Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

17 september 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 21 september

Op dinsdagavond 21 september komt de raad bijeen voor de Actualiteitenraad en de raadsvergadering Het Besluit. De vergaderavond wordt gehouden in de Prodentfabriek. Tijdens de raadsvergadering wordt een nieuw raadslid voor Amersfoort2014 toegelaten en beëdigd. Ook neemt de raad besluiten, onder andere over krediet voor een lift in de parkeergarage Stadhuisplein en een motie over een 'duidelijke autoluwe binnenstad'. In deze RaadsMail leest u een toelichting op de vergaderavond, een terugblik op de Ronde-vergaderingen van 14 september en een aankondiging van het raadsspreekuur.

Inhoud

 
Raadsavond 21 september
Foto Vermeerzaal

De raadsavond begint om 19.00 uur. Op dat tijdstip is de Actualiteitenraad waarin raadsleden vragen kunnen stellen aan het college over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan. De raadsvergadering Het Besluit start daarna, om 19.15 uur. Als er geen onderwerpen voor de Actualiteitenraad zijn, dan begint de raadsvergadering Het Besluit om 19.00 uur. Klik hier voor de actuele agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips bij de agendapunten).

Raadsavond volgen?
U kunt de raadvergadering Het Besluit live volgen (en later terugkijken) via youtube.com/RaadAmersfoort. Let op: de uitzending is niet te volgen via amersfoort.raadsinformatie/live
Wilt u er in de Prodentfabriek bij zijn? Er zijn enkele publieksplaatsen beschikbaar in een aangrenzende zaal. U kunt zich opgeven via griffie@amersfoort.nl

Benoeming en beëdiging nieuw raadslid Amersfoort2014
Er komt per 21 september een raadszetel vrij bij Amersfoort2014, omdat Ben Stoelinga besloot te stoppen als raadslid. In de Kieswet staat dat de kandidaat die het hoogst op de lijst van de betreffende fractie stond, volgens de uitslag van de laatste verkiezingen, gevraagd wordt de zetel te aanvaarden. Als diegene nee zegt dan wordt de volgende op de lijst gevraagd. Jan Gerritsjans heeft besloten de zetel te aanvaarden en is daarmee benoemd. De gemeenteraad controleert daarna of de kandidaat voldoet aan de vereisten, de zogenaamde geloofsbrieven. Is dat het geval dan wordt Gerritsjans tijdens de vergadering op 21 september toegelaten tot de gemeenteraad en door de burgemeester beëdigd. Gerritsjans is geen onbekende, want hij is al enkele jaren buitengewoon fractielid voor Amersfoort2014.

Waarover besluit de raad?
De raad besluit over negen raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen. Ook besluit de raad over moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Tot nu toe zijn er drie 'losse' motie aangekondigd. 

Regiovisie ‘Samen Werken aan de specialistische jeugdhulp’
De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg werken in de regio Amersfoort samen op het gebied van specialistische jeugdhulp. En hebben de regiovisie Samen Werken aan de specialistische jeugdhulp (2021-2026) opgesteld. Hierin staat bijvoorbeeld hoe regionaal wordt samengewerkt als het gaat om regels, beleid en inkoop van hulp. Maar ook hoe de jeugdhulp samenhangt met lokale zorg en ondersteuning en hoe de toegang tot jeugdhulp is georganiseerd. Het college vraagt de raad de regiovisie vast te stellen, zie het raadsvoorstel

Bij dit raadsvoorstel zijn drie moties aangekondigd:
Regiovisie (CDA): de fractie zegt dat de visie alleen spreekt over taakgerichte financiering en niet over bijvoorbeeld resultaatfinanciering. En dat het beter is om in deze fase ook outputgerichte financiering te hebben. Dit omdat taakgerichte financiering kan leiden tot het werken met één partij, wat nadelig kan zijn voor onder andere de zorgcontinuïteit en kleine aanbieders. Voor meer informatie over de financieringsvormen verwijst het CDA naar dit document van de VNG. De fractie vraagt het college om naast de optie taakgerichte financiering, de keuze voor outputgerichte financiering te behouden. En om niet voor te sorteren op het werken met één partij.  
Niets voor de jeugd, zonder de jeugd (GroenLinks): de fractie zegt dat er nog niet is vastgelegd hoe ervaringsdeskundigen worden betrokken bij de komende inkoop van jeugdhulp in de regio Amersfoort en dat de inbreng van jongeren waardevol is. Daarom vraagt de fractie het college om bij de komende aanbesteding voor specialistische jeugdhulp ervaringsdeskundige jongeren te betrekken.
- Wijkteam blijft regisseur (ChristenUnie): de fractie vraagt het college onder andere om de procesregierol voor het hele gezin te houden bij het wijkteam of lokale team, ook als een gezin(slid) wordt overgedragen aan een door de gemeente gecontracteerde zorgpartij. En om het wijkteam betrokken te houden bij de uitvoering van de zorg.

Regiovisie ‘Samen in de wijk’
De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg werken ook samen op het gebied van hulp en ondersteuning voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Zij hebben samen de regiovisie ‘Samen in de wijk – de doorontwikkeling van ondersteuning met noodzakelijk verblijf’ opgesteld. Hierin staat onder andere op welke onderdelen zij samenwerken en wat zij willen bereiken. Het college vraagt de raad ook deze regiovisie vast te stellen, zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee moties aangekondigd:
Buurtcirkel (GroenLinks): de fractie constateert dat cliënten die uitstromen uit een instelling voor ondersteuning met noodzakelijk verblijf regelmatig een beperkt of geen netwerk hebben. En dat verschillende andere gemeenten goede ervaringen opgedaan hebben met 'buurtcirkels'. Buurtcirkels kunnen helpen bij onder andere het opbouwen van een netwerk, het bestrijden van eenzaamheid en het bevorderen van de zelfstandigheid. Daarom vraagt de fractie het college om te onderzoeken hoe buurtcirkels een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de sociale basisinfrastructuur. 
Niemand tussen wal en schip bij de daklozenopvang (ChristenUnie): de fractie noemt onder andere dat in het raadsvoorstel staat dat het uitgangspunt ‘Niemand tussen wal en schip’ wordt vervangen door ‘het regionale omnv aanbod is een sluitend aanbod’. De fractie vraagt het college om vast te blijven houden aan het principe dat niemand tussen wal en schip valt en dus van een persoonsgebonden aanpak, waarbij eerst naar de persoon wordt gekeken en daarna pas wordt bepaald welke situatie wenselijk is en welk aanbod geschikt is.

Aanvraag krediet voor lift parkeergarage Stadhuisplein
Het college stelt voor dat er een liftinstallatie komt in de parkeergarage op het Stadhuisplein om de toegankelijkheid te verbeteren. Daarom vraagt het college de raad om eenmalig € 500.000 beschibaar te stellen. Het college wil dat bedrag terugverdienen door de huur voor de beheerder van de parkeergarage te verhogen. Zie het raadsvoorstel. Het onderwerp werd eerder - op verzoek van het CDA - tijdens De Ronde van 7 september door raadsleden besproken. 

Bij dit raadsvoorstel is één motie aangekondigd: 
Toegankelijk voor iedereen (DENK): de fractie vindt het belangrijk dat er aanpassingen binnen de parkeergarage gedaan worden om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. DENK denkt hierbij aan onder andere bredere parkeerplaatsen en geen drempels. De fractie vraagt het college daarom om bepaalde voorwaarden te verbinden aan de investering voor de lift die de toegankelijkheid binnen de garage verbeteren. 

Losse moties
• Duidelijke autoluwe binnenstad (VVD, GroenLinks en D66): de fracties noemen dat sinds begin 2021 de Amersfoortse binnenstad autoluw is met als doel om het sluipverkeer te verminderen en dat dit inmiddels verminderd is. Maar dat auto’s nog steeds kunnen komen op plekken waar dat niet mag en dat er wekelijks veel waarschuwingen/boetes worden uitgedeeld aan automobilisten voor deze overtredingen. De fracties zeggen dat onder andere door de grote hoeveelheid uitzonderingen de bebording onduidelijk is en niet in één oogopslag te begrijpen is. "Een autoluwe binnenstad alleen werkbaar en haalbaar is als de automobilist met duidelijke bebording weet waar hij/zij aan toe is." Daarom vragen de fracties het college onder andere om zo snel mogelijk met een oplossing te komen voor het fout inrijden van de autoluwe binnenstad, bijvoorbeeld door het verbeteren van de bebording. En om hierbij rekening te houden met de bereikbaarheid van de binnenstad (ook voor minder validen, ondernemers en hun bevoorraders). Ook vragen zij om duidelijker aan te geven welke parkeerregimes gelden voor de verschillende delen van de binnenstad.

• 3x is scheepsrecht (VVD): de fractie zegt dat er uit oude onderzoeken naar tijdelijke en/of sociale woningbouw op de Kop van Schothorst (tussen Baladelaan/Maatweg) bleek dat dit niet haalbaar was. Middensegment en/of koopwoningen vielen toen buiten de onderzoeksopdracht. De fractie haalt het Deltaplan wonen aan, waaruit blijkt dat de vraag naar woningen in alle segmenten hoog is. De VVD vraagt het college om de financiële haalbaarheid van de ontwikkeling van Kop van Schothorst - eventueel in samenhang met aangrenzende gebieden, zoals Kop van Isselt dat ontwikkeld wordt - opnieuw te onderzoeken.

• Vreemde eend in de bijt (CDA): de fractie noemt dat er ter hoogte van Elisabeth Groen in en nabij de Heiligenbergerbeek een SUP board- en een kanoverhuurbedrijf activiteiten organiseren en dat de bedrijven hier geen vergunning voor hebben. De fractie stelt dat het niet-handhaven een precedentwerking kan hebben en dat deze vorm van recreatie effect heeft op de flora en fauna in dit beschermde natuurgebied. Ook zegt de fractie dat omwonenden parkeer- en geluidsoverlast ervaren. De fractie vraagt het college om op basis van het bestemmingsplan te handhaven zodat de activiteiten niet plaats kunnen vinden.

Andere raadsvoorstellen
• Benoeming lid begeleidingscommissie juridische bijstand raad: Menno Fousert (Amersfoort2014): iedere fractie heeft het recht om één lid voor te dragen voor deze commissie. Namens Amersfoort2014 was Ben Stoelinga lid. Vanwege zijn vertrek uit de raad draagt Amersfoort2014 nu Menno Fousert voor.
• Vaststelling bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan Kop van de Hoef en Lichtpenweg 6: Hagedoorn Ontwikkeling wil op de locatie aan het einde van de Hoefseweg maximaal 600 woningen en 3500-4000m2 kantoren bouwen. Daarvoor is een bestemmingsplan gemaakt en in procedure gebracht. In het bestemmingsplan is ook Lichtpenweg 6 opgenomen. Het college vraagt de raad het bestemmingsplan vast te stellen. Zie het raadsvoorstel.
• Vervroegde aanwijzing ingevolge artikel 5 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van de percelen gelegen binnen het plangebied Kop van Isselt te Amersfoort: het college wil Kop van Isselt veranderen van een werklocatie naar een woon-werkgebied. Maar nog niet alle grondeigenaren zijn in de samenwerking met de gemeente vertegenwoordigd. Er zijn signalen dat beschikbare grond aan anderen wordt doorverkocht voor prijzen die niet passen binnen de plannen die gemaakt worden. Door de Wet voorkeursrecht gemeenten toe te passen op alle percelen in het plangebied, kunnen de eigenaren niet meer vrij aan derden verkopen: de gemeente krijgt het eerste recht van koop. Zie het raadsvoorstel.
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van 248 woningen en 1000 m2 commerciële en maatschappelijke ruimten aan de Printerweg 1-55 in Hoefkwartier: ontwikkelaar FSD wil 248 woningen en 1000 m2 commerciële en maatschappelijke ruimten bouwen aan de Printerweg 1-55. Er komen drie tot zeven bouwlagen. Met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen het bouwplan. Dit is nodig om de procedure voor een omgevingsvergunning te starten. Zie het raadsvoorstel.
• Zienswijze Ontwerp eerste bestuursrapportage 2021 RUD Utrecht: de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht voert voor de gemeente Amersfoort en een aantal andere Utrechtse gemeenten taken uit op het gebied van milieuvergunningen en -handhaving. De RUD stelt een aantal begrotingswijzigingen voor. Het college stelt de raad voor om hier geen zienswijze (officiële reactie) tegen in te dienen. Zie het raadsvoorstel.

Terugblik De Ronde 14 september
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 14 september waren er zes Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en besloten?

Inzet college bij prestatieafspraken met woningbouwcorporaties
Het college maakt met woningcorporaties De Alliantie, Portaal en Omnia Wonen en huurdersorganisaties HBVA-Amersfoort, Hestia en SHOW afspraken over de plannen voor het woningbeleid. Deze afspraken gaan onder andere over: bevorderen van doorstroming, toename van aantal sociale huurwoningen, Wonen en Zorg en ouderenhuisvesting en duurzaamheid. De raadsleden bespraken de inzet van het college bij deze afspraken en gingen in gesprek met twee insprekers.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Beekers (VVD), Dijksterhuis (ChristenUnie), Gerritsjans (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Sanders (Lijst Sanders), Van Schagen (buitengewoon raadslid D66), De Smit (CDA), Smits (SP) en Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA).

De insprekers gaven hun reactie op de plannen van De Alliantie om de huurwoningen in Jericho te vervangen voor nieuwbouw. Ook hebben zij vragen van raadsleden beantwoord. Deze gingen onder andere over: waarom De Alliantie nu met deze plannen komt, de uitgevoerde renovatie in wijk Jerusalem en de situatie in de Vogelenbuurt waar De Alliantie afziet van sloop.

Marc Smits (SP) stelde voor om op korte termijn een Ronde te organiseren over de situatie in Jericho en De Alliantie hiervoor uit te nodigen. Alle aanwezige woordvoerders steunden dit voorstel. Sommigen woordvoerders stelden voor de agendering breder te trekken door er ook andere voorbeelden uit de stad bij mee te nemen.

Daarna gaven de woordvoerders hun mening over de peilpunten. Er is onder andere gesproken over:
- waarom het college inzet op een groei van 320 woningen per jaar;
- of er afspraken gemaakt worden over hoe omgegaan wordt met huurders;
- de afspraken moeten niet afzonderlijk, maar met de drie corporaties gezamenlijk gemaakt worden;
- wat betekent het beleid voor inwoners;
- het opkopen van woningen door beleggers.

Wethouder Menno Tigelaar gaf aan dat hij gaat inzetten op een groei van 350 woningen in plaats van de voorgestelde 320. Ook gaf hij aan dat hij individuele afspraken wil maken met corporaties. Met alle drie de corporaties samen wil Tigelaar kijken hoe ze tot een zo hoog mogelijk aantal woningen kunnen komen. Verder gaf hij aan op doorstroming te blijven inzetten en uit te zoeken of mensen met een koopwoning tussen huurwoningen van een corporatie mee kunnen doen bij renovatieplannnen.

-> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

Participatieproces project De Nieuwe Poort
Het college kreeg door een aangenomen motie het verzoek van de raad onderzoek te doen naar de verkeerskundige ontsluiting van het gebied Langs Eem en Spoor, de Nieuwe Poort en het Soesterkwartier. Tijdens De Ronde besproken de raadsleden met de betrokkenen het participatieproces.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bulthuis (GroenLinks), Flikkema (VVD), Fousert (Amersfoort2014), Van Hamersveld (D66), Hunink (ChristenUnie), Molenkamp (Lijst Molenkamp), De van der Schueren (CDA), Smulders (PvdA) en Van Wegen (BPA).

De heer Kalle (bureau SOAB) vertelde wat de stand van zaken van het participatieproces is. Hij gaf aan dat het belangrijk is om tot een gezamenlijke probleemstelling te komen. De gemeente en stakeholders moeten het eens worden over welke problemen er spelen en hoe die opgelost worden. Mogelijke oplossingen moeten in het licht van de verschillende definieerde problemen worden beoordeeld. Inmiddels zijn er een paar contouren waar het voor het vervolg over moet gaan duidelijk:
- verkeersveiligheid;
- capaciteit rotonde;
- stedenbouwkundige functionaliteit;
- snelheid woningbouw;
- samenhang tussen verschillende ontwikkelingen (bijv. LEeS en Stadsring);
- duidelijkheid over het eindplaatje.

Wethouder Roald van der Linde gaf aan de behoefte aan een eindplaatje te begrijpen. Het was echter niet mogelijk om nu aan te geven wat waar gebouwd kan worden. Er moet namelijk met factoren rekening worden gehouden. De gemeente kan via de supervisor van Langs Eem en Spoor wel zorgen voor grip op de materie. Met het realiseren van duizenden woningen moet gekeken worden naar het parkeerbeleid en ook naar MaaS (mobility as a service). Wethouder Astrid Janssen denkt na over het uitvoeren van een effectanalyse op het totaal. Wat betekenen al die losse projecten voor bijvoorbeeld groen, detailhandel en openbare ruimte?

-> Vervolg? Het college deed drie toezeggingen:
- het college zegde toe antwoord te geven op vragen van stakeholders;
- het college gaat onderzoeken of een effectenanalyse op het totaal gemaakt kan worden;
- het college komt tijdens De Ronde van 28 september terug op de vraag van de Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) of het mogelijk is om één stedelijk plan op te stellen voor de zeven afzonderlijke gebieden onder begeleiding van SOAB.
-> Vervolg? Het onderwerp komt terug in De Ronde van 28 september

Ruimte in Participatiewet
Deze vergadering was een vervolg op De Ronde van 15 juni over cliëntondersteuning in de praktijk en opsporing van fraude en het bepalen daarvan. Afgelopen dinsdag besproken de raadsleden de uitvoering van het stopzetten van uitkeringen en maatwerk in de praktijk.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bülbül (DENK), Dijkstra (D66), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Van Koningsveld (CDA), Lap (VVD), Leeuwenkamp (GroenLinks), Lorijn (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Zon (SP).

De heer Slotboom (van Motiva Straatadvocaten) deelde zijn zorgen over de grote gevolgen van het stopzetten van uitkeringen voor dak- en thuislozen, voor henzelf en hun omgeving. Uitkeringen worden geblokkeerd of beëindigd als de ontvanger zich te vaak niet houdt aan de verplichte contactmomenten met de gemeente. Er zijn verschillende redenen waarom contactmomenten worden gemist, zoals: ziekenhuisopnames, detentie, laaggeletterdheid en psychische problemen. Slotboom gaf aan dat de gemeente eerst op verschillende manieren contact probeert te leggen, ook via instanties die deze mensen begeleiden, voordat de uitkering wordt geblokkeerd of beëindigd.

Daarna is er gesproken over onder andere:
- Waar ligt de grens wat je van de gemeente mag verwachten? Wat is redelijk bij het blijven verstrekken van een uitkering als afspraken niet worden nagekomen?
- Mate van begeleiding van dak- en thuislozen, ook bij het aanvragen van een uitkering en het voldoen aan afspraken voor behoud van de uitkering.
- Manieren voor de gemeente om in contact te komen met dak- en thuislozen. Nu gebeurt dat onder andere via het jeugd interventieteam. Maar zou dat ook kunnen door vertrouwenspersonen in beeld te brengen en daar contact mee op te nemen?

Mevrouw Galenkamp (van de Voedselbank Amersfoort) gaf aan dat goede maatwerkmaatregelen worden toegepast door de gemeente om inwoners met financiële problemen snel te kunnen helpen. De zorg die zij deelde was dat mensen die deze maatwerkoplossingen goed kunnen gebruiken niet in beeld zijn en daardoor deze oplossingen niet aangeboden krijgen.

Tijdens het gesprek dat volgde is er gesproken over onder andere:
- Kan vaak toepassen van maatwerk duiden op te lage uitkeringen en tekortkomingen in reguliere regelingen?
- Bereidheid om de randen van ruimte in de Participatiewet op te zoeken om schrijnende situaties te voorkomen.
- Kaders waarbinnen maatwerk plaatsvindt: werkinstructie, opleiding morele oordeelsvorming, casuïstiekbespreking en intervisie.
- Tijdelijke karakter van maatwerkoplossingen en toewerken naar structurele oplossingen van problemen waar de inwoner mee te maken heeft.

-> Vervolg? Het college deed twee toezeggingen:
- Het college informeert de raad over hoe vaak uitkeringen zijn geblokkeerd, gedeblokkeerd of beëindigd in het afgelopen jaar.
- Ook informeert het college de raad hoe gebruik is gemaakt van maatwerk-vangnetoplossingen en de bijzondere bijstand in 2019 en 2020.
-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken.

Bruidsschat Omgevingsplan en Transitieplan Omgevingsplan Amersfoort 
In 2022 gaat de Omgevingswet in. Gemeenten zijn verplicht om onder die wet een Omgevingsplan te maken voor hun hele grondgebied. Dat vervangt alle geldende bestemmingsplannen en de beheersverordening uit de Wet ruimtelijke ordening. Tot die tijd heeft de gemeente een tijdelijk omgevingsplan dat bestaat uit alle geldende ruimtelijke plannen en voormalige rijksregels. De gemeente kan deze regels aanpassen aan het gemeentelijke beleid en de huidige praktijk. Regels gaan onder andere over lokaal milieubelastende activiteiten, bouwen, monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Het college heeft een analyse uitgevoerd naar alle regels en legt de raadsleden voor welke regels over te nemen, te schrappen, aan te scherpen of te onderzoeken. In het Transitieplan Omgevingsplan Amersfoort staat hoe de gemeente stapsgewijs van een tijdelijk omgevingsplan naar een omgevingsplan komt. Zie het Transitieplan. Voor meer informatie over deze vergadering verwijzen wij u naar de uitzending. De besluitenlijst vindt u volgende week bij de vergaderstukken.

Cultuurspecifieke zorg in Amersfoort
Het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) in Amersfoort heeft onderzocht wat de waarde is van cultuurspecifieke zorg, het aanbod van cultuurspecifieke dagbesteding en verpleeghuiszorg in de regio Amersfoort. Zie het rapport. Lijst Sanders, PvdA en DENK wilden bepaalde aanbevelingen uit het rapport met de andere raadsleden bespreken.

Aanwezige fractiewoordvoerder: Bülbül (DENK), Dijkstra (D66), El-Messaoudi (GroenLinks), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Koet-Minis (Amersfoort2014), Van Koningsveld (CDA), Sanders (Lijst Sanders), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Zon (SP).

Mevrouw Vreeswijk-Manusiwa (van NOOM) gaf een presentatie over het onderzoek. Wat haar opviel is de weerbaarheid en kracht van verschillende gemeenschappen. Er gebeurt al veel op het gebied van diversiteit in de zorg, maar de initiatieven zijn vaak niet van elkaar op de hoogte. Ook gaf zij aan dat het waardevol zou zijn om verder te onderzoeken wat mogelijkheden zijn om ketenzorg en tussenwoonvormvoorzieningen te realiseren. En het onderhouden en uitbreiden van het fijnmazige netwerk op het gebied van cultuurspecifieke zorg. Ook vertelde zij dat een leidraad cultuurspecifieke zorg - die in opdracht van het ministerie wordt ontwikkeld - nu in de afrondende fase zit. 

Mevrouw Dolap (van Beytna) gaf een beeld van de toegevoegde waarde in Amersfoort van Beytna. Taal, eten en geuren en kleuren zijn voor haar de basis voor cultuurspecifieke zorg. Er is nog veel te doen voor zorg voor migrantenouderen in Amersfoort. 

Daarna is er gesproken over onder andere:
- het belang van cultuurspecifieke zorg, ook voor het op tijd signaleren van zorgvragen en voorkomen van zwaardere zorg;
- welke organisaties ‘de kar kunnen trekken’ als het gaat om cultuurspecifieke zorg;
- de rol die de gemeente verder kan spelen (eventueel gebruik maken van bestaand vastgoed);
- de wethouder gaf aan dat centraal staat dat passend zorg en ondersteuning wordt geboden. Dat kan cultuurspecifiek zijn. De gemeente vraagt om cultuursensitiviteit van partijen waar de gemeente zaken mee doet. In het uitvoeringsprogramma wonen en zorg is ook aandacht voor woonwensen van mensen met een migratieachtergrond.

Vervolgens hebben de raadsleden gesproken over de peilpunten. Een samenvatting van de meningen kunt u volgende week in de besluitenlijst lezen. 
Het college gaf aan graag aanjager te blijven van initiatieven op dit gebied. Onderwerpen komen terug in uitvoeringsprogramma zorg en inkomen en het gezondheidsakkoord. Het college vindt peilpunten 3 en 4 nog weinig concreet, met name de rol van de casemanager. En ziet meer in kijken naar hoe cultuursensitieve insteek bij de casemanager dementie (extra) aandacht kan krijgen. 

-> Vervolg? Dit onderwerp is voldoende besproken.

Behoud Park Schothorst
In juli 2020 heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het voorstel dat de gemeente in co-creatie met het burgercollectief ‘Behoud Park Schothorst’ en Amfors een ontwikkelplan opstelt voor de locatie van de voormalige Amforsboerderij aan de Schothorsterlaan 88. Tijdens dit rondetafelgesprek bespraken raadsleden met Behoud Park Schothorst de ideeën die er nu zijn voor de invulling van de locatie. Behoud Park Schothorst gaf een presentatie, deze kunt u vinden bij de vergaderstukken. Voor meer informatie over het gesprek verwijzen wij u naar de uitzending. De besluitenlijst vindt u volgende week bij de vergaderstukken.

U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook vindt u hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen). De twee vergaderingen 'Participatieproces project De Nieuwe Poortt' en 'Behoud Park Schothorst' kunt u ook terugkijken via YouTube.

Het Amersfoortse raadsspreekuur
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Maandelijks houdt de gemeenteraad spreekuur. Een laagdrempelige en toegankelijke manier voor mensen uit de stad om contact te hebben met raadsleden. Want soms is de drempel best hoog om een brief te schrijven aan de raad, in te spreken bij een vergadering of een idee te pitchen op de raadsinformatiemarkt het Plein.

Het raadsspreekuur is gewoon een kop koffie of thee met een goed gesprek. Vertellen wat u op uw hart hebt. Wat u belangrijk vindt. Een gesprek waarin u vragen kunt stellen, uw zorgen uiten. Een goed idee inbrengen. Of gewoon eens kennismaken. Tijdens het raadsspreekuur zitten enkele raadsleden van verschillende partijen voor u klaar.

Wilt u ook een keer op spreekuur komen? Mail of bel dan: griffie@amersfoort.nl / 033 - 469 4379.

Volg de raad op Instagram!
Zorg (Bron: Pixabay)
U kunt de raad nu ook volgen via Instagram

Ook kunt u de raad volgen via Twitter, Facebook en YouTube. Deze accounts worden beheerd door de griffie.
Gast van de raad
Auto's (Bron: Pixabay)

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen en wilt u graag de raadsleden ontmoeten. 

Ook in deze tijd maakt de gemeenteraad graag kennis met inwoners. U kunt digitaal Gast van de raad zijn! Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover de raadsleden die avond vergaderen. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook een (vegetarische) maaltijd. Deze krijgt u thuisbezorgd!

Wilt u een keer Gast van de raad zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op 28 september!

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y