Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

18 februari 2022

RaadsMail

Vergaderagenda gemeenteraad 22 en 23 februari

Op dinsdag 22 februari is de laatste reguliere raadsvergadering van deze raadsperiode. De raad neemt besluiten over onder andere: opkoopbescherming van woningen, het wijkwarmteplan Schothorst-Zuid en de renovatie van het Bosbad. Vanwege een volle agenda start de vergadering al om 16.00 uur. Op woensdagavond 23 februari is er een extra raadsvergadering Het Besluit. De raad komt dan om 19.00 uur bijeen voor het traject voor de herbenoeming van de burgemeester. In deze RaadsMail leest u een toelichting op de vergaderingen. Ook blikken we kort terug op de Ronde-vergaderingen van afgelopen week. 

 Inhoud

 
Raadsvergadering Het Besluit 22 februari
Muzieknoten (bron: Pixabay)
De raadsvergadering Het Besluit van dinsdag 22 februari wordt fysiek gehouden met de op dat moment geldende coronamaatregelen. De vergadering start al om 16.00 uur. U kunt de avond live volgen via ons YouTube-kanaal en Politiek Portaal. De agenda kan nog wijzigen. U leest een toelichting op een deel van de agendapunten. Klik hier voor de actuele en volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).

Raadsvoorstellen
• Huisvestingsverordening 2022, inclusief het voorstel voor opkoopbescherming
De raad heeft met de motie Opkoop aan banden (juni 2021) gevraagd om opkoopbescherming in te voeren. Het college heeft een voorstel gemaakt en stelt voor om opkoopbescherming in te voeren voor woningen in bepaalde wijken met een WOZ-waarde van maximaal € 264.000. Het gaat om de wijken: Stadskern, Soesterkwartier, De Koppel, Kruiskamp, Berg-Zuid, Berg-Noord, Nederberg, Schothorst-Noord, Schothorst-Zuid, Liendert, Randenbroek, Schuilenburg, Vermeerkwartier, Hooglanderveen, Vathorst- De Bron en Vathorst De Laak. Ook stelt het college andere wijzigingen voor, deze gaan over woonruimteverdeling en het toewijzen van woonwagenstandplaatsen. Zie het raadsvoorstel. Het college vraagt de raad de Huisvestingsverordening 2022 en de 1e wijziging van de Verordening leges 2022 vast te stellen.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen aangekondigd:
- Amendenent Opkoop écht aan banden (GroenLinks en PvdA)
- Amendenent Een eigen huis een plek onder de zon (CDA)

• Wijkperspectief Liendert
De gemeente heeft samen met inwoners, organisaties en ondernemers gewerkt aan het Wijkperspectief Liendert. Het doel is een gezamenlijk beeld te krijgen over de toekomst van de wijk, de onderwerpen die belangrijk zijn voor de inwoners en duidelijke richtingen voor toekomstplannen. Het gaat onder meer over: wonen, nieuwbouw, ontmoetingsplekken, winkels en andere voorzieningen, activiteiten en ondersteuning voor jongeren, veiligheid, duurzaamheid en aandacht voor kwetsbare groepen. Het wijkperspectief helpt iedereen met een initiatief, project of idee voor de wijk om breder te kijken dan alleen zijn of haar eigen onderwerp. Het college vraagt de raad om het Wijkperspectief Liendert vast te stellen en te gebruiken bij de beraadslagingen over lopende vraagstukken en als instrument in te zetten bij actuele en toekomstige besluiten. Zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendenten en twee moties aangekondigd:
- Amendement Gebruik het Wijkperspectief Liendert om te toetsen (Amersfoort2014)
- Amendement Niet slechts het perspectief van maar juist ook voor Liendert (ChristenUnie, D66 en GroenLinks)
- Motie Uitvoering Wijkperspectief Liendert via Vitale Wijken aanpak (GroenLinks)
- Motie Aanpakken aandachtspunten wijkperspectief Liendert (Amersfoort2014)
 
• Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid
Schothorst-Zuid is een van de eerste wijken in Amersfoort die aardgasvrij moeten worden. In het Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid staat hoe het college dat wil bereiken en hoe inwoners daarin geholpen worden. De wijk zou rond 2030 verwarmd moeten worden door een nieuw middentemperatuur warmtenet. Woningeigenaren kunnen hun huis aansluiten op dit warmtenet of ervoor kiezen zelf via een all electric warmtepomp van het aardgas af te stappen. Het wijkwarmteplan is een eerste stap; hierna zal het college verder werken aan een wijkuitvoeringsplan. Dat wordt eind 2023 verwacht. Het college vraagt de raad het Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid vast te stellen, zie het raadsvoorstel.

Bij de raadsvoorstel zijn vier amendementen en één motie aangekondigd:
- Amendement Isoleren is een onderdeel van het wijkwarmteplan (GroenLinks, ChristenUnie en Amersfoort2014)
- Amendement Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid Biomassa (ChristenUnie en GroenLinks)
- Amendement Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid Zeggenschap (ChristenUnie en GroenLinks)
- Amendement Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid (ChristenUnie en GroenLinks)
- Motie Niemand vist achter het net (D66, GroenLinks en PvdA)

• Ontwikkelkader Kop van Isselt
Kop van Isselt wordt een levendig en stedelijk gebied met ruimte voor wonen, werken en ontspanning. Het is een van de deelgebieden van het ontwikkelgebied Langs Eem en Spoor. Het college heeft samen met grondeigenaren het Ontwikkelkader Kop van Isselt opgesteld. In het ontwikkelkader staan uitgangspunten voor de ontwikkeling van het gebied. Het doel is om het gebied te transformeren naar een nieuwe 21e-eeuwse stadswijk, gelegen tussen de klassieke stedelijkheid van de binnenstad en de bedrijvigheid op Isselt. Het ontwikkelkader is opgesteld op basis van gesprekken met gebruikers van het gebied, omwonenden en partners van de gemeente, het gemeentelijk beleid en een analyse van de mogelijkheden. De college vraagt de raad het kader vast te stellen, zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd:
- Amendement Snelfietsroute naar Havenweg (VVD)

• Gezond Groen: een integrale visie op de Amersfoortse Heuvelrugzone
De druk op natuurgebied de Amersfoortse Heuvelrug, aan de zuidkant van Amersfoort, neemt toe door meer recreatie en onder andere door woningbouw en infrastructuur. Om ervoor te zorgen dat de druk niet al te groot wordt, is er een integrale visie opgesteld. De visie geeft antwoord op de vraag hoe omgegaan moet worden met de balans tussen natuur, recreatie en wonen. Het college vraagt de raad deze visie vast te stellen, evenals een serie uit te werken acties, maatregelen en projecten voor een nog op te stellen gebiedsagenda Amersfoortse Heuvelrugzone. Zie het raadsvoorstel.

• Regels voor energietransitie, houtstook en duurzame mobiliteit in het omgevingsplan Amersfoort
Hoe kun je regels maken van bestaand beleid om met de nieuwe Omgevingswet doelen voor een gezonde stad te realiseren met zo min mogelijke uitstoot van fossiele brandstof? En wat kun je dan voor de gehele gemeente regelen en wat voor specifieke gebieden? Met deze vragen is de gemeente met partners uit de stad aan de slag gegaan. Dit heeft geleid tot een omgevingsplan Energietransitie. Met het omgevingsplan Energietransitie kan de gemeente binnen bestaand beleid, (meer) verplichten wat uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar is. Zoals duurzaam energie opwekken bij bedrijven en energieneutrale nieuwbouw. De regels zijn niet nieuw, maar komen voort uit bestaand beleid. Een uitzondering is het voorstel voor de regel dat bij code rood van de Stookwijzer het verboden is om hout te stoken voor de verwarming van ruimtes. De regels treden in werking als de nieuwe Omgevingswet wordt vastgesteld. De raad wordt gevraagd het voorstel vast te stellen.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen aangekondigd:
- Amendement Van rood snel naar oranje (GroenLinks, CDA en PvdA)
- Amendement Houtstook nu niet vaststellen (VVD)

• Kaders voor inhoud en proces herontwikkeling Onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster
Het is de bedoeling om het Onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster te restaureren en het complex te ontwikkelen tot een gebied met een mix van wonen, zorg, werken, cultuur leren en ontspanning. Met het vaststellen van de kaders wordt de eerste stap gezet voor de herontwikkeling van deze bijzondere plek. Het monumentale karakter van het gebouw en het terrein zijn belangrijke kaders. De plannen passen niet in het huidige bestemmingsplan. Daarom vraagt het college de raad de kaders voor de inhoud en het proces van de herontwikkeling vast te stellen, zie het raadsvoorstel.

• Renovatie van het Bosbad
Het Bosbad is toe aan renovatie. Het voorstel van het college is om de vorm van het bad en de hoeveelheid zwemwater hetzelfde te houden. Ook stelt het college voor om de speeleilanden te vervangen door andere speelelementen waar de badmeesters (wel) overheen kunnen kijken. Dit scheelt extra toezicht dat nu wel nodig is. Ondanks de wens van veel mensen, stelt het college voor om het Bosbad niet te verwarmen. Het is namelijk niet mogelijk om op het terrein van het Bosbad voldoende zonnepanelen aan te leggen om het bad duurzaam te verwarmen. De raad wordt gevraagd de renovatieplannen zoals het college die nu voorstelt, vast te stellen.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen aangekondigd:
- Amendement Aanpassing voorbereidend leidingwerk voor het verwarmen van het Bosbad (Amersfoort2014, CDA en SP)
- Amendement Behoud grote speeleiland Bosbad (Amersfoort2014)

• Toekomstfit vergaderen
Het vergadersysteem van de raad stamt uit 2005. Inmiddels zijn de taken en verantwoordelijkheden van de gemeenteraad gegroeid: er zijn nu meer inwoners en de gemeente heeft meer taken die vanuit Den Haag zijn gedecentraliseerd. Er wordt voorgesteld de manier van vergaderen aan te passen, zie het raadsvoorstel. Onder andere door voortaan te vergaderen in commissies, te werken met vaste voorzitters van die commissies en om 15.00 uur te starten met de raadsvergadering Het Besluit. Door individuele raadsleden in één commissie te benoemen en een heldere portefeuille per commissie af te spreken, kan integraliteit en efficiëntie in vergaderen worden bevorderd. Vergaderen in commissies zorgt voor een beter afgepaste vergadertijd per onderwerp. Commissieleden hebben samen meer grip op de eigen agenda. Meer vergadertijd past bij de grotere stad Amersfoort en de gegroeide taken en verantwoordelijkheden.

Bij de raadsvoorstel is één amendement aangekondigd:
- Amendement Tijd om te praten (VVD)

'Losse' moties
 Ook inclusief begraven (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, DENK, Lijst Sanders en D66)
Stekker uit de Westelijke RondWEG (SP)
 Financiering Noordewierweg nu geregeld! (SP en Lijst Molenkamp)
 Sneller schulden aflossen met bewindvoering (ChristenUnie)
Actieve informatieplicht (Lijst Molenkamp)
 Informatieachterstand (Lijst Molenkamp)
 Mooie beloften en de praktijk (Lijst Molenkamp)
 Openbaarmaking van ambtelijke adviezen na besluitvorming (Lijst Molenkamp)
Raadsakkoord (Lijst Molenkamp)
 Welke invloed heeft de participant (Lijst Molenkamp)
 Eerlijk transparant aanmeldbeleid basisscholen (DENK, GroenLinks, D66, PvdA, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, BPA en SP)
 Vreemde eend in de bijt (CDA)
 Onderzoek gentrificatie, voor het te laat is (Lijst Molenkamp)
 Sociale koopwoningen in Vathorst Bovenduist (Lijst Sanders en DENK)
 Handen af van andermans spullen (VVD en CDA)
In Amersfoort geen plankenkoorts (VVD)
 AED redt levens (CDA)
 Zorg en Opvang op maat (CDA)
 Eén idee, meerdere uitkomsten bij Inkoop Sociaal Domein 2023 (ChristenUnie en CDA)


Ander agendapunt
• Aanbieden rekenkamerrapport Effectiviteit woonbeleid
De rekenkamer biedt haar onderzoek naar het woonbeleid aan de raad aan. Het rapport wordt openbaar gemaakt op de website van de rekenkamer.

Andere raadsvoorstellen
• Herbenoeming extern lid rekenkamer
Voorbereiding legesverordening Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen - hierbij is motie Kappen met korting (GroenLinks) aangekondigd
 Wijziging Algemene plaatselijke verordening - hierbij is amendement Wijziging 2:41b APV (VVD) aangekondigd
• Ontwerp-verklaring van geen bedenking voor het bouwen van een voertuigenstalling (VL/ICB-post) aan het Stationsplein 303 (op het ProRail-terrein) - hierbij is motie ICB Voertuigenstalling; verbeteren afstemming voor inpassing en voorkomen overlast (Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp) aangekondigd
• Adviesrecht van de raad en participatieplicht voor de initiatiefnemer bij initiatieven die niet zijn toegestaan volgens het omgevingsplan
• Rekenkameronderzoek Parkeergarages en fietsenstallingen
• Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Leusderweg 320
• Besluit afwijzing verzoek tot onttreking aan de openbaarheid van het parkeerterrein Leusderweg 120A tot en met 154
• Aanvraag bijdragen in de kosten van opsporing ontplofbare oorlogsresten in 2021
• Vaststelling bestemmingsplan Partiële herziening Vathorst, wijziging hindercontour stortlocatie
• Eenmalige huurkorting Muziektheater de Veerensmederij in 2022
• Zienswijze Kaderbrief 2023 van de GGD regio Utrecht
• Begrotingswijziging jaarschijf 2022 naar aanleiding van de taakmutaties uit de decembercirculaire 2021 van het Gemeentefonds
• Schothorsterlaan 88: Voorstel termijnverlenging co-creatie proces
Raadsvergadering Het Besluit 23 februari
Zorg (Bron: Pixabay)
De extra raadsvergadering Het Besluit van woensdag 23 februari is vanwege het traject voor de herbenoeming van de burgemeester. Deze vergadering start om 19.00 uur en vindt volgens de Gemeentewet achter gesloten deuren plaats. Aansluitend is er een (kort) openbaar deel. Klik hier voor de agenda. Het openbare deel kunt u online volgen via Politiek Portaal (niet via YouTube).

• Aanbeveling herbenoeming burgemeester
Tijdens het eerste - besloten deel - wordt de conceptaanbeveling van de vertrouwenscommissie voor het herbenoemingstraject van de burgemeester besproken. De raad wordt gevraagd deze vast te stellen. Tijdens het tweede - openbare deel - wordt de vastgestelde aanbeveling openbaar gemaakt. De aanbeveling wordt via de commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. Zijne Majesteit de Koning besluit over de herbenoeming.
Terugblik De Ronde 15 februari
Op dinsdag 15 februari waren er negen Ronde-vergaderingen. Wat zijn de vervolgstappen en hoe kunt u de vergaderingen terugkijken? 


Toelichting rapportage De Nieuwe Poort
Bureau SOAB heeft samen met stakeholders oplossingsrichtingen bedacht voor De Nieuwe Poort. Deze rotonde wordt ervaren als gevaarlijk en dit probleem wordt in de toekomst alleen maar groter door de bouwplannen die er zijn in de omgeving. In het ‘Eindrapport van Studiefaase DNP’ staan welke oplossingen er zijn voor de rotonde. Tijdens De Ronde gaf het bureau hier een toelichting op en ging het met raadsleden en het college in gesprek. Zie ook de raadsinformatiebrief.

-> Vervolg? Het onderwerp komt na de verkiezingen terug in De Ronde.

Suppen in Amersfoort
Sinds een aantal jaren is suppen (stand up paddling) een populaire manier van recreëren en bewegen op het water. Dit wordt ook in Amersfoort gedaan. Afgelopen zomer was er een sup-board- en kanoverhuurbedrijf actief ter hoogte van Elisabeth Groen in en nabij de Heiligenbergerbeek. Het bedrijf kwam hiermee tegemoet aan de vraag naar sup-boards, maar dit zorgde ook voor een toenemende verstoring van het natuurgebied. De raadsleden gingen tijdens De Ronde met elkaar in gesprek over de status van het gebied, welke activiteiten daar mogelijk zijn en hoe recreatie op en rondom het water op andere plekken in de stad is geregeld. Zie ook dit memo.

-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken.

Gentrificatie in Amersfoort
Gentrificatie is het proces dat een buurt of stadsdeel wordt opgewaardeerd doordat er steeds meer kapitaalkrachtige mensen gaan wonen of een zaak uitbaten. Hierdoor stijgende de huur- en/of koopprijzen van vastgoed. Door deze stijgende prijzen kunnen mensen het niet meer betalen om in hun buurt te blijven wonen. Lijst Molenkamp, PvdA en SP organiseerden deze Ronde, omdat zij van mening zijn dat gentrificatie de komende jaren een prominentere rol zal gaan spelen in met name de ‘arbeidswijken’ in de stad. Tijdens De Ronde gaf Floor Milikowski – een onafhankelijke deskundige op het gebied van gentrificatie – een inleiding. Vervolgens gingen raadsleden, collegeleden en een genodigde in gesprek met mevrouw Milikowski.

-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken. 

Beleidsevaluatie mobiliteit
Amersfoort evalueert elk begrotingsprogramma elke vier jaar op doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid. Voor de tweede keer gingen de raadsleden in gesprek over het beleidsprogramma mobiliteit. Zo werd er gesproken over verkeersveiligheid, parkeren en deelmobiliteit. Tijdens de eerste bijeenkomst van 18 januari keken de raadsleden terug. Is er bereikt met het beleid wat de bedoeling was? Nu keken de raadsleden vooruit naar wat er geleerd is en hoe dit te vertalen is naar doelstellingen en eventuele aanpassingen van het beleid. Zie de terugblik van de beleidsevaluatie mobiliteit en de vooruitblik.

-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken.

Beleidsevaluatie cultuur
De raadsleden gingen, na De Ronde op 18 januari, voor de tweede keer in gesprek over het beleidspogramma cultuur. Tijdens de eerste bespreking stond het terugkijken op het cultuurbeleid van de afgelopen jaren centraal. Deze keer werd vooruitgekeken naar beleidskaders voor:
  • ruimte voor makers in een groeiende stad;
  • keten van talentontwikkeling.

De uitkomsten van De Ronde gebruikt het college om het beleid aan te scherpen. Zie hier de uitkomsten van de mentimeter.

-> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

Mensenhandel en seksueel geweld/seksuele uitbuiting
De complexe problematiek rondom mensenhandel en seksueel geweld/seksuele uitbuiting is de afgelopen jaren meerdere keren in de raad besproken. Tijdens De Ronde spraken de raadsleden met experts en de portefeuillehouder over of de misstanden in Amersfoort voldoende in beeld zijn en welke resultaten de afgelopen jaren zijn geboekt. Verder keken raadsleden naar preventie, hulpverlening en de samenwerking tussen verschillende organisaties binnen de regio.

-> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening Amersfoort
Het college heeft voorstellen gedaan om de Algemene plaatselijke verordening Amersfoort (APV) aan te passen. De raadsleden gaven hun mening over wijzigingen. Onder meer over het plaatsen van deelauto’s in de openbare ruimte waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd. Een andere wijziging is een verbod op het hinderlijk parkeren van (brom)fietsen. Zie het raadsvoorstel.

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 22 februari.

Museaal aanbod: Rietveldpaviljoen
Om het aanbod van musea in Amersfoort te versterken, is onderzocht of het haalbaar is om van het Rietveldpaviljoen een museum te maken. Tijdens deze Ronde bespraken de kwartiermakers de resultaten van dit onderzoek met de raadsleden. Zie hier de presentatie die is gegeven tijdens De Ronde.

-> Vervolg? De wethouder komt in de nieuwe raadsperiode terug bij de raad met de verdere uitwerking en de financiële middelen daarvoor.

Sociale koopwoningen in Amersfoort
In Amersfoort is het bij nieuwbouw verplicht om sociale huurwoningen en woningen voor middeninkomens te bouwen. Het is hierbij niet verplicht om sociale koopwoningen te bouwen. De raadsleden gingen op verzoek van de fracties van Lijst Sanders en DENK in gesprek over het opnemen van de verplichting om ook sociale koopwoningen te bouwen.
De woordvoerders van de fracties willen het rekenkamerrapport en de evaluatie van het deltaplan wonen afwachten, om in samenhang over toepassing van het instrument sociale koopwoningen te kunnen besluiten. 

-> Vervolg? Lijst Sanders gaf aan van plan te zijn om tijdens Het Besluit van 22 februari een motie in te dienen over het onderwerp.

U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen). De drie vergaderingen 'Toelichting rapportage De Nieuwe Poort', 'Beleidsevaluatie mobiliteit' en 'Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening Amersfoort' kunt u ook terugkijken via YouTube.

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y