en de rol van de raad (rondetafelgesprek)
-Beleidsevaluatie gebiedsgericht werken (rondetafelgesprek, deze vergadering vindt plaats in Vathorst)
 
Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk hier. Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).
Terugblik De Ronde: In cocreatie onderzoek doen naar alternatieve bestemming Schothorsterlaan 88
Duurzaam (bron: Pixabay)

De fracties Lijst Sanders, Amersfoort2014 en PvdA gingen met de andere fracties in gesprek over de aangekondigde motie met betrekking tot de herontwikkeling van Schothorsterlaan 88. Op de dag zelf besloten de initiatiefnemers om de naam en het dictum van de motie aan passen. De naam van de motie werd veranderd van Onderzoek naar Stadsboerderij met zorgwoningen in Park Schothorst naar In cocreatie onderzoek doen naar alternatieve bestemming Schothorsterlaan 88. Het hoeft niet per se een stadsboerderij te zijn, er zou een aantal woningen kunnen komen, gelieerd aan een stadsboerderij, maar het gaat er vooral om wat actiegroep Behoud Park Schothorst wil. Er waren zeven insprekers: drie inwoners/omwonenden en vier personen die namens een organsatie spraken (Atletiekvereniging Altis, Stichting Eemstadboerderij, Behoud Park Schothorst en Knarrenhof). De heer Van Bennekom gaf namens Park Schothorst aan dat hij een oplossing wil waarin iedereen zich kan vinden. Hij wil geen nieuwe wegen door het park, niet groter dan het bouwvolume en de hoogte van de oorspronkelijke boerderij en passend bij het landschappelijk karakter van het park. En wil bij cocreatie aan tafel zitten en overleg met achterban kunnen voeren. De heer Van Houwelingen (omwonende) gaf onder andere aan dat hij wil dat het dichtbij de oorspronkelijke bedoeling van het park blijft (autoluw, recreatiemogelijkheden) en dat hij een stadsboerderij (met zorgwoningen) hierbij vindt passen. De inwoners/omwonenden konden zich vinden in de kaders van Behoud Park Schothorst.

De woordvoerders van de fracties zijn voor cocreatie en vinden dat in de motie duidelijk moet worden welke definitie wordt gehanteerd, en wie kaders stelt voor en besluiten neemt tijdens het cocreatieproces. GroenLinks, VVD, D66, DENK en ChristenUnie steunen de ambitie voor woningbouw (maar wel minder dan de eerder genoemde 60 gestapelde woningen) en ook het CDA vindt iets van bebouwing aanvaardbaar.

Vervolg? De initiatiefnemers zullen de (aangepaste) motie indienen tijdens Het Besluit. Dan debatteert en besluit de raad over de motie.

Terugblik op overige Ronde-vergaderingen
Zorg (Bron: Pixabay) Er stonden acht andere vergaderingen op de agenda. Een terugblik op een aantal vergaderingen.

Stedenbouwkundig plan en startnotitie bestemmingsplan Podium 

De woordvoerders van de fracties waren over het algemeen blij met het plan voor woningbouw op de kantoorlocatie Podium. Een zorgpunt voor velen was dat het niet voldoet aan de ambities van Deltaplan Wonen: het percentage van 35% sociale huur wordt gehaald, maar niet meer dan dat, en het percentage van 20% woningen in middensegment en minimaal energieneutraal zijn niet dwingend opgelegd. De aanvullende eisen kunnen leiden tot een ander financieel beeld. Daarnaast zijn er zorgen over onder andere de verkeersafwikkeling en parkeerdruk. Ook werd er gesproken over het eventueel verlagen van de parkeernorm om meer woningen mogelijk te maken en het benutten van de nu nog gereserveerde ruimte voor kantoren voor woningen.

Wethouder Buijtelaar zegde toe dat hij nog openstaande vragen schriftelijk beantwoordt over onder andere: mogelijkheden voor het realiseren van extra woningen en kosten voor het alsnog dwingend opleggen van 20% woningen in het middensegment.
Vervolg? Dit raadsvoorstel wordt geagendeerd in Het Besluit (zonder debat, met moties en amendenten).

Gebiedsvisie Amersfoort Centraal
De raadsleden gaven hun mening over het raadsvoorstel en de gebiedsvisie. Er waren drie insprekers namens organisaties (Fietsersbond Amersfoort, Stichting De Vier Lanen en Stichting BOJ) en twee genodigden (namens GoudappelCoffeng en Karres & Brands. De heer Wagemakers gaf namens de Fietserbond Amersfoort aan dat hij niet blij is met het plan, ondere andere omdat fietsers teruggaan van drie naar twee rijstroken. En omdat het plan niet verkeersveilig is voor fietsers omdat er geen verkeerslichten zijn bij kruising met Vlasakkerweg. Andere lastige punten: Smallepad, bij het SP-gebouw en bij de Brouwerstunnel. Zijn verzoek: beperk het aantal oversteekbewegingen en leg aan beide kanten een tweerichtingenfietspad aan. Andere insprekers gaven aan betrokken te willen worden bij de ontwikkeling van de voormalige rechtbank.
De woordvoerders van de frcaties zijn blij met het plan. Aandachtspunten: de invulling van de rechtbanklocatie, sanitaire voorzieningen, klimaatadaptatie. Grote zorgen zijn er over fietsveiligheid van de voorgestelde oplossingen. Meerdere woordvoerders zien wel iets in het betrekken van een derde partij om over de fietsveiligheid te adviseren.
Toezegging wethouder: in samenspraak met GoudappelCoffeng en de Fietsersbond een tweede verkeerskundige te betrekken die adviseert over de fietsveiligheid van de voorgestelde oplossingen/adviezen van zowel GoudappelCoffeng als de Fietsersbond, met name als het gaat om de aansluiting op het Smallepad, de kruispuntoplossingen, het al dan niet opheffen van fietspad aan de noordzijde en de breedte van het voorgestelde fietspad.
Vervolg? Terug in De Ronde als het extra advies er is en om oa. een motie sanitaire voorzieningen te bespreken.

Vervolg overige Rondes:
- Samen werken aan schone lucht - Aanpak Luchtkwaliteit >> Agendering in Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen);
-
Aanvullende woonconcepten maatschappelijke opvang >> er komt een derde InformatieRonde
-
Regionale Economische Agenda >> Agendering in Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen);
- Regionale Ontwikkelingsmaatschappij >> Agendering in Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen)
- Veiligheidsregio Utrecht: Kadernota 2021>> Agendering in Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen);
- Warmtenetten >>> voldoende besproken.

De volledige agenda met alle vergaderstukken terugvinden? Klik hier. Ook kunt u hier de besluitenlijsten (verslagen) vinden en de vergaderingen terugluisteren.
Welkom bij vergaderingen gemeenteraad
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad komt bijeen op dinsdagavond. Gemiddeld twee keer in de maand is De Ronde en gemiddeld een keer in de maand De Raad. De bijeenkomsten bestaan uit vaste onderdelen. U bent van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen.

De Ronde
Vanaf 19.00 uur staan verschillende onderwerpen tegelijkertijd op de agenda. De raadsleden praten hierover in verschillende vergaderruimtes. De onderwerpen kunnen worden behandeld als voorbereiding op een besluit, als peiling van een mening, als rondetafelgesprek of als informatieve bijeenkomst. Tijdens De Ronde kunt u uw mening geven (inspreken) over onderwerpen die als ‘peiling’ of ‘voorbereiding besluit’ aan de orde komen. Meer informatie over inspreken vindt u hier (klik op ‘Uw invloed’). Van deze vergaderingen worden geluidsopnamen gemaakt die u een dag later kunt terugluisteren op amersfoort.notubiz.nl.

De Raad
Op de avonden De Raad zijn er drie vaste onderdelen:
• De Actualiteitenraad: raadsleden kunnen vragen stellen over actuele zaken aan de burgemeester en wethouders.
• Het Plein: inwoners, organisaties en de ambtelijke organisatie kunnen iets presenteren aan raadsleden en bezoekers van de raadsvergadering. Meer informatie en aanmelden vindt u hier (klik ‘Uw invloed’). U kunt zich nog aanmelden voor Het Plein van aanstaande dinsdag of 18 februari.
• Het Besluit: alle raadsleden komen bijeen voor debat en besluitvorming.

De agenda staat twaalf dagen voor de vergaderdatum op deze site.

De Actualiteitenraad en Het Besluit worden live gestreamd en zijn op een later moment ook hier terug te kijken.

Langetermijnplanning
Als u wilt weten welke onderwerpen de gemeenteraad op de lange termijn behandelt, kunt u de termijnagenda bekijken. Het is geen definitieve planning, het kan zijn dat onderwerpen niet of op een andere datum worden behandeld. De termijnagenda vindt u hier (klik op ‘Vergaderingen’).
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y